Poran kierrosnopeudet

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja Pitu, 13.12.2006.

  1. Pitu

    Pitu Gearhead

    Löytyykö taulukoita, jossa ois poran kierrosnopeudet, (ja syötöt) eri poraushalkaisijoille

    Lähinnä rakenneteräkseen, hiukka noi kirkkaatkin kiinnostaa..

    Tommosseella nopealla googletuksella en löytäny :odroll:
     
  2. Taulukkoa ei tähän hätään ole, mutta 10 mm:n poralle 800-1000 rpm. 5 milliselle tuplaten tuo. Ihan pienille, 1- 3millisille se mikä koneesta irtoaa.
    Isommille terille samassa suhteessa vähemmän, esim. 12 milliselle laittaisin luokkaa 500 rpm. Rosteria poratessa vähän vähemmän kierroksia kuin mustalla. Muista aina käyttää liukastetta, varsinkin rosterilla. Rocol RTD on hyväksi osoittautunut aine.
     
  3. 348

    348 1st gear

    Jos poraat pikateräs poralla normi terästä.
    niin se on 20000 jaettuna pii x poran halkaisija. Jossa 20000 on leikkuu nopeus 20m/min. eli esmes 10mm pora. 20000 / (3.14 x 10) = 636r/min. Noin suurin piirtein jos osasin selittää.. Joku voi oikasta jos oon väärässä.. Ja tuosta löytyy näppärä ohjelmakin noihin: http://www.machinist-calculator.com/
     
  4. 63impala

    63impala 1st gear

    Pikateräkselle leikkuunesteellä n.20m/min, ite lasken yleensä niin, että 6000/poran halkaisijalla (ilman nestettä) ja 8000/poran halkaisijalla nesteen kera.

    Niinpä esim. kuivana poratessa 10mm terä tarvii 6000:10=600r/min. Ei eksakti, mutta toimiva laskukaava, mitä ainakin koneistamossa käytettiin. Kirkkaille teräkslle kierrokset saa puolittaa, eikä aina sekään riitä.
     
  5. oml

    oml Gearhead

  6. oml

    oml Gearhead

    n=karan pyörimisnopeus RPM
    f=syöttönopeus mm/kierros
    E=emulsio
    O=öljy
     
  7. laakkius

    laakkius Gearhead

    mä poraan rosteria ainakin 100-200rpm kierroksilla, ei pala terät. Mustaa porattaessa voi pitää enemmän kierroksiakin...
    Tietty yleensä poraan 5-11mm reikiä...
     
  8. Pitu

    Pitu Gearhead

    Kiitokset tää autto.

    Sen verta on poltelttu teriä käsikoneella, et olin suht varovaisesti laittanu kierroksia tohon hankkimaani penkkikoneeseen.

    Minkämoisia kokemuksia on noista ikh:n poranteristä. Onko ihan paskaa, vai kannattaako ostaa?

    Noista leikkuunesteistä. Nestekiertoa tossa pikkukoneessa ei oo. Mut Uskon spray tavaraa olevan tarjolla onko tietoa/ kokemuksia. Joskus on käytetty putkikierteiden leikkuunestettä, on saatavissa kannutavarana ja spraynä. Tosin haisee karmealle. :odroll:
     
  9. mietmi-3

    mietmi-3 Double Gearhead

    Sinoolia Alumiinille. Tosin et maininnut Alumiinia materiaali valikoimissasi mutta kuitenkin.
     
  10. etna

    etna 1st gear

    Rosterille passaa moottoriöljykin
     
  11. 4dFunClub

    4dFunClub 1st gear

    Varmaan kotioloissa mikä tahansa moottoriöljy + vesi esim. 1/10 pelaa. Öljyä sen verran, ettei ruostu ja auttaa kiinni leikkaamiselta. Vesi taas jäähdyttää.
    Spraypullot on varmaan käteviä, mutta rahanhukkaa. Homma tippakannu ja sekoita cocktail siihen.
    Ja tosiaan Sinol toimii alsalle jopa paremmin kuin vesiemulsio. Kuka lie senkin keksinyt. Teollisuudessa tota tosin ei kauheasti käytetä. Melko kallista lykätä cnc-koneen säiliöön 300 litraa Sinolia, varsinkin jos puolet siitä haihtuu pyhäpäivien aikaan hallin kattoon ja siitä harakoille.
     

Kerro tästä muillekin!