poranterien teroituslaite

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja jaketin, 9.5.2010.

  1. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    Ihan oon käsivaralla ja Tiimarin 2.0 lukulasit päässä smirkelillä terottanut.
    Tarkkaa hommaa tietysti eikä pidä pyöritellä terää möhjyksi porakoneella vaan terottaa heti kun alkaa vuolentakyky heikkenenemään, näkee terän kulmat eikä tarvitse niin paljoa kerralla smirklata.
    Isot terät helpompia kuin pienet ja harjoitus tekee mestarin.
    Itse treenasin laatikon pohjalle vuosikausia heittämilläni poranterillä joita oli varmaan kaksi-kolmekymmentä. Useimmista tuli ihan ok (eli en vielä mestari).
    Jonkun 3-4 teroitusta voi terälle tehdä, sitten alkaa smirkeli pelillä jo heittoa olemaan, että ei esim. pure keskeltä, mutta reunoista kylläkin eli jos tekee ensin pienemmän reijän niin terä toimii vielä suurentamisessa.

    Mitään tarkkuusporauksia ei välttämättä toinna tehdä mutta peltiin ja lattaan toimii nätisti ja tämmöiseen käsipora poraukseen.
     
  2. Weijari

    Weijari Gearhead

    Komppaan. Ite oon terottanu Dremelin leikkuulaikalla.
     
  3. Griffon

    Griffon 1st gear

  4. CantBeDone

    CantBeDone 1st gear

    Ainakin Drill Doctorin 750 mallissa on myös tuo kevennyksen teko toiminto. Noin 130 taalaa laite maksaa mikä on oikein sopiva hinta minusta. Ainoa vain, että suomessa maksaa tämän verran

    http://www.hitsaustarvike.com/kauppa/dr ... -19mm.html

    Mitä se nyt tekee, 350 prosentin hinnankorotus! Vai saakohan sillä rahalla jotenkin laadukkaamman kotimaisen version, vrt. suomi autot?
     
  5. Lasse@

    Lasse@ 3rd gear

    Iso on ero hinnoissa Jenkki 110v ja 230v koneissa,lisäksi Amerikassa tehdas antaa 3 vuoden takuu.Kyllä tuosta 750x 230v koneesta voisi sen 150euroa maksaa.
     
  6. chevy56

    chevy56 1st gear

    delet
     
  7. ROD-32

    ROD-32 1st gear

    Tehkää nyt ihmeessä ensi pellistä itsellenne kulmatulkki 55 asteen kulmalla. Sen kanssa alkaa teroitus sujua penkkihiomakoneella vartin opettelulla.

    Veli ei ole koskaan oppinut tai on sen verran kiero että tuo aina mulle teroitettavaksi. Kerran toi saman terän kolmannen kerran ja oli jo pahana että en enää osaa. Tarkistin vielä kerran ja menin itse mukaan kokeilemaan että lieneekö hardoxia mihin yrittää. No pora vain pyöri väärin päin hämärässä illassa...
     
  8. Multislayer

    Multislayer 3rd gear

    Drill doctorissa on se ongelma että sitä poran asentoa ei määritetä ihan poran päästä vaan siitä muutaman millin päästä varrelta. Eli jos porissa on eri nousuisia kierteitä niin saattaa tulla persleikkuisia poria. Sama ongelma jos porassa se keski "umpiosa" on kovin paksu, joko luonnostaan tai jos on joskus katkennut, silloin teroitus menee vituralleen eikä pora leikkaa. Mutta kun tämän tietää niin osaa asetella sitä poraa manuaalisesti siihen pitimeen niin että onnistuu.

    Ostin porakoneeseen asennettavan timanttilaikan, oon tehnyt niin että drilldoctorilla teen aloitusteroituksen niin että tulee varmasti keskelle, sen jälkeen teen timanttilaikalla lisää päästöä ja parannan leikkaavuutta jos on persleikkuinen. Laikka on täynnä pieniä reikiä jotka auttaa huomattavasti kun näkee sen laikan läpi että mistä kohtaa porasta lähtee matskua.

    Niin, drilldoctorissahan paras on se kun siinä saa tehtyä myös sen keskihelpotuksen ja siitä tulee tarkka ja terävä. Smirgelillä on turha yrittää samaa kun kulmat on 10mm säteellä.
     
  9. NUTFINN

    NUTFINN Gearhead

    Jep Drill Doctor

    http://www.drilldoctor.com/
     
  10. Chevy ´53

    Chevy ´53 Gearhead

    No laittakaas viisaammat/kokeneemmat nyt ohjeita että miten se terä teroitetaan käsivaralta smirgelillä, ite en oo vielä tähän mennessä saanut ns. "uudenveroisia" tehtyä. Toi 55 asteen kulmatukki on hyvä vinkki, kokeilen sitä ennen teroituslaitteen ostoa.
     
  11. sbm396

    sbm396 Gearhead

    Vaikeaa on poranteroitusta netin välityksellä neuvoa se pitää vain opetella työpaikalla oon itte oppinu kun porattiin muottilaattaan noin 4.5 metriä 8mm vesikiertoa ja vielä nuorrutusteräkseen pisin reikä oli 800mm piti porata kahdelta sivulta kun pora oli vain 450mm pitkä.

    Kolme päivää siinä sai seisoa säteisporan ääressä käsi kammessa kii olispa ollu kanuunaporaus laitteet
     
  12. ajomies

    ajomies Gearhead

  13. cdi

    cdi Double Gearhead

  14. Griffon

    Griffon 1st gear

  15. MrBubbles

    MrBubbles 1st gear

    Eikä missään tapauksessa saa ikinä pyörittää poraa kun terotetaan. Siis käsivaralla. Terä vähän yläviistoon kiveä vasten ja etusormella tuki. Pieni alas ylös liike poran hännästä ja 180 astetta ympäri ja toista liike. Helppoa kun lapsen lyönti. Aina on purrut.
     
  16. Lasse@

    Lasse@ 3rd gear

    Käsillä onnistuu teroittaminen,mutta jos tuo pelaa kuten pitää en usko että teroitan yhtä hyvin ja nopeasti ja kaikki terät saa samanlaisiksi,lisäksi tuon saa mukaan,voi teroittaa missä tahansa.
     
  17. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    Eipä tietenkään. Itseasiassa hion samalla tavalla kuin mitä tuo ukko videolla opettaa vaikken koskaan mitään videota ole aiemmin katsonutkaan.
    Jos tulee sellainen paikka että tarvitaan reikä ja on tylsä terä, niin kyllä sen paljon nopeammin käsivaralta terottaa kuin alkaa mitään Tormekeja asentamaan ja säätelemään. Reikä on jo tehty ennekuin on laite smirkelissä kohdallaan. Jos sitten terottaa koko teräpakkinsa kerralla niin sittehän se on tietenkin näppärää.
     
  18. mafo

    mafo 3rd gear

    taas on hinnoissa "suomilisä" :mad:

    amerikassa maksaa pora tohtori 100 - 140 $ en löytänyt 220 v

    englannissa 144 £

    ruotsissa 1970 kruunua

    ja yllätys yllätys suomessa 313 E

    :rotfl:
     
  19. RAL9005

    RAL9005 Gearhead

    Se smirgelin laikka pitää olla todella hienolla karkeudella, muuten hommasta ei oikeen tule mitään. Mieluiten kierroksia maltillisesti, niin ei ihan pro tarvii olla heti alkuun, eli ei niin nopea.

    Pintakäsittely- ja materiaalitekniikan koulutukseen kuului poranterän teroittaminen ja ei se sellaisella smirgelikoneella ollut omasta mielestäni mikään vaikea homma. Tosin teroitettiin sellasia isoja 10-20mm teriä, joten ei ihan tarkimpaa hommaa ollut. Teoria tuli kyllä ennen käytännön tekemistä, mutta ei siitä ole mitään käryä enään miten ne kulmat piti tehdä.
     
  20. Mikkis

    Mikkis Double Gearhead

    Duunissa tulee teroitettua terät hienolla smirgelilaikalla, pyyhkäisen kerran kummaltakin puolelta jotta keskikohta "pysyy" paremmin paikallaan.
    Tuossa videossa "herra" vetäisee monta kertaa peräkkäin per puoli.

    Mut helppoo se on käsivaraltakin.
    Jos joutuu vaikka poraamaan isoa reikää ohueen alumiiniin tms. niin voi kokeilla eri nousukulmia, toisella tavalla teroitetut terät uppoavat erilailla eri aineisiin.
     

Kerro tästä muillekin!