Q: tutkanpaljastimista

Ketju osiossa 'Lisälaitteet ja -varusteet', aloittaja daimleri, 2.8.2012.

 1. daimleri

  daimleri 3rd gear

  joo, niiden käyttö on laitonta suomessa ja niin taitaa jopa hallussapitokin olla

  mutta silti kiinnostaisi tietää .....

  miten noi oikeesti toimii ? esim. stalkerin spectre elite:n toiminta perustuu käsittääkseni siihen että se haistaa/napaa signaalin silloin kun mitataan jotain edelläsi ajaavaa mutta olet itse vielä "turvassa". jos se hälyttää kohdallasi on jo liian myöhäistä, vai ....... ?

  itse pähkäilen näin - jos esim. vastaanajava mittalaite ei ole kokoajan päällä vaan mittaus suoritetaan tarpeen niin vaatiessa niin silloin paljastimesta ei olisi hyötyä jollei edelläsi aja joku jonka nopeus mitataan ennen sinua ja laitteesi kerää/saa/haistaa tuosta edelläsi ajavan mittauksen. jos taasen mittalaite on kokoajan päällä laitteesi ilmoittaa siitä heti kun se on riittävän lähellä ja saa signaalin tietoonsa ja silloinhan ei kaiketi ole kyse muusta kuin kumman laite kantaa kauemman matkan.

  paljastimia myyvät esitteet väittävät järjestään ettei niitä pysty peilaamaan, voisi olla sikäli uskottavaa koska ymmärtääkseni ko. laite vain lukee/vastaanottaa signalin. silti tarinoita liikkuu että niitä peilataan, mihin se sitten voisi perustua ?

  viisammat kertokaa

  :odroll:
   
 2. Mikkis

  Mikkis Gearhead

  Samoja ajatuksia ollut. Siis tekniikka kiinnostaa, ei sen käyttö.
   
 3. Jouni_K

  Jouni_K 3rd gear

  Paljastimen peilaaminen perustuu siihen että paljastimen käyttämä välitaajuus/sekoitustaajuus säteilee laitteen vastaanottoantennista ulos. Paljastimen ulos vuotama signaali on luonnollisesti huomattavan heikko verrattuna esim siihen itse tutkan signaaliin, mutta lähietäisyydeltä se on havaittavissa, ainakin joistakin laitteista.
   
 4. transport01

  transport01 3rd gear

  Paikallisoskillaattorit ja välitaajuudethan sieltä vuotaa ulos. Antennista, kotelon raoista, käyttispiuhoista jne. Nuo vuotaa jokaisesta tunnistimesta, vuodon määrä vain vaihtelee. Väitetään, että parhaissa vuoto on niin pieni, että sitä ei saa mitattua. Uskokoon ken tahtoo...

  Helpointa tutkanpaljastimen paljastus lienee siviiliautosta, joka ajelee perässä ja napaa suoralla tukan päälle. Jos edelläajavan jarruvalot välähtää samantien, niin epäilys on aika vahva ja mahdolliset sakot huomattavasti suuremmat, kuin pelkästä ylinopeudesta.

  Lasertukia, joilla napsitaan nopeuksia auto kerrallaan taitaa olla aika mahdoton paljastaa.

  Ainoa teknien vempain ylinopeuksien ehkäisemiseen, mikä minua kiinnostaisi olisi se, että nopeusrajoituksia asettavat tahot velvoitettaisiin pitämään ajantasalla olevaa nopeustietokantaa, jonka voisi reaaliajassa päivitää karttaohjelmaan ja miksei vaikka auton vakionopeudensäätimeenkin. Ei tulisi tahattomia ylinopeuksia ja turvallisuuskin paranisi.
   
 5. olssi81

  olssi81 3rd gear

  tutkanpaljastimista

  Tuolta löytynee jotain juttua:
  http://www.blacksnake.info/paljastimet.htm

  Youtubesta löytyy aiheesta aika hyvin videoita.
  Jotain testejäkin on missä testataan miten peilauslaite reagoi paljastimeen.

  Eipä noita vehkeitä näytä suomessa juurikaan olevan liikkeellä. Venäjällä oli hyvinkin yleisessä käytössä.
   
 6. vma

  vma 1st gear

  Markkinoilla on ollut jo vuosia ainakin kaksi täysin "paljastimen paljastimelle" näkymättömiä laitteita. Toinen on Bel Sti Driver (nykyään Magnum) on ainakin Suomessa 100% toimiva laite. Slurkkien laitteet eivät Beliä havaitse, ellei laitteet ole ihan kylki kyljessä muutaman sentin päässä. Normikäytössä Bel on täysin peilaamaton ja poliisit eivät sitä käytössä huomaa. Beliä ei siis tarvitse sammuttaa hälytyksen jälkeen. Seuraa vaan tutkasignaalin vahvenemista ja samalla katsoo hieman ympärilleen missä puskassa virkavalta aikaa kuluttaa. Ko laitteen saat tilattua EU:n alueelta kotiisi ihan normipakettina. Youtubessa on oikeilla hakusanoilla useita demoja, missä paljastintehoa sekä paljastimien näkymättömyyttä esitellään.

  Laser-paljastin on tuossa laitteessa myöskin. Laseria ei nykyään enää käytetä juuri lainkaan nopeuksien mittaamiseen. Sadehaitat, kohdistusvaikeudet yms ovat saaneet virkavallan palaamaan lähes 100% tutkiin.

  Yleensähän poliisi mittaa nopeuksia sekä omasta liikkuvasta kalustostaan, että "rysää" pitämällä. Liikkuvassa kalustossa tutka on aina päällä, joten sen paljastin havaitsee erittäin hyvin ja hyvissä ajoin. Usein hälyttimen kiljaisun jälkeen tulee ajossa mieleen "väärä hälytys" kunnes hälytyksen syy sitten tulee esiin joko siviiliauton muodossa tai piilossa kyykkivän miekkamiehen muodossa.

  Mikäli rysään ajaa (ts poliisi "ampuu" vain sinun autosi lähietäisyydellä tutkalla) esim taajamassa, paljastin kyllä huutaa hädissään, mutta sepä saattaa olla liian myöhäistä. Lähietäisyydeltä mitattuna poliisi saa nopeutesi selville 2-3sekunnissa, ja siinä ajassa et ehdi nopeutta huomaamattomasti vähentämään.

  Tutkanpaljastin on erittäin hyödyllinen laite maantiellä ja isoimmilla väylillä, missä mittaukset ovat vastaantulevista ajoneuvoista tapahtuvaa tai mitattavaa poliisilla on paljon (jolloin tutkan hajasäiteitä on paljon paljastimelle havaittavissa). Taajamassa, tai esim sinun auton "yksittäismittauksessa" hälytin kyllä toimii, mutta aikaa nopeuden muuttamiseen ei paljoa ole. Toki, taajamsssa nuo nopeudet kannattaa muutenkin pitää kurissa lapsien yms vuoksi.

  Edellä mainittu tietysti on kaikki mutua ja keksittyjä ajatelmia. Itselläni ei tietenkään paljastinta ole enkä sillä ole kymmeniä sakkoja välttänyt. Paljastimethan ovat täälä laittomia.
   
 7. olssi81

  olssi81 3rd gear

  tutkanpaljastimista

  Paljastimen paljastinta ja tutkaa ei voi olla samaan aikaan päällä samassa autossa. Joten ainoa millä voi paljastua on tosiaan se että tekee äkkinäisen jarrutuksen kun tutka mittaa...
   
 8. transport01

  transport01 3rd gear

  :lol:

  No itsellä kaikki sakot 20 vuoden aikana automaattikameroista, eli mun kokemuksen mukaan turha vehje, jos noudattaa lakia...

  Tutkapartioita on niin harvassa, että yhdistemä tahaton ylinopeus ja tutkapartio ei osu kohdalle kovinkaan usein, ei ole mulla osunut ainakaan mulla 0,5 miljoonan kilometrin ja 20 vuoden aikana...
   
 9. vma

  vma 1st gear

  Tutkanpaljastimen mahtavuus onkin siinä että se paljastaa tutkarysät myös tahallisen ylinopeuden aikana. Erittäin suositeltava laitos siis.
  :rotfl:
   
 10. kustomkuuppa

  kustomkuuppa Gearhead

  Bomber-lehdessä oli niistä artikkeli vähän aikaa sitten. Tiedän yhden joka osti jenkeistä sellaisen mallin jota ei pysty peilaamaan, ja ei ole tiettävästi jäänyt kiinni sen käytöstä. Se kyllä huomaa tutkan jopa ennen kuin poliisiautoa edes näkyy. Kyllä niillä useimmiten on tutka päällä melkein aina.
   
 11. Poni -69

  Poni -69 2nd gear

  Mulla oli vuoden ajan menestyksekkäästi käytössä n.kaks vuotta sitten juuri toinen näistä malleista jota ei pysty peilaamaan ja voin todeta että todellakin toimii!Monet pikkusakot vältin tällä vehkeellä.. eräänkin kerran laite rupes huutaan ku syötävä,mitään ei näy kunnes kilometrin päässä maija tienvarressa tutkailemassa,paljastimen ensi rääkäisy vieläpä kurvin takaa ja tiheä metsikkö välissä. No eihä se loppujen lopuks menny ku strömssöössä,erään kerran ajelin oulun motarilta nelostielle ku paljastin rääkäs lyhyesti,jarrutus jotenki vaistomaisesti eikä ketään missään,sama toistui vielä kahdesti,ajoin kylläkin jo aivan rajoitusten mukaan. eipä aikaakaan ku vastaantuleva LP kääntyy perään,pysäyttää ja konstaapelin ensi sanat "annappa se laite tänne" .. :) eipä siinä auttanu hirveesti inttää ku unohin vielä imukupitki tuulilasiin,tiiä sit oisko selvinny jos ois vaan tyhmää ja tietämätöntä esittäny..
  huomasko sit joku siviilipoliisi motarilla laitteen kojelaudalla,vaiko joku sivullinen vai tutkasko sit perästä katsoen vilahtaako jarruvalot..
  kuitenki kokonaistappiot reilu tuhat euroo,vähä yli 400€ laite joka meni valtiolle ja reilun 600€ sakot.. ;)
  eikä tää tarkota että laitteen omistava ajaisi jatkuvasti älyttömiä ylinopeuksia,joskus oli mukava vaan cruisaillen seurata missä poliisit tutkailee ja kulkee..
  uutta en oo hankkinu ja kortti silti edelleen tallella! :rotfl:
   
 12. peltsi

  peltsi Gearhead

  Re: tutkanpaljastimista

  Mikä niitä estää olemasta samaan aikaan päällä? Vaikka voihan ne olla eri aikaankin päällä jos olis tarvetta. Ei se kuitenkaan vaikuta nopeuden mittaamiseen yhtään mitään.

  Tosin taitaa noi pollareiden peilauslaitteet olla urbaania legendaa. Ainut peilaus on se jos paljastimen oskillaattori on samalla mikroaaltoalueella ku itse lähete eli vanhanaikanen paljastin jolloin oskillaattori "tukkii" pollareiden tutkan. Tukkimisen se tutka huomaa ja ilmoittaa.

  Ei vaan taida nykypaljastimet enää olla noin alkeellisia.
   
 13. vma

  vma 1st gear

  Re: tutkanpaljastimista

  Legendaa tai ei, toiset tutkanpaljastimet näkyvät poliisien laitteissa, ja toiset eivät.

  Tuossa on vertailu Bel STi Driver laitteesta (jota poliisin laitteet EIVÄT huomaa) verrattuna "tavalliseen" tutkanpaljastimeen.

  Koelaitteena on poliisin normitutka, jossa on Spectre RDD (tutkanpaljastimen paljastin) myös käytössä. Bel ei paljastu edes Spectren vieressä kylki kyljessä, vaan Bel pitää viedä tuon Spectren tunnistin antennin eteen että jokin signaali saadaan.

  Tuolla "tavallisella" paljastimella tarina onkin sitten hieman eri :D

  http://www.youtube.com/watch?v=RAYmbd9b ... ure=relmfu

  http://www.youtube.com/watch?v=hLP6jHwrm6Q
   
 14. Make2

  Make2 3rd gear

  Olen kuullut että käsijarrulla jarrutettaisiin ensi hälytykselle ettei jarruvalot vaan syttyisi. Varmaan vain urbaania legendaa koska laittomiahan nämä vempeleet ovat.
   
 15. JKF

  JKF 3rd gear

  Sellasta joskus miettiny, että mitäs jos oliskin "poliisinpaljastin" eikä tutkanpaljastin. Se ei olis varmaan edes laiton.
  Elikkä siis laite joka ilmoittaisi jos esim. parin kilometrin säteellä on toimintaa VIRVEN käyttämilla taajuuksilla.
  Tiedä sitten olisko se teknisti mahdollista toteuttaa ja kuinka noilla partiolla ylipäätään on kommunikointia päällä kun väijyvät autoilijoita.
   
 16. transport01

  transport01 3rd gear

  Ei toi nyt hirveästi pelasta, jos vaikkapa siviilipartio perässä. Näkeehän ne nopeuden laskusta että jotain tapahtui.

  Tämä maa on laittomia vempeleitä täynnä ja jos poliisin raportteja katselee, niin todella yleisiä nuo lienee laittomudestaan huolimatta, koska niistä jäädään niin paljon kiinni.

  Toimiikohan noi lasten leikkitutkat sellaisella taajuudella, että niillä saisi tutkanpaljastimet rääkymään?
   
 17. peltsi

  peltsi Gearhead

  Ihan perus scanneri ko. taajuudelle niin kyllä se naksuttelee kun siellä vaan on liikennettä. Poliisi scanneri oli aikoinaan autossa niin kyllä se äkkiä paljasti jos olivat pitämässä sakkorysää tienpäällä ja oli periaatteessa jopa laillinen (silloin kun ei ollut virve verkkoa).
  Virveverkossa vaan taitaa olla niin paljon liikennettä että voi sitä kautta olla aika turhaa touhua.
   
 18. peltsi

  peltsi Gearhead

  Miksi ei vaan vois nostaa jalkaa kaasulta?
   
 19. vma

  vma 1st gear

  Siviilipartiolla on lähes poikkeusetta tutka päällä melkein koko-ajan. Paljastin kiljuu siis kilometritolkulla etukäteen mittauksesta, tuli se siviiliauto eestä, sivulta tai takaa. Hallittuun ja huomaamattomaan nopeuden alentamiseen on siis erittäin hyvin aikaa. Yleensä pelkkä kaasunnosto riittää enemmän kuin hyvin.

  Tiellä yleensä on myös liikkeellä useita eri autoja, ja ei se poliisi rupea jokaista autoa (jonka nopeus vaihtelee syystä tai toisesta) pysäyttämään tielle.

  Ja ei. Tutkanpaljastin tarkkailee vain poliisin käyttämiä taajuuksia.
   
 20. transport01

  transport01 3rd gear

  Kai se noin on, täytyy uskoa asiasta enemmän tietäviä.

  Kas kun viranomaiset eivät kylvä ongelmatieosuuksille häiriölähettimiä siten, että tutkanpaljastimet kiljuu jatkuvasti. Sais nopeuksia tippumaan todella halvalla. Tuollaisen häiriölähettimen kasaisi muutamalla kympillä ja niitä voisi akkukäyttöisinä siirrellä paikasta toiseen. Tietty tutkanpaljastimien pitäisi olla laillisia, että ne yleistyisi ja vaikutus tehostuisi entisestään.

  Keksinkö juuri tehokkaan ylinopeuden kitkijän ja kaupungissa asuvan tutkanpaljastimen omistajan painajaisen :odroll:
   

Kerro tästä muillekin!