1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästekäyttömme. Lue lisää.

Ristinivel jumissa

Ketju osiossa 'Vaihteisto ja voimansiirto', aloittaja Turnn, 3.7.2018.

 1. Turnn

  Turnn 3rd gear

  Tarkoitus vaihtaa kardaanin ristinivel (sokat sisäpuolella).Irti lähti ruuvipenkissä jatkovarren kans hankalasti,mutta kuitenkin.Uus meni melkeen perille,kunnes jämähti.Katoin että toinen kardaanin lenkki vääntynyt vähän (n.1mm yläpäästä),eli se ahistaa? Ideoita?
   
 2. caprice305

  caprice305 Gearhead

  Olisko kuitennii 1 neula kääntynyt pohjalle, eli auki ja uusiks.
   
  Sierra ja Jussi289 tykkäävät tästä.
 3. Turnn

  Turnn 3rd gear

  Kun sais em. työkaluilla irti. Lämpöä reilusti ja sulamattomat tiivisteet vanhoista kupeista?
   
 4. Powerstroke

  Powerstroke Gearhead

  Irrotukseen ei kannata käyttää ruuvipenkkiä, sillä saa korvakkeet vinoksi.
   
  KajS tykkää tästä.
 5. caprice305

  caprice305 Gearhead

  Jos ne on just lyöty niin eiköhän ne irtoa ilman lämpöäkin? Itse usein koputellut ihan vaan hylsyillä, iso hylsy toiseen päähän, eli siihen mikä on vituillaan, ja toiseen päähän pieni, laakeria just vähä pienempi ja koputtelee sen laakerin sinne isoon hylsyyn.... saa silläkin tietty paikkoja rikki, jos selän takaa lyö.
   
  KajS tykkää tästä.
 6. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Varsin monissa kardaaneissa mitoitus on sellanen, et ristikon purkaminen murjomatta on äärimmäisen hankalaa. Silläpä se olis hyvä saada kerralla oikein nippuun. Ja varuilta vaikka pari kertaa etukäteen mittailee sopivuuden joka suuntaan ja varmistaa, et on oikeenlaiset lukkorenkaat.
   
  KajS tykkää tästä.
 7. hantta

  hantta Gearhead

  Napaus kuulavasaralla lenkin juureen ;)
   
  KajS tykkää tästä.
 8. caprice305

  caprice305 Gearhead

  Ja mikäli et, niin jatkossa 1 kuppi kerrallaan. Ylettää asettaa kupin oikein siihen. Tiedä teitkö, mutta nähnyt kun penkissä painettu molempia sisään, ja yritetty kohdistaa samalla ristikkoa.
   
 9. Seejii

  Seejii 2nd gear

  Sopivankokoiset lestit tai painimet, hylsyjä, putken pätkää käyttöön.
  Laittelee yhden kupin kerrallaan ristikolle ja työntelee ristikkoa kuppeineen haarukan läpi toiselle puolelle lähemmäs seuraavaksi asennettavaa kuppia.
  Ja riittävästi pakkaa vaseliinia kuppeihin pitämään neuloja paikallaan. se mitä ristiniveleen on valmistaja laittanut ei ole riittävä määrä. Ylimääräiset rasvat tulevat sieltä tiivisteen välistä kyllä pois. Jännitykset saa tosiaan pois, ristikon liikkumaan vapaasti kun napauttaa lenkkiä vasaralla. Välykset siirtyvät oikeille paikoille.

  Olen joskus koonnut puristimen puutteessa myös lyömällä. Se onnistuu, mutta siinä on riskinsä ja moskalla pitää olla painoa! Vähintään puolikiloinen jotta saa niin kovan lyönnin että kuppi menee kerralla perille. Suosittelen prässiä tai ruuvipenkkiä.

  Puhtaus on tärkeää. Lukkorenkaiden kohta, seekerirenkaanura ulkopuolisilla lukkorenkailla kannattaa puhdistaa ruosteesta kuten ristinivelen poraus muutenkin.
  Pinnat voi öljytä. Helpottuu edelleen asennus.
   
 10. hantta

  hantta Gearhead

  Niin, ja jos lenkki on vinossa, kiinni ruustukkiin ja veto, mutta varovainen pitää olla, jos menee yli, on nivelen toiminta takkuista.
   
 11. Turnn

  Turnn 3rd gear

  Taisi onnistua.kiitos vinkeistä!
   
  caprice305 ja hantta tykkäävät tästä.

Kerro tästä muillekin!