Ruosteinen lohko

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Blue-berry, 27.2.2016.

  1. Blue-berry

    Blue-berry 2nd gear

    Piti puhdistaa hieman ruosteiset lohko ja kannet, joten pyyhkäisin fosforihappoa pintaan ja huuhtelin vedellä. Kuivasin paineilmalla ja kosaanilla. Koko operaatio oli ISO VIRHE!!! Romujen pintaan jäi valkoista systeemiä, mitä on ja millä saa pois? Koitin pestä ja kuivata, lopputuloksena entistä ruosteisemmat romut.....Miten saan osat kiiltämään jälleen?
     
  2. Dataviilaaja

    Dataviilaaja Gearhead

    Eiköhän se valkoinen systeemi ole jotain fosfaatin tapaista. Tuppaa tulemaan, jos happo pääsee kuivumaan siihen pintaan. Pesun jälkeen tuleva ruoste on vain kevyttä huntua, ja niin kuin muutkin mömmöt lähtee vaikka messinkiharjalla (porakoneeseen kiinni, käsin kukaan jaksa moisia harjailla.)
     
  3. vernando de hoto

    vernando de hoto Gearhead

    On muuten todella myrkyllistä kamaa tuon Fosforihapon. Happokäsittelyn jälkeen pitäisi neutralisoida lipeällä ja kuumalla vedellä.
     
  4. Kapteenikosmos

    Kapteenikosmos Gearhead

    Ei se nyt ihan mitään pernaruttoa ole. Pepsi max tölkin kyljessä on happamuudensäätöaine E338 joka on toiselta nimeltään fosforihappo.

    Happo kun happo eli pitää huolen että sitä ei jää paljaalle iholle pidemmäksi aikaa seisomaan ja lasit päässä jos meinaa oikein sotkottaa. Itellä on sellanen Hill Billy tapa että nuolasen sormia hapolla läträyksen (fosfori ja sitruuna) jälkeen jos en pääse niitä mihinkään pesemään. Hapon tunnistaa kyllä kielellään ja kyllä se siellä suussa laimenee tai voihan sen rykästä sitten menemäänkin.

    Niin ja vielä edittinä sen verran, että tuskin meistä kukaan 100% fosforihapon kanssa läträä? Motonetin Annitrolikin taitaa olla 50%
     
  5. f34

    f34 Double Gearhead

    Riippuu liuoksen vahvuudesta. Lipeäkin vahvana syövyttää ihon pois.
     
  6. Rihma

    Rihma 2nd gear Bannattu

    Nyt pitää kotikemistien perehtyä asioihin. Nimenomaan lipeä orgaanisia aineita syövyttävänä erittäin vaarallista ihmisen kudoksille, toki jos puhutaan kodin putkimiehestä, en huolestuisi jos vaan huuhtelee kunnolla vedellä roiskeet pois. Normaali teollisuuskäytössä oleva lipeä (50%) penteleen vaarallista tavaraa. Hapoista sen verran, esim. suolahappo on ärhäkimmillään n. 33-34%. Eli turha puhua 100 prosenttisesta, reagoi aivan erilailla. Vielä noista "neutraloinneista", ehdotonta hommaa, jos tietää mitä tekee, tarkkaa puuhaa. Joko tulee tuotteet silmille (puhun siis väkevimmistä tuotteista) tai vahinko kasvaa. Suosittelen suojavälineitä minimissään silmille, vaikka olisi kuinka laimeista aineista kyse kun näitä lueskelee...
     
  7. jarona

    jarona Gearhead

    Elä ole huolissas siitä valkoisesta pinnasta, sinulla vain kerkes kuivua se happo.
    jos kovin sitä huljuttelet vedessä niin jouvut fosforoimaan uuvestaan..
    Se fosforihappo nimenomaan puhdistaa ja jättää ruosteelta suojaavan pinnan
    rautaan mutta jos sitä siihen kuivatat niin maali tai muu ei sit pysy.
    Liika fosfori toki syövyttää jos jätät lillumaan pidemmäksi aikaa..
    Työssäni aikanaan tehtiin öljysäiliöitä joita ei voinut hiekkapuhaltaa niin
    fosforihapolla ja lämpimän veden seoksella pestiin, heti huuhdeltiin
    kylmällä vedellä sekä kuivattiin paineilmalla.
     
  8. vernando de hoto

    vernando de hoto Gearhead

    En tarkoittanut, että tuonne pitäisi uimaan mennä. Joudun työnipuolesta seuraamaan vuosittain putkistojen puhdistuksia hapoilla. Yleensä käytetään 10% suolahappoa tai sitruuna happoa. Fosforihappo ei juuri käytetä sen myrkyllisyyden ja ympäristö haittojen vuoksi. Ole nähnyt tapauksia, jossa happo puhdistus on ollut hyvä, mutta lipellä neutralointi on ollut turhan pitkä ja muutaman viikon jälkeen täysin umpiruosteessa.
     
  9. Kapteenikosmos

    Kapteenikosmos Gearhead

    Tuohon neutralointiin kannattaa käyttää ennemmin vaikka ruokasoodaa veden kanssa.

    Omat toistaseks ainoat paniikkihetket kotikemistina liittyy lipeään. Olin ostanu 20kg säkin lipeärakeita lohkon keittoa varten. Siinä kun lämmittelin soosia niin tuli sellanen fiilis että oiskohan tuo kuitenkin vähän laihaa ja päätin nohevana kipata pienellä muoviropposella lisää rakeita lähes kiehuvan veden joukkoon. Oli vaan päässy unohtumaan kemian tunneilta, että natrium hydroksidi eli lipeä reagoi veden kanssa tuottaen aika reilusti lämpöä. Eli tämä johti jotakuinkin seuraavaan tapahtumasarjaan: kippasin rakeet keittoastiaan (200l tynnyri) mukamas varovaisesti kurottaen. Samalla hetkellä kun rakeet kosketti kuumaa vettä alko pirunmoinen kuohuminen ja noin puolisekuntia myöhemmin kippaamani määrä hyppäs rekyylinä takaisin kaatajaa kohti ja suoraan syliin. Pari voimasanaa ja pikajuoksijan lailla kohti suihkua. Siitä onneks selvittiin pienellä reisien punotuksella, mutta työhousuille (eli risat verkkarit) kävi kuten Michael Jacksonille eli kovin oli valkosävytteiset sen jälkeen.

    Tämän episodin jälkeen allekirjoittaneella on ollu huomattavasti nöyrempi asenne lipeän kanssa läträtessä
     
  10. Dataviilaaja

    Dataviilaaja Gearhead

    Ikinä en ole kraanavettä kummemmalla tökötillä fosforihappoja "neutraloinut", eikä ole ollut ongelmia, vaikka tuota on enimmäkseen pintapelleissä harrastettu, ennen maalausta. Ei ole mielestäni tarpeen fosfori- tai sitruunahapon kanssa, mutta jokainen tekee, kuten parhaaksi näkee.

    Fosforihappoa (kuten sitruunahappoakin) käytetään elintarvikkeena, ja se on yksi syy, miksi kolajuomat poistaa ruostetta - niiden happamuus kun on fosforihapon vaikutusta.
     

Kerro tästä muillekin!