SAAKO PRÄTKÄN RUNKOA HITSATA???

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Kaksipyöräiset', aloittaja pas2, 19.5.2005.

  1. pas2

    pas2 Gearhead

    Nimimerkillä heikennänkö runkoa vai en?
     
  2. zilu

    zilu Gearhead

    Liikenneministeriö on 26.3.1982 annetun ajoneuvoasetuksen (233/82) 28§:n nojalla päättänyt:

    1§ Soveltamisala
    Tämä päätös koskee moottoripyörän ja mopon rakenteen muuttamista.

    2§ Runkomuutokset ja -korjaukset
    1. Moottoripyörän ja mopon rungon rakenteen saa muuttaa, moottoripyörän ja mopon rungon saa vaihtaa malliltaan alkuperäisestä poikkeavaan ja moottoripyörän ja mopon rungon korjata hitsaamalla tässä pykälässä säädetyin ehdoin.
    2. Hitsattaessa on käytettävä rungon perusaineelle soveltuvia hitsausaineita ja -tapaa. Moottorinkiinnikkeiden tulee lujuudeltaan vastata alkuperäistä rakennetta. Mikäli moottoripyörään vaihdetaan malliltaan alkuperäisestä poikkeava runko, tulee ajoneuvossa olla asianmukainen jousitus myös takana ja valmistenumero meistettynä runkoon.
    3. Vaurioitunut runko on uusittava, milloin takahaarukan tai ohjauksen laakeriputken asento on voimakkaan iskun johdosta paikallisesti muuttunut tai vastaava kiinnityskohta tai putki on vaurioitunut. Jos mopon runko on uusittu, on tyyppikilpi siirrettävä uuteen runkoon.
    4. Taipuneen tai vääntyneen rungon saa oikaista ehdolla, että vauriossa syntynyt muodonmuutos on vähäinen ja on tapahtunut siten, että runkoputkiin ei ole syntynyt litistymiä, painumia tai halkeamia. Oikaisun yhteydessä runkoputkia saa tarvittaessa kuumentaa, mikäli kuumentamisen voi rajoittaa rungon lujuuden ja runkoon ajettaessa kohdistuvien rasitusten kannalta vähemmän merkityksellisiin kohtiin.
    5. Lisävarusteiden ja laitteiden asennusta varten tarvittavat kiinnityskorvakkeet on kiinnitettävä runkoon puristusliitoksella, joka kiristetään ruuvien avulla. Korvakkeita ei saa kiinnittää hitsaamalla eikä runkoon saa tehdä reikiä.
    6. Mitä edellä on määrätty rungosta, koskee soveltuvin osin myös pyöräntuentalaitteita.
     
  3. pas2

    pas2 Gearhead

    Kiitos! :odroll:
     
  4. helppoheikki

    helppoheikki Gearhead

    Ja katsastuskonttori voi tarvittaessa pyytää kirjallista selvitystä käytetystä hitsausmenetelmästä ja lisäaineista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että rakentajan pitäisi toimittaa jonkinlainen todistus hitsin kestävyydestä vaan ainoastaan pistää paperille kylmät faktat ja nimi alle.
     
  5. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Me jouduttiin aikoinaan vähän muokkaamaan runkoa juniorin pyörään, jotta siita tuli sen mielestä mieleinen. Aihiona oli Jammun SR 125 joka tuntui tommoseks piikkiluokan kustomiks parhaalle aihiolle mut vakionahan semmonenkin on vähän törpön näköinen.
    Tommonen se oli ostohetkellä:

    [​IMG]

    Ja sit muutettuna:

    [​IMG]

    Tossa runko pätkästiin satulan alta ja muokattiin sopivammaks. Kysästiin silloin niin tuokin muutos olisi pitänyt sit muutoskatsastaa mut kukapa noita tien päällä niin tarkkaa tutkii, ainakaan ton kanssa ei ollut mitään problemia ja nyt ton voi jo tunnustaakin kun fillarikin on jo myyty toissakesänä :wink:
    Tos oli muuten piikiks muhkeat soundit tolla uudella putkella. Äänet pysyi noin pienikoneiseks todella hämmästyttävän matalana kovemmillakin kierroksilla ja imuäänet oli kuin monta kertaa isompikoneisessa, johtui varmaan siitä että toi oli ykspyttynen ja putkihan muutettiin sit järeemmällä käyrällä ja kokolailla avoimella putkella varustetuks.
    Eli kaikkea se teettää mut olihan kuustoista kesäselle kiva lelu ja paikallisten oikeiden pyörien harrastajienkin mielestä "piikiks melkosen kyrväkäs peli" Ja tulihan tohon oikean pyörän osiakin, mm. takalokari, etu- ja takalamput, vilkut ja paljon pikkusälää (mittari, kahvat, tapit jne.) oli ihan aitoa HD-kamaa 8)
     

Kerro tästä muillekin!