Sähkömoottori 3-vaihe

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja Anonymous, 13.2.2005.

  1. Anonymous

    Anonymous Guest

    Toimiiko 3-vaihe sähkömoottori kahdella vaiheella? Ongelma on se, että vanhan moottorin kytkin käyttöön ja se antaa tosi heikosti voimaa... eli onko mahdollista, että olen kytkenyt sen väärin ja se käy nyt esim vain kahden vaiheen voimalla (onko sellainen mahdollista)... vai onko syytä kiikuttaa sähkömoottori sähkökorjaamolle?

    kiitti.
     
  2. Anonymous

    Anonymous Guest

    Jos kolmevaihemoottorista (voimavirta 380 ) on yksi vaihe pimeenä moottori on voimaton tai ei pyöri kuin hiljaa, joskus on käynyt niinkin että moottori vain hurisee paikallaan.
    Tarkista kytkennät ja mittaa yleismittarilla käämit.
     
  3. Anonymous

    Anonymous Guest

    Niin, jos se kytketään väärin, niin se pyörii väärään suuntaan. Kolmivaihemoottori kun on sinänsä jännä laite, että sitä ei saa kytketyksi ns. oikosulkuun millään, ellet sitten ole nollajohtoa tai suojamaata sinne sörkkinyt vaiheen tilalle. Sittenpä se alkaa ollakin jo hengenvaarallinen kapistus...

    Tee joku kuvatus vaikka kytkennästä, niin haukutaan tässä porukalla se :lol:
     
  4. amis

    amis 1st gear

    Kyllä pyörii kahdella vaiheella, mutta voimaa ei ole ja pitää sellasta murinaa kuin ei jaksaisi pyöriä. Kokeiltu on, kun oli tahkoviritelmään tarkotus saada moottori pyörimään hitaasti... Jouduttiin turvautumaan muihin keinoihin...
     
  5. Mussemaan

    Mussemaan 3rd gear

    Usein voimapulaan on ollut myös syynä kolmiokytkennän sijaan erehdyksessä tehty tähtikytkentä.

    Katso tyyppikilvestä onko moottorisi 380V (tai 400V) kytkennälle tarkoitettu Y (tähti) vai D (kolmio)
     
  6. Ropelihattu

    Ropelihattu 1st gear

    Ettei olis sulake pimeänä. Ne kun tahtoo välillä palaa niin, että näyttävät ehjältä, mutta lanka onkin poikki.

    Mutta jospa siinä onkin nolla lipsahtanut vaiheen tilalle?
     
  7. Anonymous

    Anonymous Guest

    Toivottavasti ei. Kuulostaisi aika tappoviritykselle, kun vastaavissa tee-se-itse virityksissä onkin sitten yleensä nolla vedetty suojamaan kanssa yhteen ja sitäkautta koneen runkoon.
     
  8. amis

    amis 1st gear

  9. Anonymous

    Anonymous Guest

    tulihan se sieltä, pakollinen jeesustelija :x

    http://pre20031103.stm.fi/suomi/eho/jul ... /luku5.htm

    Tuolta voi lukea tapaturmia... Siellä on useampi kuolemaan johtanut liikennetapaturma, joka on aiheutunut väärästä autorakentelusta ja arviosta liikenteessä. Tarkotan, että ei pitäis tehdä mitään autokorjauksia, ellei ole 100% varma mitä tekee, eikä myöskään ajaa autoa, ellei ole 100% varma mitä tekee.
     
  10. amis

    amis 1st gear

    Vieraat kirjottelee mitä sylki suuhun tuo....
     
  11. Anonymous

    Anonymous Guest

    olet oikeassa, amis. parasta on pysyä kotona, sängyssä ja tilata ruokakin kotiin. muuten voi kohdata onnettomuus, varsinkin itse tekeminen ja harrastaminen ovat kohtalokkaita. sillä ajattelu on meille amiksille mahdotonta.
     
  12. Anonymous

    Anonymous Guest

    ja koska ajattelu eikä oikein käytännön työkään oikein suju, niin joudumme orjallisesti noudattamaan kaikkia annettuja ohjeita
     
  13. amis

    amis 1st gear

    Nojaa... Jokainen tallaa tavallaan... En viitsi alkaa tälläsestä väittelemään... Varsinkin kun alkaa menemään vähän off-topic...
     
  14. Anonymous

    Anonymous Guest

    no jaa autolla ajaminen ja tee-se-itse sähkötyöt ovat kuitenkin. aika erilaisia asioita varsinkin kun nuo omatekoiset sähkötyot on laissa kielletty jos ei satu olemaan sähköasentaja.
     
  15. GMC 6000

    GMC 6000 Gearhead

    Ettei sähkömoottoria pyörittävä savu ole päässyt joskus ilmoille?

    Tähteen kytkettäessä käämeihin vaikuttava jännite on ~230V ja moottorin ottama virtamäärä aika suuri, samoin teho on aika heikko. Kolmiossa jännite käämeissä on 380V jolloin moottori antaa nimellistehonsa. Tyyppikilpi kertoo kyllä miten moottori on tarkoitettu kytkettäväksi.

    Vain kahdella vaiheella oleva moottori voi lähteä pyörimään kumpaan suuntaan tahansa, riippuen kuormituksesta. Esim smirkeli saattaa olla vaaralinen pyöriessä väärinpäin. Isolla alkukuormalla se vain murisee ja kuumenee roottorin jäädessä totaalisesti jälkeen vuovirrasta.

    Käynnistinkytkin/rele saattaa jättää yhden vaiheen kytkemättä, tai moottorin kytkentäkotelossa on jokin käämi kytketty väärin tai poikki.

    Jo 70V vaihtovirtaa on sydänlihakselle liikaa.
     
  16. Anonymous

    Anonymous Guest

    Näin toissaviikolla sellasen kytkennän, että oli kytketty kolmioon nolla ja kaksi vaihetta. Kyllä sekin moottori pyöri. kävi aika kuumana mutta ei hajonnu. Ollut sillätavalla pari kuukautta. Eli 2 käämiä 240 ja 1 käämi 400, moottorin nollahan siinä siirtyy hämäränrajamaille. Kaikkia ne talkkarit tekee!!
     
  17. WSE

    WSE 1st gear

    Sitä tässä on itsekin sähköalan ihmisenä aina miettinyt että mikä ihmeen hinku sähköstä mitään ymmärtämättömillä on tehdä noita omia kytkentöjä. Kytkentävirhe kun saattaa tulla moninkertaisesti kalliimmaksi kuin ammattilaisella teetetty työ. Se on sitten toinen tarina jotta ammattilaisiakin on moneen junaan, onneksi tosin vain todella harvoja riskitapauksia...
     
  18. Anonymous

    Anonymous Guest

    Sitä tässä on itsekin autoalan ihmisenä aina miettinyt että mikä ihmeen hinku autoista mitään ymmärtämättömillä on tehdä noita omia korjauksia. Korjausvirhe kun saattaa tulla moninkertaisesti kalliimmaksi kuin ammattilaisella teetetty työ. Se on sitten toinen tarina jotta ammattilaisiakin on moneen junaan, onneksi tosin vain todella harvoja riskitapauksia...
     
  19. mpjaprotopaja

    mpjaprotopaja 1st gear

    Tää on sarjassa muna vai kana, ei sattuis olee tota pykälää tiedossa? Ihan vaan mielenkiinnosta ois vihdoin kiva lukee siitä mustaa valkoisella.
    Monta juupaseipäs kinaa lukeneena, mutta ensimmäinenkään ei ole osannu kertoa mistä tämä pykälä löytyy. Joko se vihdoin löytyisi..
     
  20. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Kolmivaihemoottori voi pyöriä kytkennästä riippuen kumpaan suuntaan hyvänsä, eikä kumpikaan suunta ole moottorin kannalta väärä.

    Veikkaisin, että kytkentärasiassa olevat napoja yhdistävät liuskat on kytketty tähteen, jolloin tehoa ei paljon ole. Jos yksi vaihe puuttuu, sen kyllä huomaa voimakkaasta murinasta.
     

Kerro tästä muillekin!