Sähkömoottori korjaajaa?

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja EVO X, 10.3.2015.

 1. EVO X

  EVO X Gearhead

  3kpl Cadillacin penkin säätömoottoreita pitäisi tarkistaa ja korjata. Tunteeko kukaan jotain spesialistia joka voisi homman tehdä ammattitaidolla ja järkihintaan yksityiselle? Moottorit pyörii, mutta puhti ei riitä kiskojen liikuttamiseen.

  Virtaa on (yli 14V), Maadoitus kunnossa. Saattaa toimia toiselle puolelle kun vain yksi vaijeri on kiinni, mutta kahdella ei jaksa. Käämitys?
   
 2. reynolds

  reynolds 3rd gear

  Liikkuko kiskot herkästi (puhdistus/voitelu)?.
   
 3. EVO X

  EVO X Gearhead

  [​IMG]

  Kaikki on kunnostettu. Toisenpuolen matoruuvi on tiukka johtuen sinkistä, mutta ei toimi yhtään sen paremmin toisellakaan puolella. Rasvaa on ja porakoneella kaikki toimii hienosti.
   
 4. Lintta cruiser

  Lintta cruiser Gearhead

  Olisko parempia kuvia pelkästä moottorista?
   
 5. Cumminski

  Cumminski 3rd gear

  Yleismittarin Ampeerialueella vois ehkä nähdä paljonko sähkömoottori ottaa virtaa. Jos moottorin kyljessä on teholukema W (yleensä on, tai sitten vain pelkkä 12V) nii pystyy laskemaan onko virranotto kasvanut eli joo, käämit oikosulussa. Kovin paljoa sen ei pitäis muutenkaan ottaa. Onko tietoa sulakekoosta?

  Tasavirtamoottori on siitä jännä että se pyörii mutta pidättää kun vähäkin kosket jos lakat on kadonneet käämityksistä. Olisko joskuus vetäny kiskot jumiin nii moottorit sitä myöden selvät..
   
 6. JariV

  JariV 2nd gear

  Mottien hiilet voit tarkastaa itse. Jumivat seisottamisen seurauksena.
   
 7. EVO X

  EVO X Gearhead

  [​IMG]

  Moottorit on olleet pariin otteeseen levällään ja hiilet on tarkastettu ja ok. Käämeissä ei näy pintapuolisia vaurioita, mutta voi olla että on lämmenneet joskus ja lakka on palanut?
  Penkki oli jumissa kun auto mulle tuli, joten koskaan se ei ole siis mun aikana toiminut.
   
 8. ViLU

  ViLU Gearhead

  Miten pelkkä lakan palaminen vaikuttaa moottorin toimintaan? Lakan palaminen ja käämien koskeminen toisiinsa on eri asia...
   
 9. Lintta cruiser

  Lintta cruiser Gearhead

  Jos noista on roottori palanut niin onnea matkaan löytää halpaa tekijää. Tommosen pikkuroottorin käämiminen on suoraan mielipuolen päiväkirjasta.

  Ootko kysynyt magneettomieheltä?

  Ootko varma ettei oo mitään jumia missään muualla. Ei tarvi paljoo olla ettei jaksa.

  Jos lakat on palaneet/rapisseet pois niin käämitys on täynnä oikosulkuja. Tommonen pieni tasavirtamoottori voi silti pyöriä.

  Onko liukulaakereilla?
  Oliko kommutaattori kulunut pahasti?
   
 10. Ratrod34

  Ratrod34 3rd gear

  Vähän saman näköinen moottori kuin mulla ikkunan nostimessa omassa cadillacissa.
  Sitä sai kanssa monta kertaa purkaa ja kasata enenkuin alkoi toimimaan, aika tarkka oli siitä ankkurin päittäisvälys säädöstä ja sit kun oli viimisen kerran jumissa oli koko säätö pultti murtunut poikki sieltä akselin luota ettei nähnyt päälle päin, aika pehmeetä metallia, tein uuden ja nyt on toistaiseksi toiminut.
  Käämeissä oli lakat hyvän näköiset vaikka jumittanu monta kertaa, mut onhan noiden suojana circuit breaker ainakin -65 et saako noita käämejä edes poltettua ?
   
 11. Toope

  Toope 2nd gear

  Niinkun Ratrod34 jo tuossa sanoikin,niin aika hankalia moottoreita polttaa.Enemmän vikana noissa ollu jumittuneet hiilet,tai jumittunu mekaniikka kiskoissa/akselissa,mut jos nyt ois palanu käämi niin ei se ole rakettitiedettä vaikka itte käämiä,jos purkaa ja käämii samallalailla uudestaan(käämin suunta,langan paksuus ratkaisevia tekijöitä).Yleismittarilla noista saa helposti tolkkua kun mittailee vuotoja kollektorilta runkoon tai toiseen "käämiin".Kysymyksessä nyt kuitenkin 12v dc moottori,niin tietäjät voi antaa vinkkejä kyllä huoletta,kukaan ei kuole jos haluaa/voi korjata.Korkeintaan auto palaa......mut se onkin vaan kasa muttereita ja pultteja,ei sen kummempaa juurikaan.
   
 12. Kalu

  Kalu Gearhead

  En tiedä tietääkö se mitää, mut ite kävisin jotai kysyy silt laturikaupan ukkelilta, mikä on sopenkorves siel kansityön takana. Yhen ooppelin tasavirtsa laturi oli ainakin joskus huollettu vähä niinjanäin, en sit tarkemmin muista mitä oli tehty ketuiks..
   
 13. EVO X

  EVO X Gearhead

  Jees,

  Nämä saa virtansa 40A Circuit brakerin kautta ja jokaisessa moottorissa on vielä erikseen bimetalli "kärjet" jotka estää liiallisen kuumenemisen. Kuten jo sanoin niin pintapuolisesti ei käämeissä näy mitään vaurioita. Kommutaattori palikka on hyvin säilynyt ja pinnat on siistit. Putsasin vielä hiilien vastinpinnat hiomalla.
  Laakerit on liukumalliset ja huonot. Olen miettinyt voisiko ne vaihtaa / löytyisikö niihin vaikka ihan kuulamalliset tilalle?
  Vaikka saisin kiskot herkisteltyä aivan hengityksellä liikkuviksi niin epäilen silti moottorien toimintaa kun se sohva painaa ainakin 50kg + reipas 100kg kuski tai tarvittessa matkustajakin niin liikuteltava massa on aika järeä..
   
 14. JariV

  JariV 2nd gear

  Itse sähköjohdot ja liitokset on hyvä tarkastaa myös. Jos piuhojen langat ovat eristeen sisältä mustuneet niin eivät kuljeta virtaa enää juurikaan vaikka volttimittarissa näyttäis hyvälle.
   
 15. Cumminski

  Cumminski 3rd gear

  Eipä taija yleismittarin tekniikka kestää kun ovat normaalisti 20A luokkaa. Pitäs olla pihtiampeerimittari. Tai voihan se riittääkin, yks tuskin paljoa ottaa virtaa, kaikki kolme on tiemmä saman sulakkeen takana..?

  Yhdessä moottorissa näyttää olevan matopyörä ku lähtö on 90 astetta moottorin suuntaan nähden. Olisko kahden muun sisällä planeettavaihde?

  Bi-metalliliuska suojaa kieltämättä hyvin tommosta moottoria eli on se varmaan epätodennäköistä että käämit olis palanut. Jos siis ne suojat vielä pelaa, voithan kokeilla ohittaa ne jos vaikka eivät anna virran kulkea? Tuulettimen moottori on yks yleisimmistä josta lakat sulaa ja vastukset paukkuu ku moottorin laakerit kuluu loppuun. Että kyllä niinkin voi käydä, varsinkin kun tossa penkkisysteemissä arvatenkin on rajakytkimet ja jos moottori ei saa ajettua itteensä mihin pitäs esim penkin edessä/takana jokin joka tönää vastaan nii motti jää hurraamaan paikalleen. Mutta voipi olla että näin ei oo käynyt noiden suojien takia, tai sitten sitten ovat jääneet päälle-pois-päälle-pois jne..

  Virranoton kun tietäis käytön aikana nii näkis suoraan missä kunnossa moottorit on.. mutta pakkohan sielä jonkun on vastustaa kuitenkin. Liukulaakereihin vois kokeilla ompelukone- tai aseöljyä, viimenen ei varmaankaan jämähdä kylmällä niin herkästi.
   
 16. aesvi

  aesvi Gearhead

  Puretun tasavirtamoottorin käämit voi mitata yleismittarilla:
  - mittari pienimmälle ohmi-alueelle
  1. Kenttäkäämejä (rungossa) on yleensä 2 tai 4
  - mitataan kunkin vastusarvo erikseen, pitäisi olla kutakuinkin samat
  2. Ankkuri
  - mitataan kommutaattorin kahdesta vierekkäisestä liuskasta vastusarvo, näiden pitäisi olla aina kutakuinkin samansuuruiset - pientä heittoahan niissä aina on. Jos on esim. huomattavasti suurempi kuin muissa, niin sieltä johto poikki - jos taas on pienempi, niin "käämilohkossa" on oikosulku. Youtubessa:https://www.youtube.com/watch?v=qNV7TylIzSY

  Minullakin oli semmoinen tuntuma, että pieniä moottoreita ei juurikaan käämittäisi uudestaan, kun etenkin roottori on aika hankalan näköinen. Katselin hiljattain Youtubesta, miten se tapahtuu. Vanhat käämit sahataan kylmästi rautasahalla päistä poikki ja irrotetaan rautaosasta. Niistä mitataan langan halkaisija ja lasketaan jostain nipusta kierrosmäärä. Sitten uudet eristeet uriin ja uudella langalla uusi käämitys - tässä täytyy sitten tietää miten se tehdään ja liitetään kommutaattoriin. Suljetaan urat kiiloilla ja liimataan/sidotaan etenkin kommutaattoripään käämit, etteivät irtoa vauhdissa. No eipä ole vielä itse tullut kokeiltua :).
   
 17. Siltalankulma

  Siltalankulma 1st gear

  Jos kuitenkin päädyt korjaamon apuun, niin Ketolan sähkökonekorjaamo Kauhajoella voi olla oikea osoite. Ovat korjanneet erilaisia moottoreita kymmeniä vuosia.
   
 18. Lintta cruiser

  Lintta cruiser Gearhead

  Kyllä niitä käämitään mutta tulee törkeen kalliiksi. tommoseen pikkuroottoriin menee helposti joku pari päivää kun purkaa vanhan käämin, selvittää kytkennän, käsin pyörittelee langat sisään, kytkee, lakkaa, putsaa, sorvaa kommutaattorin jne..

  Tossa oli justiin töissä vastaavan kokonen pikku dc kone joka tehtiin oli höyryveturin kuljettajan jäähdytyspuhallin tms. :lol:
   
 19. B-66

  B-66 Gearhead

  Tuon kokoluokan dc-moottorit on yleensä kestomagneettimoottoreita,eli
  kenttäkäämejä ei ole.Voiko magnetismi kadota 50 vuoden aikana?

  Edit.17.3 Mistä lie sain päähäni että olisi ollu-65 Kauko,omissa -60 luvun puolivälin amerikkalaisissa ja eurooppalaisissa on kestomagneettimoottorit :-?
   
 20. Lintta cruiser

  Lintta cruiser Gearhead

  Ei oo yleensä kestomagneetteja noin vanhoissa.
   

Kerro tästä muillekin!