Sammuttimet kondikseen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja B.B.Chevy, 6.6.2006.

  1. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Laitetaas tälle oma topic kun aihe on ainakin mun mielestä tärkeä ja aika moni, allekirjoittanut mukaanlukien on joskus onnistunut tai melkein onnistunut polttamaan autonsa.
    Kävin tänään alan liikkeessä päivittämässä omat sammuttimet eli mulla oli nyt aikaisemmista läheltä piti tilanteista jollain lailla viisastuneena olemassa 3 kpl 2 kg sammuttimia. Kaks niistä oli Glorian valmistamia ja yks K-Raudasta ostettu tarjoussammutin. No, Gloriat oli ok ja ne on nyt tsekattu ja huollettu ja varmistetussa toimintakunnossa mut se rautakaupasta ostettu kiinalainen :eek: Suoraan sanottuna ihan paska. Mitään varsinaista sammuttimen merkkiä siitä ei löydy vaan ainoastaan teksti Sammutin ABC, sen valmistaja on joku Zhejiang Wanada Fire Fighting Equipment Co. ja maahantuoja Wild-X Ltd Lahdesta ja sen ne kehottivat viskaamaan vaikka roskiin. Ei siks etteikö ne olis tehneet sillekin huollon mut se oli sen puutteista johtuen mahdotonta. Sammutin on vuoden vanha, paineet oli jo kadonnu ihan kokonaan, sammutimessa ei oo mitään mainintaa siinä käytetyn ponneaineen eikä jauheen tyypistä jne. ja siks ne sanoivat ettei semmoselle voi tehdä mitään kun noi kaikki tiedot siitä puuttuu. Ja tosiaan vajaassa vuodessa siitä on potku kadonnut kokonaan.
    Eli uskaltaisinpa suositella ja ainakin ite hommaan jatkossa tohon hyvinkin tärkeään hommaan vaan ns. tunnetun merkkisiä tuotteita joilla sit jatkossa huolto ja tarkastuksetkin pelaa ja joilla sit luultavimmin tekeekin jotain tosipaikassa.
    Nyt sit huollatin ne kaks asiallista 2 kg Gloriaa ja ostin lisäks uuden 6 kilosen ja kun olin kerran asialla niin samalla pistin pakettiin vielä kaks sammutuspeitettä. Eikä toi alan erikoisliikkeessä asiointikaan tullut mun mielestä kalliiks, koko hoito satasella. 6 kg Gloria tarjoushinnalla 45€, peitteet 20€/kpl ja huollot 11€/kpl eli yhteensä 107€ ja myyjän ite pyöristämällä tasan satasella lähti koko hoito :D
     
  2. Hervast

    Hervast 1st gear

    Juu ja ei ne Gloriat yms. pitäis olla liian kalliita, muistaakseni 9 kilon jytky maksoi jotain 60-70 euroa, joten hintaero halpispaskaan ei pitäisi olla ylitsepääsemätön.

    Pitäiskin huoltaa oma sammutin, vaikka kyllä se mittari näyttääkin painetta...
     
  3. garagektc

    garagektc Gearhead

    jauhesammuttimia kannattaa kuulemma aika ajoin hiukan "sekoitella" elikkäs kääntää päälaelleen.
    näin neuvoi puolituttu jolla jonkinlaista kokemusta aiheesta noin niinkuin työnsä puolesta.
    HUOM!! tämä toimenpide ei korvaa tarkastusta!!! :soosoo:
     
  4. napa

    napa 3rd gear

    jep, tahtoo se jauhe tiivistyä sinne sammuttimen sisälle, kun altistuu tärinälle, eli pieni ravistelu tekee sille hyvää, eikä tosiaan korvaa huoltoa.

    tuo 6kg sammutin on mielestäni se minimikoko mitä kannattaa autoon ottaa mukaan, ne 2 kg ei anna kuin "henkistä" apua :wink: (6 kg sammutin tyhjentyy n. 15 sek ja 2 kg 5 sek, eli jos sillä 2 kg sammuttimella jostain ihmeen syystä onnistuiskin sen tulipalon melkein sammuttamaan, mutta hieman joutuis parantelemaan se onkin jo tyhjä :cry: )

    ja vakuutusyhtiöt kyllä korvaavat sen samuuttimen hinnan, jos sitä on joutunut käyttämään :wink:
     
  5. Qjet

    Qjet 1st gear

    Asiaa BBC & Co ! Lisätään vielä : Suositeltava sammutuspeitteen minimikoko on 120x180cm - sillä peittelee jo isolohkon tai laajakulmatelkkarin. En tiedä, onko laaduissa eroja halpis vs. kallis, mutta tuon kokoisen sai Tiimarista viime viikolla alle 10€.
     
  6. Otto

    Otto Gearhead

    Tärkeän topikin on Iso Paha Kervoletti avannut!
    Tuossahan tuo kulkee kardaani-tunnelin päällä, sohvan edessä, tuo yksi sammutin, ja takana toinen.
    Koskaan en o vielä tarvinnut (onneksi...) mutta se on vähän kuin työkalut; Kuljettelet niitä siellä takapaksissa monta vuotta ympäri Suomenniemeä, etkä koskaan tartte, mutta annas olla kun ne kerran jää tallille... :odroll:

    Käsi ylös jolla on autossaan sammutin, ja huollettuna vieläpä? Hep!!
     
  7. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Noi peitteet mitä mä samalla ostin on myös ton 120x180 ja niissä on jotkut SP-2000 ja EN 1869:1997 koodit, mitä ne sit tarkoittaakin. Mut oletettavasti ihan asialliset kun ne on sen alan liikkeen myyntiin teettämät rätit (Turvatarvike Oy). Aikaisemmin on yks aika kunnollinen kaasaripalo saatu sammutettua Leatherheavenin rottatakillakin joten sekin toimii hätätilassa pika-apuna :p Eikä rotsi ollut moksiskaan, kaveri vetäs sen takas päälleen kun oli saanut tulet hiipumaan 8)
    Mut tosiaan tää aihe on sellanen että siihen kannattaa kyllä varautua. Joskus aikoinaan sitä tuli ajeltua välittämästä koko asiasta mut viime vuosina pari omaa "tilannetta" ja mm. nyt viimeks tuo topicci http://www.overdrive.fi/forum/viewtopic.php?t=83175 taas muistutti näin ajokauden alkupuolella että ai niin, päivitetääs hommat taas kondikseen niin ei sit tarvi tuolla tien päällä katella tumput suorana jos alkaa kuumotella. Silleen kävi täällä meilläpäin toissakesänä yhdelle 60-luvun lincolnin limollekin kun pata lähti valtatiellä tulille eikä kavereilla ollut matkassa minkäänlaisia sammuttimia niin aika pahoinhan se ehti palaa ennenkuin apua saapu mistään paikalle :(
    Ja edellä mainituista syistä ajattelin tosiaan tehdä tällaisen asiasta muistuttavan topicinkin jotta OD:läiset muistais varautua ja vois ajella huolettomammin :wink:
     
  8. hot wheels

    hot wheels 1st gear

    Kannattaa muutenkin katsella vakuutus yhtiöiden lappusia tarkasti...Huomasin vaan esim. tapiolan paloturva vakuutuksissa seuraavia seikkoja (työkaveri näytti niitä on tulityökurssin vetäjä) Esim.. tulitöissä vaikkapa kuumailma puhallin rälläkkä yms yms.. vaaditaan 2 kpl 12 kg sammutinta ,jos suorittelee niitä... Itellä on tulityö kortti mutta se onkin pakollinen ,jos sitä ei vielä ole esim.kotona... ja siellä hitsuuttelee.. asetukset tulleet voimaan 1.6 2006.. ainakin tapiolassa.. jos nyt oon oikein ymmärtäny niin saattaa vaikeuttaa maksua mahdollisissa tulipaloissa. Tutkitaan asiaa lisää..
     
  9. MansenJamppa

    MansenJamppa Gearhead

  10. OpaS

    OpaS Gearhead

    Kaks viikkoa sitten kävin uusimassa tulityökortin, joten seuraava tieto on varmaan ajan tasalla:
    Tulityöpaikalla pitää olla joko 2 x 12kg tai 12kg + 2 x 6kg sammuttimet, tilapäisellä tulityöpaikalla yhden sammuttimen voi korvata pikapalopostilla. Ja näiden pitäis löytyä n. 10 metrin säteeltä työn suorituspaikalta.
    Että pidetäänpä sitten huoli siitä, että tallillakin on tarpeeksi sammutuskalustoa.
     
  11. Arto65FB

    Arto65FB 1st gear

    Jep, varsinkin kun tuo rälläköinti on suomalaisten lempihuvia ahtaassa ja likaisessa tallissa.

    Jenkit käyttää muuten paljon useammin puukkosahaa paikassa, jossa suomipoika nappaa suoraan ison laikan.
     
  12. jaska83

    jaska83 1st gear

    Käväsin kanssa uusimassa tulityö kortin, ja sit samana iltana tyhjentyi 12kilon jauhesammutin :-? mut mikään ei kyllä palanu. Vaan juttu meni näin että mulla on ollu impalan takakontissa tollanen jauhesammutin pullo ihan vaan kaiken varalta, no siitä oli sitten se sokka irronnu tai jotenkin tärissy pois, kurvasin paikalliselle parkkikselle ja pullon kahva painautui kylkeä vasten ja pullo laukes. hetken ihmettelin että mitä hel......tiä tapahtui kun valkoinen pöly pilvi oli auton takana,ja vähitellen se pöly levis sisätiloihin ja joka hiton paikkaan. yhet tutut istu vähän matkan päässä autossa ja luuli että poltanko mä gummia. On muuten aika hienoa pölya se jauhe, ja menee kyllä joka rakoon, ei auttanu kun siivous hommiin siinä meni helposti 4tuntii ja vieläkin sitä perhanan jauhetta ilmaantuu joka paikasta PER.......LE!!!!!! :x
     
  13. Liivi

    Liivi 1st gear

    hauhesammutin ruostuttaa?

    faija tossa puhu että oli duunissa joskus pitäny tyhjentää sellanen auton sisällä. sitten joskus ku olivat alkaneet purkaamaan nii oli ollu maalaamaton paikka ruosteessa. kun oli se jauhe sinnekkin pukannu.

    vaahtosammuttimella sama juttu?
     
  14. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Toi jauhehan on aika pirunmoista "myrkkyä" mikä on kyllä syytä putsata aika pikaisesti pois sammuttamisen jälkeen.
     
  15. jaska83

    jaska83 1st gear

    .....
     
  16. Degenerated

    Degenerated Gearhead

    Joo täytyy varmaan hommata oma sammutusauto, kun vakuutusyhtiössä sanoivat, että autotallissa ei saa sitten tehdä minkäänlaisia tulitöitä. Muualla kyllä. :mad: Nyt löytyy taloudesta sammuttimia kolme, mutta pitänee hommata yksi lisää, niin on sitten talossa sisälläkin yksi.
     
  17. Kine

    Kine 3rd gear

    Mikäs vika sinun autotallissa on kun ei saa tulitöitä suorittaa. Kiinnostaa vaan sen puoleen kun itselläni on talli juuri valmistunut/tekeillä ja tehtiin vähän maalaisjärjellä eli saatettiin vähän oikaista jossain kohdassa. Talli on kyllä tehty vanhan navetan kuoriin, uusi olis tietty toinen juttu.

    Minäkin olen miettinyt tuota sammutinjuttua, siis talliin. Vaikka toivottavasti ei koskaan tartteis käyttää mokomaa niin karsastan vähän noita jauhesammuttimia kun niistä taitaa jossain tapauksessa olla enempi haittaa kuin hyötyä. Juurikin vaikka sähköpaloissa. Tietysti jos koko talli uhkaa palaa niin totta hitossa pitää käyttää.

    Toimisiko hiilidioksidisammutin tai saako sitä käyttää tallissa? Tuulettaa tietysti pitää käytön jälkeen hyvin. Onko vaahto yhtään sen parempaa tavaraa kuin jauhe? Ei se ainakaan leviä ihan joka paikkaan..

    Pitäisikin käydä hankkimassa ennen kuin mitään kärähtää. Tällä hetkellä vain 6 kg jauheputeli vuodelta 1 tai 2 ja sekin on vain lainassa.. Pitänee koputella ja käännellä niin saattaa vaikka hädän hetkellä toimiakin.
     
  18. oml

    oml Gearhead

    :lol: Kerran olen nähnyt kun Toyota yritettiin polttaa korjaushalliin hitsaamalla, ja kyllä siitä jauhesammuttimesta lähti aikamoinen sotku.
    hiilidioksidisammutin on hyvä sisätiloissa kun sisällä ei yleensä tuule mikä haittaisi sammuttimen käyttöä. Kalvovaahtosammutin
    ei sottaa niin paljoa kuin jauhesammutin, mutta Kalvovaahtosammutin
    ei kestä pakkasta. :-?
     
  19. Belvedereman

    Belvedereman 1st gear

    Mulla on yhtenä sammuttimena avaruusajan kaliumsammutin ja säilytän sitä autossa joka siis seisoo pääasiassa tallissa. Tuo sammutin ei kuulemma sotke yhtään mutta en tiedä tekeekö sillä tositilanteessa mitään. 50 sekunttia se toimii ja yhtäjaksoisesti ettei sitä voi sammuttaa sitten kun alkaa sammuttamaan. 6 kilonen jauhesammutin (tuore hankinta) löytyy kans tallista kuten vastaava vanhempi jonka kunnosta ei ole varmuutta. Vielä olis tarkoitus hankkia 12 kilonen, ei ollut ihan älyttömän hintainen kun eräässä kaupassa hiljattain katselin moista. Sammutuspeite täytyy hankkia kans. Koskaan en ole tarvinnut sammutinta mutta ei näissä asioissa voi liian varovainenkaan olla.
     
  20. Degenerated

    Degenerated Gearhead

    Kun en tiedä. Mullakin talli oli silloin keskeneräinen kun sitä juttua kysyin vak.yhtiöstä just sen takia jos siinä olis pitänyt olla jotain vaatimusten mukaisuutta materiaaleissa tms. Mutta kun se vastaus oli niin suora että "tulitöitä et sitten saa siellä tehdä", niin tein sitten niinkuin itestä tuntui.
     

Kerro tästä muillekin!