Savut takaisin vehkeeseen?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja Nupa, 7.9.2018.

 1. Nupa

  Nupa Gearhead

  Mä kun en sähköstä ymmärrä muuta kun että se on sinistä, saa joku selittää.

  Iskän autoon ostettiin/vaihdettiin 80-luvun lopulla JVC:n mankka ja 12 CD:n vaihtajaboksi konttiin. Aikanaan auto meni, mut sitä ennen otin nuo toimivina talteen.
  Olivat jossain hyllyssä vuosia kunnes yks kaunis päivä laitoin ne talliin poppivehkeiksi.
  Pulttasin seinään, tai ne tais alkujaan olla ihan hyllyllä, nykyään kuitenkin seinällä. Virtalähteenä tietokoneen poweri.
  Tallissa oli ja on pölyistä ja yks kaunis päivä kävi niin, että kesken kaiken mankka ritisi, rätisi, paukkui, savusi ja tietty musan tulo loppui. Savun hälvettyä nappasin vaan virtapistokkeen irti ettei koko paska pala. Jossain vaiheessa puhalsin paikat paineilmalla, mut ei se mankka siitä silloin heränny. Olkoon.
  Laiskana en jaksanu alkaa siitä seinältä irrottelemaan, olkoot.
  Nyt on parit mankat kuunneltu läpi ja kun toinen hajos jokunen vuosi takaperin niin jostain mietin ettei taas jaksais ostaa uutta... ei toi vanha voi toimia ku savutkin silloin ulostu... silti laitoin pistokkeen kiinni ja kappas, radiohan kuului. Ja on toiminut.
  Tänään meinasin, että hitto kun ei tallissa pitää kuunnella vaan radiota, eikä saa uutta ceedeetä soimaan- vai saako? Saihan sen. Soi. Sekin toimii ihan moitteetta.

  Miksi ja miten tonne mankkaan on menny "toimintasavut" takasin?
   
  Rotten tykkää tästä.
 2. Jussi289

  Jussi289 Double Gearhead

  Kristallipallot on vähän huonoja sähköhommissa, tyhjää näyttää. Joten arvaan. Tietskan poweri kun ei ole tarkoitettu 12V laitteen käyttöön lainkaan, vaikka siinä sellanen lähtö onkin, niin se on tussauttanut siitä radiosta ylijännite/transienttisuojadiodin, joka nyt parin kokeilun jälkeen on vapautunut kärähdyksen oikosulusta ja ei savua enää. Ei tosin suojaakaan mitään. Eikä käytetä tohon hommaan tietskan poweria, jos ei tiedä, miten sitä hallitaan. Sillä täytyy olla reilusti kuormaa siinä 5V ulostulossa, muuten ne muut jännitteet karkailee ihan mihin sattuu.
   
  DX tykkää tästä.
 3. Nupa

  Nupa Gearhead

  Kiitos asiallisesta vastauksesta.
  Tietsikan powerin ostin just tuota varten, koska siitä sai ton 12 ja automankan toimimaan :D ...
  Toi on toiminu ja toimii vieläkin ihan täpöllä vaikka 12tuntia putkeen, toki sen verran on epävarmuus jäänyt, että päivän päätteeksi otan aina piuhan irti.
  Vähän on kyllä aina pelko perseessä joka kerta kun laittaa mankan päälle ja peltorit korville ja alkaa töihin, että milloin se ottaa ja napsahtaa pahemmin, mutta.. ei vielä toistaiseksi.

  Ihme laitteita nämä (?)
   
  Rotten tykkää tästä.
 4. Jussi289

  Jussi289 Double Gearhead

  Usko mua, kun sanon, ettei se tietskan virtalähde ole oikea tohon hommaan. Ei sopivuus, eikä turvallisuuskannalta. Niiden 12V ulostulon kuormitettavuus ei edes yleensä riitä autosoittimelle yhtään kovempaan ääneen, eikä ole tarkoitettu kuormitettavaksi vain siitä yhdestä lähdöstä. Sen käytös on täysin ennakoimaton siinä käytössä. Jos se ei sitten ole läppärin poweri, jossa vain yksi ulostulo välillä 12-15V.
   
  Rotten tykkää tästä.
 5. DX

  DX Double Gearhead


  kui paljo o reilusti ja saako se tekokuomitus olla epäsymmetrinen, ku kuormituskin on ku siellähän o niitä "plus ja miinus"voltteja

  ite en oo tietsikan poweria koskaan autoraadon powerina käytellyt, mutta pari päivää sitten justaan naapuritallin kaveri sellaista terassilleen kaavaili, enkä tyrmännyt ja sehän on ihan salettia, että se on ihan väärä poweri tohon hommaan. :rotfl:
   
  Rotten tykkää tästä.
 6. Jussi289

  Jussi289 Double Gearhead

  12V lähdön virtamaksimit on kai luokkaa 2-3A ja -12V lähdön ei just mitään. Mutta pahin ongelma tulee siitä, että powerien aktiivisäätö on tehty vaan niiden pikkujännitteiden hallinnassa pitämiseen, eli ne 5V, 3,3V ja se vielä pienempi säätää powerin kontrolliosaa kuormituksen mukaan. 12V osalla on vain passiiviregulointi, joka saattaa helposti pettää, kun ulostulo hakkurilta on mitä sattuu. Koska pikkujännitteiden kuormittamatta jättäminen pitää hakkurin "tyhjäkäynnillä" koko ajan. Tuotakaan ei toki voi yleistää, mutta niitä muitakin hommaan sopivia virtalähteitä on nykyään saatavilla niin pikkurahalla, etten lähtis leikkimään tarkoitukseen täysin sopimattoman värkin kanssa.
   
  Rotten tykkää tästä.
 7. Rotten

  Rotten Gearhead

  Vittuukaan en ymmärtänyt, mut hitto et tykkään, kun tääl on asiaan kuin asiaan osaajia ja vielä neuvvoo muita!! :cool:
  Hieman maistoin tänään palautus juomaa, tuli testojen tilalle ne toiset estrogeenit?? Mut mennään näillä! :eek:
   
 8. Nupa

  Nupa Gearhead

  En tiijä, mut..
  (ei kerrota vak.yht)
  "Rokista" vastaa autokaiuttimet (2kpl) naitettuina vanhan caminoni vanerinpaloihin eli ei mitään kaikupohjaa tai koppaa tai mitä noi on.... pelkät kajarit. Vanerilevyissä, otin vanhasta Caminostani enne myyntiä. Kallokuvilla.
  Mikä se kysymys oli?

  Mut toimii, ROCK OON!!!! yeah.
   
 9. Nupa

  Nupa Gearhead

  Niin, se jäi vielä ihmetyttämään miksi toi mankka vaati sen 5+reilusti vuotta jotta toimii taas ihan moitteetta, savuamatta yms.
  Kukaan ei ole siihen koskenut, päin vastoin siinä seinässä kerännyt tallin käryjä...
  Ei ümmarra.
   
 10. Jussi289

  Jussi289 Double Gearhead

  Johan mä sen teoreettisen ehdokassyyn kerroin.
   
 11. Nupa

  Nupa Gearhead

  Ok.
  Ei tajuva.
  Mut jos kohta taas napsuu niin olkoot vuosia, ehkä sitten taas. ?
  äh.
   
 12. Pertti K

  Pertti K Double Gearhead

  Sun talli on sähkölaitteiden "Pet semetery". Voisin tuoda jotain myös hoitoon.
   
 13. hantta

  hantta Gearhead

  Tuliskohan siellä äijäkin ehjäksi?
   
 14. pecu_83

  pecu_83 3rd gear

  Kyllä noita tietokoneen virtalähteitä on paljonkin käytetty "väärin" ihan onnistuneesti. Juuri kaivelin varastosta parit esiin, niin tuommoisen perus HP-pakettikoneen nimellisesti 300W virtalähteen 12V lähtö on 16A (hienosti kestää autosoittimen, varsinkin kun ottaa joko suoraan virtalähteen sisältä lähdöt tai edes yhdistää kaikki +12V piuhat keskenään ja maat keskenään eikä vain yksistä piuhoista). Tommoisen "aftermarket" 650W powerin +12V linjan maksimikuorma onkin jo sitten 52A (/624W) joten sillä soittaa jo vahvariakin.

  Toki voi hommata asianmukaiset virtalähteetkin, mutta ei kierrätyksessä ja tavaroiden uudelleen hyödyntämisessä ole mitään pahaa. Sitähän autonrakentelussakin tulee paljon harrastettua.
   
 15. Jussi289

  Jussi289 Double Gearhead

  Näköjään noissakin ajat muuttuu. No, vanhemmissa kannattaa kyllä tarkistaa kuormitettavuus, se ei ennenvanhaan ollu kovin kaksinen 12V lähdöissä.
   
 16. sdfsd

  sdfsd Double Gearhead

  ei nykykone taida hirveemmin käyttää edes mihinkään mitään 5V lähtöä, mun ymmärtääkseni se on joku antiikkijäänne jossa ei ole kovin häävejä tehoja enää nykysissä virtalähteissä.
   
 17. T&S

  T&S Gearhead

  Eikös USB linja käytä 5 volttia
   
 18. RaiRai

  RaiRai Gearhead

  Miksi savut tul takaisin: Siellä tallissa on vuosien varrella savuteltu varmastikin uusien toimintasavujen verran, imeytyneet pikkuhiljaa takaisin samaa reittiä mistä ulostuivat.

  Mulla on terassin '89 Delco-soittimen + 2 kajaria virtalähteenä toiminut vuosia moitteetta tällainen, jonka alkuperää en tiedä:
  EGB power adapter
  Input: 100 - 240V - 0.5A 50/60Hz
  Output: 12V 1.0A

  Soitin on stereoradiovastaanotinkäytössä.
   
 19. Jussi289

  Jussi289 Double Gearhead

  Juu, onhan prossut siirtyny kuormittaan enempi niitä vielä matalampia lähtöjä, mutta oheislaitteet sitäkin vielä kaipaa. Näyttää näköjään muutenkin siltä, että prossujen tehonkulutusta on saatu jäähyongelmien takia suitsittua aika paljonkin ja powereissa tehoreserviä onkin sitten painotettu oheislaitepuolelle. Joten voitte unohtaa mun aiemmat kommentit kokonaan, tai soveltaa niitä vaan antiikkivehkeisiin, näistä tuoreemmista uskalla enää mitää sanoa. Pitäsköhän museoida itsensäkin jo?
   
 20. sdfsd

  sdfsd Double Gearhead

  mun muistaakseni joskus katottiin 12V linjaa ja ne muut oli aika yhdentekeviä koska ne riitti. Jos niihin 5 ja 3 linjoihin oli speksattu hirveesti amppeereita se tarkotti yleensä että virtalähteen suunnittelu oli antiikkinen ja sillosen nykymenoon sopimaton. Alan ite olla myös vähän museokamaa pc jutuissa etten tiiä miten nykyään tehdään.

  sillon kun noita käytettiin pelkän 12V ottamiseen pistettiin 5V linjaan joku 6 voltin hehkulamppu 20 tai 30w. 3 linjaan ei mun muistaakseni pitäny laittaa lamppua koska on ihan oma systeeminsä tai jotain sellasta.
   

Kerro tästä muillekin!