Seisontaan siirto muuttuu?

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Temppu, 1.9.2003.

 1. Temppu

  Temppu 1st gear

  Onko kukaan (muu) kuullut huhua, että seisontaan/ajoon ilmoitus tehdään vastaisuudessa Ajoneuvohallintokeskukselle (jahka saavat tietojärjestelmänsä uusittua), eikä vakuutusyhtiölle kuten tähän asti? Ilmoitus tullee lisäksi maksulliseksi.

  Nykyäänhän ilmoitus käy hyvin joutuisasti ja helposti (ja ilmaiseksi) puhelimella vakuutusyhtiöön, joka hoitaa tiedon eteenpäin AHK:lle. AHK:n tähänastisen toiminnan perusteella muutos ei ainakaan helpota harrasteajoneuvon ajoon/seisontaan laittamista, ja arvaisinpa, ettei 10 erkkiä/ilmoitus ole lainkaan mahdoton hinta tälle proseduurille.

  Mulle näitä ilmoituksia tulee 6 kappaletta vuodessa, joten jonkinsortin menoerä siitäkin tulee, vaikkei nyt konkurssiin ajakaan.... Ilmoituksen nopeudesta/helppoudesta en sitten osaa vielä arvata, kuinka rupeaa systeemi toimimaan.

  Tietääkö joku jotain lisää, ja olisiko raati ehkä sitä mieltä, että asiaan kannattaisi yrittää vaikuttaa? Miksi romuttaa toimivaa systeemiä?

  Temppu
   
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  Auton omistaminen on rikokseen verrattava. Auton omistajat ovat voineet kierolla tavalla tähän saakka välttää auton omistamisen kustannuksia välillä laittamalla auton seisontavakuutukseen. Nyt tähän porsaanreikään on tulossa muutos. Seisontavakuutusjärjestelmä on edelleen käytössä - siksi, että sitä väärinkäyttäviä voitasiin sakottaa. Mutta seisontavakuuttaminen tullaan nyt tekemään kalliimmaksi kuin liikennevakuutuksessa pitäminen.

  Jatkamme maksujen, verojen ja sakkojen kehittelyä.

  Ystävällisin terveisin,
  ajoneuvohallintokeskus
  autoliitto
  valtiovarainministeriö
  poliisi
  liikennevakuutusyhdistys
  eva biaudet
   
 3. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ylläoleva ilmoitus edustaa ns."hyvää viranomaishuumoria". :grin:

  Niinpä, miksi ihmeessä viranomaiset pyrkivät vaikeuttamaan kaikkea ajoneuvoharrastusta? :-x

  T: Masa
   
 4. whiic

  whiic 1st gear

  Kuulin huhun jo aikoja sitten, ja se pitänee paikkansa. Yksityiskohtaista tietoa toteuttamisesta en tiedä, mutta huhu ainakin sanoo, että seisonta-aikailmoitukset maksaisi karvan vajaa 10 eur - täten seisonnasta poistaminenkin maksaisi 10 eur, ellei sovi jo syksyllä valmiiksi päivämäärää, koska keväällä ottaa auton käyttöön (ja tiedä sitä, vaikka seisonnasta poistamista ei 'voisi' ilmoittaa samalla, vaan täytyisi tehdä erikseen... jotta saadaan perittyä enemmän 'kustannussidonnaista').

  Järjestelmähän tulee muuttumaan, jotta se saataisiin 'yksinkertaisemmaksi' ja 'yhtenäisemmäksi' - mehän tiedämme miten paljon eroa on seisontaan ilmoittamisessa eri vakuutusyhtiöiden välillä (tähänhän Siimeskin vetosi replytessään kyselyihin vuotuisen ajoneuvoveron palauttamista seisontakuukausilta).

  Ehkä tämä 'yhtenäistäminen' onkin harrastajien 'hyväksi', koska tällöin 'käyttö'maksu voitaisiin palauttaa seisonta-ajalta. Luonnollisesti seisontaan asettaminen ja käyttöönotto pitää tällöin olla verotettavia, jotta tappiot voidaan periä takaisin.
   
 5. Temppu

  Temppu 1st gear

  Olisi mielenkiintoista kuulla, miten vakuutusyhtiöt tällä haavaa kokevat tämän seisontavakuutusasian.

  Onko se heille pakkopullaa, josta tulee vain kuluja, vai osa toimivaa asiakaspalvelua?

  Nykyjään ainakin palvelu on pelannut hyvin, nopeasti ja ystävällisesti; ja tulee mieleen, josko vaikka vakuutusyhtiöt mielellään pitäisivätkin palvelun itsellään osana vakuutustoimintaansa. Mikä lienee vakuutusyhtiöiden asema tässä sopassa: tekeekö ne tasan niin, kuin ministeriö/AHK määrää?

  Vaan, kukapa ei mielellään luopuisi palvelusta, josta ei suoranaisesti ole kuin menoja..... Toisaalta sama homma niille tulee kuitenkin, ne vain sitten saavat tiedon AHK:lta asiakkaan sijasta. Turha mutka matkaan, mun mielestä.

  Onkohan AHK:kaan miettinyt tuon asian loppuun asti; nyt he saavat ilmoituksia kouralliselta vakuutusyhtiöitä, jotka taasen keräävät ilmoitukset kymmeniltä/sadoilta tuhansilta autoilijoilta. Onko AHK:sta nyt sitten kivempaa ruveta ottamaan ilmoituksia vastaan vakuutusyhtiöiden sijasta suoraan yksityisiltä autoilijoilta?
  Pelaako puhelinvaihde?

  Temppu
   
 6. Mopeman

  Mopeman 3rd gear

  Omituiselta kuulostaa systeemi. AHK:ko sitten ilmoittais asiasta vakuutusyhtiöille, vai pitäiskö ilmotus kuitenkin tehdä kumpaankin paikkaan? Vakuutusyhtiöt ei varmaan tykkää mitenkään erityisesti tosta nykyisestä käytännöstä, sillä yllättävän moneen vakuutukseen thedään kauden aikana muutoksia ja sehän aiheuttaa lisätyötä sekä kustannuksia yhtiöille. Aika monet pelaa tolla asialla, sillähän saa kivasti aina kuukauden lisää maksuaikaa vakuutukselle.
   
 7. Fastback

  Fastback Gearhead

  Voipa olla että vakuutusyhtiö vaihtuu, jos alkaa maksuja tuleen - Svenska xxx... :smile: Toivottavasti tämä on grillauskieltoon verrattava huhu, mutta kun kyse on autoista ja niiden verottamisesta, niin mikään ei ole liian paksua valtion tahalta.
   
 8. pas2

  pas2 Gearhead

  Rupee menemään tää touhu semmoseks, että tulevaisuudessa ajetaan aika paljon siirtokilvillä tai "jollain siirtokilvillä"

  t. Yli 600 euroa vuoden vaihteessa autonomistamissakkoja maksava, ja ne sttanan vakuutukset päälle.
   
 9. Temppu

  Temppu 1st gear

  Mielenkiintoista, muistan kyllä itsekin lukeneeni asian jostakin muusta lähteestä kuin "kaverilta kuultuna", mutta kun nyt yritin uudestaan löytää netistä juttua, löysin vain hallituksen esityksen laiksi ajoneuvoliikenteen tietorekisteristä:

  http://www.mintc.fi/www/sivut/dokumenti ... 092002.pdf

  Laki tulisi esityksen mukaan voimaan 1.1.2004, ja lain mukaan:

  "Rekisterinpitäjällä on oikeus saada muilta
  kuin viranomaisilta tietoja seuraavasti:
  ...
  2) liikennevakuutuskeskukselta ja liikennevakuutusyhtiöltä
  ryhmäliikennevakuutusta,
  liikennevakuutuksen maksun laiminlyöntiä
  sekä ajoneuvon seisonta-aikaa koskevat tiedot;"

  Eduskunta on hyväksynyt lain,
  vaiheet näkyvät osoitteessa:

  http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw/trip/?${base}=veps8999&${TRIPSHOW}=html=ve5000+form=ve5000&${snhtml}=venosyn&tunniste=HE+171/2002&${TRIPCOL}=500

  Eli AHK saisi tietoja edelleen vakuutusyhtiöiltä.
  Olisiko huhu sittenkin vain huhu?
  Koitan tiedustella asiaa AHK:sta.

  Temppu
   
 10. xtremer

  xtremer 1st gear

  Me suomalaiset ollaan niin kilttejä, että haljetaan kilteyteemme!! Viekää vaan rahat pois meidän taskustamme ainahan sitä voidaan säästää vaikka vuokrasta tai ruuasta....

  Onneksi meillä on pienet palkat ja suuret verot, pitkät potilasjonot sekä kallis bensa.
  (pessimistin kannalta katsottuna)

  Näin muinoin taulukon jossa oli kuvattu leikkimielisesti maailman turvallisuutta vaaralisimpana paikkana pidetiin muistaakseni talebaani afganistania (muuta sinne jos haluat elää vaarallisesti) ja toisena ääripäänä absoluuttisena rauhantyysijana oli Meidän Suomi =)
   
 11. Alexik

  Alexik 1st gear

  Jos nyt kuitenkin taas varmistuisi että moinen lakiesitys on todella olemassa. Siis huom: lakiesitys. Sellainen on voinut jossain vaiheessa olla valmistelussa, mutta joko peruttu, siirretty, vaiettu tms.
   
 12. Temppu

  Temppu 1st gear

  Yllä olevasta linkistä pääsee toteamaan, että eduskunta on hyväksynyt tämän uuden lain 13.06.2003.

  Temppu
   
 13. TeuvoSlam

  TeuvoSlam Gearhead

  Pitäs ottaa mallia jenkeistä, Jos jokin asia ei miellytä ni pyssyt esiin ja...

  Mutta eihän mikään asia noin korjaannu, odotetaan ja katellaan mitä ne autoilevat päättäjät meille keksii. Nehän ajattelee meidän parasta, tai ainakin pitäisi.
   
 14. blues

  blues 1st gear

  mun mielestä tuossa uudessa laissa ei ole mainintaa mistään vakuutuksiin liittyvästä asiasta vaan ainoastaan yleisesti ajoneuvoliikennerekisterin ylläpidosta. hmm.
   
 15. Temppu

  Temppu 1st gear

  Jep, tietorekisteristähän tuossa laissa on kyse,
  mutta luulisi, että mahdollisuutta kerätä tietoa seisonta-ajoista vakuutusyhtiöiltä ei olisi lisätty lakiin, jos olisi ollut odotettavaa, että AHK kerää tiedot suoraan autoilijoilta.

  Kattotaan nyt, josko saan AHK:lta jotakin tietoa asiasta.

  Temppu
   
 16. Temppu

  Temppu 1st gear

  Pah, olen taas vanhasta tottumuksesta puhunut AHK:sta, vaikka AKE se nykyään on...

  Joka tapauksessa, jostain syystä kysymykseni meni AKE:n sisällä rekisteröintiosastolle, ja heidän mukaansa AKE ei kommentoi asiaa:

  "Kiitän yhteydenotostanne. Pyydän teitä ottamaan yhteyden Liikennevakuutuskeskukseen, koska kyseessä on
  vakuutusalan lainsäädäntöön kuuluva asia.

  Ystävällisin terveisin

  Henna Kaarimaa
  palveluassistentti
  Ajoneuvojen rekisteröinti

  Ajoneuvohallintokeskus AKE"

  Täytyypä sitten kysyä sieltä Liikennevakuutuskeskuksesta.

  Temppu
   
 17. Anonymous

  Anonymous Guest

   
 18. Temppu

  Temppu 1st gear

  Liikennevakuutuskeskus vastasi ystävällisesti näin:

  "Hei

  Ajoneuvon seisontailmoitus tehdään edelleenkin vanhan käytännön mukaisesti,
  lyhin seisonta-aika on 30 vrk.

  Ilmoituskäytäntö on ollut ollut keskusteltavana ajoneuvoverolakiuudistuksen
  yhteydessä. Mistään seisontakäytännön muuttumiseen liittyvästä ei kuitenkaan
  ole sovittu.

  Ystävällisin terveisin

  Marjatta Vannekoski
  LIIKENNEVAKUUTUSKESKUS
  Vakuutus- ja oikeusyksikkö"

  Eli homma jatkunee ainakin toistaiseksi vanhaan malliin,
  hyvä niin.

  Temppu
   

Kerro tästä muillekin!