Seksi vie ja taksi tuo.. Yleinen pirssiketju

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Merkki- ja mallikeskustelu', aloittaja Miguelos Poropeukalos, 15.1.2022.

  1. redneck1

    redneck1 Gearhead

    NYC:in takseista on myös erikseen artikkeli, vaikka tämä kattaa kaikki merkit ja mallit. Kummallista ettei kukaan ole päivittänyt vuoden 2021 ja 2022 sallittujen autojen luetteloa.

    NYC tunnettiin Checkereistä ja tunnetaan Ford Crown Victorioista. Tietojeni mukaan enää alle 10 Crown Viciä vaeltaa NYC:in kaduilla ja niidenkin on määrä jäädä eläkkeelle vuoden 2023 jälkeen. Vuosien 1998-2011 Crown Viciä on siis periaatteessa voinut ja voi nähdä NYC:in kaduilla 1997-2023 eli 26 vuoden ajan.

    Fordin lopetettua panther bodyn autot on New Yorkin kaduille alettu tuputtamaan tila-autoja sun muita. Yksi ikonisimmista kaupunkikuvista on tuhottu? Toki onhan sitten lukuisat tilattavat mustat autot jotka ovat Suburbaneja, Escaladeja, Navigatoreja, Town Careja jne.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Taxis_of_New_York_City
     
  2. Ja Nissaneista..;)

    [​IMG]
    Siitä tulikin mieleen, että joskus törmäsin tämmöiseen kommenttiin Checkereiden väristä:

    “Dupont Centauri 6554A was the NYC color code. It’s a darker yellow that’s got some orange in it. You won’t find that paint any more as its long discontinued. I’d suggest that you find a modern paint code (GM, Nissan, Ford) that is close to what you’re looking for and use that. Makes touch ups or repairs much easier than a custom paint color. Don’t ask me why I know this.”
     
  3. Hesarin jutusta vanha kuva taksi-Mesestä:

    [​IMG]
    Taksinkuljettajia Kalevankadulla 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa. KUVA: SIMO RISTA
     
    kerkko tykkää tästä.
  4. redneck1

    redneck1 Gearhead

    Lisään että tällä hetkellä on vain 3 legendaarista Crown Victoriaa NYC taxeina. Jokainen näistä poistuu seuraavan 3 kuukauden aikana jolloin yksi aikakausi on päättynyt.:( Olen kuitenkin lukenut että nämä 3 loppuunajettua autoa tullaan harrastajien toimesta pelastamaan jälkipolville.

    Kukaan ei voi pian enää mennä NYC:iin ja ottaa kadunvarresta sedan mallista takavetoista ja V8 koneista taxia. Tähän asti tämä on toteutunut niin kauan kuin jotakuin suurin osa ihmisistä voi muistaa. Joskin 6 moottori oli melko suosittu Checkereissä vuosikymmeniä sitten.
     
  5. Swinger71

    Swinger71 Gearhead

    Setä-vainaa kertoili kun oli joskus 60-luvulla hypännyt Iisalmen rautatieaseman taksitolpalta Galaxien etupenkille. No siinä jonkin matkaa kun oli ajeltu niin kuski oli huomannut että setä-ukolla on kasissa viskipullo. No ei siinä ollut muu avittanut kun tarjota ryyppy kuskille ajaessa kun oli ruvennut niin kovasti sitä vaatimaan.
     
    esmi, isalmela ja Kustom STW tykkäävät tästä.
  6. Laatumerkin taksiversio:

    [​IMG]
     
  7. Ei nämä Toyotat (RAV 4?) ja kumppanit hirveesti innosta...US:ssa silti jotenkin hauska kuva:

    [​IMG]
     
  8. redneck1

    redneck1 Gearhead

    Noi varmaan tämän hetken rekisteröidyimmät NYC Taxit. Kaikki hankinnat ei taida aina edes kuskistakaan riippua vaan jostain suuremmasta portaasta. Kaikki kuskithan eivät halua japanilaiseen (tila)autoon koskea vaikka ilmeisesti viimeisten Crown Victorioiden kuskeja siihen on painostettu. Onhan se häpeä että NYC:in kaduilla kulkee japanian ja korean kippoja. Seuraan instagramissa taxi bongaria ja ilmeisesti RAV4:sta vastaavat Ford Explorerit on yleisiä New Jerseyssä, joita ei kuitenkaan NYC taxiin saa rekisteröidä. RAV4 ainakin on siedettävämmän näköinen kuin vanhat Nissanit ja Priukset.:D Oikeastaan huomisen taxin (Nissan NV200) aika on jo ohi, kuten myös saman ajan Ford Escapen.

    Autojen valikoima todella suppea mitä saa rekisteröidä. NYC taxeihin tulee vielä välilasi joka yleensä vähentää kuskin jalkatilaa. Siksi varmaan pienet automallit kuten Chevrolet Malibu on poistunut ja samaa tekee myös varmaan Camry.

    Uudet sallitut automallit vuonna 2022 ovat:

    Chrysler Voyager/Pacifica
    Ford Escape
    Ford Transit Connect
    Tesla Model 3
    Ford Mustang Mach-E
    Toyota Avalon
    Toyota Camry
    Toyota Highlander
    Toyota Rav4
    Toyota Venza
    Toyota Sienna
    Kia Niro

    En tarkemmin ala lajittelemaan, mutta vuosien 2015-2021 aikana jossain vaiheessa on ollut saatavilla myös:
    Chevrolet Impala
    Chevrolet Malibu
    Dodge Grand Caravan
    Ford Fusion
    Ford Taurus
    Hyundai Sonata
    Lexus RX 450H
    Lincoln MKZ
    Mercedes-Benz Metris
    Nissan Altima
    Nissan NV200
    Toyota Prius

    Se taxi bongari bongannut liikenteestä myös

    Ford C-Max 2014
    Ford Crown Victorioita (siis niistä muutamasta viimeisestä:confused:)
    Ford Transit Connect 2012
    Ford Escape 2011 (x2)
    Checker Marathon

    Siis oikeasti myös Checkerin mutta oli joku ei palveluksessa oleva. Voisiko tästä päätellä että Fordit kestää käytössä tai sitten ne on juuri isänmaallisilla taksikuskeilla. Ehkä loogistakin kun ei siellä NYC:issä varmaan 10-vuotta sitten muuta pahemmin ole ollut kuin Fordia, Nissania ja Toyotaa.
     
  9. SPORT TRUCK

    SPORT TRUCK Double Gearhead

    Aika erikoinen valikoima varsinkin kun ajatellaan tyypillistä "keskiverto amerikkalaista"...yleensä tuppaavat olemaan kohtuu tukevia ja isokokoisia, joten miten noihin onnettomiin kippoihin mahtuu siellä kukaan ?
    Ainahan on tietysti ihmisiä, kuten täälläkin on, jotka saavat jotain sairaalloista tyydytystä ahtautuessaan johonkin alikokoiseen tupperware kippoon ja pidättämään hengitystä kunnes ollaan perillä...varmaan samasta syystä näille samoille joku 100km on ihan mahdottoman pitkä matka ja joka amerikassa kuitenkin vastaa lähinnä "korttelia" isossa kaupungissa tai lähinaapuria maaseudulla.

    Ei ymmärrä :odeek:
     
  10. redneck1

    redneck1 Gearhead

    Prosentuaalisesti ne tukevat on kuitenkin pieni osa kaikista ihmisistä.

    Ihan eria asia, mutta jos miettii että Suomessa on se osa joka ajaa isoilla autoilla niin miksi ei parkkiruutuja suurenneta niiden isojen autojen kokoisiksi?
     
  11. redneck1

    redneck1 Gearhead

    Jos minä NYC:iin menisin ja tarvitsisin kyydin niin odottaisin amerikkalaista autoa, mieluiten Crown Victoriaa. Joku Malibu, Taurus, Impala kävisi myös jos niitä löytyy. Ehkä myös USA tila-auto tai jopa Mustang Mach-E.

    Jos osaisin niin todennäköisesti tilaisin ns. mustan auton joita saa vain tilauksesta. Ne on nykyään suurimmaksi osaksi Cadillac Escaladea, Chevrolet Suburbania, mutta myös Lincoln Navigatoria ja Ford Expeditionia. Katsoin nykytilanteen google mapsin street viewistä. Vielä kymmenen vuotta sitten ne on näyttänyt olevan enimmäkseen jenkki sedania, Town Caria, Deville/DTS... Kumma että NYC taxeja säädellään kovasti että pitää olla hybridiä, sähköä jne. mutta nuo paremmat kyydit kulkee edelleen V8 moottorilla. Niitä näyttää olevan siellä vähän joka puolella. Tosin niistä ei näe ulkoisesti onko kuljetuspalvelun vai ei. Siksi ne onkin pakosti tilattava erikseen.
     
  12. mjm2

    mjm2 3rd gear



    Näinköhän nuo jokaiset taksit maalataan käsityönä?

    Tuskin?

    Luulisi esim. taksi-Toyotan menekin olevan sen verran reipasta, että nuo tulisi suurasiakkaalle jo tehtaalta asti valmiina oikeassa värissä.
     
  13. Ainakin Toyotalta löytyy tämmöinen väri:

    TOYOTA PAINT 9E9 TAXI YELLOW

    [​IMG]
     
  14. redneck1

    redneck1 Gearhead

    Fordillakin on oma värinsä suoraan tehtaalta.
     
  15. kustomkuuppa

    kustomkuuppa Gearhead

    Vieläköhän tallella Lentsu-elokuvassa vilahtanut 60-luvun puolivälin isokoppainen Ford-taksi, rekisteri ZB-?5?

    kohta 30 min ja 20 s.
    Klassikot-lehdessä oli joskus juttu vanhasta taksi-Galaxiesta mutta se oli muistaakseni punainen, tämä on metallinsininen tai harmaa.
     
    isalmela tykkää tästä.
  16. Moottorissa on ollut kesällä juttu Torissa myynnissä olleesta taksi-Väyrysestä:

    Tämän viikon käytetty erikoisuus löytyy Vantaalta, jossa kaupan olisi ihan ehta taksi-Mersu. Kyseessä ei mikään entinen taksi, mihin törmää itse asiassa melko usein, vaan nyt tarjolla on viimeisen päälle taksivarusteltu Väyrynen. Auton katolta löytyy juusto ja kojelautaan on ruuvattu taksimittarit, maksupäätteet ja kuittirullat, eli amatöörin silmään kyseessä näyttää olevan taksiliikenteeseen valmis peli.

    Samalla kun myyjä vahvisti viestissään auton kilometreihin liittyvät yksityiskohdat, hän kertoi hieman myös auton historiasta. Auto on tosiaan vanha taksi ja sen työura on mennyt pääasiassa saksalaisessa taksiliikenteessä. Myyjä on itse tuonut auton Suomeen – omien sanojensa mukaan täysin huumorimielessä.

    Saksalainen historia ei ollut varsinaisesti mikään yllätys, sillä lukuisat yksityiskohdat viittasivat nimenomaan Saksan taksiliikenteeseen. Yksityiskohdista näkyvin on auton väri, joka kantaa nimeä hellelfenbein light ivory. Vuoteen 2005 asti tämä väritys oli ainoa hyväksytty väri takseille Saksassa, mutta nyt lainsäädäntö sallii paikoittain muitakin värejä – joskin osa taksiautoilijoista haluaa autonsa yhä tällä värillä.


    [​IMG]
    [​IMG]
     
  17. Päivitellääs tätä Hesarin 50-vuotta sitten sarjan kuvalla:

    [​IMG]
    Taksiruudut on merkitty erityisellä kilvellä, mutta niistä huolimatta monet yksityisautoilijat pysäköivät taksien paikoille. KUVA: JARMO MATILAINEN / HS
     
    isalmela ja kerkko tykkäävät tästä.
  18. Laitetaas tämä Hesarin 50-vuotta sitten sarjan kuva tähänkin ketjuun:

    [​IMG]
    Volga Diesel. KUVA: CAJ BREMER / HS

    Jäi hiukan vaivaamaan tämä diesel. Wikipedia osasi kertoa enemmän:

    1960-luvulla Volgan dieselmoottori oli useimmiten brittiläisvalmisteinen, mutta 1970-luvulla käyttöön tuli ranskalaisen Peugeot'n Indenor - moottori.

    Sitten Facesta löytyy lisää:

    In Finland Indenor 2.1 Diesel engine M-24
    Foto Mr Voitto Kivi, Valokuvaajat
    GAZ-24 -taksiauto ("Volga", valmistettu 1970 - 1985) taksikuskin ja mahdollisesti Ilta-Sanomien toimittajan kanssa. Miehet pitävät yhdessä auton perän päällä paperia, jossa on IS:n logo. Taustalla on kolmas mies. Kyseisestä autosta on ollut artikkeli Ilta-Sanomissa.


    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    Elikkäs tuo Indendor on lienee tämä XD90 -malli, jota on ollut Pököteissä.
     
    isalmela tykkää tästä.
  19. Ennen suhareissa oli tyyliä. Kuva Hesarin 50-vuotta sitten sarjasta:

    [​IMG]
    ”Helsinki on muuttunut valtavasti 20 vuodessa”, sanoo Yhdysvalloista kotiin palannut taksimies Eero Rusanen. Eniten häntä hämmästytti, että hiljaisina aikoina liikennevalot vilkuttavat vain keltaista. USA:ssa toisesta suunnasta tulevalle näytetään punavilkkua, jolloin täytyy pysähtyä, ja toiselle varovaiseen ajoon kehottavaa keltaista. KUVA: PENTTI NISSINEN / LEHTIKUVA
     
    kerkko ja isalmela tykkäävät tästä.

Kerro tästä muillekin!