Sitruunahappoa

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja pru426, 18.11.2006.

  1. nyffikaakoo

    nyffikaakoo 1st gear

    Ei vissiin passaa laittaa kahta eri sorttia metaljonkia samaan aikaan, se syövyttää sen toisen ku tullee sähköpari. Se valkonen taitaapi olla sitten sen hapon suolaa, mutta sitäkään ei kehtaa laittaa pihvin pääle. :D

    Sioole tarkotetut ruuat ja lisäainneet sopi ihmisellekin.
     
  2. janiluo

    janiluo Gearhead

    Huomasin saman kun ensimmäistä kertaa hapotin pikkuastiassa 6v.sitten ja mulla oli pelkkiä teräsosia. Se jämähti tosi kovaa kiinni eikä lähtenyt kuin puhaltamalla. Myöhemmin tajusin että se sekoitussuhde jota Algol suositteli oli aivan liian vahvaa eikä happo toimi jos vettä ei ole tarpeeksi vaan laskeutuu pohjalle/osien päälle. Kun sitten laitoin isoon 1000L astiaan (25kg) niin sitä samaa kertyy sinne astian pohjalle ja se on kuin kalkkia jonka voi lapioida sieltä pois. Ei kannata päästää osia ihan pohjalle asti kun liottaa eikä kannata koskaan liottaa kuin 1-4 päivää osia käännellen ja harjaten. luulen että osa siitä valkoisesta hapettumasta on ruostetta. Joku kemisti täällä varmaan tietää?
    Parasta tulee kun happoliuosta on niin paljon että osat on väljästi ja rojut pääsee laskeutumaan pohjalle asti johonkinhan sen ruosteenkin on mentävä. Ei se voi noin vain kadota. Se valkoinen muuttuu ilmeisesti takaisin ruosteen ruskeaksi kun sen huuhtelee ja antaa ruostua.
    :odroll:
    - Jani -
     
  3. No ,nyt tuli kokeiltua tota liisteri-kikkaakin ja ei ollu oikein hyvä tulos , se liisterin glukoosi kun kuulemma kuluttaa hapon tehoa koska happo hajoittaa sitä ja osa tehosta hukkuu tuohon.

    Eli nyt täytyy rakentaa sit kuitenkin se matala ja laaja allas jossa korin pellit saa pyöriteltyä , ovet ja cowl meni kuution pyttyyn ja puhdasta tuli!
     
  4. Rinnewood

    Rinnewood 3rd gear

    Taas sitä oppii uutta.. :odroll:
    Tuo liisterijuttu oli ihan toisen käden tietoa jota en ollu ehtiny itse kokeilemaan, mutta kuulemma oli jollakin toiminu.. En tiedä sitten miten tehokkaasti?
    Onko mitään muuta keinoa millä tuon sitruunahappoliuoksen voi hyytelöidä ilman että se neutraloisi tuota happoa?
    :-?
    Tämähän menee ihan kemiikan oppitunniksi! :D
     
  5. mhj

    mhj 1st gear

    Tuli kokeiltua viime talvena kanssa tota liisterihommaa. Teho ei oikein vakuuttanut ja siitä tuli sellasta kellertävänruskeaa äpättiä, joka istui s****nan tiukassa kiinni, karmea homma pestä pois.
     
  6. Piru

    Piru 1st gear

    Mitenköhän tuo happo vaikuttaa kumiin?meinaan että jos putsii kromivanteita rengas paikallaan,niin tuleeko asiaa rengaskauppaan?
     
  7. VRC

    VRC 1st gear

    Tuosta hyytelöinnistä; en oikein usko sillä keinoin voi saada kunnolla tulosta mitenkään, nestemäisen hapon vaikutus perustuu siihen että molekyylit pääsee vapaasti liikkumaan ja niistä tekee kukin oman pienen hommansa, jos liike estetään, niin ainoastaan ne molekyylit jotka sattuvat kosketuksiin kappaleen kanssa toimivat.

    Ideoisin isojen kappaleiden puhdistusta pikemminkin niin että panisin kappaleen roikkumaan tasaisen alustan päälle, alle rakennusmuovi reunat ylös tuettuna (=allas) ja vaikka auton pissapoikatsydeemi pumppaamaan happoa kappaleen päälle. Imu sieltä altaasta niin ei tarvitsisi kovin älyttömiä litramääriä tehdä sitä happoliuosta.

    Tai asiaa vähän eteenpäin kehitellen, happopesua voisi tehdä vaikka suihkuhuoneeessa silloin kun emäntä on etelänlomalla, lattiakaivo vain tukkoon, ja imu kaivon syvennyksestä. Olisi sitä lämpöäkin riittävästi. Eihän se sitruunahappo niin kovin pahaa ainetta ole että siitä sen enempiä haittoja on...
     
  8. Elevator

    Elevator 1st gear


    Toi liisteri-happo meininki sopii vaan ihan sellaseen pieneen pintaruosteeseen, tai sitten sitä on sörkittävä aikansakuluksi jotta paska pääsee liikkumaan. Kyl se toi liisterisotku liottaa pahempaaakin ruostetta mutta välissä se käsiteltävä pinta on huuhdeltava ja uutta lillinkiä taas niskaan.

    On muuten kokemusta tosta kylppärissa liottelusta :lol: Voisin todeta että jos on kovin vaaleat laattasaumat niii ei kannata uhrata muijan hermoja tieteen hyväksi. Se kylppärin pesu mokoman idean tähden on aika projekti, siin ajassa nuolee muutaman osan puhtaaksi ilman happoakin!
     
  9. :rotfl: Saakeli ku on niin köyhät naapuritkii ettei niillä oo uima-allasta jota lainata :lol:

    Täytyy tehä vaneripohjainen ja lautareunainen allas joka tehdään vesitiiviiks rakennusmuovilla... Kun ei etolastakaan saanut lasten uima-altaita tähän vuodenaikaan , 3m halkaisijalla oleva olis maksanu jotain 20€ ei olis ollu huono vaihtoehto ja hävittäminen tai pesu olis ollu helppoa....
     
  10. 4dtolppamies

    4dtolppamies Gearhead

    Osat kannattaa tosiaan sitruunahappoliotuksen jälkeen huuhdella hyvin, jätin juuri laiskuuttani "tuonnemmaksi" ja osien pintaan kuivui lasimaisen kovia keltaruskeita pisaroita, valumajälkiä jne.
     
  11. Painepesuri on käsittääkseni paras huuhtelia ,ja ainakin omassa tapauksessa vuorokauden liotus riitti irroittamaan 95% ruosteesta , esim. cowl näytti siltä kuin happo ei olisi tehnyt mitään vaikutusta altaasta nostettaessa ,mutta painepesuri paljasti vaivatta lähes virheettömän pinnan , ja kyseessä oli 75 vuotta vanha osa....
     
  12. maxvo2

    maxvo2 Double Gearhead

    happoa

    Ei vaan taida olla muuta vaihtoehtoa noissa C-tolpissa kun käyttää sitä liisteriä. Kaksi plootua päällekkin ja hassulta tuntuu "ehjää" peltiä alkaa leikkaamaankaan. Hiomaan ei pysty ja hiekalla jos puhaltaa niin taitaa olla mykkyrää pintapelti... :-?
     
  13. Elevator

    Elevator 1st gear

    kannattaisi vetää siin pesun yhteydessä se happo pois jonkun emäksisen pesuaineen kanssa, niin että pintaan jäisi mielummin emäksinen kuin hapan kerros. Tota happoa jos jää pintaan niin osat ottaa todella nopeesti pienen ruostekerroksen pintaansa. Pesee sitten sen emäksen pois ene pintakäsittelyä. (tosin ei se emäskään pintaa sen suuremmin hapettumiselta suojele mutta reaktio on hitaampi)
     
  14. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Re: happoa

    Eihän tämä nyt oikein tähän topicciin kuulu mut ite oo puhallellut koko auton kaikki pellit molemmin puolin enkä oo mitään venymistä huomannut. 0,1-0,6 mm hiekka, 4 mm suutin, 7-8 bar. Olihan se kosla tosin aika lommoinen mut kyllä siinä joku suora kohtakin tais olla. Tietysti jos urakkamies puhaltaa hiekoitussepeliä 12 mm suuttimella voi ne pellit kupruilla. Mä en viitti noiden litkujen kanssa pelata.
     
  15. jylhä

    jylhä 1st gear

    kyllä urakkamies ja parisataa bariakin saa pellin pysymään muodossaan kun puhaltaa sopivasti vinoon. mutta tuo happo, sopis varmaan sisältä ruostuneen bensatankin putsaukseen. ruosteen ulostaminen ja uuden ruostumisen ehkäisy oliskin sitten vaikeempi juttu?
     
  16. PerttiA

    PerttiA 1st gear

    Re: happoa

    Yhden auton ympäriinsä puhaltaneena, olen ihan samaa mieltä.

    Oikeankokoisella puhallushiekalla, suuttimella ja paineilla saa pintapellitkin puhtaaksi ilman vetelyä.

    Kuumavesipainepesurilla tuli täällä happokylvystä tulleet putket huuhdeltua, ja hyvä tuli.

    Biltemasta joskus ostin ruosteenpoistohyytelöä, joka kyllä toimi odotuksia paremmin, mutta piti tosiaan kerran päivässä putsata, ja laittaa uudet hyytelöt..., eli ei soveltunut isoihin kohteisiin, pahasti ruosteessa oleviin, eikä hätäiselle miehelle.
     
  17. PPPLinkWR

    PPPLinkWR 1st gear

    Tinasin autoni ja sitä ei mennyt kuin noin 12kg, no joo. Tinan pohjustetta on nyt joihinkin kohtiin jäänyt ja pellin takapuolelle niiltä kohin mihin tein limiliitokset. Nyt se pohjuste on pahan näköisesti ruostuttanut hiukan peltiä. Kysymys siis kuuluu, että lähtiskö se ruostekohta hyvin tolla sitruunahapolla? Jos ei niin, mitä suosittelette?
     
  18. DX

    DX Double Gearhead

    Teivon rompetorilla yks mobilisti väitti että fosforihapolla kun liottaa niin ei ruostu uudestaan, en ollu peruskoulussa hereillä kemiantunneilla joten en lähteny vänkäämään asiasta. Onko joku kokeillu?, mä aion. Muija pesi mun sitruunahapoilla pyykkiä ja leipo lopuista pullaa, mä otin perjantaina rommia ja pesin tallin lattian mahahapoilla.
     
  19. reve

    reve Gearhead

    On kokeiltu. Fosforihappokylpy on oiva ruosteenpoistomenetelmä. Mitään ruosteensuojaa se ei kyllä anna. Oikeastaan päinvastoin - kaikki mitä sieltä kylvystä nousee ylös ruostuu käsiin jos niitä ei maalaa heti.
     
  20. kime2

    kime2 Gearhead

    Kyllähän juttu on niin et jos sen saa etelänlomalle lähtemään ni meidän suihkuhuoneessa suoritetaan ihan jotain muuta kuin happopesua :rotfl:
    Sinänsähän tuo happopesu on kyllä tehokas juttu,en olis uskonut ennen kuin k-maataloudesta purkin sain kaikelta siltä nauramiselta ostettua,myyjäkin nauroi ihan koukussa tälle sian ulostuslääkkeelle :poff:
     

Kerro tästä muillekin!