Tiger II-panssarivaunu Parolassa, 15.4. 2024 asti

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Mobilismi', aloittaja Ford67, 10.3.2023.

  1. Ford67

    Ford67 3rd gear

    [​IMG]

    https://moottori.fi/matkailu/jutut/...stankki-tiger-ii-eli-kuningastiikeri-suomeen/

    "
    Parolan Panssarimuseon tulevan kesän vetonaula on selvillä – jättiläistankki Tiger II eli ”Kuningastiikeri” Suomeen!
    Brittiläinen maailman suurin panssarimuseo lainaa tämän toisen maailmansodan muistomerkin Parolan Panssarimuseolle. Tänä vuonna museon näyttelyissä muistutetaan myös käsinkosketeltavalla tavalla, kuinka sota koskettaa Ukrainaa tälläkin hetkellä.
    ....
    70 tonnin vetonaula
    Tiger II kuuluu Natsi-Saksan pelätyimpiin aseisiin toisessa maailmansodassa, ja se oli aikansa tehokkain taistelupanssarivaunu. Tiger II on myös hyvä muistutus diktaattori Adolf Hitlerin hirmuhallinnon suuruudenhulluista asehankkeista, jotka monesti osoittautuivat myös toiminnan kannalta ylimitoitetuiksi. Sodan kulun kannalta Tiger II:lla ei ehtinyt olemaan Natsi-Saksan hyödyksi kovinkaan merkittävää vaikutusta. Sitä käytettiin liittoutuneita vastaan ensimmäistä kertaa vasta Normandiassa ja tuotantomäärä jäi alle 500:n
    ....
    ”Königstiger” on eräs maailmanhistorian suurimmista tuotantoon päässeistä panssarivaunuista. Se painaa hieman vajaat 70 000 kiloa, siis noin 15 tonnia enemmän, kuin viime aikoina paljon otsikoissa ollut Leopard 2, yksi nykyajan tehokkaimmista etulinjan taistelupanssarivaunuista. Tiger II on myös jonkin verran Leopardia pidempi ja korkeampi. Voimanlähteenä ”Königstigerissä” käytettiin Maybachin valmistamaa 23-litraista bensiini-V12 -moottoria, joka tuotti 700 hevosvoimaa."

    ...

    Loput voi lukea linkistä.

    Olen nähnyt tämän ja muut Tiger-versiot Bovingtonin Tank Museumissa, ja voin vakuuttaa ettei kannata jättää välistä ainutlaatuista mahdollisuutta nähdä livenä!

    Vieläpä kyseinen yksilö ainoa prototornilla oleva, 7 kpl näitä olemassa muutenkaan maailmalla. Jos vähäänkään tankit kiinnostaa, Parolaan kesällä mars, ettei harmita jälkeenpäin. Saksalainen kolossaalinen "over engineering", sitä ittiään!

    [​IMG]


    Edit: otsikkoa päivitetty yllättävän jatkoajan suhteen. Tiikeri edelleen siis nähtävillä Panssarimuseolla kevääseen asti!

    https://www.panssarimuseo.fi/ajankohtaista/node/kuningastiikeri-koska-mina-haluan
     
    Muokattu: 8.10.2023
    Marklin, Seevu ja Gary Grand tykkäävät tästä.
  2. Kähmy 545

    Kähmy 545 Gearhead

    Siis tuohan on itsestäänselvyys, että tuo on nähtävä,
    kosiskelin poikiani jo retkelle mukaan;)
     
    Gary Grand, Seevu, sbm396 ja 1 muu tykkäävät tästä.
  3. Nupa

    Nupa Double Gearhead

    Pitää kyllä käydä kurkkaamassa. Aika hieno ilmestys, mitä näitä on pienoismallimaailmassa värkänny.
    Oliko se Hiiri vai mikä se jättijättitankki, mitä ehdittiin tehdä kaks vai kolme, mikä ei päässy tehtaasta pitkälle ku uppos asvalttiin hieman raskaampana.
     
    Seevu tykkää tästä.
  4. mopo-ukko

    mopo-ukko Gearhead

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Panzerkampfwagen_VIII_Maus
     
    Seevu tykkää tästä.
  5. sbm396

    sbm396 Gearhead

    Kyllä tuon joutuu käydä näkemässä omin silmin
     
    Seevu ja mpower tykkäävät tästä.
  6. musta pässi

    musta pässi Gearhead

    Vissiin tuo on käytävä kesällä kattomassa. Isäukko asuu nääs siinä liki.

    Mitä tulee tuohon Mausiin ni olis voinu olla näky ku vihollinen pakenee tuota polkupyörillä eikä saa millään kiinni ku huiput oli tiellä 20km/h. Ja niiton yks joka on ryssien panssarimuseossa. Sinne en mene ikinä koko maahan ainakaan ilman rynnäkkökivääriä.
     
    Seevu ja Rane 66 tykkäävät tästä.
  7. Nupa

    Nupa Double Gearhead

    Näkyykös tuo muille, Jagdtiger ja Maus 1:35 vierekkäin.

    [​IMG]
     
    SauliK, Gary Grand ja Seevu tykkäävät tästä.
  8. Laitetaas hiukan melkein samasta aiheesta:

    Hydraulinen Tiikeri

    Sota panee insinöörit ja innovaatiot liikkeelle. Paljossa siksi, että kenraalit valmistautuvat yleensä edellisiin sotiin.

    Yksi hydrauliikan ideakimppu oli Tiger I, saksalainen lähes 60-tonninen panssarivaunu, joka mörisi toisen maailmansodan rintamilla vuodesta 1942 alkaen.

    Vaunun möhkömäisyys ja kohtisuorat paksut pinnat eivät kielineet sen sielussa piilevästä edistyksestä. Pedon Maybach Olvar -vaihteisto oli hydraulisella esivalinnalla toteutettu puoliautomaatti.

    Lisäksi vaunun ensisijainen ohjaus tapahtui hydraulisesti tehostetulla ohjauspyörällä. Tykkitorniakin käänteli hydrauliikka.

    Nämä etevät mutta herkät ratkaisut yhdessä hienostuneen mutta kovassa maastossa huonosti kestävän telapyörästön kanssa olivat usein syy sille, että vaunulla oli vaikeuksia toimittaa pitkä ja tarkka 88-millinen pääaseensa hollille.

    Miehistö jätti ja räjäytti vaununsa useammin teknisen vian kuin esimerkiksi neuvostojoukkojen toimenpiteiden tähden, vaikka erilaisia osumia olisi tikrun naamassa ollut kymmenittäin.

    Tiikerillä ei saanut hinata sortunutta lajikumppania, koska sen hieno loota hajosi.
    Hulluinta oli, että vaunun leveät telaketjut eivät mahtuneet rautatiekuljetuksiin. Jotta vastaan tuleva juna ei törmäisi vaunun kulmaan, telat vaihdettiin ennen lastausta kapeampiin kuljetusteloihin.


    [​IMG]
    Sotasaalis. Tämä Tiger I -panssarivaunu jäi brittijoukkojen haltuun Tunisiassa vuonna 1943. Bovingtonin panssarimuseossa Englannissa oleva vaunu on ainoa edelleen ajokuntoinen Tiger.KUVA: SIMON Q
     
  9. Ford67 tykkää tästä.
  10. Bluestone

    Bluestone Double Gearhead

    Tiger II painaa 67,1 tonnia, Leopard 2 A7V painaa 66,5 tonnia ja Abrams M1A2 SEP v3 painaa 66,8 tonnia. Nykypanssareiden kokoluokkaa, aikalaisekseen iso. :eek:
     
    Ford67 tykkää tästä.
  11. Fastback

    Fastback Gearhead

    Panzerkampfwagen VI Königstiger painaa lähteistä riippuen 68-73 tonnia, ota tuosta sitten selvää. Ylittää uutiskynnyksen siinä määrin, että koko perhe lähtee kuningastiikeriä katsomaan. Todella harvinainen vierailija ja todella suorituskykyinen parhaillaan. Noiden ongelma oli luotettavuus tai sen puute ja valtava massa, jonka vuoksi olivat alituisissa ongelmissa. Pahalle päälle sattuessaan mm. viimeinen Berliiniä puolustanut Tiger II laittoi ryssäpanssaria ihan huolella nippuun ennenkuin halvaantuu omien panssarimiinaan yrittäessään pakoa Amerikkalaisten puolelle.

    Tämä on pakko nähdä!
     
    Gary Grand ja Ford67 tykkäävät tästä.
  12. Ford67

    Ford67 3rd gear

    Siirtoa tuli seurattua, mitä työn ohessa pystyi. Mielenkiintoisin kohta oli, kun pihalla käänsivät tornin taaksepäin kuljetusasentoon. Toteutettiin piipusta kuormaajalla vetämällä ympäri.

    Tykki sivulla huomaa, miten järjettömän pitkä se on tankin tykiksi. Kaliiberista otettu kaikki kapasiteetti irti (8.8 cm KwK 43 L/71, eli pituus 6,248m ). Muutaman havainnollistavan kuvan löysin netistä, sama tankki eri väreissä Bovingtonissa aiemmin:

    [​IMG]


    [​IMG]
     
  13. Bluestone

    Bluestone Double Gearhead

    Onko tuo Tiger II nyt sellainen paukkurauta? :rolleyes:
     
  14. BRAKE DRUM

    BRAKE DRUM Double Gearhead

    Kuningas on saapunut
     
    kerkko ja Gary Grand tykkäävät tästä.
  15. Nupa

    Nupa Double Gearhead

    Meni pikkasen jouhevammin siirtely täälpääs ku sveduissa :rolleyes:
    No hei, toiset pääs Natoon ja toiset ei... mutta joo, mentävä katsomaan kyl.
     
    maxvo2 ja Gary Grand tykkäävät tästä.
  16. Larry

    Larry Double Gearhead

    Harjoiteltukin jo oli -pienemmässä mittakaavassa.

     
  17. max

    max Double Gearhead

    Jos haluaa tehdä lähtemättömän vaikutuksen naiseen ensi treffeillä,niin vie hänet katsomaan Tiger II tankkia.
     
    sbm396, AVRO, daavid-son ja 1 muu tykkäävät tästä.
  18. BRAKE DRUM

    BRAKE DRUM Double Gearhead

    Jos daami lähtee tuon jälkeen vielä toisillekin deiteille olet melko varmasti löytänyt niin sanotun sielunkumppanin.
     
    AVRO tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!