Sotakoneet taivaalla

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Mobilismi', aloittaja Chevy ´53, 20.6.2008.

 1. Bluestone

  Bluestone Double Gearhead

 2. max

  max Double Gearhead

 3. Tässä pari juttua Hawkeista yleisemmällä tasolla:

  Tällaisia ovat Hawk-suihkukoneet – käytössä jo yli 40 vuotta, nykyinen kalusto modernisoitu

  Suomen ilmavoimilla on noin 30 Hawkia, joilla hävittäjäohjaajiksi koulutettavat harjoittelevat muun muassa suihkukonelentämistä ja ilmataistelutaktiikkaa.

  ja

  ”Hawkit ovat turvallisia” – Viisi onnettomuutta 2000-luvulla

  Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskone syöksyi maahan maanantaina Keuruulla. Ilmavoimien esikuntapäällikkö vakuuttaa, että Hawkit ovat luotettavia ja turvallisia koneita.

  HAWKIT ovat turvallisia, vakuuttaa Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Timo Herranen.

  Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskone syöksyi maahan maanantaina iltapäivällä Keuruulla.
  Herranen ei kommentoi yksittäistä tapausta, mutta kommentoi yleisesti, että Hawkit ovat erittäin luotettavia ja helposti hallittavia koneita.

  ”Voin vakuuttaa, että kone on hyvä ja turvallinen.”

  Herranen ei lähde spekuloimaan Keuruun maanantaisen onnettomuuden syitä. Sen hän kuitenkin sanoo, että tapahtuneesta suoritetaan normaali lentoturmatutkinta.

   
 4. Sitten vielä T&T:n juttu Storm Shadow -risteilyohjuksista:

  Venäjän ammusvarastot ja Sevastopolin sotalaivat vaarassa – Ukrainan uusin ohjus on 1,3 tonnin 5-metrinen jötkäle, jonka tuplaräjähde murtaa betoniset suojaukset

  Ukrainan pitkän kantaman iskukyky parantuu uuden asejärjestelmän myötä.

  EUROOPPALAISEN asevalmistaja MBDA:n kehittämä, vuonna 2003 operatiiviseen käyttöön otettu Storm Shadow on ilmasta laukaistava pitkän kantaman risteilyohjus, joka on valmistajan mukaan tarkoitettu ennalta suunniteltuihin hyökkäyksiin korkea-arvoisia kiinteitä tai muuten paikallaan olevia kohteita vastaan.

  Aiemmin se on integroitu ainakin Eurofighter Typhoon-, Panavia Tornado sekä Dassault Rafale ja Mirage 2000 -kalustoon.

  Tiedossa ei ole, mikä kone kantaa ohjusta Ukrainassa, mutta joidenkin arvioiden mukaan maan Mikojan MiG-29- ja Suhoi Su-25 -kalustolle 1 300 kg painava ja 5,1-metrinen ohjus olisi liian raskas. Silloin vaihtoehdoiksi jäisivät Su-27-hävittäjä ja Su-24-rynnäkkö/pommikone.

  Storm Shadow ei tarvitse maalidataa lavetiltaan, vaan hyökkäykseen tarvittavat parametrit ohjelmoidaan ohjukseen ennen lentoa, minkä pitäisi helpottaa sen integrointia teknologialtaan vanhempaan itäkalustoon.

  Laukaisun jälkeen Storm Shadow levittää siipensä ja lentää matalalla lentokorkeudella havaitsemistodennäköisyyden minimoimiseksi. Reittivaiheessa se navigoi gps- ja inertianavigointijärjestelmien sekä maastotietokannan avulla. Suora suihkumoottori antaa ohjukselle 0,8 Machin matkanopeuden.

  Maaliinhakeutumisvaiheessa ohjus nousee korkeammalle ja lähtee syöksyyn. Sen infrapunahakupää tunnistaa kohteen vertaamalla sitä ohjuksen muistiin varastoituun kuvaan.
  Ohjuksen 400 kg:n taistelukärki koostuu kahdesta räjähteestä, joista ensimmäinen raivaa tien betonin, maakerroksen tai muun suojauksen läpi ja toinen tekee sitten varsinaisen tuhon.


  [​IMG]
  Lavetti. Storm Shadow -ohjus Dassault Rafalen kyydissä. THIERRY WURTZ/MBDA
   
  kerkko tykkää tästä.
 5. BRAKE DRUM

  BRAKE DRUM Double Gearhead

  Sevastopolissa onkin praktiikkaa kunnon jytkyihin. Kuudes kuudetta 1942 Dora tuhosi rannikkopatterit ja sen jälkeen lähti ryssien ammusvarasto taivaan tuuliin.
   
  kerkko tykkää tästä.
 6. STT: Lisätietoa tuhoutuneesta Hawk-suihkuharjoituskoneesta – Moottori oli sammunut jo ennen maahantörmäystä

  Koneturman tutkinta on käynnistynyt.

  Eilen Keuruulla maahan syöksyneen Ilmavoimien Hawk-koneen moottori oli sammunut jo ennen koneen osumista maahan. Asiasta kertoo STT:lle onnettomuuden tutkintaa johtava insinöörieverstiluutnantti Juha Vantila Sotilasilmailun viranomaisyksiköstä.

  Ilmavoimien BAE Systems Hawk-suihkuharjoituskone, rekisteriltään HW-320, syöksyi maahan Keuruun eteläpuolella 15. toukokuuta iltapäivällä.

  Kaksipaikkaisen koneen molemmat lentäjät pelastautuivat heittoistuimilla.
   
 7. BRAKE DRUM

  BRAKE DRUM Double Gearhead

  Onko näin että kahden heittoistuinlähdön jälkeen pääsee toimistohommiin ?
  Siis jos on hengissä ?
   
 8. Bluestone

  Bluestone Double Gearhead

  Tuosta koneyksilöstä HW-320 on hypätty jo kerran aiemminkin heittoistumilla. Maassa tosin....
   
 9. IS:ssä on lisää:

  Minne Ukraina voisi iskeä uusilla Storm Shadow -ohjuksillaan? Pekka Toveri keksi heti yhden kohteen

  Britannian toimittama Storm Shadow -ohjus on juuri se pitkän kantaman ase, jollaista presidentti Zelenskyi on toivonut. Se on tärkeässä roolissa, kun Ukraina tuhoaa Venäjän logistiikkaa ja huoltoa ennen vastahyökkäystään.

  [​IMG]
  Storm Shadow -ohjus laukaistaan ilmasta. Kuvassa Britannian Tornado-hävittäjä, jonka runkoon on kiinnitetty kaksi kyseistä ohjusta.

  [​IMG]
   
  kerkko tykkää tästä.
 10. Ylellä on juttu Antonov An-2 koneen entisöinnistä:

  ”Elina” seisoi vuosia hylättynä Rovaniemen lentokentän laidalla – nyt maailman suurin yksimoottorinen lentokone on saamassa uuden elämän

  Säiden armoilla 25 vuotta Rovaniemen lentokentän alueella seissyt vanha venäläinen lentokone on vaihtunut omistajalta toiselle. Murheellisen tapauksen jälkeen kone päätyi lopulta Pirkanmaalle.

  [​IMG]
  Otto Ruohola ja raatona hankittu Elina entisöintihankkeen alkuvaiheessa. Kuva: Otto Ruohola

  [​IMG]
  Otto Ruoholan rakentama Antonov AN-2 on kukkulalla josta avautuu näkymä pellolle. Kuva: Otto Ruohola
   
  jarkko359 tykkää tästä.
 11. Bluestone

  Bluestone Double Gearhead

  Natoon kuuluvan Viron ilmavoimilla on yksi Aero L-39 Albatros -koulukone, neljä Robinson R44 -helikopteria ja kaksi Antonov An-2T -kuljetuskonetta. Lisäksi sen käyttöön on tulossa kaksi PZL M28 Skytruck -konetta, jotka korvaavat An-2:t. :p
   
  jarkko359 tykkää tästä.
 12. Historian siipien havinaa:

  Kylmän sodan ikoninen ykköstykki eläkkeelle: Romanian ilmavoimat lensi viimeiset MiG-21-lentonsa – maan koneet ovat vartioineet muun muassa Suomenlahden taivasta

  Nyt Romanian käytöstä poistamat MiG-21:t olivat päivitettyä LanceR-varianttia (iso R viittaa juuri Romaniaan), joiden avioniikka ja asejärjestelmät on kokonaan uusittu modernin maailman vaatimuksia vastaaviksi.

  Päivityksen tekivät vuosina 1997–2002 yhteistyössä israelilainen Elbit Systems ja romanialainen Aerostar.

  Nato-maana Romania osallistuu yhteiseen ilmavalvontaan, ja siinä roolissa MiG-21:t ovat päivystäneet myös Baltian maissa. Tämä tapahtui elo-marraskuussa 2007. Romanian ilmavoimat operoi nyt F-16-kalustolla, joskin se on hankkimassa myös F-35-koneita.


  [​IMG]
  Jäähyväiset. Romanian ilmavoimien MiG-21 jäähyväisseremoniassa 15.5. 2023. ROBERT GHEMENT
   
 13. Bluestone

  Bluestone Double Gearhead

  Joku vuosi sitten oli jossain military ilmailulehdessä juttu noista Migeistä. Niillä oli mielenkiintoinen käyttöprofiili hävittäjätorjuntaan: taistelujohdon suunnilla pinnoissa miljoonaa kohti vihollista ja siitä suoraan ylös ja ohjukset liikkeelle. Muuten ei noin alkeellinen enää päässyt ampumaan.
   
 14. Tähän on nyt Ylellä jatkojuttu:

  Lieskat ja paukahdukset säestivät 28 vuotta luonnon armoilla olleen yksimoottorisen ”Elinan” käynnistymistä

  23-vuotias Otto Ruohola pääsi käynnistämään yksimoottorisen Antonov AN-2-lentokoneen, joka oli seissyt pitempään kuin hän on elänyt. Koneharrastaja remontoi sen käyntikuntoon noin kuukaudessa.
   
  jarkko359 ja Dataviilaaja tykkäävät tästä.
 15. BRAKE DRUM

  BRAKE DRUM Double Gearhead

  Ryssät ovat ja tulevat aina olemaan durakkeja. Tälläkin filmillä 6 durakkia maksaa hinnan durakkiudestaan

   
  kerkko tykkää tästä.
 16. max

  max Double Gearhead

  Operaatio Rescue Dawn Subilla klo.21.00.Christian Bale saa ilmeisesti multaa suuhun Vietnamissa.
   
 17. Tämmöistäkin tarjolla ensi viikonloppuna:

  Vampire lentää Turussa ensi viikonloppuna suomalaisittain ensi kertaa 50 vuoteen

  Suomen Ilmavoimien ensimmäinen suihkuhävittäjä De Havilland Vampire lentää Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Turussa 17.–18. kesäkuuta. Kunnostettua, vuonna 1959 valmistunutta kaksipaikkaista Vampire-suihkukonetta lentää Turun Lentokerhon puheenjohtaja, Jyri Mattila, joka on ensimmäinen suomalainen Vampire-ohjaaja yli 50 vuoteen.

  Suomen suihkukonekausi alkoi 22.1.1953 kun kolme yksipaikkaista Vampire hävittäjää laskeutui Poriin. Britanniassa suunniteltu ja valmistettu kone oli usean muunkin maan ensimmäinen suihkuhävittäjä. Vampire-koneilla suihkukoneaikaan siirtyivät myös muun muassa Ruotsi ja Norja. Vampireilla lennettiin Suomen Ilmavoimissa vuoteen 1965.


  [​IMG]
  Vampire Suomen tunnuksilla ennen siirtolentoa Suomeen ja Turun näytökseen.
   
  japetalk ja Fuselage tykkäävät tästä.
 18. Turussa myös tämä:

  Puolan ilmavoimat tuo harvinaiseksi käyneen neuvostoliittolaisen pitkän linjan Suhoi-rynnäkkökoneen Suomeen

  Ennen yleisesti itäisessä Euroopassa käytetty Su-22 lentää Euroopassa enää Puolan ilmavoimien vahvuudessa.

  Viikonloppuna pidettävään Turun lentonäytökseen saadaan kylmän sodan aikaista lentokalustoa, kun Puolan ilmavoimat tuo näytöksen maanäyttelyyn rynnäkkökone Suhoi Su-22:n.

  Kylmän sodan aikana Suhoi Su-22 oli Varsovan liiton ensilinjan rynnäkkökone, joka palveli lähes kaikissa Varsovan liiton maissa. Puola on ainoa entisen Varsovan liiton maista, joka edelleen lentää Su-22-kalustolla.

  Neuvostoliitto toimitti Puolalle 110 Su-22-konetta, joista ensimmäinen saapui Puolaan elokuussa 1986. Nyt käytössä on parikymmentä koneyksilöä, jotka on modifioitu Nato-yhteensopiviksi. Turkuun tulossa on yksipaikkainen kone, tyyppimerkinnältään Su-22M4.

  Koneen tyyppimerkintä oli Neuvostoliitossa Suhoi Su-17, ja Su-22 oli vientiversion nimi. Suhoi Su-17 lensi ensilentonsa 1969, ja tuotannossa konetyyppi oli vuoteen 1990 asti. Koneen erikoisuus on muuttuvageometrinen eli kääntyvä siipi.

  Kone pystyy matalalla yliäänilentoon ja korkeammalla 1,6-kertaiseen äänennopeuteen. Asekuormaa kone ottaa noin 4 000 kg.


  [​IMG]
  Sotaratsu. Suhoi Su-22, Nato-koodinimeltään ”Fitter”.KUVA: PERTTU KARIVALO
   
  japetalk tykkää tästä.
 19. maverick999

  maverick999 Gearhead

  B1-BLancerit tekevät ylilentoja Turussa viikonloppuna. Harvinaista herkkua.
   
 20. BRAKE DRUM

  BRAKE DRUM Double Gearhead

  Suuren sodan jälkeistä englantilaista lentokalustoa, Hawker Hart ja sen monenlaiset versiot

   

Kerro tästä muillekin!