Stirling

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja tomimk, 8.3.2004.

  1. tomimk

    tomimk 1st gear

    Onko kukaan viittinyt väsäillä ja mitkä olivat kokemukset?
     
  2. tomimk

    tomimk 1st gear

    Mistä saisin kätevästi lasisia injektioruiskuja? Saako noita ostaa ihan apteekista?

    Ajattelin kokeilla Stirling -moottoria vähän tavallisesta poikkeavalla periaatteella, mutta tarvitsisin edullista ja mittatarkkaa mäntä-sylinteriyhdistelmää.

    Noita injektioruiskuja on ainakin käytetty tuolla 3000rpm:

    http://www.bekkoame.ne.jp/~khirata/english/l01_k1.htm

    http://www.bekkoame.ne.jp/~khirata/english/mk_l01.htm

    http://www.bekkoame.ne.jp/~khirata/english/make.htm

    Prototyyppi olisi helppo valmistaa tommosilla, iso versio olisi auton koneen luokkaa ja lähinnä generaattorin pyöritykseen.
     
  3. mummovainaa

    mummovainaa 1st gear

    Jepulis, tuttuja ovat. Kirjoja hankittu ja purkkivirityksiä tehty, nyt olis tarkoitus tehdä jytkympi gammakone lypsykoneen kompressorista, tavoitteena saada pyörimään. Sylinteri sorvattu mutta syrjäyttäjämännän hitsaaminen 0.65mm rst:stä tuntuu olevan melko hankalata.Paineistus tod.näk. mahdotonta ja varsinaista regeneraattoria en laita, vielä ainaskaan. Ilmatorjuntavalonheittimen 1,5 metrinen peili on lainassa jolla olisi tarkoitus kanssa kärvennellä auringolla, jahka saa pyörimään etes kaasulla. Mitenkäs itse, mitäs kokemuksia?
     
  4. tomimk

    tomimk 1st gear

    Kokemuksia lähinnä tosta polttopuolesta. Ajattelin värkkäillä 3pyttyistä vapaamäntäistä vermettä tietokoneohjauksella ilman kampikoneistoa. Eli ulos tulisi 16A 3~ sähköä ja käyttövoimana puupelletti. Laite olisi huoltovapaa ja kosketukseton laakeroinniltaan. Vaihesynkronointi hoidettaisiin sähköisenä mikä on omaa aluettani.
     
  5. Anonymous

    Anonymous Guest

    Mikä tuo on??????
     
  6. Anonymous

    Anonymous Guest

    joo. pääsin kärryille moottori-generaattoristasi. toi kuulostaa mielenkiintoiselta. Kerroppa joskus, jos laite valmistuu.
     
  7. mummovainaa

    mummovainaa 1st gear

    Hyvältä kuullostaa. Itse opiskelen (myös)automaatioalaa, ja olen pähkäillyt syrjäyttäjämännän siirtoa sähkömoottorilla kuten sen jaappaninpojan kalarobotissa, vaikka siten että vapaamäntäkoneen syrjäyttäjämäntää siirrettäisiin sähköllä, ja painevaihtelut hakattaisiin sähköksi lineaarigeneraattorilla. Ajatuksena oli myös kokeilla, mikäli saan gammani toimimaan edes perinteisesti, niin anturoida syrjäyttäjämännän ja työmännän akselit ja pyörittää moottoria halutulla taajuudella takaisinkytkennän huolehtiessa vaihesiirtokulman säilymisestä. No nyt kuitenkin pitää yrittää päästä edes 1800 -luvun tasolle.

    Mitenkäs meinasit estää kuuman pään nokeentumisen? Olisiko mahdollista tehdä, tai siis tietenkin on automaattinen puhdistin termosähköisen hyötysuhteen säilyttämiseksi. Kerro ihmeessä lisää mikäli et ole aikeissa patentoida ja rikastua.
     
  8. tomimk

    tomimk 1st gear

    Vapaamäntäisessä vermeessä displacer siirtyy ihan itsekseen. Työmäntien liike pitäisi synkronoida mutta kaikenkaikkiaan näyttäisi helpommalta tehdä yksisylinterinen vapaamäntäinen verme jonka tuotto ajettaisiin taajuusmuuttajan kautta jos haluttaisiin kolmivaihesähköä. Nokeentumista ei tapahdu jos polttopuolen pintalämpötila pidetään riittävän korkealla. Kokeilein 5bar paineessa ja palaminen muuttuu tosi rajuksi!

    _________________
    Kaikki pitää aina hiekkapuhaltaa!

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: tomimk 2004-03-30 23:34 ]</font>
     
  9. mummovainaa

    mummovainaa 1st gear

    Juu, niinhän se vapaamäntäkoneessa vapaasti se syrjäyttäjämäntä jumpuaa, mutta on kuulemma laskennallisesti erittäiin hankala saada moinen resonoimaan. Mitenkähän tämmöinen termomekaaninen generaattori, missä työmäntä/kalvo on kiinitetty paikoilleen ja runko liikkuu ja rungon liike saa (jousien varassa olevan) syrjäyttäjämännän liikkumaan. Mitenkähän lämmitys toimisi mikäli lämmitettävä kappale liikkuu koko ajan?

    http://members.jcom.home.ne.jp/kobysh/s ... /SECD.html

    Majakoissa on näitä ainakin ollut joskus käytössä, tosin hirvittävän lyhyillä iskunpituuksilla ja melko tehottomia. Lienee sylinterin massakin aiheuttaa jotain rajoituksia?
     
  10. mummovainaa

    mummovainaa 1st gear

    Korjaus: Siis joissain termomekaanisissa generaattoreissa liikkuu ankkurikin, ja rungon tärinä saa syrjäyttäjän (vai olisiko parempi termi siirtomäntä?)liikkeeseen, joten koko kioski mutajaa. Mutta kuitenkin helpompi suunnitella kun runkokin heiluu, ehkä?
     
  11. tomimk

    tomimk 1st gear

    Vapaamäntäisestä vermeestähän on kaupallinen sovellus olemassa. Siinä ei ole ythtäkään kuluvaa osaa. Tarkoitus on vain kehittää kokonaisuus käyttökelpoiseksi eli myytäväksi.
     
  12. mummovainaa

    mummovainaa 1st gear

    Onnea matkaan, moni on yrittänyt mutta jonkinhan se on tehtävä.
     
  13. mummovainaa

    mummovainaa 1st gear

    Haa!

    Saimpas sen stirlingin eilen pyörimään. Kuvia voisin tässä joskus laitella johonkin johkinpäin nettiä mikäli ketään kiinnostaa nähä. Tehoa riittäs vaikka kynänterottimen pyörittämiseen...
     
  14. tomimk

    tomimk 1st gear

    Juulaita. Projekti on taka-alalla kunnes saan toimitilat pystyyn, rakennuspuuhat vie tällähetkellä kaikki "vapaa" -ajan.
     
  15. mummovainaa

    mummovainaa 1st gear

    Kestipäs se. Mutta nyt on kuva-arvoituksena kalmiehille osoitteessa http://www.kalastus.com ja sieltä keskustelut: Viritykset ja rakentelu: Unelmien peräprutku. Näkee samalla jos joku asiasta tietäisi... Hieman vaatii viilausta, ainakin jeesusteipit pois vauhtisiivusta...
     

Kerro tästä muillekin!