Suomessa rakennetut "jenkki" asuntoautot

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Merkki- ja mallikeskustelu', aloittaja Crash_, 6.12.2014.

 1. Crash_

  Crash_ 3rd gear

  80/90 luvun taitteessa ainakin teve niitä taisi jokusen rakentaa. Mielenkiinnolla ois kiva tietää vieläkö noita on liikenteesse etenkin teven rakentamia.

  Meillä on yksi Vanin pohjalle tehty, viime kesän motoparkin kupeessa yhden vastaavan bongasin ja joku aika sitten olin GMC pohjalle tehdyn näkevinäni. Ja tietenkin jos jollain on tietoo tosta meijän kulkineesta nii kiinnostaa. Eka omistaja on tiedossa mut sit on vähän katkoa missä ollut.

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 2. Pertti K

  Pertti K Double Gearhead

  Nöösipoikana olin työharjoittelussa Tevellä ja siellä niitä tosiaan ameriikan alustoillekin tehtiin. Muistelen että integroituihin tuli pelkkää alustaa ilman koria ja ainakin euroautojen alustalle tehtävät alovimallit tehtiin tuliterän pakun pohjalle, "koppi" vaan rälläköitiin pois.

  Silloin kun siellä olin niin ei tainnut varsinaisesti valmistuksessa olla yhtään jenkkiä mutta muutamia kävi huollossa.
   
 3. voittol

  voittol 2nd gear

  Kappas meitin entinen asuntokompula on henkissä , niinko tiesitkin jo ekan omistaja joka oli sellanen kasettikauppias , auto silloin käsittääkseni peräosasta suht tyhjä ,ollen myyntitilaa , ukko lienee tivoli sariolalla hommissa tänäpäivänä , en muista koska hän auton myi , mitä lienee välissä ollut , meille tämä Teve tuli loppuvuodesta 2002 ja läksi jatkaan kierrostaan 2013 keväällä ,ostimme sen joppari liikkeestä Ylivieskasta, ja se meni kajaaniin vaihdossa hollannin ampulanssiin, kovasti olen harrastanut "bonkauksia" tähän aihepiiriin liittyen , aika vähän vuoden aikana materiaalia kertyy , olisko pari muuta ihan saman näköstä Teveä ja sitte niitä intekroituja , joita vaikee huomata , ne on suht saman näkösiä kuin esim pösön alustalle tehdyt . Jos on NON-62 liittyvää kysyttävää , niin jaarittelen siitä mielelläni vaikka tässä tai puhelimessa 050-4001193 .
   
 4. voittol

  voittol 2nd gear

  Tripcareja myös tehty suomessa vanin alustalle , keväällä yksi lahden rompetorilla, normi 6.2 alustalla , syksyllä nettiautossa saarioisten vanha myynnissä 4x4 alustalla. Sitte oli joku Lapcamp tai joku tuon tyyppinen pievalmistaja .
   
 5. Crash_

  Crash_ 3rd gear


  Juu markun kanssa tuli keväällä juteltua ku olivat karavaaninsa kanssa lahessa. Itekki oon ns tivoli/sirkus porukkaa nii ei menny kauaa ku ekan kuvan julkasin facessa nii hetihän sen yks tuttu tunnisti markun entiseksi. Kerto sen taannoin nähneensä sano et vähän elämää nähneenä. Haluu nähä sit sen uudestaa ku ollaa saatu valmiiksi.

  Kajaanista tosissaa käytii hakee abauttiarallaa vuos sit, just joulun tienoilla. Kertoki se myyjä et oli lanssii tullu vaihdossa. Silloin sisusta oli ihan jäätävä, pelkästää tiskipöytä oli kasattu leikkaa/liimaa/ruuvaa systeemillä 7 eripalasta ja ne muutkin mahtavat puu viritelmät (ei pahal rakentajaa kohtaa, ei vaa oikee oo käytännöllinen 4 henkiselle perheelle). No purettii koko sisusta pois ja rakennetaan uudestaan.

  Vesivahingon jossain vaihees ottannu, seuraavaks ois tarkotus hommaa eristeet ja levyt et tehää kerran mutta kunnolla et täl autol meijän perhe ajaa useemman vuoden (jopa lopun elämää) Polttelee hieman itekki lähtee taas kiertueelle mukaan ;)
   
 6. Tomaso

  Tomaso 3rd gear

  Hyvinkäällä Veikkarin teollisuusalueella jokin pieni firma teki uusista Chevy Vaneista asuntoautoja '80-luvulla ja ehkä vielä '90-luvun alussa. Muistan kun pihalla oli ajoittain kokonaisena etuovista taaksepäin leikattuja Vanien koppeja.
   
 7. teddy99

  teddy99 Gearhead

  Tekniikan Maailma lehdessä on numerossa 7 / 1992 sivulla 10 Teven tekemä asuntoauto Chevrolet Pick up. Liekö jäänyt yksittäiskappaleeksi. En muista koskaan sellaista liikenteessä nähneeni.
   
 8. Crash_

  Crash_ 3rd gear


  Isännän kaverilla on kans toimmoi scottsdalen päälle tehtynä. Liekö sama vai eri yksilö?
   
 9. voittol

  voittol 2nd gear

  Mainittiinkos tämän olevan neliveto ?
   
 10. voittol

  voittol 2nd gear

  Juu tuli vähän kiire siinä loppuvaiheessa sen sisustuksen kanssa , piti saada tavaratilaa paljon , mutta en löytänyt halpaa ulko-ovee siihen hätään , olisi saanut oikeen taka-tallin tehtyä , eikä tuollaista kötöstystä, meille oli tullut asuntovaunu halvalla, ja kuvittelimme sitä ryhtyvämme kiskomaan, ei siitä mitään tullut , pistimme ampulanssin sitten matkailuautoksi ja hävitimme vaunun, meillä tuo NON-62 oli ns. kaasuton auto eli jääkaappi 12voltin kompressori ja hellana wallaksen keraaminen diesel. Markiisin kiinnitys ainakin vuoti meille tullessa 2002 ja lähtiessä viime vuonna , oli vesi säiliö täynnä , olisko se jo jäätynyt ennen joulua hajalle ? Siinä on muuten harvinainen G25 alusta , eli takana dana 60 perä, oli vaan painoo alkuperäselle pikku perälle liikaa , joutu useamman vetoakselin 10vuoden aikana vaihtaan. Jossain vaiheessa sisäseiniin pantu lisää vaneeria joka ei ihan kevyttä ? Tekniikka oli muuten luotettava , öljyt tuli moottoriin vaihdettua n. 5000 km välein ja laatikkoon kerran vuodessa , lukkoturbiinin sähköissä oli vikaa , jos sen saa kuntoon voisi kulutuskin pudota 1-2 litraa ? ebenprässi lämmitin vissiin alkuperänen ja toimi meiltä lähtiessä , kiertovesipumppu siinä renkkasi . Kasetti wc asennettiin 2003 ,meille tullessa oli portapotti .
   
 11. Crash_

  Crash_ 3rd gear

  Markiisi, jääkappi, liesi puuttu ainaski ku meille tuli, kasetti wc oli. Vesivahinko on tullu katosta, ainaki vänkärin puolelta takaa yläkulmasta sit pikkusen siitä ovesta vuotannu sisää seinien välii. Takana akkujen sähköt oli ihan hirveet rävellykset. Vettä oli säiliössä, ihan täys mut ei ollu jäätynny, tyhjättii kyl se ku kotia päästii.

  Tää on tehtaalta aikoinaa tilattu ihan kaasuttomana, nii markkuki puhu et kaasu vermeitä siin ei koskaa oo ollukkaa.

  Mitähän muuta oli, pittää ukolta kysyy se tota on enemän kerenny kattoo ja purkaa/laitella. Mites teil ton katsastus, tuliko koskaa ihmeempää? Tai sit tienpäällä virkavalla puolesta ihmettelyä ajokorttiluokan suhteen?
   
 12. JOVA82

  JOVA82 1st gear

  Helsingin ruoholahdessa oon bongannu jonkun 80 luvun Dodge (vaiko Ford?) pickupin päälle rakennellun asuntoauton, oli siellä vielä pari vuotta sitte mutta ny ei oo ollu asiaa sinnepäin.
  Koskaan en sitä kerinny tarkemmin kattomaan, ku jakeluajossa ja minuuttiaikataululla siitä mentin ohi.
   
 13. voittol

  voittol 2nd gear

  Kirjoitan nyt ilman lainauksenlainauksia , Non-62 , katsastuksia tuli tehtyä sekä nokialla asuessa , että kuusamossa kahdessa virmassa , harvoin oli insseillä mitään sanottavaa , olisko kerran nokiassa repsikan etuyläpallo nivel ja kuusamossa samanpuolen alapallo , muuten olivat katsurit huulipyöreenä , ja olihan kalusto kunnossa, turha minusta pelätä kenenkään näissä vehkeissä, että katsuri huomauttaa asunto-osan järjestelyistä , ei ne sinne kyllä siinä mielessä katso. Ajokortti riitti ihan B kirjain , vaikka muitakin tarvittaessa olisi löytynyt . Meille tullessa oli pikku keittiö jossa jääkaappi ja hella 5kg:n kaasupullolla.
   
 14. mie

  mie Gearhead

 15. Crash_

  Crash_ 3rd gear

  ^ Voi tsiisus mikä koppi :D

  Joo ei ehkä se omaa silmää miellyttävin oo mut jokuhan saattaa tosta tykkää ku hullu puurosta
   
 16. voittol

  voittol 2nd gear

  Olis vähä tarvetta runoilla tämän aiheen tiimoilta, vaan kun ei ole toi sana oikeen hallussa, meillä siis kokemusta ns. jenkki-asuntoautoilusta 10 vuodelta ja nyttemmin kevyemmästä retkeilyauto kalustosta, eipä sitä juuri kavereita saa tuollaisella autolla , vastaavan auton omaavat lienevät ylempi-arvoisia , jotka eivät juuri halua tulla tunnetuksi , edes samanlaisella autolla liikkuville , puhumattakaan niistä joilla oikea ameriikassa kasattu jenkki-asunto yhdistelmä. Sitten on turha samaistua henkilö-jenkillä tai vanilla liikkuvaan porukkaan , heiltä ei pissan hajuinen lasikuitu koppi saa kuin halveksintaa, Ainoa porukka mihin pääsee sisälle on iän ikuisilla fiiateillaan päästelevät ns. karavaanarit , kaikkien kaverit , jotka varmasti mukavia ihmisiä, mutta kiinnostuksen kohteet voivat olla erilaiset, pistän toivoni siihen nostalgia porukkaan , joka tänään huolehtii 60-70 ja 80 lukuisista autoista ja vaunuista , toivottavasti heiltä löytyy enemmän ymmärrystä myös ameriikkalaisten hyvänä pitoon .
   
 17. Pertti K

  Pertti K Double Gearhead

  Kyllä, mukavia ihmisiä ollaan, mutta kiinnostuksen kohteet ei ole kovin erilaisia välttämättä. "Olosuhteiden pakosta" ajelen Hiivatilla vähät retkuilut, mieluummin menisi toki ameriikanvankkurilla.
   
 18. Crash_

  Crash_ 3rd gear

  Meilläkin tän valinta tuli ajankohtaiseksi ku perhekoko on täs paris vuodes kasvannu ja reissu hommia tehdään. Kyl pari aikusta asuu vaik pakussa koko kesän. Jenkkejä ku harrastetaan nii toiveena OLI kans jenkki tyylinen vaunu tai auto (mä kattelin baroncruisereita tms) ja tää pärähti sopivaa aikaa myyntiin nii iskettii kiinni.

  Juu ja täl varmaa karkotetaan loputki karavaanarit :D . Karavaanarit muutenki on vähä omanlaisensa sakki, harvemmin ne muutenkaa tulee kaveeraa reissulaisten kanssa.
   
 19. moottorinlohko

  moottorinlohko Gearhead

  texasissa kasattu motohome,ikäni ajellu kaikenlaisilla jenkeillä,harvoin vaan tulee muita juttelee kuin niitä perinteisiä ducato ukkoja joiden jutut on karavaanari tasoa ,ei kyllä oleskella caravaanari alueilla kun ei oo tarvetta olla sähkötolpassa,ollaan yleensä omassa rauhassa korvessa,asiallisillä kysymyksillä pääsee juttuun,itkijä kansa vaan ei kiinnosta kun sitä on yli 30 v kuunnellu. :-?
   
 20. rolli4x4

  rolli4x4 1st gear

  Teve koppi vanin alustalla saa uuden elämän tääl oulus.. projekti alkanut ja kokoajan tienpääl/ liikntees rakentelun ohell..
  Onkoo kellään tievos näit teven korien alkuperäisiä sisusta ratkaisuja?
   

Kerro tästä muillekin!