Suuri työkalukeskustelu

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja WBBC, 15.2.2014.

 1. kustomkuuppa

  kustomkuuppa Gearhead

  Alkavat sähkö- ja akkukoneet olla jo kovia kilpailijoita paineilmakäyttöisille. Mikä esim. kannattaisi ostaa pulttikoneeksi alustanpurkuhommiin kun sähköä on mutta kompura on vain 2,2 kW eikä valovirralla isompi pyöri?
   
 2. kustomkuuppa

  kustomkuuppa Gearhead

  Ja vielä vinkki: Halvat ja huonot työkalut ovat joskus hyviä. Niitä raaskii pahan paikan tullen modata (esim. taivuttaa tai katkaista lenkkiavaimen varren että mahtuu kääntymään enemmän) tai muuten väärinkäyttää. Tai muuttaa kidan kokoa rälläkällä ja/tai hitsauskoneella.
   
 3. valpas

  valpas Gearhead

  Pääsin koittamaan yhdessä Metalliverstaassa 1/2":n akkuräikkää.
  Oli iskevä sellanen, eikä tempassut sormia väliin, kuten tahtoo ilman iskutoimintoa oleva tehdä, ellei pidä kunnolla kiinni koneesta.
  Pikkuräikässä ei iskua varmaan tarvi.
  Yli 20 vuotta sitten minulla oli tavallinen 1/2":n paineilmaräikkä kotona.
  Olis pitänyt lainata sitä pitkän kuljettimen koontaan työnantajalleni, yhdessä kaivoksessa, kun oli sellanen paikka, ettei avainta päässyt juurikaan kääntämään. Monta asennuspäivää olis säästänyt, kun olis voinut vain kahvasta painaa ruuvia kiristäessä.
  Elikkä työkaluissa ei kannattas aina säästää.
   
 4. DX

  DX Double Gearhead

  paineilmaräikät sais olla vasenkätisiä niin sais nakit välistä edes sitten kun pultti aukeaa.
   
 5. DX

  DX Double Gearhead

  noissa hyviksissä mitä aikoinaan itte ostin, luki hvlp isolla rungossa, tais lukea paketissakin.

  yritän muistaa poiketa lidissä kattomassa
   
 6. Naumasto

  Naumasto 3rd gear

  Aiemmin oli puhetta räikkälenkeistä.Oli työhommissa korvaamaton...mulla oli sellanen jossa 13mm ja toisella puolella 10mm ja toisessa päässä 8mm ja 6mm.Ihan ässä kun ei tarvinnu yleensä ku noita kokoja ja toi kulki kivasti taskussa aina mukana.
  Ja hyvät makitan 18v akkukoneet.Toinen porakone ja toinen iskevä mutterinväännin.Noissa kestää akku tosi pitkään ja sit ku loppuu ni loppuu,täydet tehot antaa siihen asti eikä hyydy.Valo siinä koneessa kun liipasinta painaa on älyttömän hyvä.
   
 7. mopo-ukko

  mopo-ukko 3rd gear

 8. NonSenCe

  NonSenCe Gearhead

  beta 3/8" räikkä sarjasta pitää sanoa että kyl on aika suuri pettymys tuon räikän hmm.. backdrag kai se englanniksi on.. se vastustusvoima kunnes naksahtaa. ei noinkaan kalliissa sarjassa, jossa pitäisi olla 72 hampainen räikkä ei pidä olla noin jäykkä mekanismi. (kokeilen rasvata sitä joku päivä vielä) luulin sen olevan "facomilainen" laadultaan ja tunnultaan.. ainoostaan minusta kivemmalla suuntavivulla kun facomeissa on ollut..

  betan kahva on muuten erinomaisen tuntuinen. siis oikeasti ihan muotoiltu kahva siis.. eikä mikään möykky. siitä tykkään. tuo karkeasti toimiva räikkämekanismi sen heikkous.

  hazetin 3/8 räikkä jossa on jotain 30 hammasta on vain hieman raskaampi. mutta virheostos oli tämäkin. (palautus maksaisi liikaa ettei kannata) luulin ostaneeni sen 72 hampaisen version mutta vahingossa jossainvaiheessa tein erheen. mutta kyllä tällekin paikka löytyy.

  mun vanha ikh ja mannesmannin halpisräikissäkin on kevyempi vastus kuin näissä kummasssakaan. ja nämä oletin saavani korvattua laadukkaammilla räikillä.. eivaakäynytuuri.

  --------------
  pitäisi siis ostaa joku bahco räikkä vaan.. esim se niiden snap-on dual 80 kopio..

  jos en sitten jotain facomia tai stahlwilleä löydä jostain hyvään hintaan. tai jotain jenkeissä myytävää merkkiä. (facomin mekanismiin en oo milään vaan tottunu.. mä tykkään nähdä vivun joko osoittaa suunnan)
  -----

  seuraavaksi harkinta/hankinta listalla olisi tuollainen laadukkaampi räikkälenkkiavain sarja.. niissä täytyy olla tuo suunnanvaihto vipu. ja olisi kiva jos olisi myös nivelöity pää.. mutta näiden yhdistelmä ei ookkaan ihan helppo löytää.

  ----

  stahlwillen lenkkiavaimet kyllä ovat kivat. hyvin saksalaisen tarkat toleranssit niissä. pitkään niitä miettiny ja vihdoin päätin sijottaa ns loppuelämäni kestäviin lenkkiavaimiin. (kun halvalla sai setin.)

  -----
   
 9. valpas

  valpas Gearhead

  Nyt Lidl:in joka suuntaan kääntyvissä liittimissä oli vikaa.
  Kävin sitten ostamassa pari pakkausta lisää (kun ovat muuten hyviä). Näytin myymälävastaavalle, että ei pysy paketti kasassa. Lukkorengas on liian ohuesta aineesta, joten pyörivä tappi pääsee pois reiästään, ja ilmat pääsee pihalle. Minulle ei se ollut ongelma, kun sattu oleen sopivia seeger-renkaita. Tosi näppärät liittimet paineilmalaitteisiin, joilla pitäs päästä ahtaaseen paikkaan työskentelemään. Nyt vaan hakemaan lisää seeger-renkaita.
  Puuilon paineilmatoiminen peltisaha pelas hyvin (siihen laitoin yhden noista Lidlin liittimistä). Bilteman vastaavan sahan jouduin poistamaan käytöstä, kun se ei lähtenyt sahaamaan, kuin satunnaisesti.
   
 10. valpas

  valpas Gearhead

  Tuossa Ylöjärvellä on yks lopetteleva hitsaus-, ja sähköalan yritys, joka kauppaa torissa todella edukkaasti jäännöstavaroitaan. Just ostin Kemppiini uuden letkukahvan, ja kaikenlaista muutakin.
   
 11. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Mites onko porukalla kokemuksia niistä nokallisista kiintolenkeistä joissa alapuoli on sellainen typistetty ja yläpuolella kuin papukaijan nokan tapainen
   
 12. solar4

  solar4 2nd gear

  Kertokaapas arvon raati vieläkö jostain löytyy räikällisiä lyhyitä 1/4 ja 3/8 vääntimiä missä ei ole suunnankääntöä? Biltema myi saman näköisiä http://ecx.images-amazon.com/images/I/31qBwznDUfL.jpg joskus muinoin mutta nyt löydän vaan noita "gearless" versioita joita kyllä on mm. Puuilossakin. Mutta kun en halua sitä yksisuuntalaakeria vaan ihan räikän.. KVG ei oo auttanut asiassa. Ja laatuvaatimuksena riittää se Biltema-laatu, satasen saksalaiseen ei ole tarvetta.

  Jipponahan tuossa on se, että ei oo ihan kerta tai kaks kun oon avaimen hylsyineen ja mun hennon koon 11 räpylän saanut väännettyä ahtaaseen koloon ja sit vahingossa tökännyt suunnanvaihdon väärään suuntaan..

  Työkalujen laadusta täällä tuntuu olevan monenmoista käsitystä, ite oon siihen Puuilo - Biltema sektoriin ollu geneerisesti varsin tyytyväinen, mutta menin tuossa päivänä eräänä nappaamaan pari 7mm kiintoavainta mukaan Motonetista, sitä niiden omaa MTX merkkiä. En sitten tarkemmin kattonut, noi oli taas niitä hienoja yleisavaimia mitkä käy tuumaisiin ja E-torxeihin yms. Ensimmäistä letkuklemmaria kiristäessä lensi molemmat romukoppaan ja kävin hakemassa Biltemasta laadukkaammat tilalle. Ihan kaunis ajatus että on tollainen yleisavain, mutta tuollaisena pienenä kokona on kyllä jo niin väljä että esim letkuklemmarin saa huonolla ruuvarilla jo kireämpään ja tuolla mulkkaa vain kuusion kannat.
   
 13. caprice305

  caprice305 Double Gearhead

  Hieman ot, mut solar4 puhuit noista MTX avaimista, niin nekö on paskoja? Justiin ostin räikkä avaimia merkkiä MTX, en ole vielä käyttänyt niin onko niistä jotain tietoa? eli ostanko lisää vai unohdanko merkin. Ei viittis lähtee keksiä korjattavaa kokeillakseen, kun ei ne silloin petä kuitenkaan...
   
 14. solar4

  solar4 2nd gear

  Jos ne ei oo noita "multiavaimia" niin eiköhän oo ihan yhtä päteviä kuin mikä tahansa muukin ison ketjun myymä kiinamerkki. Noissa mitä ostin ei ollut muuta vikaa kuin just toi multiominaisuus, eli MM koko on jouduttu tekemään liian isoksi että sopii myös tuumiin ja E-torxeihin.

  Eiköhän sen pysty ihan pakettia avaamatta ihmettelemään onko 10mm avaimen avainväli 10,1 vai 10,9mm..
   
 15. NonSenCe

  NonSenCe Gearhead

  mikäs vika siinä gearless mallissa sinänsä on jos se sinne mahtuisi? onko se että haluat saada jotaine palautetta vääntäessäsi eli kuulla sen äänen ja tuntea naksahduksen kun homma edistyy?

  ja en ihan ymmärtänyt. siis millainen on räikkä jossa ei ole suunnanvaihtoa eikä ole yksisuuntaislaakeri/gearless malli? onko siis yksi räikkäväännin vain kiinnittämiseen ja toinen samanlainen joka vain avaamista varten?

  vai onko se sellainen jossa se kara työnnetään läpi toiselle puolelle jos haluaa avata ja takasin toiselle puolelle räikkää jos haluaa kiinnipäin.. siis niinkuin noissa uudemmissa Weran tekemissä metallisissa räikissä on? (heillä kahta erilaista mallia.. normaali kiinteä kara ja suunnanvaihtovipu ja toinen tuollainen läpi menevällä karalla olevia) eivät taida vaan tehdä lyhyenä.

  mitä jos.. hankkisit sellaisen räikkävääntimen jossa tosiaan on sellainen suunnanvaihtovipu joka ei helposti/vahingossa napsahda erisuuntaan kun ähertää. (itsellä mennyt hermo tohon kuluneeseen ikh räikkään juuri siksi että se kääntövipu on löystynyt niin paljon että sen saa oikeastaan avainta ravistamalla vaihtamaan suuntaa.)

  aiemmin mainittu lenkkiavain räikällä ja nivelellä varustettuna voisi toimia tuollaisen lyhyen hylsyavainräikän sijasta.

  taikka tuollainen aiemmin ketjussa mainittu tarvittaessa myös kahvasta ruuvattava facomin räikkä.. r.360 taisi se olla?

  onko sen pakko olla tommonen stubby/pätkä mallinen? on olemassa ns. normaalin kokoisia/mittaisia räikkiä joissa se suunnanvaihtovipu on siinä kahvassa. (bgs ja bacho ainakin myyneet sellasia.. ja aika näppärän pienellä päällä varustettujakin ovat http://www.rp-tools.at/Reversible-Ratch ... e-1/4-PRO- ) mutta luulen että näitäkään ei löydy lyhyenä versiona. taikka joku räikkä jossa tosiaan jotain 120 tai 160 hammasta ettei tarvi kuin pikkasen vartta päästä heilauttamaan että naksahtaa eteenpäin.
   
 16. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Ite tykkään omassa pakissa suunnattomasta räikästä, missä työnnetään kara vääntiöstä läpi

  Töissä tulee sit käytettyä sitä mikä pöydällä sattuu olemaan tai etittyä tarkoitukseen passaava  Muttas kertokaahan lisää tosta gearless mallista onko siinä joku kitkakytkin eikä lainkaan hampaita?
   
 17. nuc-64

  nuc-64 3rd gear

  Solar4, vaikket satasen saksanräikkää haluakaan ostaa, niin kelpaisiko kuitenkin sakemannityökalut, gedore tekee edelleen tuollaista läpipainettavalla karalla olevaa mallia http://fixusnet.fi/fin/raikkavaannin_gedore-p-52169-54281/, 3/8 hinta näkyy olevan 38,69 ja varttisen 31,50.
  Tuosta räikän jäykkyydestä tuli mieleen yhden työkalukaupan myyjän neuvo, sanoi antaneensa facomin tehtaallekin asiasta palautetta. Myyjä neuvoi poistamaan jäykät rasvat, jotka tehtaalla on laitettu ja laittamaan tilalle öljyä upottamalla räikkä yöksi moottoriöljyyn. Tuli muuten omista räikistä huomattavasti kevytkäyttöisempiä.
  Kävin muuten itsekin lidlissä ekan tarjouspäivän illalla, mutta kaikki paineilmaliittimet oli jo myyty Kangasalan lidlistä.
   
 18. Mikkis

  Mikkis Double Gearhead

  Tollanen läpityönnettävä on aivan hanurista, se kara jää hylsyyyn kiinni lähes joka kerta ja suunnanvaihto hankalaa.

  Biltemassa oli/on kaupan 3/8 vääntiöllä oleva räikkä, minkä räikkäpää kääntyy ympäri, eli voi käyttää myös kuin ruuvaria.
  Se aiempi oli hienohampaisempi sekä pitemmällä varrella, nykyversio lyhyempi ja jäykempi.
  Mutta edelleen näppärä.

  Snap-On myy myös vastaavaa, mikä on kunnollinen.
   
 19. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead


  Ite viime kesänä purkasin kaikki räikät ja putsasin sekä laitoin ihan vassua sisälle

  Lukko sokalla purkautuu suurin osa ja monissa ei edes tule jaakko laatikossa efektiä

  Sinne sisälle kertyy muuten yllättävä määrä hiekkaa ja ruostetta :odroll:
   
 20. nuc-64

  nuc-64 3rd gear

  Jep, onhan tietenkin tärkeää putsata räikkä aika-ajoin, voiteli sen sit vassulla tai öljyllä. Itse ensin putsasin räikät mekaanisesti, sitten laitoin osat likoon valopetrooliin ja sitten kokosin ja pistin öljyastiaan pystyyn. Valopetrooli kyllä liuotti hyvin loputkin töhnät osista.
  Toi läpipainettava räikän kara on vähän makuasia, en itse kauheasti moisesta tykkää, mutta itsellä on kyllä Saltuksen 3/4" räikkä ko. karalla samoin kuin vastaavalla karalla olevia momenttiavaimia, eikä ikinä kyllä ole hylsyn tai jatkon irroituksen kanssa ollut mitään ongelmia.
   

Kerro tästä muillekin!