Suuri työkalukeskustelu

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja WBBC, 15.2.2014.

  1. unknown

    unknown 3rd gear

    Ostin juuri uuden momenttiavaimen Stahlwille seinälle:
    Stahlwille Manoskop 730/2 4-20Nm

    Tulee ruuvattua semmoisia laitteita, missä momentit kuuluu laittaa, eikä mennä minkään "musta tuntuu" -menetelmällä. Mutterimopot ja muut on ehdottomasti kiellettyjä.
    [​IMG]
     
  2. valpas

    valpas Gearhead

    Nyt näyttää olevan työkalut kohdillaan, ellei ole jonkun myyntitaulusta..... (tarkoitettu vitsiksi) :)
    Elikkä varmaan löytyy tietoa, että momenttiavain pitää olla kunnossa. Tosin kunnossa olevallakin saa melkosen hajonnan kiristettävän ruuvin venymään (joka on se ratkaisevin asia ruuviliitoksessa), ellei ole kitkat hallinnassa kierteessä, ja liukuvissa pinnoissa. Eli se momenttiavain on vain osa siinä kiristystapahtumassa.
    Tästä vois jatkaa toisessa otsikossa tätä asiaa, jos tulee kommentoitavaa muuhun, kuin työkaluihin.
    Meillä noita venymiä on mittailtu eri tilanteissa, ruuvin sisään ympätyllä venymäliuskalla (...no työkaluhan sekin on). Tietoa alkaa olla kerättynä. Monta asiaa on, joka voi mennä pieleen. Vaatii osaamista, ja arvostan, kun sitä löytyy.
     
  3. nuc-64

    nuc-64 3rd gear

    Itselleni tuli sattuman kauppaa useita eri merkkisiä ja kokoisia momenttiavaimia. En raaskinut niitä kalibroituttaa, mutta sitten tuli eteen lopettaneelta työkalukauppiaalta Snap Onin kellomallinen mekaaninen testipenkki, jonka hankin itselleni. Muutamilla uusilla laatuavaimilla (mm. Norbar ja Stahlwille) sitten "kalibroin" tämän testivälineen, tarkasti muuten samoja lukemia tuntui laite näyttävän. Nyt on tullut omaksi iloksi testailtua eri avaimia ja laatuavaimet ovat olleet jokseenkin tasaisia arvoiltaan, mutta halvemmissa tuntuu olevan joillain alueilla merkittäviäkin heittoja. Pohjanoteeraus oli eräs Lidlin avain, jossa osa arvoista kyllä piti kutinsa, mutta pahimmillaan heittoa oli melkein 30 nm :eek: .
     
  4. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead


    Mulla on tollanen lidlin 19e momentti avain vai olikohan peräti vielä halvempi

    Muistatko missä voimissa ne heitot oli ja minne päin?



    Oon voinu jossain kysyäkkin, mut onnistuuko kalibroinnin tarkistus työkalun tekeminen niin, et on vaikka metrinen varsi johon nivel tyveen ja siihen avaimen vääntiö
    Sit sen varren toiseen päähän vaikka 30kg paino vaa'lle ja tarkka silmänen kaveri kattomaan, et kuin paljon kevenee naksahduksen hetkellä

    Jossain kannessa joka vedetään momenttiin ja sit 90+90 astetta ei taida olla niin netonin päälle?
     
  5. Mikkis

    Mikkis Double Gearhead

    Avain ruuvipenkkiin karastaan kiinni, oikein näyttävä kalavaaka kiinni kahvaan ja laskukoneen kanssa vetämään missä kilossa naksahtaa.

    19€ tarkkuustyökalu on 19€ tarkkuustyökalu.
     
  6. unknown

    unknown 3rd gear

    Momentiavaimissa kannattaa pitää mielessä, että ei yritä käyttää sitä asteikon ääripäissä, koska etenkin halvoissa kierrettävisdä jousiviritteisissä ääripää voi olla mitä sattuu.
    Myös asteikon tarkkuus kannattaa huomioida, juuri hankkimassa on 0.5 N asteikko, millä tähdätä 9N.
    Eli harvoin pärjää yhdellä avaimella.
     
  7. solar4

    solar4 2nd gear

    Joo siis nimenomaan sellainen missä kara työnnetään läpi, samanlainen tuo gearlesskin on. Gearlessia en kelpuuta sen takia, että se todennäköisesti käyttää yksisuuntalaakeria mikä pitää toiseen suuntaan ja toiseen pyörii vapaasti. Nätti idea ja ihan toimiva tiettyyn pisteeseen, momenttia ei kestä valtavasti (jos sitä nyt ei tuollaisessa avaimessa tule käytettyäkään) ja öljyistä voi olla tosi tarkka. Vähän Bräkleeniä ja pari uittoa ATF:ssä niin voi olla että luistaa kumpaankin suuntaan. Tuollaisia oli aikaisemmassa työpaikassa myynnissä eikä olleet järin pitkäikäisiä juuri tuosta syystä. Ensimmäisen kerran kun lähtee luistamaan saa vähän vielä elvytettyä puhdistuksella ja oikeanlaisella öljyllä, mutta ei tuu olemaan pitkäikäinen semijatkuvassakaan käytössä.

    Lähinnä hainkin tuolla sitä, että Biltema myi ihan identtistä avainta mitä linkitin, mutta se oli räikkätoiminnolla. Mulla on sellainen 3/8" karalla ja kovin tekis mieli ostaa pari lisää. Ei vaan tunnu löytyvän enää mistään. Bilteman versiossa kara oli tehty niin ettei se irtoa avaimesta (se tosiaan on rasittavaa, yhden koneen kasasin momenttiavaimella mistä kara lähti irti ja miltei aina vahingossa).

    Toi vähän päälle 30e Gedore vois tulla muuten kyseeseen, mutta en mä raaski katkaista uutta avainta.. :odroll: Ja tosiaan pätkämallista haluaisin, pitkiä löytyy joka koossa.
     
  8. freetime-cruiser

    freetime-cruiser Double Gearhead

    Eikös Lidl nykyään mainostakin niitä halppis momenttiavaimia, notta "tarkkuus riittää auton renkaiden vaihtoon mutta ei sen tarkempiin töihin". Ja vaikkei mainostaisikaan, niin...

    Tänään ostin Prismasta kauan kaivatun työkalun kun vahingossa osui silmään: 1/4" räikkä jolla pituutta n. 10cm. Mukana tuli muutama hylsy ja ruuvikärkiä, sarjan hinta oli 4,95e. :lol:
    Laatu saattaa olla samaa kuin Lidlin tuotteilla, mutta sou not kun ei ole mikään tarkkuustyökalu, eipähän ainakaan kallis ollut. Toissapäivänä viimeksi olisin tuollasta tarvinnut, kun lämmityslaitteen puhallinta irrotin Opelista, ja siellä kojelaudan alla kun ei hirveesti ylimäärästä tilaa ole...
     
  9. nuc-64

    nuc-64 3rd gear

    Itseäni kiinnostaisi hankkia nivelräikät, ainakin varttinen ja kolme kasi, biltemastahan noita sais edullisesti, mutta oon pyrkinyt ikuisen takuun työkaluja vaan ostamaan, vaikkakin pikkuhiljaa, mutta ovat ainakin kunnollisia. Kertokaapa kokemuksia, suosituksia ja ennen kaikkea hintoja, Snap On:iakin oon jotain ostellut, mutta taitaa näissä hinnat olla jo tavallisen rassaajan saavuttamattomissa :eek: ?
     
  10. Mikkis

    Mikkis Double Gearhead

    Ei ne Snap Onit ihan saavuttamattomissa ole, Ebaysta hommasin itselleni kyseisen valmistajan Digimomenttiavaimen, joku reilu 200€ jäi maksamaan.
     
  11. nuc-64

    nuc-64 3rd gear

    Ei kyllä ollut paha hinta digimomenttiavaimesta. Itselle vaan toi ebay on vieras paikka mitään ostella, eikä ole luottokorttiakaan tullut hankittua, taitaa mun hankinnat pysähtyä jo siihen.
     
  12. VilleTre

    VilleTre 3rd gear

    Ei tartte pysähtyä siihen,hyvä kauppamies on Rauhalan Teemu, meitin paikallinen Snap-On dealeri. Ei ne ameriikan työkalut niin kalliita ole ollenkaan,soita ja kysy. Teemu tietää ja neuvoo. Takuuasiat yms hoituu mainiosti.Miksi ostaa noita kuravermeitä ja täällä sitten arpoa onko hyvä vai ei.. Ostaa kerralla hyviä. Jos tuntuu kalliilta niin eipä yksi räikkä kuukaudessa vie vararikkoon.
    http://www.yritysopas.com/tiedot/tmi-teemu-rauhala/
     
  13. Mikkis

    Mikkis Double Gearhead

    Se ostamani digiavain oli käytetty, mutta vertasin pariin naksahtavaan avaimeen ja kohdillaan oli.
    Aina kannattaa kysyä kuitenkin päivän hintaa, jossain kunnollisessa räikässä voi se hinta olla 3-kertainen, mutta eipä tartte uusia sitä koskaan.
     
  14. NonSenCe

    NonSenCe Gearhead

    semmonen jolla on paikallinen snäppon kauppias tuttuna niin kyseleppä hieman esim niiden 80hampaisten räikkien hintoja suomessa seuraavan kerran kun oot yhteyksissä. ja laita tänne julkisesti näkyviin uteliaille missä hinnoissa kulkevat jos ei olekkaan niin kalliita.
     
  15. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead


    Mulle vois kysästä sellaisen pitkä vartisen vääntiön/vääntimen hintaa joka sit kans kestää putkea ja voimaa
     
  16. Mikkis

    Mikkis Double Gearhead

    Muistaakseni satasen luokkaa oli joku 3/8 räikkä pyörivällä päällä.

    Kait itsekin osaatte kysyä?
     
  17. nuc-64

    nuc-64 3rd gear

    Mikkis, taidat saada Snap onia hiukan eri hintaan kun meikäläinen :eek: Itse ohimennen keväällä kysyin perus 3/8 räikkää, niin tarjoushinta sille olisi ollut muistaakseni 120 luokkaa +alv ja jos oikein muistan niin normaali hinta luokkaa 170. Voin muistaa tietty väärinkin, mutta jos satkulla ko räikän sais hankittua, niin voisin vielä hankkiakin.
     
  18. Mikkis

    Mikkis Double Gearhead

    Reilusta satkusta muistaakseni oli juttua. Voi olla että muistan väärinkin?
    Jos näin niin sit kannattaa edelleen jatkaa Biltemalaadun kanssa toimintaa.
     
  19. unknown

    unknown 3rd gear

    Ihan hirveän paljoa ei tarvitse siihen Bilteman räikkään laittaa rahaa, että saa Stahlwille:n, Gedore tai Hazet -merkkisen.
    Eniten itseäni kiinnostaa ne Gedore:n alumiiniset räikät, joka pitäisi saada omaan kouraan kokeiltavaksi, joka muuten on juttu; että voi kokeilla niitä työkaluja, miltä ne tuntuu käyttää.
     
  20. NonSenCe

    NonSenCe Gearhead

    juuri tämän takia vähän kysyinkin.. kun tuntuu näissä olevan että jos on tuttu myyjä niin voi myyntihinta olla aivan täysin eri kuin jollekin tuntemattomalle.

    vuosia sitten jo näin käynyt mulle.. kaveri näytti ostamaansa settiä ja kuittiakin kun en uskonut hintaa.. paria viikkoa myöhemmin näin sitten sen myyjän tuurilla toisaalla ja menin kysymään samaa sarjaa.. hinta minulle olikin kivat 40% enemmän. eipä ole sen jälkeen kiinnostanut katsella niitä.

    eli ensin on hyvä saada jonku vertailukohta mitä muut maksaa kuin mitä itseltä pyydetään. tietenkin joku pieni halvennus tutulle on järkevä ja hieno homma, mutta kun on ollut snaponin ja macin kanssa joka kerta kyse useista kymmenistä prosenteista.

    -----

    gedoren alumiininen räikkä? hmm.. en ookkaan tuollaisesta vielä kuullut.. pitääpä alkaa googlaileen millainen se on.

    -----

    hypistelin hetken uusia kamasan ja boxon räikkiä.. kamasassa oli paljon sirompi kahva sekä yllättävän pienikokoinen pää. pitää tutkia hieman tarkemmin niitä kädessä vielä jossain vaiheessa. oli sen verran siron tuntuinen että mahtuisi moneen ahtaaseen paikkaan helposti.

    -----
     

Kerro tästä muillekin!