Takaluukun kaasujousien mitoitus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Kori', aloittaja Spitfire, 16.3.2011.

  1. Spitfire

    Spitfire Gearhead

    Tällanen vähäpätönen onkelma on, että jos takaluukku painaa 10kg ( punnittu luukku paikoillaan alareunasta), niin millaisen työntövoiman omaavat kaasujouset raati laittaisi pitämään ko.luukun ylhäällä? Sierran 5d/3d luukun jousiksi motonetista löytyy 450N voimalla olevat pumput. Hajuakaan ei valitettavasti ole Sierran luukun painosta.

    Meinasin vaan, ettei tuu laitettua liian tyjyjä jousi ja sit on taas leuka kipeenä....
     
  2. Rocket engineer

    Rocket engineer 1st gear


    Laskelmissa pitää huomioida minne ne pumput kiinnittyvät. Yleensä / aina ylemmän kuin alareunaan, eli voimaa tarvitaan enemmän. Joku ei fysiikantunnilla nukkunut tuon osaa helposti laskea..
     
  3. Pertti K

    Pertti K Double Gearhead

    Luukun takareunaa tarvii siis nostaa 98 N voimalla että se pysyy auki. Pumpuissa on yhteensä 900 N voimaa, joten pumput jaksaisivat juuri ja juuri kannatella luukkua kun ne asennetaan n. 1/10 matkan päähän saranapisteestä. 2/10 matkan päähän asennettuna niissä on siis jo tuplaten tarvittava potku.

    Ulkomuistista kiinnityspisteet on varmaan n. 1/3 luukun pituudesta saranoista mitattuna. Eli varmaan suhtkoht soppelit on, voi olla vähän ylimitoitetutkin, mene ja tiedä. Onko luukku riittävän jäykkä jos laittaa vaan toiselle puolelle?

    Tossa luukun kuva :lol:

    S----------K--------------------T

    S = sarana
    K = pumpun kiinnityspiste
    T = takareuna

    Kun tiedetään luukun kannatteluun takareunasta tarvittava voima Ft, minimissään tarvittavan voiman Fk kiinnityspisteessä K saa laskettua kaavalla

    Fk = Ft x (etäisyys S-T) / (etäisyys S-K)

    Esim. tuossa em. tapauksessa jos luukun pituus on vaikka metri ja kiinnityspiste 30 cm saranoista:

    Fk = 98 N x 1 m / 0,3 m = 327 N

    Ja puntarin kg-lukeman newtoneiksi saa kertomalla sen 9,8:lla.

    Tuo pätee siis luukun ollessa vaakasuorassa, muissa asennoissa tarvittava voima on pienempi. Pumputkaan ei tietenkään ole koko aikaa pystysuorassa, jolloin tarvittava pumpun voima on suurempi kuin tuo laskettu minimivoima.

    Selkis? :rotfl:
     

Kerro tästä muillekin!