Takavalojen linssien korjaaminen?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Kori', aloittaja Rivieraruisaaja, 29.12.2015.

  1. Rivieraruisaaja

    Rivieraruisaaja 1st gear

    -68 Le Manssin takavalot on aika ruotosen näköset, halkeamaa löytyy ja muutama kimpalekin puuttuu. Uustuotantoa en ole verkosta löytänyt, yhdellä ameriikan osajopparilla oli useampia pareja kaupan, hintapyyntö 500 USD. Tänks bat nou tänks.

    Onko mitään vihjeitä tuommoisten muovinpalojen elvyttämiseen kotikonstein? Onko kukaan esim. leikellyt kimpaleita luovuttajayksilöistä ja onnistunut liimaamisessa?

    Tänks!
     
  2. FuryIII '71

    FuryIII '71 Double Gearhead

    Veikkaisin ettei liimaamalla palasista taida tulla siistiä ikinä.

    Jos näpertäminen kiinnostaa, niin tuolla konstilla vois onnistua linssienkin teko: http://www.timohapponen.net/muovimerkki/index.html

    Toki vaatinee varmaan väriainetta joukkoon että saa linssistä punaisen.
     
  3. tinareki

    tinareki Double Gearhead

    Laitahan kuvaa, niin saattaisi arvioida korjausmahdollisuudet ja miettiä hieman tekniikkaa...
     
  4. 1purehell

    1purehell Double Gearhead

  5. Rivieraruisaaja

    Rivieraruisaaja 1st gear

    Tuosta! Tuo kellertävä shaisse lienee liimanjämää, amerikan bob on koittanu jotain viritellä huonolla menestyksellä.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  6. tinareki

    tinareki Double Gearhead

    ^Ei todellakaan mikään "helppo homma" - Osien koko ja ohuet levykentät asettavat haasteita sekä hartsivalulle, että liimaamalla (tai jonkin sortin muovisulatuksella) korjaamiselle.

    KYSYMYS: Onko jonkin toisen mallin vastaavissa takavaloissa samanlaista ja samoilla mitoilla olevaa kehystä? (kenties helpommin saatavilla /edullisempia) - Tarkoitan siis tuota ulointa kehysosaa, joka sinulla on useista kohdista murtunut.

    Jollei ole kehyksen donoria saatavilla, itse lähtisin etsimään tuosta samantyyppisestä muovista tehtyä levyä. Värillä ei ole väliä; joko ihan kirkasta tavaraa tai samanväristä punaista läpivärjättyä - tai jotain siltä väliltä - ei kuitenkaan tummempaa. Perustelu; Levystä tekemällä laajan levykentän saa suoraksi, hiottua oikean muotoon ja paksuuteen, eikä jää saumoja tms korjauksen merkkejä tuohon vaakatasossa olevaan kenttään, johon silmä autoa seisomakorkeudelta katsellessa aina ensinnä hakeutuu. Jos tuohon korjaukseen mennään, liimaksi täytyy valita jotain kovaa kirkasta epoksia tai epoksihartsia - Mielellään työstettävää- (Huom: Esim. tavallinen Plastic Padding tai Araltide eivät ole työstettäviä, jäävät hieman nahkean sitkeiksi ja rullautuvat esim hiottaessa).

    Liimauksen, muotoilutyöstön, hiomisen ja pinnan kiillottamisen jälkeen pinta ja väri voidaan viimeistellä läpinäkyvällä punaisella värilakalla. Sopivia löytyy esim. pienoismallimaalien tekijältä Tamiya. Tällätavoin sekä uusi että vanha pinta saa samanlaisen kestävän kiillon ja sävyerot tasoittuvat.
     
  7. 300

    300 2nd gear

    Jossain parin vuoden takasessa Mopar Muscle magazinessa korjasivat Road Runnerin tjsp takavaloja, mistä oli lohjennu isoja paloja yms.
     
  8. Jape105

    Jape105 Gearhead

    Carsystem 144.501/3M/Wurth 2k PUR liimalla kasaan, tueksi verkkoa, ja teipillä hakee muodot kohdalle.
    Sit maalaa mattamustalla peittäen noi neliöt mistä näkyy valo.
    Noi on muutenkin mustat alkujaan ympäriltä?
     
  9. Harri S

    Harri S Double Gearhead

    Saiskohan tuon kehysosan vaikka 3D tulostettua ja sitten siihen liittäis nuo keskiosat heijastimineen, kun näyttävät ihan pelastettavissa olevilta.
     
  10. Lerssi

    Lerssi Gearhead

    Toi 3d tulostus vois olla ihan kysymisen arvonen homma.
    Telkkarista tuli noin kuukausi pari sitten tää counts customs tai jotain sinnepäin sarjan jakso.
    Siinä ukot kaipas 63 Imperialiin ehjempiä takavaloja.
    Nos linssit maksais tonnin.
    Hyviä käyttäreitä ei oo olemassa.
    Firman uusin ukko ehdotti tulostusta.
    Hintaan 100usd pari!!!!
    Idea ei sitten menny läpi koska herra Harrison on ansainnu autoonsa oikea linssit eikä mitään kopioita.
    Niitä tulostettuja ei ois erottanu nos valoista.
    Mutta tämä tapahtu sitten telkkarissa eikä oikeassa elämässä.
    Varsinkin suomessa hintalappu voi olla toinen.
    Marmoritiskillä ei sanota edes päivää alle tonnin :mad:
     
  11. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Minäpä kun en museohommista perusta, niin vääntelisin pellistä kaukalot ja niihin ruuvaisin jotain tämän tapaisia:

    http://www.ebay.com/itm/Red-10-LED-6-Ov ... 19d649d7ce

    Varmaankaan ei ne itse lamputkaan ole enää priimat, kun lasit ovat tuohon kuntoon rapistuneet?
     
  12. Rivieraruisaaja

    Rivieraruisaaja 1st gear

    Komeeta näkemystä satelee, iso kiitos. Tosiaan paras hyökkäysvektori vois olla käydä noiden kehysten kimppuun, varsinaiset lasit on verrattaen ehjiä. Ne lienee "helpommin" irrotettavissa ja uudet kiinnitettävissä. Punaiset nuo on ihan alunperinkin olleet.

    Verkkoa/liimaa/maalia/pattinkia/pelliä tai 3D-scifiä! Eikä tosiaan nuo lamputkaan koteloineen ihan huiput ole, ihan uusiakin voisi harkita. Ei tuo Poncho muutenkaan tule museolaite olemaan...
     
  13. soppa79

    soppa79 Gearhead

    Lainataanpas tätä kun itsellä aivan samat vaivat, ei tosin aivan noin pahat

    Eli -72 2d Monacosta kyse.

    Yhdestä 3d paikasta kyselin ja menasivat että liian isot, kahdessa osassa ja noin 90cm per palikka, ja hankalat muodoiltaan.

    Onko ehdotuksia korjaajasta ja tai uusien tekijästä, tietenkin jos tiedät mistä voi ehjiä ostella niin vinkin otetaan kiitollisina vastaan.

    http://i800.photobucket.com/albums/yy28 ... 8vhwvy.jpg

    Linkissä nyky tilanteesta kuvia
     
  14. EVO X

    EVO X Gearhead

    Tuon kehyksen voi kyllä mallintaa 3D:nä vastaamaan 95% alkuperäistä. Mutta ongelmana on se että nuo läpnäkyvät materiaalit on vielä tässä vaiheessa 3D tulostuksen polkua huonolaatuisia ja heikkoja.. Niiden kirkkaus ei ole tulostuksen jälkeen läpinäkyvä vaan en vaativat mekaanisen hionnan tai pinnan sulatuksen. Pinta käsitellään sen jälkeen lakalla. Vaikka osat saisikin tehtyä mallin avulla vaikkapa iMaterialisella tai Shapewayllä niin hintalappu tuon voluumisille osille on luokkaa 500e /kpl. Niillä parin tonnin "joka tallin" 3D extruusiokoneilla ei tuollaisia tehdä. Vaadittu menetelmä on lasersintraus ja koneet pyörii siinä 100000-400000e tietämillä riippuen minkäkokoisia kappaleita halutaan tulostaa ja millä tarkkuudella.

    Toinen juttu on tuo mallinnus. Kohde ei ole kovin haastava, joten periaatteessa insinöörin CAD taidoilla tuon saa tehtyä. En usko että se on identtinen mutta hyväksyttävä. Muotoilija saa tuon tehtyä lähes 1:1, mutta kukaan ei näitä tee ilmaiseksi. Mallinnustyö on 50-250e/tunti riippuen onko kyseessä opiskelija vai ammattilainen.

    Kun kerran haetaan kustannustehokasta tapaa, niin korjaa kehykset levyllä ja muovihitsaa saumat. Sen jälkeen hio ja kittaa pinnat ja maalaa ne hienokiteisellä hopealla. Loppuviimeistely Candypunaisella ja kirkaslakalla tai muutama prosentti viininpunaista massaa lakan sekaan. Kustannukset jää tuossa varmaan 90% halvemmaksi ja lopputulos ei ole välttämättä yhtään huonompi.
     
  15. 300

    300 2nd gear

  16. kuokka

    kuokka 2nd gear

    Tuli aamuinen ajatus. Sekota araldiittia ja jotain punasta maalia sekasin. Levitä vaikka lasilevylle ja katso kuivuuko. Jos ei kuivu niin ei sitten mitään. jos kuivuu niin saattaa olla ihan käyttökelpoinen paikkausaine. Jotkut epoksihartsitkin on läpinäkyviä.

    Itse korjasin yhden auton takavalot uhraamalla yleisemmän auton valot joista otin paloja ja liimasin ne korjattaviin valoihin runsaalla hyytelömäisellä pikaliimalla. Aluksi koitin kolvata. Ei onnistunut. Ei tullut ihan virheettömät, mutta paranivat yllä.

    Yksi kaveri teki vuosia sitten omia kuston valoja punaisesta muovilevystä. Olisko hakenut levyn Etolasta. Teki puusta muotit molemmille puolille levyä. Rautaa painoksi. Sitten laittoi tavalliseen uuniin. Lämpöä en muista. Tuli yllättävän hienot. Ihan kaikkeen levy ei taipunut. Noihin kehyksiin taipuisuus varmasti riittää. Sitten vaan linssit irti dremelillä ja liimalla kiinni uusiin kehyksiin.

    Itse tein mustasta muovi levystä yksinkertaisia sisustan osia samalla menetelmällä. Uunin sijasta käytin kuumailmapuhallinta. Lämmön arviointi puhaltimen kanssa oli hankalaa. Monesti muovi meni liiasta lämmöstä "ruvelle", mutta olin käynyt materiaalin Etolan hukkapalalaatikosta joten sudet eivät käyneet kalliiksi. Muodon tekemiseen käytin mitä tahansa käteen sopivaa missä oli oikea muoto. Kuten vastinpalaa ja lapiota.
     
  17. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Araldit menee sameaksi ja kellertäväksi UV:n vaikutuksesta.
     
  18. unknown

    unknown 3rd gear

    Sama muovin lämpötaivutus tuli tuossa myös mieleen, kun näin kuvat.
    Tai sitten vaan odottaa, että ebayn -ihmeelliseen maailmaan ilmestyy osia parin vuoden sisään tai johonkin ilmestyy raato myyntiin missä on ehjemmät linssit tai käyt vaan patjan alta hakemassa sen harraste tonnin ja ajelet iloisena ehjillä valoilla.
    Aina kun itse ostan jonkun harrasteauton, niin nimenomaan ryhdyn ostamaan tiettyjä osia talteen, esimerkiksi sumuvaloja ja linssejä. Joissakin saattaa mennä joku vuosi, että löytyy, mutta kyllä ne on aina jostain tullut eteen.
    Esimerkiksi yhdet sumuvalot on vähän haasteelliset, pyynnit on ollut jossain 2k€-3k€ välillä kappale ja neljä valolinssiä tarvitaan, mutta kyllä ne sieltä sitten löytyi ihan sopuhintaan. Voi tosin olla, että uusista linsseistä kannattaa tehdä muoviset kopiot (alkuperäiset lasia) ja ajaa niillä.

    Uskon myös, että tulevaisuudessa, vaikka tämä 3D tuntuu olevan ratkaisu kaikkeen, tulee alkuperäiset osat olemaan arvossaan kuitenkin.

    Kyllähän rompetoreillakin on välillä kaikenlaista myynnissä.
    [​IMG]
     
  19. peltsi

    peltsi Gearhead

    Eikös sapluunan teko ja reikien umpeenkasvattaminen olis se paras ratkaisu jos kerran 500€ on iso raha.
    Esim lasikuituvahvisteinen plastic padding.

    Unohtakaa noi 3D printtaukset, ne ei oo viellä tätä päivää.
    Duunissa niitä käytetty 90 luvulta asti mutta niillä tehdyt kappaleet on joko kelvottomia kulutuskäyttöön tai sit vitun kalliita. Viime viikolla tuli ensimmäiset titaaniosat 3D printeristä ja sen saamiseen kuluttajakäyttöön voi mennä 20-vuotta.
     
  20. unknown

    unknown 3rd gear

    Eihän se tosiaan ole mikään raha, jos vaikka vertaa mitä ne takavalot maksaa johonkin tuoreempaan käyttöautoon.
     

Kerro tästä muillekin!