Talliin paineilmaputkitus?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja VRC, 12.9.2006.

  1. VRC

    VRC 1st gear

    Mikä olisi toimiva ja kokonaisedullinen ratkaisu vetää kiinteä paineilmaputkitus talliin? Mitä kaikkea siinä tulee huomioida?
    Muovi/kupari/rautaputket?

    Alkaa vähitellen kypsyttää kun kompura on aina väärässä nurkassa ja ilmaletku on puoli metriä liian lyhyt ja ihan liian jäykkä ja sitten kun sen kanssa reuhtoo niin monttuun putoaa juuri se tarvittava työkalu jne... :mad: aika olisi kypsä rakentaa vähän prompi ratkaisu jossa olisi pikaliittimet lähellä työpisteitä.
     
  2. rimpula

    rimpula 1st gear

    olisiko kupari/rauta putket parempi ratkaisu kuin muovi putket...

    olisin itse ennemmin kuparin/raudan kannalla kuin muovin
     
  3. greenrtse

    greenrtse 1st gear

    -hydrauliputkesta 8-10mm halkaisijaisesta olisi tarkoitus talliin vääntää
     
  4. exo

    exo 1st gear

    nii..kumpi parempi...kumpikin kestää tarvittavasti painetta..musta putki halvempi ostaa tehdä ja työlääpi.kupari kalliimpi ja helpompi tehdä,mut kuparissa alkupään liittimet ei tahdo kestää jos kompura on mallia hyppivä tahtovat ruveta vuotaan ajan kuluessa,musta taas kestää paremmin tärinää ja kolhuja...itsellä on hallissa molempia vedetty seinillä
     
  5. MudMax

    MudMax Gearhead

    Rosterista tulee ikuiset, eikä tule p*skaa ilmaan. Esim jonkun navetasta edullisesti uusien isompien tieltä vanhat maitoputket, sisähalkaisija yleensä 35,6mm, ei pitäisi ahdistaa.
    Mielestäni ko. putki ei ollut edes uutena mitenkään kallista, paitsi tietenkin varaosana maatalousliikkeessä.
     
  6. pantera

    pantera Double Gearhead

    Paineilmat kannattaa teha kierteitettavasta sinkitysta vesijohtoputkesta, putki on halpaa, osat on halpoja , eika ruostu, runko 3/4 putkee alastulot 1/2 siis sisa reika, ja alastulot lahtee sitten rungon paalta ei alta niin hyva tuloo
    Kupari on aika arvokasta ja muovi saattaa tulla silmille :soosoo:
     
  7. VRC

    VRC 1st gear

    Vesijohtoputki kuulostaa hyvälle ja lompakkoystävälliselle.

    Mutta vielä lisäkysymys; jossain luin juttua että systeemiin oli tehty välille vesitysventtiileitä, tarvitseeko semmoisia jos putken kokonaispituudeksi tulee noin 15m ja kaikki on samassa tilassa/lämpötilassa kompuran kanssa?
     
  8. vesaku

    vesaku 3rd gear

    Kyllä minusta muoviputki on hyvä ja on saatavana esim: valmista paineilma putki sarjaa , valmistaja GIRPI. Hinta esimerkki 40m 25mm putkistoa, 5 ulostuloa 400ecua ,ei kondensoi ja korroosio iske!

    myyjä: www.dunlophiflex.fi
     
  9. Gutless

    Gutless Gearhead

    ennen varsinaista linjaa, laita kompuralta pari metriä hydraulilinjaa. Miksi, no on varma, ei lähde liittimet irti eikä repeile vaik vähän tulis paineiskuja ja tärinääkin. Sitten vedenerotin on linjaan ihan ehdoton.
     
  10. vitoni

    vitoni 1st gear

    pantera Lähetetty: 12.09.2006 16:58

    --------------------------------------------------------------------------------

    Paineilmat kannattaa teha kierteitettavasta sinkitysta vesijohtoputkesta, putki on halpaa, osat on halpoja , eika ruostu, runko 3/4 putkee alastulot 1/2 siis sisa reika, ja alastulot lahtee sitten rungon paalta ei alta niin hyva tuloo
    Kupari on aika arvokasta ja muovi saattaa tulla silmille

    Täysin samaa mieltä panteran kanssa,ei muuta kuin paikalliseen putkifirmaan hakemaan "kalpeeta" putkee 8)
     
  11. vitoni

    vitoni 1st gear

    pantera Lähetetty: 12.09.2006 16:58

    --------------------------------------------------------------------------------

    Paineilmat kannattaa teha kierteitettavasta sinkitysta vesijohtoputkesta, putki on halpaa, osat on halpoja , eika ruostu, runko 3/4 putkee alastulot 1/2 siis sisa reika, ja alastulot lahtee sitten rungon paalta ei alta niin hyva tuloo
    Kupari on aika arvokasta ja muovi saattaa tulla silmille

    Täysin samaa mieltä panteran kanssa,ei muuta kuin paikalliseen putkifirmaan hakemaan "kalpeeta" putkee 8)
     
  12. Smirre

    Smirre 1st gear

    Ite laitoin puutarhaletkua, 25bar 19mm. 25m ei maksanu ku pari kymppiä. :)
    Vedenerotin, painesäädin, n10kpl liitimiä, 10m letkua kelalla ja kaks 6m haitariletkua hinta n 400e.
    Ja ei oo mitään biltema kamaa. Pikaliitimet kannattaa ostaa kunnoliset, menee vaan hermot ku halvat jää vuotamaan toisen käyttökerran jälkeen.
     
  13. HEPAC

    HEPAC 1st gear

    Ite tekisin ihan mustasta putkesta hitsausliitoksin. Kompuran liitos joustavasta hydrauliputkesta ja sen jälkeen vedenerotin ja öljyautomaatti.


    kompurankin sijoittaisin paikkaan, missä ei sen möly kantaudu korville ja käyttökytkin tilaan, missä paineilmaa käytetään.
     
  14. vernando de hoto

    vernando de hoto Gearhead

    Yleensä kun ilmalinjoja rakennetaan pistetään ne hieman vietolle n. 1:100 jos oikein muistan. Ja jos tulee kohtia jotka käyvät alempana ja nousevat jälleen ylös olisi hyvä olla vesitys. Paine ilmassa on aina jonkin verran vettä joka kertyy systeemin alempiin kohtiin. Tee liitos kompurasta kiinteään putkistoon letkulla (vaikkapa 1m)ja pika liittimillä, jolloin letku joustaa ja jos sinä tarvit kompuraa muualla on se yksinkertaista irroittaa. Itselläni on samanlaisen systeemin rakentaminen edessä.
     
  15. Pitu

    Pitu Gearhead

    Tossa tulikin jo noita hyviä vinkkejä:
    Musta putki käypästä, voi sinkittyäkin käyttää, kirkas menee jo hifistelyksi.
    Kompuran liitos runkoon letkulla, myös rungon puolelle venttiili, ettei suhise varttia kun letku irrotetaan. Vedenerotin on hyvä, ei välttämätön, laittaa tohon letkun juureen.

    Runkoputkelle kannattaa ottaa hiukka isompi halkasija: vähentää häviöitä ja kasvattaa "säiliötilaa". Esim 2"

    Runkoputkelle laskua virtaussuuntaan ja loppuun vesitysputki, josta voipi ajoittain suhauttaa kertyneet vedet pois.

    Käyttöpisteiden haarat (esim½") otetaan runkoputken yläreunasta ja heitetään U-lenkillä alaspäin. Näin siksi, ettei runkoputkeen kertyvä vesi tule kaikki käyttöhaaroihin. (Silti niihin kertyy aikaamyöten vettä)

    Saumojen ja liitosten tiiviyden saa testattua helposti saippuavetellä ja pienellä paineella. Jos ei oo aiempaa kokemusta "oikeasta hitsaamisesta" niin kannattaa käyttää noita kierreliitoksia..
     
  16. Kustom STW

    Kustom STW Gearhead

    Happosesta putkesta tottakai (kunhan muistaa lisätä joustavia liitoksia) jos vain jostain halavalla saat sopivan kokoista (esim. just meijereistä tms.).
     
  17. amis

    amis 1st gear

    Ite olen kanssa haaveillu paineilmaverkosta omassa tallissa, mutta sen verran muutakin projektia ettei ole toimertunut. Nyt tuli saatua syntymäpäivälahjaksi semmonen automaattinen letkunkelaushärvilä. Einhell merkkinen, 9m letkua, 8mm halkasija, ei taida riittää pulttipyssylle, mutta muuhun kyllä piisaa. Meinasin keskelle kattoa laittaa roikkumaan, niin ei oo tiellä sillon kun ei tarvi ja yltää hyvin joka puolelle :wink:
     
  18. rokki383

    rokki383 Gearhead

    en voi enää muuta lisätä kun sen että mitä isommasta putkesta runko ni toimii paremmin "säiliönä" ei kompura räkytä koko aikaa 2" kalpeeta käytetään kaikkein yleisimmin. toi tarviikin kyllä jo sitte kunnon kannakkeetkin ettei tipu niskaan, tuubiputki onki jo sitte vähän kevyempää,mut seinämä on niin ohut ettei pysty tekemään jenkoja,aina on hitsattava nipat jos tarvii kierteen,jenkalla helppoa jos on vehkeet
     
  19. Eyetech

    Eyetech Gearhead

  20. Hervast

    Hervast 1st gear

    Minä tein omaan talliin paineilmaputkiston 1" ja 2" rst putkesta. Sattui joskus reissuilla löytymään purettavalta kaivokselta tuota 2" ja 4" putkea. Ajattelin että sen saa kasattua ihan omin avuin hakemalla LVI liikkeestä rst kierreholkkeja yms. joita sitten hitsailee putkiin ja ruuvaa niihin paineilmaliittimet. Systeemi kattaa 2 huonetta, kompura syöttää keskeltä kahteen suuntaan. Vedenpoisto vipuhanalla on 3 alimmassa paikassa minne putki viettää.
    1" rst putken ostin isommassa köntässä starkilta. Eihän se määrä nyt kauhean suuri ole jottei sitä raaskisi ostaa. Eipähän ainakaan varmasti ruostu. Sinkittyynkään putkeen en oikein uskaltaisi luottaa, putken sisään kun aina jostain kosteutta ilmestyy.
     

Kerro tästä muillekin!