Talliin paineilmaputkitus?

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja VRC, 12.9.2006.

 1. mietmi-3

  mietmi-3 Gearhead

  Muovi kestää. Kupari/rautajuotokset hopealla=maksaa. Rautaputket voi hitsata migillä ja jengata jolloin saa pikaliittimet suoraan putkeen=halpa ja toimiva. Itsellä musta putki ja neljä ulostuloa (yksi pihalla). Talli 5m*10m =50m2
   
 2. Gutless

  Gutless Gearhead

  millaiset painehäviöt tulee sisähalkaisija luokkaa 12mm putkella? Jos on n. 10-15m linja. Pulttipyssyä, epäkeskoa, maaliruiskua... Taitaa olla liian snadia, kun päälle tulee vielä 10m letkuakin, yleensä.
   
 3. flw-65

  flw-65 3rd gear

  Tein autotalliini paineilmaputkiston sinkitystä, ns. Mannesman putkesta. Kyseessä on siis puristeliitoksin (o-rengas ) kasattava putkisto joka tietenkin vaatii kyseisen puristuskoneen. Runkolinjan tein 28 mm,ja alastulot 15mm putkesta. Paineilmapisteitä tuli yhteensä 10 kpl, eli nyt pärjää lyhyelläkin letkulla. Lisäksi asensin linjan ja kompuran väliin Wilkerson paineenalennusventtiilin, ja veden erottimen. :D
   
 4. tourist-ace

  tourist-ace 3rd gear

  Sinkityssä putkessa on kuulemma semmoinen vaara että sinkki saattaa ruveta irtoamaan palasina ajan kanssa.Jos on jokin arka laite mikä ei kestä ylimääräistä likaa.(Huhupuheita, ei omaa kokemusta)
   
 5. JesseX

  JesseX 1st gear

  Itte en kyllä usko että sinkitystä putkesta sinkki kovin isoina paloina irtoais. En oo ainakaan ikinä kuullu että noin ois käyny.


  Muttamutta, itellä on tallissa paineilmaputkisto rosteri hydrauliputkesta, jonka sisähalkaisia 10mm. Pituutta noin 10 metriä ja ei tunnu ahistavan ainakaan kovin paljoa. Hvyin aukeaa pultit pulttipyssyllä vaikka putkiston päässä on vielä 10 metriä letkua.
   
 6. flw-65

  flw-65 3rd gear

  Joo.. :rotfl: Aika huono on sähkösinkitys jos palasina irtoilee paine ilman mukana..kuulostaa kyllä.. :wc:
   
 7. stinnes

  stinnes 3rd gear

  Liimattavasta PVC 16bar osista ja putkista ollaan tehty ja vuosia pelittänyt. Isoihin halleihin esim 50mm päälinjat ja siitä 25mm alastulot liittimille. Pienet tallit menee 25/32mm putkella kokonaisuudessaan. Halpaa ja nopeeta tehdä!

  Meiltä saa:)

  http://www.systemlahti.fi/index.php?cPa ... g9eepohcs7
   
 8. TiM

  TiM 1st gear

  Vesijohtoputket on kuumasinkittyjä, kyllä niistä voi irrota hiutaleita.
   
 9. Panze

  Panze 3rd gear

  Tää on asiallinen systeemi. Kaveri laitteli samanmoisen korjaamolleen. Itse en muuta harkitsisikaan kevyt ja helppo.
   
 10. flw-65

  flw-65 3rd gear

  Nyt olikin kysymys ns. Mannesman putkesta. Kyseinen sähkösinkitty ohutseinämäinen putki ei sovellu vesijohto käyttöön. Ei kylmään eikä kuumaan käyttöveteen. Sähkösinkityn Mannesman putken pääasiallinen käyttökohde on lämpöjohdot. Sähkösinkitys on varsin ohut pinnoite, vs. kuumasinkitys... josta toki voi jotain hiluja irrotakin, kukaties.... :odroll:
   
 11. laakkius

  laakkius Gearhead

  Mä tein paineilmaverkon 19mm 20bar letkusta, helppo tehdä liitoksia ja klemmareilla seinään kiinni...
   
 12. moottorinlohko

  moottorinlohko Gearhead

  ainahan loppupäässä on veden erotin ja suodatin.hienoja on tallit kun rosterista paineilma putket ym.kenelläs kompurassa on rosterisäiliö.normaalikompuroiden säiliöstä tulee ruostevettä aina,eikä haittaa kun on lopussa se erotin ja suodatin.rautaputkesta on työmaalla (jauhemaalaamo),oli omassa maalaamossakin eikä ollu ilmansuhteen ropleemia.kukahan kullatut liittimet vielä laittaa. :eek:
   
 13. signet

  signet Gearhead

  Mulla on tallissa alumiiniset putket.Olisko 50mm tai 40mm.Atlas Copcon tuotteita.Valmiit liittimet jotka voi kasata ilman erikoistyökaluja.Laskeskelin aikanaan että samanhintaiseksi olis tullut jos olis ottanu putkimiehen tekemään sinkitystä tai mustasta.Nää oli tosi nopeet laittaa,eikä ole painehäviöitä.Kompura toisessa päässä tallia,yläkerran varaosavarastossa,linjat menevät molemmin puolin tallia (20m) ja alastuloja n.3metrin välein.Kompurana kuution Atlas joka lämmittää myös varaosavaraston.
   
 14. CantBeDone

  CantBeDone 1st gear

  Turha viisastella, sillä mulla oli 24 karaatin melko paksu kultaus rosteriliittimissä, mutta kulta oli niin pehmeää, että kun letkuja irroitteli ja laittoi takaisin, se kului melko nopeaan pois. :-?
   
 15. ROD-32

  ROD-32 1st gear

  Ääni Mannesman -putkistolle. Liittimet tosin melko kalliita, varsinkin kierteelliset. Kun haettiin Ahlsellista niin kertoivat toimittaneen suuren erän johonkin Nokian tehtaan paineilmaverkkoon, joten sinkin irtoaminen ei liene kovin suuri ongelma. Liittimet tuntuu olevan jotakuinkin hermeettisiä, kahdessa kuukaudessa ei koepaineet kadonneet. Lisäplussia ettei tarvi tehdä tulitöitä ja lisähaarotukset helppoja myöhemminkin.
   
 16. 4d sedan

  4d sedan Gearhead

  Kyllä musta vesijohtoputkikin menee ihan jees, vaikkakin toi hkt tai rst onkin parempi kun on ikuinen. Vedelle tosiaan tyhjennyyspaikka ennen ulosottoo ja vielä kuivain väliin niin saa täyden hyödyn putkesta tehdystä linjasta irti.
  Vesihän pakkaa irtoomaan ilmasta kun putki pysyy kylmempänä kuin paineilman lämpötila on, siksi kannattaa mitoittaa putki reilusti ettei virtaus riitä lämmittämään putkea liikaa jolloin vesi ei irtoa ilmasta....
  Ja ne otot tosiaan putken yläreunasta niin hyvä tulee :wink:
   
 17. rokki383

  rokki383 3rd gear

  mannesmann sinkitty putkihan ei oo sinkitty kun ulkopuolelta mutta mutta, ite kun kuuluu noi paineilma linjat ns työn kuvaan niin tässä putkessa suotava muistaa että osien o- renkaat ei kestä öljyä, valmistajan ilmotus. eli linjaan ei voi laittaa rasvaria joka öljyäis pulttipyssyt ym pyörivät vaan pikemminkin öljyn ja vedenerotin, tai sitten pitää osien o renkaat vaihtaa punasiin jotka sietää ölppää, tää menee vähän ot:ks koska kyseisen järjestelmän puristuskone maksaa saman verran kun neljän keskiverto tallin paineilmaputkitus vaikka 6" happosesta, ja puristusleuat n100E kpl niin harvempi varmaan viittii investoida jos ei muuta käyttöä oo, meille jumalanhylkäämille putkiasentajillehan se on eri juttu, MUSTAA putkea suosittelen jos ei oo jenkavehkeitä, siin ei tarvi kun hitsausvehkeet ja kyky käyttää niitä :rotfl: ilma tulee aika pienestä huokosesta kun on 10bar painetta
   
 18. koo koo

  koo koo 1st gear

  Eihän sinne putkiston alkupäähän mitään rasvaria/öljystintä kannata laittaa, silloin tulee aina ilman mukana öljyä. Laitetaan lähelle työkonetta (pulttipyssyä)

  Meillä töissä laitettiin "väliaikaisesti" 15 vuotta sitten Toppi-paineilmaletkua (16mm) linjat 30m kahteen suuntaan ja toisessa päässä vielä 30m kela letkua. Ilmat riittäneet hiekkapuhallukseen (ei mikään ammattilaite) ja kaikkeen muuhun.
  Tosiaan väliaikais ratkaisu, piti muuttaa putkistoksi, mutta kun on toiminut moitteetta, niin on saanut olla.
  Ja liian hyviä veden eroittimia ei pysty laittamaan, useimmin liian huonoja vaan..
   
 19. ROD-32

  ROD-32 1st gear

  Tarkennan vielä hieman aikaisempaa. Systeemi tehtiin maahantuojan ohjeiden mukaan: 15 kw = noin 2 m3 lamellikompressorin jälkeen märkäsäiliö 300 litraa automaattisella vedenpoistolla. Seuraavaksi ilmankuivain jonka jälkeen kuivasäiliö 300 litraa. Sen jälkeen verkkoon. Näin kuivain saa ilmaa tasaisemmin ja toimii paremmmin. Ilmasäiliön koolla sikäli merkitystä että 300 litraa on raja jolloin ei vielä tarvita käytönaikaisia tarkastuksia.
  Nylon Toppi muuten luetaan putkeksi eikä letkuksi. Painehäviö (virtausvastus) on niin pieni että vastaa siltä osin putkea. Suunnittelin itsekin siitä, mutta huono kipinänkesto aiheuttaisi varmaan ongelmia ainakin minulla.
   
 20. Multislayer

  Multislayer 3rd gear

  Juuri näin mäkin tein, kuivasäiliössä ei ole tipan tippaa vettä joten sinkitykset ym. putken kaadot jäi tarpeettomaksi.
   

Kerro tästä muillekin!