Tallin lämmitys

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Galaxie500, 24.9.2003.

  1. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    Jos yösähkö maksaa vain 1/3 osan päiväsähköstä niin ei se nyt ihan näennäistä säästöä ole. On se ihan konkreettista säästöä mihin ei päästä ilmalämpöpumpullakaan päiväsähköaikaan.

    Kaapeli kiinnitetään valun tukiverkkoon joten vähän on kai vaikea sitä tutkalla löytää.
    Vinkki kaapelin löytämiseen: Katkaise virta pariksi päiväksi, että laatta kylmenee. Laita virrat päälle, kastele lattia (sumuiseksi) kaapelin kohdalta vesi haihtuu nopeammin ja lattiaan piirtyy kaapelin sijainti.
     
  2. DX

    DX Double Gearhead

    Meillä paikallisen yhtiön yösähkö on 2/3 päiväsähkön hinnasta, ja ero pienenee lähes vuosittain, koska korotukset ovat senteissä eikä prosentuaalisia. Lisäksi eroa pienentää aikasähkötariffin 120€ suurempi perusmaksu kuin päiväsähköllä.
    Eräältä suurelta asiaa tiedustellessani,
    vastattiin heillä pyrittävän yksityisten osalta yötariffista kokonaan eroon tulevaisuudessa.

    Sitten kun vielä ottaa sen huomioon että se ilmalämpöpumppukin käy yö ja päiväsähkön hinnanerotuksen verran halvemmalla öisin, mikä vie myös varaavan lämmityksen etua, niin mun tallini kannattaa lämmittää ilpumpulla.

    Ja lisäks tässä pinta-asennuksessa on ideana että tallia voi pitää viileähkönä silloin kun siellä ei häärätä, koska tarvittaessa sen saa nopeasti lämpöiseksi, tämäkin säästää energiaa.

    Ja sitten vielä pisteenä iin piälle, ilpumpulla saa myös jäähdytettyä ja kuivattua ilmaa ja pölyä putsittua.

    Mikä yhtiö muuten myy yösähköä noin halvalla, onko siirtomaksukin otettu huomioon? :eek: , jos noin on niin silloin kannattavampaa on pitää peruslämpö varaavalla lattialämmöllä.

    Löytää kaapelin kun siihen laittaa signaalin tai jännitteen maavaippaan, edellyttäen ettei se ole kovin syvällä.

    Lattiankastelu jutskahan on hyvä idea :p , en taida vaan päästä itse ihan heti kokeilemaan, silloin kun mun pitää kaapelia ettiä niin se on poikki tai oikosessa. :lol:
     
  3. hevisevi

    hevisevi Gearhead

    Laiskan rakentajan vaihtoehto:
    Minulla talli ( reilut 90 neliötä ) lämpiää ilmalämpöpumpulla.Yli 15 asteen pakkasilla alkavat siitä tehot loppua , silloin heitän lisäksi sähköpuhaltimen peliin.Ei noita päiviä paljoa ollut viime talvena.
    -15 pakkasilla pumppu jaksaa pitää tallissa vielä + 10.
    Onko tuo halpaa vai kallista , selvinnee vasta vuosien päästä.
     
  4. Damned

    Damned Gearhead

    Ei tallissa tarttee kovin kuuma olla. Joku 10 astetta on ihan tarpeeksi jos siellä tekee muutakin kuin seisoskelee kädet taskuissa tupakkaa polttaen ja kaljaa juoden (joka ei välttämättä kaikilta onnistu :poff: ).

    Kuumemmassa rupeaa asentajan jäähdytysnesteen kulutus nousemaan liikaa ja työn jälki ja nopeus kärsii.
     
  5. DX

    DX Double Gearhead

    Kyllä multa ainakin onnistuu tuntikausien tupakointi ja kaljoittelu, tekemättä muuta näkyvää kuin hylsyläjän ja täyden tuhkiksen, mut mulla onkin tallitouhuista ja sen syvimmästä olemuksesta jo vankka kokemus. :rotfl: (Siis ymmärsin tahallani väärin ton lainauksen, ei tartte oikoa :p )

    Kyllä tallissa pitää olla 15 astetta, muuten tulee vilu kun esim. alustaa hitsailee t-paitasillaan. Miksi paitasillaan?, no siksi että nahka kasvaa ilmaiseksi takasin, vaatteet ei. :rotfl:

    Noniin mennäänpä välillä asiaan, arvostan lämpötilan nopeaa muunneltavuutta ja ilpumpun ilmanpuhdistuskykyä jo senkin takia että teen tallissa myös pieniä maalaushommia ja nehän vaativat reilusti lämpöä. :p
     
  6. Lerssinen

    Lerssinen Double Gearhead

    Mulla ei ole omaa tallia mutta "paja" meillä kaverien kanssa on ja siinä on ollut kattilahuone josta on lämmenny talo mutta talossa on öljypoltin nykyään.. Joten viritin siihen 702 Valmetin syylärin seinässä puhaltimen takana ja vesi kiertää puukattilassa ja klapia pesään niin lämpeää..

    Tosin se vuotaa joten ilmausta saa harrastaa koko ajan ja varaajaa ei ole joten se on sellaista pannuhuoneessa ramppaamista mutta kyllä sitä touhutessa aina sielläki kerkee käymään..Ei ole kauan enää onglema sillä kesän mittaan sinne tulee lämpökontti pihalle hakkeella ja putket kiinni niin saa syylärin läpi puhalluttaa ja lämmittää taloa samalla.. 8)
     
  7. Damned

    Damned Gearhead

    Minkälainen riesa lie hakelämmitys? Vaatiiko se päivittäistä ylläpitoa ja paapomista vai riittääkö kun tilaa silloin tällöin lisää haketta? Ois meinaan yks talo halleineen kiikarissa, ja koko kolhoosi lämpeää hakkeen voimalla.
     
  8. Lerssinen

    Lerssinen Double Gearhead

    Kaikki alkoi siitä kun mä lopputilin sain..... :rotfl:
    No ei vaan tässäpä vähän stoorintynkää...

    Kaveri siis osti maatilan tuossa 05-06 vuodenvaihteessa muuttui omistajaksi ja siihen kuuluu halli, talo, navetta + paljon kaikenlaisia rakennuksia... Lämmityksenä oli hallin/pajan perällä oleva hakestokeri (itsetekoinen) ja joku vanha puukattila jonka kylkeen se stokeri oli lätkäisty sekä varalämpönä öljykattila sitten talossa sisällä..

    Hakesäiliö oli kooltaan noin... öö.... 190 leveä, 100 korkea ja 70 paksu...Justiinsa kesti yön yli jos täytti täyteen (piti kantaa hake ovesta saaveilla kahdesti päivässä) ja jos lurautti vähän jäte - Ö:tä sekaan, lämmitti kivasti :rotfl:

    Ongelmia tuon kanssa oli ihan alusta asti (paljonko lie entinen isäntä tapellu), syöttöpää jumitti eli tuli sammui ja ruuvi puski pesän T_Ä_Y_T_E_E_N haketta...

    Toinen vaihtoehto oli se että tuli oli menossa sitä siirtoruuvia pitkin siihen säiliöön joka oli noin metrin päässä kattilasta.. Yks aamu oli kaveri mennyt pannuhuoneeseen että lisäämpäs haketta ennen aamunavettaa.. Pannuhuoneen ovi aukija valot päälle ja naps, katosta sähkökipinä jonnekkin ja valot pimeänä.. Oli yön aikana noussut tuli säiliöön ja säiliöllinen palanut kytemällä (KUUMA!!!!) ja sulattanut katosta sähköjohdot.. :eek: Onneksi kansi oli kunnolla suljettu ettei palo saanut happea..Lämmönpuutteesta sitä ei huomannut koska öljykattila lähtee peliin mukaan jos lämpö sisällä laskee alle 16..

    Se oli pari viikkoa sitten levällään ja raivattiin pannuhuone sekä tihitettiin se ruuvi joka oli kulunut melko onnettomaksi.. Palanut skörde pois säiliöstä ja "uus" ruuvi kehiin ja vähän "kodin sähkömiestä" niin taas toimii..

    Onnea kesti noin kk kun kaveri kävi kaatamassa haketta taas pöntön täyteen aamulla ja poltteli tupakkia hallilla kaikessa rauhassa ja just kun oli lähdössä pois niin pannuhuoneen ovi lensi auki ja kuului kaamea BLAM!

    Oli sammunut liekki pannussa kun oli ollut puhallin tulipäässä samalla sammuksissa ja huono veto hormissa -> palamatonta kaasua säiliöön ja sitten kun stokeri lähti päälle ja pudotti haketta pannussa hiilien päälle niin..... Säiliö oli jokseenkin mielenkiintoisen näköinen sen jälkeen :lol:

    Sitten me kannettiinkin koko hakevitutin ulos hallista ettei se pala koko tönö, hitsattiin lappu pannun kylkeen ja lämmitetään klapeilla tää kevät ja syksyksi tulee se hakekontti jossa systeemien PITÄISI pelata..

    Yhteenveto : Jos hake on tasalaatuista niin toimii se mutta tuo oli sellainen "kyläseppä" viritys että huh huh... Vähemmällä työllä pääsee kuin klapien kanssa mutta vaatii kumminkin päivittäisen kurkkauksen pannuhuoneeseen että kaikki pelaa..

    Tällast tällä kertaa..
     
  9. jupero

    jupero 1st gear

    hakelämmitys toimii, jos käyttää yläpäätä

    Meillä on lämmennyt 2xtalo,navetta,verstas ja nyt tulevana kesänä minun talli hakkeella n.5 vuotta Ongelmia ei ole ollut kuin sähkökatkon kestäessä yli 2 tuntia. Ehtii kyty hiipua eikä syty itsekseen, vaan täytyy käydä sytyttämässä. Toinen ongelma oli ihan pelkkä pajuhake. On niin tiukkaa tavaraa, että jumittui syöttökairan ja putken väliin, jumittaen kairan ja putken umpijöötiksi. Ongelma poistui rälläkällä putki halki ja kairan tyhjennys. Hitsillä putki ehjäksi ja pajuhakkeen sekaan sekapuuhaketta.
    Ei ongelmia sen jälkeen. Paju on kyllä muuten hyvää polttoainetta mutta yksinään sitä ei kannata käyttää.

    Tuohon pesän täyttymiseen on konstina lämpötilavahti palopäähän, joka haistelee palopään pintalämpötilaa. Säätää vahdin esim. 50asteeseen ja ohjaus sähkökeskukseen. Kun tuli sammuu ja palopää jäähtyy alle 50ast->vahti katkaisee virran ja kaira pysähtyy. Ei pääse pesä täyttymään ja pahimmillaan työntämään koko kattilaa irti.

    Toinen hyvä vinkki on laittaa sprinkleri tuon syöttökairan putkeen, ja anturi putken kylkeen. Jos tuli karkaa kairaa pitkin säiliöön päin, anturi mittaa putken pintalämpötilaa ja lämpötilan noustessa sprinkleri laukeaa. Näin ei pääse säiliössä oleva hake syttymään.

    Yksi hyvä vinkki on laittaa häiriövalo rakennuksen ulkopuolelle ja laittaa valon ohjaus esim. palopään kyljessä olevaan lämpötilavahtiin. Kun vahti sammuttaa syöttövirran palopään jäähdyttyä esim. tuon 50asteeseen, niin ulkona oleva häiriövalo syttyy ja ilmoittaa että jotain ongelmaa on kattilassa. Samaa hommaa voi soveltaa sprinklerin kanssa. Laittaa painevahdin sammutusverkostoon ja siitä ohjaus häiriövalolle.

    Voin kertoa että meillä homma toimii ja on noita ideoita muutkin käyttäneet, ja ovat olleet tyytyväisiä. Yksinkertaisia ja todella toimivia.

    Meillä menee noiden lämmitettävien kuutioiden kanssa 25 asteen pakkasella haketta n. kuutio/vrk. Ei paha ainakaan meidän mielestä. Pelletti on vielä tehokkaampaa...

    Eli suosittelen hakelämmitystä!!
     
  10. JPA

    JPA 3rd gear

    Se ilmalämpöpumppu kannattaa sammuttaa jo -10C asteessa jos haluaa että toimii vielä takuun jälkeenkin. Nuissa kun voiteluöljy kiertää kylmäaineen seassa ja kaikkihan tietää miten öljylle käy pakkasessa. Se että jotkut valmistajat lupaavat -15 tai jopa -20 astetta rajaksi on vain kiinni siitä että kuinka paljon myynti miehet viitsii valahdella :rotfl:
     
  11. Lerssinen

    Lerssinen Double Gearhead

    Joo en tarkoittanut että hakelämmitys on huono ei todellakaan, se vain että tuo vehe mikä oli niin se oli sellainen maailmanlopun viritys että hohhoi, siksi juuri se kontti ja hakkeella :)

    Jäteöljyn hävitys tuon mukana on todella helppoa... Ja pakkasilla lämmittää oikeasti paljon 8)
     
  12. signet

    signet Gearhead

    Meillä kans hakelämpö toimii hienosti.Naapurilta ostetaan lämpö.Lämpiää kaksi okt,kaksi hallia,pari pienempää verstasta ja navetta,eikä kattilan teho ole kun 80kw.Tulet on sammunut tänä talvena kerran.Nuohota täytyy aika usein,muuten tehot häviää.Laitos toimii huomattavasti paremmin talvella kantomurskeella tai kierrätyspuusta tehdyllä hakkeella kuin risuista tehdyllä hakkeella.Ja lämpöarvo on kuutiolla huomattavasti parempi.Risuhake ei kai ole koskaan niin kuivaa etteikö vähän kovilla pakkasilla voi tulla syöttöhäiriöitä,lisäksi ominaispaino risuhakkeessa on pienempi joten se holvaa kolakuljettimen päällä helposti.Kaiken kaikkiaan toimiva systeemi ja lämmittäminen ei ole ylikallista.
     
  13. nova 350cid

    nova 350cid 1st gear

    Nostatas tämäkin kun kohta on talvi taas tulossa...

    Eli hommasin tossa Arimaxin alapalokattilan vuodelta -85 jossa on tehoa n. 30 kW (2 kk käytetty). Tämän meinasin asennella tallin lämmittimeksi joka on n. 60-70 m2 ( entinen sikala, tiilirunkoinen=huonot eristykset). Rakennuksessa on piippu jota ehkä käytän mikäli se on kunnossa. Piippu ollut ilmeisesti pataa varten että saatu vettä lämmiteltyä.

    Kolme neljä patteria ja semmonen kenno puhaltimella olisi tarkoitus viritellä tuottamaan lämpöä. Sitten varaajaksi kaavailin 200 litran paisaria. joskus ehkä tulisi toinenkin rakennus samaan kiertoon.

    Onkohan tommonen varaaja liian pieni kattilan tehoille? suurempaa en meinannut koska glykolit meinasin laittaa kiertämään niin ei tule ongelmia pakkasen kanssa.

    Lattialämmitys on tulossa joskus lattian avauksen yhteydessä. Ja muitakin vinkkejä ks. rakennelmaan otetaan vastaan. Niin ja tarkoitus olisi rakentaa laillinen järjestelmä.
     
  14. mpjaprotopaja

    mpjaprotopaja 1st gear

    Tän kans olen täysin samaa mieltä. Ammattilaiset laskivat että mun uuden työmaan lattiaan tarvii 16kw vastuksia, kysyin sitten että paljonkos maksais 10kw lisää ihan varmuuden vuoks, kattelivat kuin hullua ja kysyivät että meinaanko mä saunoa täällä...

    Noh, talvi tuli ja pakkasilla sisälämpö oli 8 astetta ja sähkömittaria joutui melkein rasvaamaan ettei leikkaa kiekko kii...
    Lähetin sitten talviset terveiset asentajille että tervetuloa saunomaan..

    Lyhyellä matikalla ja täydellisellä tietämättömyydellä väitän tiukasti että ylikanttiin lasketuilla vastuksilla lämmittää edullisemmin kuin alakanttiin lasketuilla, ja sitäpaitsi, nyt on käytäntö todistanu aineski ton alakanttiin laskemisen, 300m2 lämmitys 5kk (+muut koneet)=72000kw...
    Hivenen kallis talvi... 14K€:lla ostais kyl oljyyki jo jonku verran.. ja ens talvi onki taas tutun ja turvallisen polarthermin käyttäminen jostain syystä..
     
  15. MrRoadmaster

    MrRoadmaster 3rd gear

    Mellä on pienemmässä kattilassa n 800-900l, mikä on liian vähän... Kattilassa lisäksi n 160l.
    Talli suunnilleen samankokoinen, lattialämmöillä.
     
  16. nova 350cid

    nova 350cid 1st gear

    Mites teillä toi pieni vesitila aiheuttaa? Hankala lämmittää? Itse meinasin kuitenkin pitää kylmänä tiloja välillä.
     
  17. MrRoadmaster

    MrRoadmaster 3rd gear

    Kun on tuo lattialämpö, niin sitä lämpöä pitäisi jakaa tasaisesti 24h jotta olisi lämmintä kun sitä tarvitsee.
    Lämpöä taas pitäisi varastoida silloin kun ehtii pitäään tulta pesässä. Kuutio ei riitä tähän trkoitukseen jouhevasti. Ja tilojen puitteissa isommat säiliöt eivät oikein mahdu.

    Kenno on tulossa putkien kaveriksi tuommoiseen pikalämmitykseen/pölynpoistoon. (ilmakierto)

    Niin... glykolia joutuu pitämään sen verran, ettei ihan laiterikko jäädytä paikkoja - hyvinkin pienillä lämmöillä kun lattiaa lämmitellään. 10-15C.
    Öljypoltin tietenkin kaverina, jos ei ehdi puuta kantamaan tai on muuten vaan poissa.
     
  18. migel

    migel Gearhead

    tallin lämmöt

    Itse duunasin halvimman kiukaan talliin ja tulta kylkeen ja hienosti lämmittää kovillakin keleillä...
     
  19. valiant73

    valiant73 1st gear

    mä laitoin vanhan kaksoipesä kattilan ja yks iso patteri ja kiertoilma puhaltimen talliin ja hyvin pelaa! laitan vielä shuntille automatiikan niin ei tarvi koko ajan olla säätelemässä veden lämpötilaa jos ulkona kylmenee tai lämpenee! 60 neliöö lämpenee tolla systeemillä liiankin kuumaks jos haluaa :rotfl:
     
  20. törppö

    törppö 1st gear

Kerro tästä muillekin!