Siis mulla on kaikki kattotuolit samoja, myös päädyissä. Päädyssäkin oleva kattotuoli pääsee painumaan saman verran, kuin muutkin. Sitä minä yritin selittää.
Jos räystään pituus on noin puolet kattotuolien jaosta, niin silloin päädyssä oleva kattotuoli kantaa saman verran, kuin ne muutkin! Kun hetken asiaa miettii, niin sen huomaa.
Mulla on räystääseen vain 32 ruoteet, ja hyvin kestää. Päätylaudan, ja kattotuolin välissä on parrunpätkä, jotta saa räystään alalaudat kiinni. 32 lauta kestää 1200 kattotuolijaon, niin kestää se pikkusen räystäänkin. Yksinkertanen rakentaja, niin tulee rakenteestakin yksinkertanen. Näin mulle kävi.
Ihan samalla tavalla tein viimeksi,laitoin vielä ruoteiten väliin lyhyemmät ruodelaudat lisäksi. On se nyt kestänyt sen lumikuorman.
Epäilen, että mulla on kattotuolit suht tarkalla, kun lumiesteitä ei saanu laittaa 1:3 katolle. Ei ollu kyllä tarkoituskaan. Huomattavasti alle tonnin oli kattotuolit kuljetuksineen 80,5m2 sisä mittaseen halliin! En kyllä tiedä yhtään romahtanutta kattoo, vaikka päädyt jäykiksi olis pystytolpilla tehtykin. Ite laskeskelin että tuli halvemmaks, ja helpommaks laittaa päädytkin kattotuoleilla.
Juu ~1700 makso mun tuolit 1:2,5 kattokulmalla ja 7400 alapaarteella 16kpl. Ja tosiaan samanmoiset kattotuolit mullakin on uloimpana kun sisempänäkin.
No ei ole romahtanut, 2007 vuodesta on ollut jäykät päädyt ja kattotuolit "notkuu" välissä. 8,2m jänneväli ja asuintalo on kyseessä. Hirren päältä lähtee tolpat.
Ajattelin itellä vaan siinä suhteessa, kun on peltikatto, niin ruuvien tiivisteet on kovilla, kun tulee liikettä. Eli periaatteessa olis parempi, kun katon harjapysyis kaikissa tilanteissa samassa linjassa. Toki eläähän pelti muutenkin erilailla puuhun nähden, kun lämpötila vaihtelee...... Menikö taas hiuksien halkomiseks? Ainahan se menee, jos hyvää haluaa tehdä.....
Onks vähä kallellaan? Yks parru näyttäs olevan ihan pystyssä.... (novitsivitsi) Komeita autoja pihassa, varsinkin tuo Volvo. Ei oo vissiin tuulinen paikka? Jos olis, niin laittasin aluskatteen kattotuolien suuntasesti, tai tupla limityksellä. Tuuli nostaa aluskatteen ylös, paitsi siltä kohtaa alimmainen jää alas, jossa ne on limittäin. Limityskohdassa se alla oleva yläreuna lupsahtaa alas. Haittaa eniten silloin, jos ei katetta tule heti perään. Kondenssikertymää on niin vähän, että ei haittaa, vaikka se isolla koneella puhallettuun selluvillaan meniskin. (sisälty pieni vinkki, miten yläpohja kannattaa eristää )
Joo on sen verran rakennuksia/metsää ympärillä että ei juurikaan ole tuulesta haittaa. Ja puhallusvilla tulee juu
Ainakaan peltivuoratussa rakennuksessa ei tarvita pitkiä räystäitä. Se, mitä taivaalta, ja katolta vettä, ja lunta tulee, johdetaan maan pinnasta heti kauammaksi. Anturan, ja sokkelin kosteuseristys pitää olla aukoton maan kanssa, ja vähän ylemmäksikin. Itse kans optimoin katon pinta-alan mahdollisimman pieneksi. Seinäpellin alareunaan tein sellasen lipan ulospäin, ja sokkeli on ihan matala. Lipan alle jää aina ilmarako, vaikka olis luntakin tullu katolta. On hel***in hyvä systeemi, vaikka ite sanonkin. Korkeella sokkelilla ei saavuta muuta, kun kylmiä pintoja, ja lämpövuotoja. Kosteus ei nouse sokkelista puurakenteisiin, jos siinä välissä on riittävästi tiivistä tavaraa. Laitoin siihen kaks Bitumikaistaa, joiden väliin laitoin solumuovin. Päällimmäinen Bitumi menee lattian alle, ja sen ulompi reuna kaartuu alaspäin, kosketuksiin pellin kanssa. Lävistyskohdissa on kuivumatonta tuulilasi tiivistemassaa. Laiton kuumentamalla Bitumin (kattohuovan tapasen) harkon ulkopintaan, ja vain puoli harkonkorkeutta on ilman kanssa yhteydessä ulos. (jos sokkeli joskus kostuu, niin kuivaa sitä kautta). Pidin tärkeänä, että kosteus ei nouse sokkelista puurakenteisiin. Estin myös sateen kastelemasta alajuoksua rakennusaikana, vaikka muistaakseni sato joka päivä..... Puolet ajasta meni suojaamiseen sateelta. Mulla oli monenlaisia, vähän tavallisuudesta poikkeavia rakenneratkaisuja, joista kokenut vastaava mestari tykkäs, aina hetken pohdittuaan.
Puu, tai tiilivuoratussa on hyvä olla pitkät räystäät, jotta sade eikastele seinää, ja sitten kuivuminen tapahtuu myös seinän sisälle päin, varsinkin jos aurinko paistaa siihen! Oikeesti riittävän pitkiä räystäitä, jotka asian hoitas kunnolla ei kukaan tee.
Eipä ne pitkät räystäät auta kun tuulee. Ite tein tallin pesubetonista,vielä ei ole havaittavaa vauriota. Peltitalli ei oikein ulkonäöllisesti innosta vaikka on hyvin toimiva ja halpa rakentaa.