Talliprojekti a'la Camino

Ketju osiossa 'Projektit', aloittaja Camino'79, 2.7.2018.

 1. valpas

  valpas Gearhead

  Kohdeimurista sen verran, että mulla on sellanen 6m:n säteellä seinään kiinnitetty (keskemmälle kiinnitetty kattais miltei koko hallin) tosi kevytrakenteinen ristikko. Seinässä, ja keskivaiheilla nivel. Sen päässä kaks päällekkäistä alumiinikuuppaa. Ylempi noin metrin halkaisijalla, ja alempi noin 70cm, reunoilla välissä noin 1cm rako (nopee ilman virtaus). Kaasujousilla korkeussäädettävä. Käryn poisto pelaa 125 kanavapuhaltimellakin hyvin. Kuupassa kaks 10W:n, liiketunnistimella varustettua valaisinta molemmilla sivuilla. Näkee hitsata.
   
 2. Camino'79

  Camino'79 Gearhead


  Nokun koko tontin paskavedet menee niihin jatkuvasti ni ne ei ole koskaan "pois käytöstä" :D

  Ja siis en tiedä mikä sen masiinan virallinen nimi on mutta ottaa siis ulospuhallettavasta ilmasta lämmön kennostolla talteen ja kierrättää sen takaisin lattialämpöön :)

  Ja juu, on tätä ainakin YRITETTY pohtia monelta kantilta ja sit vielä yritetty hieroa malliltaan/kooltaan omien mieltymysten mukaiseksi kuitenkin huomioonottaen budjetin ja ylläpitokustannukset ;)
   
 3. valpas

  valpas Gearhead

  Ahaa, poistoilmalämpöpumppu! Se on hyvä vehje, parempi, kuin muut LTO-koneet. On vaan yleensä kallis laite. Eikös se lämmitä tuloilmankin? Jos se on se vanhempi versio, joka ei lämmitä tuloilmaa, niin sitten tulee kylmää sisälle, ellei sillä vedellä lämmitä tuloilmaa.
  Tyttärellä on se uudempi versio, joka lämmittää myös tuloilman. Eikä sillä muuta lämmitystä ookkaan, kuin takka. Tuleehan siinä sitten suorasähkö mukaan, kun poistoilman lämpö ei riitä.
   
 4. Camino'79

  Camino'79 Gearhead


  Ei vaan, onkos se nyt joku poistoilman lämmöntalteenottolaite tms. Eli siinä on vaan kenno jonka läpi ulostettava ilma menee ja näinollen ei puhalleta lämmintä ilmaa suoraan harakoille vaan saadaan edes osa takaisin kiertoon :)
   
 5. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Sen takia niissä paskakaivoa syöttävissä taloissa on viemärin tuuletusputki vedetty katolle asti. Se aikaansaa ilmavirran aina kaivoonpäin. Siellä joku vika tai väärä totetutus.
  Passiivisena, eli siis ilman lämpöpumppua, on aika viratonta yrittää siirtää poistoilman lämpöä lattialämmitykseen... Tietysti kaikki on kotiinpäin, mutta sillon sitä lattiapiiriä ei voi lämmittää millään muulla.
   
 6. valpas

  valpas Gearhead

  Paitsi sähköllä sitä varaajaa, jota se poistoilmalämpöpumppu lämmittää. Niissä on aika hyvä hyötysuhde, kun on aina lämmintä se ilma, josta energiaa otetaan.
   
 7. valpas

  valpas Gearhead

  Onkos se semmonen, jossa läpillä vaihdetaan aina ilman virtaussuuntaa kennossa? Vai ns. ristikenno, jossa virtaussuuntaa ei vaihdeta?
   
 8. Camino'79

  Camino'79 Gearhead


  Tuossa on aina ollubton tuuletuksen kanssa jotain häikkää, on siitä ollu puhetta että jotain sille tarvis tehdä mutta ei oo vielä "ehtiny" :D

  Ja juu, en oo perehtyny sen paremmin sen lto masiinan toimintaan, tarvinnee jossain vaiheessa tutkia tarkemmin että mimmonen/mikä masiina se on. Caprice305selta sen hain tuossa ~pari v takaperin :D
   
 9. Satellite70

  Satellite70 1st gear

  paljonko on mennyt jo rahaa tähän talliin?
   
 10. Camino'79

  Camino'79 Gearhead


  Varovaisesti jos heitän ni joku 20-25keuroa vois olla liki. Toki pellit piti ite käydä purkamassa jne. Että tarkkaa lukemaa on vaikea antaa :)
   
  isalmela tykkää tästä.
 11. simeoni

  simeoni Gearhead

  Meillä on ongelmana että paskakaivo tuulettaa katolle, eli siis ihanat metaanin löyhkät laskeutuu katolta pihalle silloin tällöin. Kuulemma aika yleistä? Ratkaisu löytyi aktiivihiilikannusta joka laitetaan tuuletusputken päähän, ei löyhkää enää yhtään. Ilma kiertää imeytyskentän tuuletusputkien kautta katolle. Talo rakennettu 2014 ja viemärit on putkimiehen vetämät LVI-suuunnittelijan kuvien perusteella.
   
 12. toyopet

  toyopet Gearhead

  Joo, meilläkin on lvi-inssin suunnittelemat kuvat, joista piti poiketa, kun ei asetusten eikä järkevän toteutuksenkaan takia linjoja voinut suunnitelman mukaan vetää.
  "Ai niin, joo, eihän noin saa tehdä...".

  Ja tuuletus on katolla, alkuun ihan satanen suora putki. Aina kun pieni tuulenvire kävi, niin jättöpuolella oli viemärin lemu.
  Ja putki jäätyi talvella eristettyyn osaan asti eli ~2m matkalta yläpäästä.
  Laitoin siihen hatun, jota ei ehdottamasti saa laittaa, kun se putki jäätyy sen takia ja nyt ei ole viemäri haissut, se jotenkin muuttaa virtausta eikä putki ole sen koommin talvella jäätynyt.
   
  tooke, LPV, tukkijulli ja 1 muu tykkäävät tästä.
 13. Camino'79

  Camino'79 Gearhead

  Sisäseinien levytys kohtalaisella mallilla, etuseinä tehty valmiiks asti ja toinen pitkäsivu+takaseinä vaneroitu, toisen pitkän sivun villotuksenkin sain tänään ihan ok, mallille. Tarvii kattoa paljonko huomenna vielä jaksaa heilua mutta ihan tyytyväinen oon tän vklopun saavutuksille.

  [​IMG]

  Lisäksi tuli tehtyä käyntiovelle katos niin ei ainakaan tule lumet niskaan tässä talven mittaan, kyseessä siis todnäk. "Pysyvä tilapäisratkaisu" :D

  [​IMG]
   
  isalmela, Stang 72, Gary Grand ja 7 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 14. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Ei sunkaan tuolla sulkupaperissa ole ilmastointiteippiä? Jos sattuu koolaukseen, niin just ja just saa olla.
   
 15. valpas

  valpas Gearhead

  Kaikista teipeistä katoo liima muutaman vuoden sisällä. Teippi on vain asennusajaksi, ja limitykset koolauksien kohdille.
  Etkö laittanu kunnollista eristehöyrysukua? Siinä ei olis kannattanu säästää.
  Jos nyt koittasin halvalla päästä, niin liimaisin muovin ohuinpaan Finnfoamiin, ja sitten seinään niin, että muovi sisällepäin, sisäverhoukseen kiinni.
  Ei oo vieläkään löytyny syytä, miksi sisäilman kosteus pitäisi päästää seinän sisälle. Silti laitetaan höyrysulkuja, joista kosteus menee läpi seinän sisälle. Toki kaikki rakenteet kestää aikansa.
  Kun kattoon laittaa tiivinhöyrysulun, niin katto ei sais vuotaa missään tilanteessa.....
   
 16. Camino'79

  Camino'79 Gearhead


  Alunperin ei piirretty koko paperia sinne mutta jälkikäteen tultiin siihen tulokseen että laitetaan vaan. Ja viisaammat mulle sano että ei tarvis välttämättä teipata ollenkaan kun on tarpeeksi limittäin mutta että jesse kelpaa hyvin o_O

  Taitaa olla taas näitä asioita että ihan sama miten teet ni aina teet jonkunmielestä väärin :rotfl:
   
  urho3, Visa, palontie ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 17. Camino'79

  Camino'79 Gearhead


  Paperiin tossa päädyttiin juurikin sen vuoksi että hengittää, muovia en laita missään nimessä minnekään. Se on aivan varma että tuokin on joskus pakkasenpuolella kun aletaan lämmittämään niin kondenssia tulee väkisinkin... Sen takia tuo hengittävyys parempi :)
   
  palontie tykkää tästä.
 18. valpas

  valpas Gearhead

  Hupsista......
  Kondensia ei synny silloin, kun höyrysulkuna on molemmilta pinnoiltaan höyrytiivis muovinen ERISTE. Pelkkää muovia en minäkään enää laittais, mutta sellanen tiivis on paras, jonka pintalämpötila on eri, eri pinnoilla. Eli höyrysulku ei saa johtaa hyvin lämpöä.
  Kun kosteus kulkeutuu sisältä seinärakenteisiin, niin se muodostaa pakkasella aina kastepisteen jossakin kohtaa, ja huonontaa eristyskykyä. Näin se vaan menee, sanoi joku toinen ihan mitä vaan.
  Semmonen maali sisäpinnassa auttaa, josta kosteus (eli ilmassa oleva vesihöyry) ei mee läpi.
   
 19. valpas

  valpas Gearhead

  Sen verran pitää vielä huomioida, että ilman tilavuus vaihtelee lämpötilan mukaan.
   
 20. Camino'79

  Camino'79 Gearhead


  Tuolla hengittävyydellä haetaankin enempi sitä että ei ala märäntymään paikat kun kosteus ei jää "jumiin" esim. Villoihin jne. Kun seinä "hengittää läpi" niin se sisään päässyt kosteus pääsee poiskin. Näin ainakin itse olen ymmärtänyt o_O muovitetuista rakennuksista en oo ikinä kuullu mitään hyvää vaan pääsääntöisesti ne on aina homehtunu jostain päin :confused:
   
  Gary Grand tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!