TBI lean cruise- totta vai tarua??

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja sdfsd, 3.11.2016.

 1. sdfsd

  sdfsd Gearhead

  Chevy 305 kasarin lopusta. Myyttiset legendat kertoo että kyseisestä moottorista saisi kulutusta pienemmäksi pistämällä jonkun asetukset tietokoneesta päälle jotta saadaan kone käymään laihalla. Onkohan orggis suomi autossa kyseinen asetus päällä vai pois ja onko tässä maassa vekottimia millä asian saa katsottua?
   
 2. Pas(i)kiainen

  Pas(i)kiainen 3rd gear

  Laita vastus nakutusanturin johdon väliin niin saat sen autos menee pieeeneellä pienellä aineella kun matkassa vähän nakuttaapi.
   
 3. sdfsd

  sdfsd Gearhead

  Leikkaan lattian irti niin menee vielä pienemmällä kun saa jaloilla vetää vauhtia.
   
 4. Pas(i)kiainen

  Pas(i)kiainen 3rd gear

  Toi vaikutti spämmiltä.
   
 5. sdfsd

  sdfsd Gearhead

 6. sdfsd

  sdfsd Gearhead

  Amerikan palstoilla ihmiset höpöttää tollasesta.....kuten myös että LT1 koneessa olisi vastaava toiminto.
   
 7. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Eiks se joku voortin kone käy niin laihalla kun vaan kykenee käymään, siinä muistelisin et polttoaine suihkutetaan aivan niin myöhään kun venttiili on vielä karvan verran auki

  Sit joku pikkukoneinen mikä kykeni ihan mahdottomiin bensakulutuksiin suihkutti puristus tahtiin bensan
  Sitä en osaa sanoa miksei se tullut isommin markkinoille vai oliko sitten jotenkin epäonnistunut tai suutin ongelmainen
   
 8. Karpov

  Karpov Gearhead

  Mulla on toi lean cruise. Kuluttaa tasan 0 litraa missä vaan yksikössä.
   
 9. Rytari

  Rytari Gearhead

  Tunerpro:n #42 määritystiedostossa on ainakin tbi:hin lean cruise patch valmiina minkä voi nakata sinne lastulle, olisko ollut 30 sekunnin tasakaasuajon jälkeen maantiellä kun heittää seoksen laihalle, johonkin 16 tienoille
   
 10. anttikristus

  anttikristus Gearhead

  Joissakin tbi-koneisissa autoissa on lean cruise, joka heittää seokset laihalle tasaisessa ajossa. Aina välillä se heittää seokset normaaleiksi jotta voi tarkistaa blm:t lambdalla ja sitten taas pistää laihalle. Uudemmissa LT1:ssä tuota ei ole, koska se kulutuksen pienenemisestä huolimatta huonontaa päästöjä, eikä sitä ilmeisesti niihin saa oikein mitenkään. Sitten taas vielä uudempiin LS-aikakauden vehkeisiin sen ilmeisesti saa jotenkin ohjemoitua jälkikäteen.
   
 11. Mudracer

  Mudracer Gearhead

  Asiasta en mitään tiedä mutta toi nakuanturi lykkää sytkää myöhäselle kun taas laiha seos tarvii aikaista sytkää. Jossain vehjeksessa ennakko voi olla 50° huituvilla kun seos on laihalla.
   
 12. Pas(i)kiainen

  Pas(i)kiainen 3rd gear

  Emmäkään mitään tiiä mutta jotkut on menestyksekkäästi saaneet moottorin käymään enempi "äärirajoilla" juksaamalla tota ecua nakuanturista mutten asiaan sen enempåä perehtynyt
   
 13. VooDoo

  VooDoo 3rd gear

  Tämmöiset nakutushuijaukset on aika vaarallisia neuvoja.. Nakuttaminen missään muodossa ei ole hyväksi. Se että ei välttämättä mitään riko, ei tarkoita sitä että paras sylinteripaine osuisi optimaalisessa kohtaa suhteessa moottorin pyörimiseen kun laitetaan vaan "helvstisti syttyä!"

  Enempi ei ole parempi aina. Laiha seos tietysti vaatii enemmän ennakkoa, mutta siksi koska laiha seos palaa hitaammin -> paine kehittyy hitaammin -> pitää saada palamaan aikasemmin, että paine nousee "oikealla" hetkellä männän alaspäin lähtöä varten.

  Se että seosta laihennetaan ja ennakkoa lisätään, vaatii kokonaiskaasunvaihtoa enemmän, vrt "normi" seos ja pienempi ennakko... Vaikea todeta ja mitata, kumpi oikeasti taloudellisempaa.
  Eli suomeks pitää kaasua painaa suhteessa enemmän, kun himpun rikkaammalla seoksella.


  Sama juttu kun laitetaan kilpabensaa, kilpabensat palaa hitaammin kun pumppukamat, tästä syystä niihin JOUDUTAAN lisään ennakkoa, että tulee sama voima, vrt normi bensa. EI siksi että se kestää enemmän ennakkoa, vaan juurikin tämä että se optimi sylinteripaine pitäisi saada osumaan tietylle kohtaa suhteessa moottorin asentoon.

  Tietysti jos on "ennakkorajoitteinen" kone ja laitetaan kilpabensaa, niin saadaan lisää voimanpaskaa pihalle samalla (suomeksi dynaaminen rutistus on kovempi kuin normi pumppukamat kestää..) TÄMÄ siis vain pääpiirteittäin ja yleistäen.

  Mitä olen asiasta ymmärtänyt, niin nää "laihaseos" kikkailut tuntuu olevan jäänyt nykymoottoreista historiaan, tähtäävät uudet autot ymmärtääkseni siihen 14.5-15 väliin seosta kokoajan. Korjatkaa, jos väärässä.
   
 14. Karpov

  Karpov Gearhead

  Mikä ois kulutushyöty tässä lean cruisessa jos otetaan perus fullsize/vani kopaksi?
   
 15. RockHQ

  RockHQ 3rd gear

  Chevyllä oli 80-luvun lopulla muutamissa TBI-malleissa malleissa lean cruise -ominaisuus manuaalivaihteistoilla (tietyt 86-87 pickupit, ehkä myös 88-91 k5 blazer manuaalilla, mahdollisesti jotkut 88-gmt400 pickupit, ei tietoa s10 blazerista). Vaihteistossa on katkaisin pisimmän vaihteen kohdalla, joka ilmoittaa eculle isoimman pykälän päälläolosta, jolloin ecu vaihtoi laihaseostilaan. Näitä löytyy ainakin SM465 askeista tuotannon loppuvuosilta. Gmt400 pickupit saivat 88--> New Venturen valmistaman 5-v manuaalin, mutta en muista yhtään oliko näissäkin em. toimintoa.
   
 16. sdfsd

  sdfsd Gearhead

  Laihaseoskikkailut lienee sen vuoksi historiaa kun laiha seos teki jotain päästöä niin paljon ettei mene määräyksistä läpi.
   
 17. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Insinöörikollega "korjasi" HC vaivaisen japsin rakentamalla 1,5V paristosta ja potentiometristä lambdan johtoon "huijausboxin". Ei ole monimutkainen. Sehän harhauttaa ECUa just kuten tuo lean cruise, jos sen rakentaa samoilla reunaehdoilla menemään päälle. Miks patteri? Sillä sai sopivan "maasta erotetun" virtapiirin aikaiseksi yksinkertaisesti. Sopivilla vastuksilla tommonen virtalähde kestää vuoden ja jos ajoa on minkään vertaa, niin sen pariston 50c saa moneen kertaan takaisin.
   
 18. Pas(i)kiainen

  Pas(i)kiainen 3rd gear

  Emmäkään suostuisi kenenkään autoon tommosta nakutushuijausta tekemään, en ainakaan ellen olis asiaan kunnolla perehtynyt jota en ole.

  Mutta saatiinpahan taas keskustelua aikaan, ja senhän on tänkin keskustelupalstan idea :)
   
 19. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Kyylhän toi kiinnostaa jos sillä koneen keston sallimissa nykyhinnoilla niistää maantielle vaikka litrankin pois kulutuksessa

  Jossain 5-7L/100km kotterossa se on sama, mutta joku 12L/100km ja siitä saa vaikka 2 pois, niin se onjo 3e ja jos ajelee matkaa vaikka 10k vuodessa, niin kyyl mulle se 3000e säästö polttoainessa kelpaa, sillähän ostaa jo melkosen kasan kaljaa tai syö perheen kanssa kerran kuussa ravintelissa tai maksaa 3kk elämisen
   
 20. Lintta cruiser

  Lintta cruiser Gearhead

  tais tulla säästöön nolla liikaa.
   

Kerro tästä muillekin!