Totuus moottorien virittämisestä

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja C5_Z06, 8.1.2020.

 1. TimeMachine69

  TimeMachine69 2nd gear

  Kiitoksia Pekka mielenkiintoisesta juttusarjasta! Hyvää kevättä ja uutta odotellessa.
   
 2. C5_Z06

  C5_Z06 Double Gearhead

  Nojoo, jatketaan toisissa ketjuissa, eli tässä on ollut mielenkiitoisia Mopareja, Fordeja ja GM:n laitteita viime aikoina. Kerron niistä toki lisää sitten uusissa ketjuissa.

  Se mikä ehkä eniten sattuu on hovidynottajan tilanne. En nyt avaa tässä tarkemmin mut kahden ihmisen elämä ei ole enää entisenlaista. Toinen lienee Vaasassa vankilassa ja toinen teholla.
   
 3. C5_Z06

  C5_Z06 Double Gearhead

  Etuviistosta:

  [​IMG]

  Takaviistosta:

  [​IMG]
   
 4. C5_Z06

  C5_Z06 Double Gearhead

  51. "'Papan Anglia"

  Vaikka tuossa aiemmin olin jo päättänyt, että tämä on tässä niin ainahan voi muuttaa mieltään ja kun kaikenlaista on taas tapahtunut LS-moottorien osalta niin laitetaanpas taas tositarinaa ketjun jatkoksi.

  Asiakas oli laittanut sähköpostia parisen viikkoa sitten LS2 Corveten säätämisestä mutta kun en nykyään ehdi juurikaan sähköposteja lukemaan niin asiakas sitten soitti ja kertoi asiansa: "ei mene päästöistä läpi, saatko säädettyä". Vastasin että voin toki yrittää. Asiakas oli hyvin perillä autonsa tekniikasta ja kertoi että hän laittaa kuitenkin ensin uudet high flow -katit autoon ja korjailee mahdolliset pakovuodot. Kerroin että todella hyvä ajatus. Varsinkin kun matkaa maalle (=Seinäjoelle) olisi kuitenkin se reilut 350 kilsaa pääkaupunkiseudulta ja olisihan se harmillista jos auto ei tulisi kuntoon mekaanisen vian takia.

  No, tuli sit se aamu kun asiakkaan piti tulla korjaamolle. Puhelin soi heti kahdeksalta ja en heti tunnistanut äänestä, saatikka numerostakaan, kuka soittaa. Puhelimen toisessa päässä kerrottiin, että olisi vähän ikävämpää asiaa. No, tuotahan yksikään korjaamon omistaja ei haluaisi kuulla, mutta pakkohan se oli kuunnella eli onko nyt tullut tössittyä vai mistä tässä on kyse. Sit tajusin että täähän on se Vette-asiakas ja hän kertoikin että vikavalo oli syttynyt ja jotain muutakin ongelmaa oli ollut edellisenä iltana kun oli ajellut Seinäjoelle, josta oli varannut hotellin yöpymistä varten. No, asiakas jatkoi kertomalla että hän epäilee venttiilinjousen olevan poikki. Moottorihan oli tietty viritetty. Hän kertoi myös, että hänellä on työkaluja mukana ja voisi nyt ensi töikseen ottaa venakopat irti hotellin parkkipaikalla johon totesin, että eiköhän nyt olisi parasta vaan hinauttaa auto tänne meille korjaamolle. Kerroin että yksi asentajista on sairaana ja että kyllä täällä voi ja on tilaa värkätä oman autonsa kanssa.

  Asiakas oli vieläkin sitä mieltä, että jos mää nyt sitten kuitenkin täällä hotellin pihassa...mut sadetta on luvattu iltapäiväksi... Keskeytin ja sanoin että eiköhän nyt ole ihan aikuisten oikeasti paras hinauttaa se auto tänne. Kyllä tänne halliin mahtuu ja tässä on sulle puhelinnumero Hinaus ja Tuuppaukselle.

  Meni vajaa tunti ja Vette oli pihassa. Sanoin asiakkaalle että tuupataanpa se nyt sisään. Näytin mistä löytyisi työkaluja jos autossa mukana olevat eivät riittäisi.

  No, asiakas vetaisi haalarit päälleen ja alkoi hommiin. Jonkun tovin päästä kuskinpuoleinen venakoppa oli irti ja venajouset olivat selvästikin kunnossa. Sit käytiin kaffilla ja asiakas paineli toisen puolen kimppuun. No sieltähän löytyi katkennut Beehive-venajousi.

  Eihän mulla sellaisia ole hyllyssä. Eikä täällä maalla tuskin muillakaan. Mut mullapa oli setti LS6:n venajousia. Hain ne ja toin samalla työkalun jolla saa venajouset vaihdettua sylinterinkantta irroittamatta. Ja vedin paineilmaletkunkin lähelle valmiiksi, että saa tulpanreiän kautta painetta pyttyyn.

  Meni taas tovi ja katkennut venajousi oli asiakkaan kädessä. Harmi vaan, että vakio LS6-venajousi ei sopinut kantta vasten olevan viriventtiilinjousen alalautasen päälle. Virijousessa kun oli isompi halkaisija kuin vakio LS2:ssa.

  Mitäs ny? No pari puhelua ja kävimme naapuripajalla jossa oli sopivasti pari irtonaista LS-moottoria. Otettiin 6-litraisesta alalautanen irti ja takaisin korjaamolle. No ei sekään käynyt. Viimeiseksi vaihtoehdoksi jäi muokata virijousen alalautasta. No, seinän takana samassa rakennuksessa on tuttu koneistamo ja vietiin lautanen sinne ja pyydettiin että saisko tuota hieman muokattua. Ja tarttis saada aika nopsasti, jos vaan mahdollista...

  Lähdettiin asiakkaan kanssa lounaalle ja kun tultiin sieltä takaisin niin koneistamo oli jo tuonut muokatun alalautasen korjaamolle.

  Homma jatkui ja tovin kuluttua moottori oli taas kasassa. Koitti totuuden hetki ja eka startti. Kaikki toimi kuten pitikin, joten imaisin autosta säädöt ja lupasin vähän tutkiskella niitä. Tein hieman muutoksia säätöihin mutta ennen niitten siirtoa autoon kävin kuitenkin ajamassa sillä. Venakoneiston säksätys oli aika rapsakkaa joten hain asiakkaan kyytiin ja käytiin ajamassa uudelleen. Asiakas kertoi että tällainen se on aina ollut. Vastasin että tönärit on todennäköisesti väärän mittaiset mutta että kyllähän tälle päästösäädöt saadaan tehtyä.

  Kuten sitten saatiinkin eli päästöt menivät hienosti kikkailematta läpi. Parantelin säädöissä lisäksi alavääntöä paikaltaan lähdettässä ja tehtiin myös pikaiset täyskaasusäädöt. Dynoon ei enää ehditty ja asiakas totesikin, että parasta varmaan käydä yläkerta läpi talven aikana ja hommata vakion LS6-venajousen tilalle uusi virijousi joka settiin kuuluu. Ja että punaraja säädöissä oli muutenkin ollut aiemmin liian korkea. Nyt se jätettiin 6600 rpm:ään.

  Auto tuli siis kuntoon saman päivän aikana ja säädöt sekä päästöt kohdalleen. Olin oikein tyytyväinen siitä mitä oli saatu aikaan ja asiakaskin luonnollisesti aivan yhtä tyytyväinen. Hän oli sentään viettänyt melkein unettoman yön murehtien miten saada rikkinäinen auto jotenkin takaisin etelään.

  Lähdettiin sitten vielä kaffille ja juteltiin asiakkaan kanssa niitä näitä autoharrastuksesta ja omasta historiasta. Ja siinä se sitten tulikin. Asiakas nimittäin kertoi eräästä papasta, joka oli tilannut sähköasennuksen autonosturille. Siis ihan tavalliselle kaksipilarinosturille, joka oli jo aiemmin käyty asentamassa rintamamiestalon autotalliin jonkun toisen firman toimesta. Sähköasennuksia varten tarvitaan tietysti luvat ja asiakkaallani (/hänen firmallaan) luonnollisesti on sellaiset.

  Saapuessaan papan tallille pihassa oli ollut vanha Anglia. No, pilarinosturin sähköasennukset eivät kovin ihmeellisiä olleet, mutta pappa oli kuitenkin seurannut asennustyötä ja jutellut Angliastaan. Että vielä se laitetaan kuntoon, kun on nyt tämä nosturikin. Asentaja oli pannut merkille, että papan liikkuminen oli ollut jo aika vaivalloista ja ajatellut, että saapa nähdä miten projektissa käy. No, asennus oli tullut valmiiksi ja pappa oli pyytänyt että jos saisi vielä käyttöönotto-opastuksen sitten kun sisarenpoikakin on paikalla. Ja näin sovittiin.

  Viikkoa myöhemmin oli käyttöönotto-opastuksen aika ja Angliakin saatiin samalla nosturille. Pappa oli kysynyt että mitäs tämä kaikki nyt maksaa johon asiakkaani oli todennut, että poikkeuksellisesti tämä asennus ei maksa yhtään mitään.

  Kolmea kuukautta myöhemmin papan puoliso soitti ja kertoi että pappa on nyt sitten taivaassa. Ehkäpä se viimeinenkin lupaus oli nyt lunastettu.

  Aatteleppa sitä.

  ******

  May be continued.
   
  dart -66, teippi-mikko, deeäxä ja 17 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 5. Mr_MilleR

  Mr_MilleR Gearhead

  Hyvää tarinaa taas, jatka ihmeessä. Hienoa nähdä, että asiakkaan autot hoidetaan kuntoon omia hyviä kontakteja käyttäen, ylimääräisestä vaivasta huolimatta.
   
  isalmela tykkää tästä.
 6. C5_Z06

  C5_Z06 Double Gearhead

  Papan tarinan kaffilla kuultuani piti räpsytellä silmäluomia useampaankin kertaan että piilarit pysyivät paikallaan ja onneksi sen jälkeen olikin jo olevinaan muita kiireitä.

  Seuraavana aamuna ajellessani töihin mietin papan tarinaa uudelleen. Onneksi ketään ei ollut mukana kattomassa niin ei tarvinnut räpsytelläkään enää niin paljoa. Töissä kukaan ei huomannut mitään. Huh.

  Joo saatiin kyllä hämmästyttävästi yksi Korvetti kuntoon vaikka varaosia ei juuri ollutkaan varastossa.
   
  jukka81 tykkää tästä.
 7. C5_Z06

  C5_Z06 Double Gearhead

  Wanha tarina mutta muistui äsken mieleeni miten ollessani polven kuntoutuksessa loppukesästä 1997 mainitsi silloinen vanhempi fysioterapeuttirouva "tuuttiosastosta".

  Asuin tuolloin Helsingissä. En muista enää minkä sairaalan fysioterapeutti mainitsi, mutta kuitenkin että sairaalassa olisi ollut 1970-luvulla osasto jota yleisesti kutsuttiin "tuuttiosastoksi". Kypärän käyttöhön ei ollut pakollista Suomessa 70-luvun alussa ja kun Hondan 750CB tuli markkinoille niin ilmeisesti siitä osasto sai nimensä.

  [​IMG]
   
  isalmela tykkää tästä.
 8. C5_Z06

  C5_Z06 Double Gearhead

 9. Jotain niin tuttua..

  [​IMG]
   
 10. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Kansi auki ei saa oikein pidäteltyä tommosta. Saa liikaa ilmaa. Siinäpä vikatyyppi; Sytyttää imusarjassa ja kansi lentää huitsan kuuseen. Ja sitten mennään! No ei välttämättä, koska anturit on siinä vaiheessa ihan sekaisin.
   
 11. Dataviilaaja

  Dataviilaaja Gearhead

  Tulee muuten ihan kunnon jysähdys, kun tuollainen muovinen imusarja räjähtää.
   
 12. 930BiT

  930BiT 2nd gear

  V7??
   
 13. SPORT TRUCK

  SPORT TRUCK Double Gearhead

  Äkkiä vilkaistuna tulee kyllä se harha, mutta 7-sylinterin runneri on piilossa takana...7-suutin juuri ja juuri näkyy 8-sylinterin runnerin suuaukon yläpuolelta kuvan yläreunassa ja kasin suutin pilkottaa kuvan alareunassa.
  [​IMG]
   
 14. mpower

  mpower Double Gearhead

  1. V- moottoreista puheenollen, Hondallahan oli se V5 motti! Ei sen aina tarvii olla parillinen kun hommat osaa! On noi japsit kyllä hirmu innovatiivisia uusia konstruktioita miettien ne toimivaan saaden ja viiteliäitä. Kyllä mää hattua heille nostaisin, kyllä juu!
  2. Semmosta jämäkkää porukkaa mun mielestä japsit on, ähräävät kuin sveitsiläiset alppilaaksoissaan, periksi ei anneta. Ilmankos mielestäni molemmat valtiot jo pitemmän aikaa olleet hienomekaniikan huipulla!:rolleyes:
   
 15. jänis2

  jänis2 3rd gear

  Volkkarilla oli myös V5 moottori, VR5.
   
 16. TMO

  TMO Gearhead

  Tuollainen vastaava imusarja, toki lyhyemmillä runnereilla, on myös cadillacin northstar 32v koneessa, alkupään koneet tunnetuja siitä että imusarja räjähtää, myöhempiin sitten lisäsivät "käkikellon luukun" estämään räjähdyksiä.
   
  Vermilion tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!