turbon pakoputken koko

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja Jake, 29.1.2016.

  1. shr1

    shr1 Gearhead

    Ja usein myös kompromisseja, kun ei härvelit oo kaikilla ihan all out race-osastoo. Mitä saa mahtumaan ja haluuko kuunnella minkämoista mökää jne. Tupla 3,5" vastannee aika tarkkaan yhtä 5" putkea. Yhdellä nelosella tuikitaan 1000hv rajaa turbolla, et kyllä noi 3,5" piisaa yhtä hyvin sinne asti ja yli.

    Alkuperäiseen kysymykseen: Sinkku nelonen on ihan perusteltua, kun on satavarmaa et nälkä kasvaa syödessä ja "best turbo exhaust is no exhaust at all"... 8)
     
  2. rb

    rb Double Gearhead

    Mulla ei ole mitään referenssiä pitkälle menevien johtopäätösten tekemiseen, mutta voihan noita juttuja silti välillä pohtia ihan vaan puhtaasta mielenkiinnosta.

    Teoriassa.......... Jos pakopuolen virtaus olisi niin hyvä, että vaihtotahdilla tuoretta seosta ehtisi virrata pakokanavaan, niin tuskimpa siitä haittaa ainakaan olisi, jos oikealla hetkellä tuleva vastapaine työntäisi palamattoman seoksen takaisin sylinteriin juuri ennen pakoventtiilin sulkeutumista.

    Imupuolikin osaisi varmaan ottaa siitä ilon irti, jos imuvenan avautuessa sylinterissä odottaisikin alipaine.
     
  3. XJR

    XJR 3rd gear

    Yhdellä ulkomaankaverilla 4.8 remmillä. Vakio 2x2" putkisto ja vakiot valusarjat. Katit vaihtuneet virtaavampiin. Tehdas ilmoittaa kokonaan stokille pakopuolelle vastapaineeksi 0.75bar eli 10.8PSI. Kattien vaihdon jälkeen kaveri mittasi 0.62bar eli 9bar. Dynotti ahdosta riippuen 700-750bhp. Ei havaittuja ongelmia tuollakaan alimittaisella putkikoolla vaikka tuplatehot vakioon nähden. Pakonokassa toki selvästi vakiota enemmän nostoa ja aukioloa.

    Netistä lainattua:

    "Most exhaust systems are going to be in the upper 8-10psi range under full load. A decent aftermarket exhaust will peak out at around 4-5psi with some of the very large ones peaking around 1-2psi, though, once you get lower than 4 or 5psi, it's kind of a diminishing returns kinda thing. It's going to depend though on the car, the exhaust design, if there's a turbo or not, and a number of other factors."
     
  4. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead

    Tähän väliin tyhmä kysymys kun ilmeisesti hepat määrittää pakoputken koon tai ainakin sellaisen käsityksen saa

    Mites jos on 100hp turbollinen 32 litranen maamoottori niin sen pitäsi siis kyetä hönkimään moitteetta tuumasesta putkesta läpi jos 4" riittää tuhannelle hepalle? :eek:
     
  5. Karpov

    Karpov Double Gearhead

    Miks kuorma-autoissa on isoja putkia vaikka tehot matalat ja vääntöä toki on mutta niin.
     
  6. artsiracing

    artsiracing Gearhead

    No siitähän se vasta ilo repeääkin jos overlap-alue toimii hyvin :D
    Tuo vastapaine-teoria on oikein hyvä, mutta taitaa toimia parhaiten 2-tahti koneessa. 4-tahtisessa toiminee parhaiten kun varsinainen pakoputkisto on tarpeeksi avara ja suljetaan se pakoventtiili vaan sopivassa kohtaa..

    Dieseleitten pakokaasut kun on vähän raskaampaa kamaa niin putkistonkin vaatimukset vähän poikkeaa vastaavista bensakoneista.
     
  7. C5_Z06

    C5_Z06 Double Gearhead

    Aika jännää miten wanhan liiton moottorit eroaa uudemmista LS-moottoreista.

    En tietenkään epäile ammattilaisten työtä; kunhan jaan tässä vaan omia kokemuksiani uudemmista GM:n LS-moottoreista.

    Netissä on harmittavan paljon virheellistä tietoa LS-moottorien säätämisestä. Johtuu ihan vaan siitä, että oppimiskynnys on varsin iso ja vuosien varrella väärä informaatio ei häviä minnekään. Esimerkiksi sytkätaulun muokkaaminen nykimisen poistamiseksi on hyvä esimerkki...

    No, jos palataan varsinaiseen asiaan, niin uusi letukan LS7 jossa on mm. tehtaalta vakiona CNC-portatut kannet sulattaisi kaikki kumi- ja muoviosat konehuoneesta 20 asteen perusennakolla. Vakiona tehtaalta lähtiessä normi cruisalualueen ennakot kun on luokkaa 40 astetta ja jos moottorissa on virinokka, ei tuota ainakaan pidä pienentää (tuolla alueella).

    Toisaalta taas täyskaasulla LS-moottorien palotilat (erityisesti uudemmat Gen IV -moottorit) ovat jo vakiona niin hyviä, että jokin 30 astetta ennakkoa on aivan liikaa.

    Eräs säätäjä-tuttu soitteli viime vuonna ja kertoi, että joku wanhan liiton letukkamies oli pyytänyt laittamaan 38 astetta ennakkoa täyskaasulla LS1-moottoriin. Näin oli ilmeisesti sitten tehty. En tiedä onko moottori enää hengissä.
     
  8. shr1

    shr1 Gearhead

    Nyrkkisääntönä riittävälle downpipelle pidetään ymmärtääkseni 1.25 x pakosiiven jätön halkaisija. No, ei mullakaan niin isoo putkee ole, joskin tuo laajennusosuus heti pakopesän jälkeen vähän kompensoi. Vastaavilla ahdin/pakoputki-yhdistelmillä isot pojat ameriikassa linkoaa 1600kg katuautoja 8,5sec ja 270km/h lukemiin, siis yks 4" taka-akselille asti vaimentajineen karvoineen... :eek:
     
  9. Karpov

    Karpov Double Gearhead

    Vähän sivuten: oli nyt putki mikä tahansa niin onko hyvää lämmöneristettä jos joutuu putken laittamaan kiinni/lähes kiinni auton pohjaan? Matto herkästi kärtsää sisältä.
     
  10. musta78

    musta78 Gearhead

  11. Karpov

    Karpov Double Gearhead

    Mitä noista meinasit vai toi kääre? Jos käärin putken tohon ja lyön pohjaan kiinni niin hyvin skulaa?
     
  12. 300

    300 2nd gear

    Noilla kääreillä tule hintaa äkkiä reilusti. Jos putken ja pohjan väliin mahtuu vaan alumiinipelti, niin sillä. Vaikka 1cm väliä putkeen ja pari senttiä lattiaan.
    Tuntuu eristävän aika hyvin VW kulkineissa. Ja se ei mikään paksu ole, oisko 0,5mm tjsp.
     
  13. J.J.

    J.J. Gearhead

    Pelti on kyllä hyvä, jos vaan semmonen rako jää lattian ja pellin väliin missä pääsee ilma/ajoviima kulkemaan.

    Ite noita eristeitä joutunut tekemään myös konehuoneen puolelle ja keraaminen eristenauha/matto pelannut hyvin siinä hommassa. Perus lasikuituinen ei kestä niin paljon lämpöä ja menee ihan koppuraksi.

    Tossa omassa turbo kinnerissä vedin pakoputkeen eristenauhaa downpipeltä etupenkin kohdille asti, ja on hyvin kestänyt lenkkarit sulana eikä pahemmin ole persauskaan hionnut.

    Sammutuspeite on myös hyvä budjettikama lämmöneristykseen.
     
  14. xarper

    xarper Gearhead

    1-2cm lattiaan koko matkalta ja mitään ongelmaa ollu yhessäkään autossa vielä itellä ainaskaan, ehkä ne on nää matalaviritteiset moottorit vaan.

    Vaiko noita vihellinmaailman juttuja vaan nuo lämmöt.
     
  15. Weijari

    Weijari Gearhead

    Alumiini on hyvä, kun se ei säteile lämpöä kovin hyvin eteenpäin. Tällöin pienikin ilmaväli riittää hyvin ohuessa alumiinissa. Alumiinikennolevy on parasta ( kallista ) ja joskus on päästy lopputulokseen käärimällä vähän isompi uunivuoka putken ympärile kriittiseen kohtaan.
     
  16. pete72

    pete72 Gearhead

    Eli jos tekee 3,5" putkesta loputkin kun kollektori tuon 3,5" ? Ajatellen tulevaisuutta jos tulevaisuudessa nosta tehoja ja vaihtaa kannet ja ehkä jotain ilokaasumeininkiä, niin pitäisi piisata putket aika pitkälle. Taakse alkuperäisen tankin tilalle hyvin virtaavat vaimentimet.
     
  17. Jopas_jotakin

    Jopas_jotakin 3rd gear

    No kun mulle tulee Volvon koneeseen 3.5" putki, gt35 ahtimelle, joka riittää 400-600hv:n tehoihin, itsellä aikomus ottaa se mitä 1.5bar paineilla irtoaa, ehkä 350hv, mutta turboissa kasvaa äkkiä pakopaine niin suureksi ahtimen kurkulla, että avonaisesta venttiilistä se työntää palamatonta seosta sylinteriin, vaikka on ahdot päällä, siksi turboissa käytetään muuten samanlaisia nokkia, mutta nokkakulmat on ihan erit ja usein myös nokkia aikaistetaan / myöhäistetään dynossa, joskus tehon joskus pakolämmön ja joskus pakopaineiden takia.

    Esim mulla Volvossa 3.5" putkella 1.5bar paineilla on pakopainetta vähintään 1.5bar, vaikka ahtimen turbiinin a/r suhde on yli 1.

    Ja saman verran se työntää pakokaasua kuin 350hv:n v8:kin.

    Teho syntyy poltetusta polttoaineesta, jolloin teholukema on se mikä määrää paljonko pakokaasua tulee putkesta ulos, ei mikään muu. Tai no jos pilkkua viilataan, niin tietenkin terminen ja mekaaninen hyötysuhde vaikuttaa Ve-suhde vaikuttaa, kaikki vaikuttaa, mutta silloin mennään pilkunviilaukseksi. Onkohan kukaan koittanut sumuttaa downpipeen vettä josko se höyrystyisi ja pienentäisi pakokaasun tilavuutta täten.
     
  18. 4d sedan

    4d sedan Double Gearhead

    Ei sinänsä kyllä vaikuta pakoputken koon valintaan mutta kaikissa moteissa ei pysty noita nokkien välisiä kulmia enää ostopäätöksen jälkeen vaihtamaan, ja se on yksi tekijä heti siihen että kuinka hyvin osat sopii toisiinsa. Jos tuosta nokan sopivuudesta tinkii niin sen joutuu sitten säädöissä kompensoimaan, tai ei pääse johonkin tiettyyn tehoon niin helpolla kuin oikein valituilla osilla pääsisi.

    Siksi väittäisin että kaksi vaikka 500hp turbomoottoria voi tuottaa aikalaillakin erilaisen määrän pakokaasua, toisessa palikat sopivat keskenään paremmin kuin toisessa, ja sitä huonompaa konetta sit ajetaan esmes pienemmällä ennakolla ja rikkaammalla seoksella että se pysyy hengissä. Tässä jälkimmäisessä on käytössä isompi ahtopaine saman tehon saavuttamiseksi, pakopainekin todennäköisesti, voi myös vaatia parempaa polttoainetta kestääkseen kuin ensimmäinen. Jälkimmäinen tuottaa enempi pakokaasua kuin ensimmäinen, ero voi olla ihan huomattavakin.

    Toisena selkeenä erona vois sanoa palotilojen mallin, toisessa on parempi palotila kuin toisessa, ja sitä huonompaa palotilaa joutuu säädöissä sit kompensoimaan vaikkapa vähentämällä ennakkoa. Se paremmalla palotilalla oleva tuottaa siis samaan tehoon nähden vähempi pakokaasua.

    Säätöjen välisiä eroja, esmes ennakon vaikutusta samassa koneessa kun kattelee vaikka pakolämmöstä ja pakopaineesta niin näkee näitä muutoksia.


    Vettä en heti syöttäisi downpipeen, voipi olla että vesi höyrystyy ja lisää tilavuuttansa oikein jonkin verran joutuessaan vaikka huoneenlämmöstä 7-800 asteisen pakokaasun sekaan?
     
    Camino'79 tykkää tästä.
  19. Jopas_jotakin

    Jopas_jotakin 3rd gear

    Kiteytit juuri mitä sanoin, mistä voi johtua pienet erot pakokaasun tilavuudessa versus hevosvoimat ja se mitä sanoin on terminen hyötysuhde ja Ve, eli volymetric effiency.

    Joo, ei taida kannattaa syöttää pakoputkeen vettä, en ajatellutkaan että sehän kerpele höyrystyisi heti.

    Niin, ja mulle tulee custom grindattu nokka asiantuntijalta, ja nokkakulmaksi valittiin 112, se on aika optimi mulle, käytän siis volvon vuonna 1983-1986 käyttämää etc ja dtm auton nokkaa, joka on muokattu Volvon omasta jyrkimmästä nokasta nokkakulmaa, ajoitusta ja täten myös overlappia muokkaamalla, nämä arvot on siis erit kuin vakiossa h-nokassa.
     

Kerro tästä muillekin!