Typpeä renkaisiin?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Renkaat ja vanteet', aloittaja jukka63, 2.2.2007.

 1. jukka63

  jukka63 1st gear

  Tuli tossa luettua matkailuvaunun mainos.Muistaakseni Cabby.Kehuivat,että renkaat on typellä täytettyjä? Mitä etua normi paineilmaan?
   
 2. dart -66

  dart -66 Gearhead

  Vähäisempi laajeneminen lämmetessä verrattuna ilmaan. Saksantuonneissa tunnistaa vihreästä venttiilihatusta, sellaiseen ei kuulemma pidä mennä lisäämään ilmaa...
   
 3. Carpenter

  Carpenter Double Gearhead

  Mitäs sitten tapahtuu jos sinne lisää ilmaa tai paikkapullon jos rengas ei ole vielä ihan tyhjä ?
   
 4. dart -66

  dart -66 Gearhead

  Ei kai mitään rikki mene, painearvot vaan heittää. Ainakin lämpöisenä jos ajatellaan että kolmeen pyörään lisätty vähän ja neljänteen enempi?
   
 5. nyffikaakoo

  nyffikaakoo 1st gear

  Helium ois ehkä paras. Sitä ku laittais ni vois kehua naapurille että "Pirnales ko menee kepeesti ja pienellä nää jenkit..." Jos ois oikein nuuka ni laittas heliumilla täytettyjä palloja kaiki paikat täyteen - sen verran jättäis kokoonpuristumistilaa että mahtuu ite kuskin penkille.

  Köyhempi ehkä joutuu tyytyyn vaan tohon vetyyn... :D
   
 6. Beenari

  Beenari 3rd gear

  Vissiin jäänyt mythbustersit katsomatta.......Tarvitsee aika monta palloa että vaikutuksen huomaisi missään...
   
 7. Kaltsu

  Kaltsu 1st gear

  Eikös typen kanssa ollu myös semmonen homma, että rengas ei tyhjene omia aikojaan niin nopeesti. Typpi ei vuoda renkaan läpi niin nopeasti kuin ilma.
   
 8. Tuukka

  Tuukka 1st gear

  Eikös Extreme duudsoneissa vai Jackassissa joku lentäny niillä ilmapalloilla? Niitä palloja tartti satoja että äijä nousi ilmaan. Ja laskeutuminenhan tapahtui ampumalla niitä palloja ilmapistoolilla
   
 9. RockHQ

  RockHQ 3rd gear

  Se oli mythbusters. ja normi autonrenkaan tilavuudella halvempi ratkaisu on jättää se grillipihvi ranskalaisilla syömättä ja hypätä rattiin :rotfl:
   
 10. Jza

  Jza Double Gearhead

  No voin kertoa että sillä ei oo jaskankaan merkitystä, että onko siellä renkaassa ilmaa vai typpeä :odroll: Typpi vuotaa tasan yhtä nopeasti renkaan läpi, jos on vuotaakseen (eli saumoista). Eli siis ei se siitä läpi tule. Happi ja typpi sitäpaits käyttäytyy aika identtisesti paineen alla ja eri lämpötiloissa, niin ei ole silläkään vaikutusta. Pystyyhän sitä ihminenkin hengittämäänkin -50 ja +150 asteessa, ja ei ole osapaineet vielä seonneet.

  Eri asia on sitten se, että vaikuttaako se happi kuinka paljon renkaan sisäiseen korroosioon. Typpi kun ei ole reaktiivinen kaasu, niin puhtaalla typellä ei vanteet periaatteessa happane sisäpuolelta. Tosin en oo kyllä ilmankaan kanssa sitä onnistunut koskaan tekemään... Urbaania legendaa sanoisi.
   
 11. W201

  W201 3rd gear

  :soosoo: vai happea :soosoo:
   
 12. Kaltsu

  Kaltsu 1st gear

  Just mä Suomen Autolehdestä luin, että Bridgestonen mukaan paine laskee normaalin kumin läpäisevyyden vuoksi kuorma-auton renkaassa noin 0,14 baria kuukaudessa, vaikka rengas ja venttiili olisivat täysin kunnossa. Typen kanssa vastaava paineen putoaminen kestäis puolisen vuotta.
   
 13. Jza

  Jza Double Gearhead

  No mitenköhän viidesosa happea seassa voi kuusinkertaistaa vuodon? vaikka kaikki happi vuotaisi ulos sieltä renkaasta, niin kahden kuukauden jälkeen tuon kaavan mukaan renkaassa olisi pelkkää typpeä jäljellä... Mikäs sieltä sitten ulos tulisi?
  Ja miten mulla on paineet pysynyt ennallaan jo toista vuotta tuossa käyttiksen palloissa, vaikka on pelkkää ilmaa sisällä? :rotfl: Niin ja polkupyörässäkin on muuten 8 baria painetta renkaissa, eikä ole ilma tullut sieltäkään läpi...

  Eikun Neonia vaan renkaaseen, niin kestää tuolla periaatteella 10 vuotta
   
 14. Tuukka

  Tuukka 1st gear

  Mistä tuota typpeä sitten saa helposti? Ei sillä että se mua kiinnostais, mutta jos tavallinen, joka huoltoasemalta ilmaiseks saatava ilma vuotaa renkaista liian nopeasti eikä ehdi muutamaa kertaa vuodessa tarkistaa paineita, johon toimenpiteeseen menee ehkä 2 minuuttia, pitää kyllä olla melkoisen kiireinen..... Ihme juttu että ehtii täällä netissä surffaamaan
   
 15. Kaltsu

  Kaltsu 1st gear

  Nii, siis kyllähän se munkin mielestä on ihan v*tun turhaa hifistelyä toi typpihomma, en ite kyl alkais sitä renkaisiin tunkemaan, ja siitä vielä maksamaan ku tähänki saakka ilmalla pärjänny. Lehdessä mainitaan myös että typpitäytöstä saadaan varsin pienellä työllä lisäkatetta, kukin tulkitkoon tavallaan =)

  Ja mitä tohon läpivuotoon tulee niin olivat tosiaan kuorma-auton renkaalla sitä testailleet, jossa paine vähän eri ja pinta-alakin kuin kevyemmän kaluston kumissa, mut toisaalta myös rakennekin luulis olevan semmonen että ei niin paljoa tuu läpitte.
   
 16. nyffikaakoo

  nyffikaakoo 1st gear

  No etteks vitsii ymmärrä? Huonoo... Oon mä selvillä sen verran atomipainoista ja fysiikasta sekä vieläkin osaan laskee tilavuuksia ettei tarvi TV:tä kattoo - mul ei edes oo TV:tä... :D
   
 17. Tuukka

  Tuukka 1st gear

  Kyllähän sen vitsiks ymmärsi, sillä jokainenhan tietää että esim. semmonen torilta ostettu ilmapallo ei nosta edes 12mm mutteria ilmaan
   
 18. lätyskä

  lätyskä Gearhead

  Typpeähän on esim. Formula 1 :ssä käytetty jo monta vuotta vähäisemmän paineen vaihtumisen vuoksi renkaan lämmetessä.mutta nehän nyt on muutenkin niin tyhmiä noiden autojen/renkaiden kanssa... paremminhan me se tiedetään. :D

  Raskaassa kalustossa typellä saadaan 5-10% polttoaine säästö + renkaat kuluu vähemmän kun paine pysyy oikeana.

  Muistaakseni typpi ei vuoda yhtäpaljon kuin happi ,kun typpimolekyyli on isompi..

  Nämä tiedot on saatu typpisuodattimia paineilmasta valmistavalta firmalta eli ei minun mutu tietoa

  -M-
   
 19. Jza

  Jza Double Gearhead

  5-10% polttoainesäästö??!!??!? Pistähän jotain faktaa pöytään, niin heti menen täyttämään renkaat typellä... Ei typpi varmaan vuoda niin kuin happi, mutta kuka helvetti renkaita puhtaalla hapella täyttää :odroll:

  Alkaa mennä jo aika essonbaarijutuiksi...
   
 20. lätyskä

  lätyskä Gearhead

  Niinkuin aikaisemmin kirjoitin niin täällähän ne paremmin tietää kun vaikka Ferrarin insinöörit.

  ja eihän sun tarvi sitä uskoa

  Terveisiä turkkuun!!

  -M-   

Kerro tästä muillekin!