USA, Mexico, Taiwan...

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja pannupää, 5.10.2003.

 1. pannupää

  pannupää Gearhead

  Orastavaan kaamokseen jupinaa varaosista... eli minkälaisia kokemuksia äijillä on eri maissa tehdyistä kalikoista? Itsellä on autopuolella ollut tuuria, varsinaiseen harrastevaunuun ('63 Pontiac) on löytynyt NOS-osia ja hyvälaatuisia jenkkitarvikeosia oikein hyvin. Lämppärin kenno oli made in mexico, vaan selvisi kriittisestäkin tarkastelusta, työn jälki hämmästytävän siistiä ja viimeisteltyä.
  Tuoreemman kaluston kanssa on välillä törmätty tähän taiwanosastoon. Mm. stw:hen ostin joskus nuukuuksissani em. saarella nakerrellut lasinpyyhkijän varret, kun vanhoista oli boorit muusaantuneet. Säästö kompensoitui mukavasti sillä askartelulla, mikä näiden paikalle saamiseen vaadittiin - taivuttelua, viilausta, hiontaa... Ihmettelin, kuinka näin yksinkertainen osa voidaan valmistaa siten, ettei yksikään mitta täsmää. Ja näitä viedään jenkkeihin, ("engineered and inspected in USA"), pakataan, roudataan tänne... ja täyttä guanoa. Harleypuolella näiden osapäiväkiinalaisten kanssa on saanut kärsiä jo vuosia, joitakin osia vanhoihin koneisiin kun saa vain taiwassalolaisina (tilanne tosin paranemassa!). Sama juttu: osat ei sovi, mittavirheitä, koneistukset perseellään, raaka-aineet kelvottomia (rauta sielläpäin käsittämättömän pehmeää..), kromaus täysin luokatonta...
  -No joo, tämmöisiä tuli vaan pyhäiltana mieleen. Mutta hauska olis kuulla, kuinka karmaisevia "varaosia" porukalle on saatu myytyä?
   
 2. SamiL

  SamiL Gearhead

  Itse ostin 1955 Bel Airiini upouudet Made in Taiwan R.O.C. - etulokasuojan listat, kun toisessa vanhassa oli pieni painuma, jonka olisi ihan hyvin saanut naputeltua hiekkapussin päällä suoraksi. Uusia sai viilata ja niiden teräviä reunoja taivutella. Harmittavat tänäkin päivänä, vaikkei koko autoa ole ollut minulla enää kuuteen vuoteen.
   
 3. lake ender

  lake ender Gearhead

  Made in India letukan koneenkiinnikkeet istuivat paikoilleen hyvin. Saas nähdä kuinka ruostuvat ensimmäisen sateen jälkeen :odroll:
   
 4. KajS

  KajS Gearhead

  Tällaista käyttöautojupinaa, mutta mua jyrsii vaan ne peevelin hinnakkaat sähköosat dodgeramvaniin.

  Ostin sitten "original" osia Autokeskuksesta tai "tarvikkeita" US-Partsista, osat ovat hämmästyttävän saman näköisiä.

  "Original" throttle kicker on kyllä kestänyt kauemmin kuin "tarvike". Molemmat Hecho en Mexico.

  Mielenkiinnolla seuraan virtalukon pohjan kestoa: kun se pois vaihdettu näytti aikalailla samanlaiselle, kun uusi (tarvike).

  Hinnanasetanta sekä original että tarvikeosissa on ihan tuloshakuista: Öljynpaineanturi 90 egee Autokeskuksella (paketista saa kaivaa ihan federal mogulin näköisen mexico-osan).
   
 5. Mopeman

  Mopeman 3rd gear

  Viimisin trendi joissain puoliralliosissa näyttäis olevan niiden valmistuttaminen Kiinassa. Näin mm. kanpuroissa, keirtokangissa, vipoissa jne. Ovat aika reilusti ameriikan tuotteita halvempia. Ja tollasessa bulkkiosassa amerikkalaista laatua ei varmaan kukaan muu pysty alittamaan. Olis aika mielenkiintoista jos joku sais solmittua suorat yhteydet Kiinaan tehtaisiin jotka tekevät CAT ja Eagle ja Manley ym. palikoita ja sais roudattua niitä suoraan Suomeen; vois olla aika kohtuullisen hintasta.
   
 6. G-MAN

  G-MAN Gearhead

  Muuten hyvä idea, mutta Kiinasta ostettaessa tehtaalla minimimäärä on yleensä kontti/tuote. Suomen markkinat ovat ehkä vähän liian pienet jotta tuonti suoraan kannattaisi.
   
 7. Mopeman

  Mopeman 3rd gear

  En oikeen usko tota, noi tehtaathan tekee tuota tuotetta jo, ja sitä ostaa monet "jenkkivalmistajat" eri vaiheisina. Osa valmiina, osa koneistaa vasta jenkeissä jne. Mutta toisaalta en kyllä tiedäkään. Kaverin faija valmistutti kiinassa jotain high tech tuotteita ja hintaa tuli 1/3 sille mitä vaikkapa Puolassa valmistuttaminen olis maksanut, kyse ei ollut mistään bulkkituotteesta, mutta niin vain valmistuttaminen onnistui ihan tavalliselta hemmolta.

  <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Mopeman 2003-10-06 12:37 ]</font>
   
 8. SamiL

  SamiL Gearhead

  Luin kerran jostain amerikkalaisen jutun, jossa kerrottiin jostain tarvikeliikkeestä ostetuista GM:n jarrupaloista. Niiden pinta irtosi heti ensimmäisessä tosijarrutuksessa, ja oli silloinkin jo silminnähden kulunut. Asia johti FBI:n tutkimuksiin. FBI alkoi jäljittää palojen alkuperää ja päätyi kiinalaiseen yksityiskotiin, jossa koko perhe keittiössä valmisti jarrupaloja. Hellalla porisi kattilassa seos, jossa oli asbestia, pahvisilppua(!) ja liimaa. Keittiön pöydällä lapset sitten valoivat pintoja.
  Osataan Kiinassa ja Taiwanissa kyllä hyvääkin tavaraa tehdä. Se on silloin kyllä kalliimpaakin. Ratkaisu on tilaajan käsissä, ja tietäähän sen silloin kumpaa tilataan.
  Intialaiset tavarat ovat mielestäni kohtalaisen tukevaa tekoa. Vaikuttaa siltä, että siellä teollisuus on ikäänkuin vanhanaikaisempaa, ja tavara tehdään vielä 40-luvun tyyliin.
   
 9. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ostin tuossa leimalle letukkaan alapallon, ainut mitä luki oli made in E.U ! Vahvasti epäilyt vie tuonne Italian suunnalle.(jonne ne tietysti rahdataan kiinasta)
  Leima tuli, nyt kestoikää arvaillaan...
  Hinta oli jees 12.80€..Mitenhän halvalla noita voi tehdä sit uusissa Eu maissa
   
 10. JAWA

  JAWA 1st gear

  Uspartsista hankittu Intialainen vlaatikonkumi muuten ok mutta kiinni vulkanoitu pultti oli originaalia suurempi. Onneks sattu pakista löytymään passeli mutteri. Luonnollisesti vaihto suoritettiin pimeällä ja kaukana sivistyksestä...
   
 11. pena

  pena 1st gear

  Camaron ikkunanveivissä lukee China ja oven ulkokahvassa Taiwan(pulteissa muuten milliset kierteet).
   
 12. kryofiili

  kryofiili 1st gear

  Onko tämä oikein.Ensin ostat jenkin ja sitten muutat sen osamaksulla itäautoksi.
   
 13. Anonymous

  Anonymous Guest

  Hyvähän että edes jonkinlaisia osia saa noihin jenkkeihin kun tuntuu että vanhaan 1979 saksalaiseen ei tahdo enää mitään enää löytyä, tukivarsia kylläkin mutta eipä sisustaan enää mitään uutta.
   
 14. Mosse

  Mosse Gearhead

  " Onko tämä oikein.Ensin ostat jenkin ja sitten muutat sen osamaksulla itäautoksi."

  Niinpä :wink: Idässähän seAmeriikkakin on, kun tarpeeks pitkälle mennään, joten ei voi olla isoa eroa.. :wink:
   
 15. Anonymous

  Anonymous Guest

  Eipä Amerikan pojat enää itse paljon osia tee. Itselle tullut mm. Paddockilta moottorin kumityynyt toisessa made in Korea ja toisessa made in India. Comp camsin rosterivenoissa luki made in Taiwan ja Year One:lta tulleissa GM / AC Delcoissa Canadaa ja Meksikoa. Kiinassa tehtyjä kampuroita ovat Amerikan foorumeissa kehuneet hyvä laatuisiksi ja meinaavathan kinuskit lähettää ihmisen avaruuteen vielä tämän vuoden aikana, joten ei se niidenkään teknologia mitään ihan huonoa varmaankaan ole. Tarvike sähkö osista on itsellä erittäin huonoja kokemuksia, tehdas korjatut startit ja laturit erittäin huonolaatuisia, eikä nämä Us Partsinkaan myymät niitä kaikkein halvimpia ole.
   
 16. makke

  makke 1st gear

  Mä duunaan parasta aikaa yhteen jenkkipeliin peltejä jotka on Made in Taiwan R.O.C.
  Peräpaneeli näyttää istuvan varsin hyvin ainakin näin ensituntumalta. Kohta alkaa saman valmistajan takasivukylkien asennus, joten nähtäväksi jää kuinka loppupeleissä osat soveltuvat yksi yhteen. Mutta niinhän se on, että tekemällä niistä saa varmaan hyvät. ainakin pienemmällä työllä kuin olisi kaikkia paikkoja alkanut tekemään suorasta plootusta.
   
 17. Anonymous

  Anonymous Guest

  No Buickia onkin jo koottu kohta muutamia vuosia keskustan valtakunnassa, missä Maon sanoin "Itätuuli voittaa länsituulen"..

  Mutta ei taitaisi mulle kelvata kiinanpojan kuttaperkka puikki..
   
 18. Cammer

  Cammer 1st gear

  Mulla etupuskuri mallia kaukoitä. Ikää vuosi ja ruoste pukkaa molemmilta puolilta ulos, takapuolella isompina, etupuolella pienempinä pisteinä, kromauksen laatu muutenkin ihan D-luokkaa. Originaali made in USA puskuri takana on ruosteeton niin taka kuin etupuolelta.
   
 19. Mopeman

  Mopeman 3rd gear

  Tossa tapauksessahan kannattaa sitten ehdottomasti ostaa se orginaali tai kromauttaa se vanha täällä.
   
 20. jart$u

  jart$u Gearhead

  viimeksi kun ostin käyttikseen bensafiltterin niin kauppiaalla oli tarjolla kahta eri mallia purolatorilta 38 liitänällä: peltinen made in USA ja muovinen made in RUSSIA. ostin peltisen.
   

Kerro tästä muillekin!