V8-magazine Summer Meet Himos 18. – 20.6.2010

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Tapahtumat', aloittaja Teo, 7.12.2009.

 1. köyhä

  köyhä 3rd gear

  Tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta aiheutettu kuolinkolari vai puhdas onnettomuus, joka voisi sattua kenelle tahansa? Tätä puntaroitiin tiistaina Oulun käräjäoikeudessa, jossa luettiin syytteet Utajärvellä kesällä 2008 sattuneesta kuolinkolarista. Kolme nuorta kuoli ja kaksi loukkaantui aamukolmen aikaan sattuneessa onnettomuudessa, kun utajärvisen tytön ajama henkilöauto suistui ulos tieltä.

  Kihlakunnansyyttäjä Asko Hänninen vaati kuljettajalle tuomiota törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kolmesta törkeästä kuolemantuottamuksesta. Hän katsoo, että tuolloin 18-vuotias nainen tahallaan tai ainakin törkeästä huolimattomuudesta rikkoi tieliikennelakia, ei noudattanut olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta eikä sovittanut auton nopeutta liikenneturvallisuuden edellyttämälle tasolle. Näiden laiminlyöntien seurauksena kuljettaja menetti mutkan jälkeen ajoneuvon hallinnan ja se suistui koivurykelmään.

  Nuori nainen oli saanut ajokortin vain kolme päivää aikaisemmin ja oli ehtinyt ajaa vasta muutamia kymmeniä kilometrejä.

  "Vahinko on voinut sattua johtuen vähäisestä ajokokemuksesta ja ajotuntuman puuttumisesta", syytetyn asianajaja Kari Eriksson vetosi oikeudessa. "Tämä on suuri tragedia päämiehelleni. Hän ei muista itse tapahtumasta mitään, mutta sen seuraukset kulkevat mukana loppuelämän." Kuljettaja sai kolarissa lukuisia vammoja. Hän on sairauslomalla ainakin tämän vuoden loppuun. Kuljettaja itse ei halunnut tulla kuulluksi istunnossa.

  Syyttäjän käsityksen mukaan kuski ajoi onnettomuushetkellä huomattavaa ylinopeutta, minkä hän myös pyrki oikeudessa todistamaan. Hän haluaa tälle yli kahdeksan kuukauden mittaisen ehdollisen vankeusrangaistuksen, tuntuvan oheissakon ja vähintään vuoden mittaisen ajokiellon. Syyttäjä nosti oikeudessa esiin myös sen, että kuljettaja on ollut hallinnollisessa ajokiellossa 5.5.2010 lähtien ajettuaan useamman kerran ylinopeutta vuoden aikana.

  "Hän on näköjään tällaisen tapauksen jälkeenkin syyllistynyt ylinopeuteen", Hänninen huomautti.


  Turmassa kuolleiden 14-17-vuotiaiden nuorten omaiset yhtyivät syyttäjän vaatimuksiin. Lisäksi he haluavat kuljettajalta oikeudenkäyntikulujaan sekä yhteensä yli 20 000 euron korvauksia henkisistä kärsimyksistä.

  Kaikilla ei turvavöitä

  Kuljettaja kiisti syyllistyneensä törkeisiin rikoksiin. Hän katsoo, ettei ole tahallaan tai törkeästä huolimattomuudestaan aiheuttanut tapahtunutta. Hän myönsi kuljettaneensa autoa niin varomattomasti, että hän menetti sen hallinnan ja auto suistui tieltä. Hän kertoi käyttäneensä mahdollisesti liian suurta tilannenopeutta, ja aiheuttaneensa varomattomuudellaan kolmen nuoren kuoleman.

  Puolustus kiisti myös syyttäjän väitteen ylinopeuden ajamisesta. Sen mielestä ajonopeudesta tapahtumahetkellä ei ole minkäänlaista näyttöä. Esimerkiksi oikeudessa tiistaina kuultu 15-vuotias poika ei osannut arvioida, millaista vauhtia auto tuolloin ajoi. Poika istui takapenkillä, ja selvisi lievimmin fyysisin vammoin. Hän kykeni hälyttämään paikalle apua.

  "En nähnyt nopeusmittaria", poika selitti. Hänen muistikuviinsa on tallentunut lähinnä kova pamaus, jonka jälkeen hän heräsi autosta. Kuljettajan puolustuksen mielestä oikeuden tulisi määrätä naiselle rangaistukseksi sakkoja, tai jättää tuomitsematta rangaistukseen. Se kiistää myös vaatimuksen ajokiellosta.

  14-17-vuotiaiden nuorten hengen vaatinut ulosajo sattui 28. kesäkuuta Vanhallatiellä noin 600 metriä Utajärven keskustasta Vaalan suuntaan. Tiellä oli 40 kilometrin tuntinopeusrajoitus. Ennen onnettomuutta nuoret olivat ajelleet useita tunteja musiikkia kuunnellen ja he olivat matkalla hakemaan ystäväänsä töistä.

  Osa nuorista oli onnettomuushetkellä alkoholin vaikutuksen alaisena, kuski oli selvä. Kaikki eivät käyttäneet turvavyötä. Oulun käräjäoikeus antaa asiassa tuomionsa 21. kesäkuuta. ................................................................................................................................................................. Utajärvinen nainen tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kolmen nuoren hengen vaatineesta kolarista.

  Nainen sai rangaistuksen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kolmesta kuolemantuottamuksesta. Lisäksi hän joutuu maksamaan yhteensä 240 euron päiväsakot.

  Tuomitun kuljettama henkilöauto suistui tieltä Utajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla aamuyöllä 28. kesäkuuta 2008.

  Onnettomuudessa kuolivat oululainen 15-vuotias tyttö ja utajärveläiset 14- ja 17-vuotiaat pojat. Tuolloin 18-vuotias kuljettaja ja 15-vuotias poika loukkaantuivat.

  Kuljettaja oli saanut ajokortin neljä päivää ennen onnettomuutta. Nainen ajoi taajama-alueella huomattavaa ylinopeutta. Osa matkustajista ei käyttänyt turvavyötä.

  Syyttäjän mukaan nainen aiheutti nuorten kuoleman törkeällä huolimattomuudellaan, ja vaati naiselle yli kahdeksan kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

  Oikeus kuitenkin päätyi lievempään tuomioon, jonka lisäksi se hylkäsi kolarissa kuolleiden nuorten omaisten tuhansien eurojen korvausvaatimukset. Lähteet: http://www.kaleva.fi/uutiset/Utajarven- ... oja/856843 ja http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotim ... id=2211628 Laitetaan loppuun vielä linkki mikä rangaistus tulee pelkästä ylinopeudesta, jos tuo kuski vielä olis kumia polttanut niin elinkautinen olis ollut tiedossa http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/78703-245kmh- .kaahanneelle-napsahti-ehdollista
   
 2. PauliP

  PauliP 1st gear

  Mites tuo liittyy viime viikonlopun V8 Summer Meetingiin Himoksella?
   
 3. köyhä

  köyhä 3rd gear

  Liittyy yleiseen jeesusteluun, sakoista ja tuomioista sekä ajoiko Mies vai nainen :poff:
   
 4. JP-350

  JP-350 Gearhead

  Diiba ja daaba...Kivaa oli kuitenkin..Kiitos teidän. Tää kupru on mun ja sukulaispojan välinen,ok?
   
 5. JP-350

  JP-350 Gearhead

  Noista mäkiajokuvista pitää purnata sen verran että keksikää nyt pikkuhiljaa joku muu kuvakulma kun suoralta pätkältä auton keulasta..Sama homma viimevuotisissa kuvissa.Vai onko siellä vaan yks kohta mistä saa kuvata? Miten olis jyrkemmästä mutkasta auton perästä kuvattu? Saattas olla kiinnostavamman näköstä kun suoran ajelu.. :odroll:
   
 6. raggar

  raggar 3rd gear

  Hyvä pointti kuvakulmista.

  Nuo mun kuvauspaikat johtu ihan omasta laiskuudesta, en ruvennu kävelemään enempiä että sais parempia kuveja.

  Eikä oo vielä pitempä putkee että sais tsuumattua kunnolla, tuolla perusputkella ei kuuhun mennä.

  Viime vuonna olin tässä kuvaamassa:

  http://www.youtube.com/watch?v=9nrqeRREXl8

  Viereisen kaverin kameraan lenti kivi, onneks meni vaan uv-suodatin rikki.

  Sen verran oon ralleissa käyny että tulee tuo paikka katottua sen mukaan mikä on itelle ja kameralle turvallista.
   
 7. RAIVO

  RAIVO Gearhead

Kerro tästä muillekin!