Vaihtovirtalaturi ja ulkoinen säädin. Ei lataa

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja leemu, 11.4.2020.

  1. leemu

    leemu Gearhead

    Kyseessä tuollainen hieman reilumman kokoinen harrastuslaitos, eli Scania BF86S vuodelta -78.
    Laturi on Bosch ulkoisella säätimellä ja järjestelmän jännite luonnollisesti 24V.
    Tapahtunut seuraavaa: Viime kesänä värkki herkesi lataamasta, hiilet olivat aivan loppu.
    Nyt laturi on ollut muttereina pöydällä ja hiilet vaihdettu, ynnä toiseen hiileen tuleva johto vaihdettu kun oli poikki liittimen vierestä. Säätimen ja laturin välisiä johtoja uusittu, kun olivat vähintäänkin epäilyttävässä kunnossa.
    Nyt latausvalo palaa, eikä lähde lataamaan.
    Kytkin vahingossa johdot väärin laturin päässä ja heräte meni df-napaan, niin silloin valo paloi himmeästi ja latasi tyhjäkäynnillä 30V ja kierroksilla 32V.
    Kun kytkennän korjasi, niin laturi on taas ihan hengetön. Varovasti koitin, niin jännite nousee kyllä jos tarjoaa herätettä df-navalle.
    B+ ja D+ napojen välistä mitattu jännite-ero tyhjäkäynnillä 22V, D+ ja Df napojen välistä 0,2V.

    Millekäs tuon kanssa aletaan, olisiko säädin sökö vai täytyykö tuo kuussatasen fiiatin painoinen laturi kaivaa taas auton alta pois ja suolestaa pöydälle?
    Voiko säätimestä mittaamalla todeta sen kuntoa jotenkin? Mielestäni säädin on elektronista mallia, ei ainakaan näytä "tolppareleeltä" eikä sitä selvästi ole tehty avattavaksi.
    Kunnostettu laturi maksaa ~450€ oikeasti uusia ei ole saatavilla, joten jonkinlainen motivaatio vanhan korjaamiseen on olemassa..
     
    Muokattu: 11.4.2020
  2. nimat-13

    nimat-13 Gearhead

    Vikaan en osaa sanoa äkikseltään mitään.Mutta mulla pitäisi olla just tollasen laturi ja säädin tallessa,oli itsellä varalaturina mukana pitkillä reissuilla.Ja just Scania -86 78 oli auto.
     
  3. leemu

    leemu Gearhead

    Mikäli ovat tallessa, niin saattaisin olla kiinnostunut moisista.
    Toki riippuen, kuinka kalliiksi niitä arvostetaan.
     

Kerro tästä muillekin!