Vanin äänentoiston parantaminen

Ketju osiossa 'Lisälaitteet ja -varusteet', aloittaja magi, 25.9.2004.

 1. magi

  magi 1st gear

  Jos nyt aloittaisi suoraan etupään kaiuttimista, soittimen vaihdon jälkeen: Millaisia erillissarjoja olette asennelleet, 2-3 tie ja millaisiin asennuspaikkoihin? Ja vielä, mitä kokoa mahtaa olla kojelaudassa olevat ensiasennuskaiuttimet? Etukäteen kaikista aiheeseen liityvistä vinkeistä kiittäen.
   
 2. Vani-91

  Vani-91 1st gear

  Itte oon ajatellu samaa projektia alottaa.. Etupäässä on vakiona (siis G20:ssä) nämä 4x6 "ämyrit", (todellisesta tehonkestosta ei mitään tietoa) joissa on kyllä etukaijuttimiksi uskomaton tehonkesto (verratuna vaikka opel askonan orkkis kajareihin). ajattelin laittaa niihin tilatte jonku 2-tie sarja keskiäänet ja nurkkiin diskanteille siistit kupit. (sitte näkee kuinka lopullisesti tekee kun alkaa rakentamaan). Ajatuksena on myös ollut tehdä eteen kattoon se puupaneeli ( "mankkapaneeli", jota saa myös alkuperäis lisävarusteena, mutta maksaa hunajaa..) ja siirtää mankka sinne johon myös tulisi toinen vähän järeämpi 2-tie sarja ja ehkä myös la-puhelin yms. sälää jos rahat ja mielenkiinto riittää.

  Tällä hetkellä on takana pioneerin 10:n tuuman 400w 3-tie kajarit (riittää vaentamaan suuremankin juoppo lauman äänet..), niille on spl:n 2x100w(rms) vahvistin. Bassoina 4-kpl spl dynamiks 12 ja niille vahvistimena autostudion black chrome digipääte 1200w rms, ja ekuna alpine 1138. etupään orkkis kajarit on suoraan mankalta. Mankkana (vielä, ei kauaa) pioneer 4100. 12:n levyn boksilla.
   
 3. chevy76

  chevy76 1st gear

  Vaniin on mahdollista laittaa eteen periaatteessa kojikselle, oviin tai siihen soitin yms telineeseen joka tulee tuulilasin yläpuolelle. Ei joka paikkaan..Menee stereokuva sekaisin..

  Omassa vanissa on lasikuidusta tehty "telineet" kojelaudan päälle 6,5 elementeille. Vanerinen levy jossa elementti kiinni johon on laminoitu lasikuidusta sopiva kehys kojelaudan muodon mukaan. Siisti asennus. Välttämättä ei tarvitse tehdä 6,5 elementille paikkoja vaan suosittelen ennemmin 4-5.25 keskiääniä/ coaxiaaleja. Coaxiaalien hyvä puoli on se että ei tarvitse jakosuodinta eikä diskanttia erikseen asentaa minnekään. Bonusta on vielä että disse ja keskiääni tulee samasta paikasta eikä viiveitä yms korjauksia tarvita.

  Orkkispaikalle vaihtaminen on vattumoista koska ne pitää vaihtaa alakautta. Mieluiten tekee orkkispaikkojen päälle reiät ja asennuskaulukset vanerista, kuidusta, muovista yms materiaalista ja verhoilee sen sisustaan sopivasti..Näin ollen saa kaikki pää äänet kojiksen päältä, kuten puheen, kitarat yms..Kojiksen sisään kandee laittaa elementtien alle vanua jotta alapään soundiin saa hieman potkua ja elementit eivät pohjaa niin helposti..tehonkesto lisääntyy..

  Oviin jos asentaa, niin tällöin ei kande sinne alaosaan ainakaan laittaa koska ääni jää sinne ja äänikuvan nosto sieltä on aivan bebasta..Oven yläosaan jos saisi dissen ja keskiäänen, niin tilanne ei ole aivan niin huono..

  Sinne stereo hyllylle voi asentaa kajarit vähän kuin kojikselle, mutta nurinpäin ;) Ehkä pienet kotelot väsää sinne elementeille ja vanua sisään..

  Itselaittaisin kojiksen päälle. Laita maili osoite, niin laitan sulle kuvan..

  Yksi vaihtoehto vielä on tehdä kojelaudan päälle lasikuidusta ja vanerista pienet n:0.5-1L kotelot johon laittaa n:3-3.5" elementit. Näin ne saa suunnattua kuuntelijaa kohti..

  Pienet keskiäänet tietty vaatii midit jotka kandee ehdottomasti koteloida..Mulla oli ovessa 10" siellä alaosassa, mutta se oli ihan bebasta..Nyt upotin kojelautaan apparin eteen kojelautaan 2kpl Hertzin ES165 subeja 9,7L koteloon ja voin sanoa että midi alueessa on nyt munaa..Samoin pääkaiuttimiltä voi nostaa jakoa midien toistoalueen yli ja näin ollen tehonkestoa saa lisää..

  Muita vaihtoehtoja sijoittaa midi/midit on penkkien alle tai sivuun.

  Subin sijoituksella ei periaatteessa ole väliä koska se ei ole suunnattava taajuus..Takapenkin alle, konttiin(ei väliseinä mallit) penkin taakse yms.

  Kojelaudan päältä kandee ajaa kaiuttimet näin.

  Ylipäästö keskiäänille n:100-150Hz..

  Mideille kaistanpäästö n:120-60Hz

  Subille alipäästö n:50Hz..

  Jos termit ovat tuntemattomia, niin kysy lisää tai käy opiskelemassa
  www.autosound.fi tai www.autoala.net :)

  Takakaiuttimet voi sijoittaa jonnekin sopivaan paikkaan sellaisella tasolla että se ei edessä olijoita häiritse..Itselläni on takakaiuttimet päällä ainoastaa silloin kun katson elokuvia..(5.1 Dolby Digital äänijärjestelmä)

  Ja tässä hieman hintoja.

  Kojelaudalle keskiäänet 3-5.25" 50-100e..(monacor/Impact/RESaudio yms)
  Diskantit n:50-100e
  Jakosuotimet n:50e..

  Toinen vaihtoehto:

  Coaxiaalit joissa diskantti ja keskiääni samassa:50-100e

  Mideiksi 5-7L suljettuun koteloon Hertz ES165..64e/kpl..Mieluiten kaksi tai sitten yksi 8"..Esim: Hertz ES200 86e..Toimii n:10-12L suljetussa kotelossa.

  Toinen vaihtoehto mideiksi Monacor Predator 6/4..Toimii myös 5-7L suljetussa..145e/pr

  Subiksi joku 12" perussubi joka riittää mainiosti normaalikuunteluun..Popitteluun laitaisin toisen lisää tai järeämpiä elementtejä..100-200e..

  Takakaiuttimiksi kandee valita paikan mukaan sinne sopivat Coaxiaalit. 50-100e

  Itse suosittelen aina ajamaan kaikki vahvistimien kautta paremman kontrollin/tehonkeston ja dynamiikan takia, mutta jos kyseessä on budjetti ratkaisu, niin tällöin kojelaudan ja takakaiuttimia voi ajaa mankalla ja midejä ja subia vahvarilla johon riittää ihan joku 4-kanavainen 4*50 vahvistin..

  Sitten vielä pino asennustarvikkeita ja iloista mieltä asenteluun.

  Kysy lisää suoraan 0442938454 jos joku askarruttaa ;)
   
 4. magi

  magi 1st gear

  Kiitoksia paneutumisesta tähän asiaan, ajatuksenani olisi tosiaan tehdä kohtuullinen "face-lift" hyödyntäen myös tarpeettomana lojuvaa vanhempaa Panasonicin mankkaa + cd-vaihtajaa. Samoin lopputuloksen pitäisi olla kohtuullisen hillitty, Tokyo by night tunnelma ei ole tavoitteena.

  Ajattelin ensin, jos voisin vaihtaa 4x6" kaiuttimet esim. samankokoisiin 2-tie koaksiaaleihin, mutta vaikeaa noihin on päästä käsiksi ja näinköhän edes onnistuu pilkkomatta koko kojelautaa tuhannen palasiksi. Joten chevy76 jos sulta löytyy kuvia kojelaudan toteutuksesta, niin kiitollisuudella otan vastaan: magician@iki.fi.

  Takakaiuttimet ajattelin tehdä niin, että raksasen takalootassa kiinni olevat 6x9" skobet kokonaan tarpeettomina pois ja istutan tilalle asennusaukot paraiten peittävät subbarit (ilm. 10") ja vain niitä ohjaamaan joku sopiva vahvari. Näinkö tällainen toimisi?
   
 5. chevy76

  chevy76 1st gear

  Okay..Toteutushan on kiinni lähinnä itsestään ;)

  Juu, ne on vattumaiset vaihtaa sinne kojiksen sisään..Antaa niiden olla siellä ja hmm..Ota nyt se Nitro ettet saa slaagia. niin eli leikkaat kojelaudalta ne ritilät pois uuden elementin upotuksen halkaisijan verran..Sitten teet vanerista, kuidusta yms materiaalista elementeille asennuskaulukset jotka ruuvaat/liimaat yms kojelaudan pintaan..

  Onko toi 6*9 kotelo kuinka iso ja ennenkaikkea tiivis..Subi toiston edellytyksenä on kotelon tukevuus. Elementille sopiva kotelon koko. ja tiiveys..

  Mittaa minkä kokoinen kotelo se on niin sitten voin suositella siinä kotelossa toimivia elementtejä..

  Jos kotelo ei ole tiivis niin subitoisto on aika ponneton..Samoin jos on elementille liian iso tai pieni kotelo, niin toisto on joko veltto ja ponneton tai kova eikä mene alas..

  LAitan mailina sulle kuvan eräästä asennuksesta..
   
 6. Eraser

  Eraser 1st gear

  Spl Dynamicsin tuotteita aion omaan autoon haalia. Hinta/laatu-suhde kohdillaan.
   
 7. chevy76

  chevy76 1st gear

  No tuota..Eihän suomalaiset tunne kuin SPL dynamicsin ja DLS,n, vaikka markkinoilla on paljon muitakin hyviä merkkejä.. :eek: :eek:

  Ps.Mulla OLI joskus autossa SPL dynamicsia ja omistan vieläkin mutta ne ovat olleet 4v komeron pohjalla.. :eek: :eek:
   
 8. _jka_

  _jka_ 1st gear

  Itse ruuvasin juuri -95 vaniin uusia elementtejä. Tuon alkuperäisten vaihdon edestä voin luvata olevan vittumaista hommaa. Nyt siellä on tilalla 6 1/2" erillissarja, diskantit päällä kulmissa alkuperäisellä kiinnitysruuvilla kiinni. Alkuperäisten paikkojen käytössä on se hankaluus että lämmityslaitteen ilmaputket ovat kaiken aikaa tiellä. Niitä saa olla muovaamassa aika rankalla kädellä.
   
 9. Eraser

  Eraser 1st gear

  No tuota..Eihän suomalaiset tunne kuin SPL dynamicsin ja DLS,n, vaikka markkinoilla on paljon muitakin hyviä merkkejä.. :eek: :eek: [/quote]

  Omien kokemusten perusteella hyviä vehkeitä. Olen toki muun merkkisiäkin kuullut.
   
 10. KajS

  KajS Gearhead

  Panasonicin kasettiradio ja erilllinen "2x60W"-vaffistin vuodelta 1990 on kanssa hyviä :D :D

  Ne toimii edelleen ja ovat nähneet maantietä neljässä eri autossa.

  Tämä oli huonoa huumoria osastosta "ei oikeille hifisteille".

  Onneksi kaikki ei ole kierrätysäänentoiston sankareita, jotta Chevy76:llekin riittää asiakkaita. Ostakaa kunnon vehkeet ja asentakaa huolella (varsinkin kaiuttimet), sitten on kiva soitella sitä lempparimusaa autossa (jossei muori suvaitse zztoppia tuvassa).
   
 11. Jake Hammer

  Jake Hammer Gearhead

   
 12. Vani-91

  Vani-91 1st gear

   
 13. Jake Hammer

  Jake Hammer Gearhead

  Kiitoksia rehellisyydestä! :D

  Katsellaan rauhassa, jos jostain löytäis!
   
 14. Chewypete

  Chewypete 1st gear

  Chevy76
  eix ne vanhat kamat kantsis myydä pois siltä komeron pohjalta
   
 15. chevy76

  chevy76 1st gear

  Kannattaa, mutta ilkeääkö niitä tarjota enään kelleen..?? Tai jos tietää ite ettei ne ole niin hyviä ;) Tarjoatko niistä sitten jotain..?? ;)

  Liikkeellä on tämän kuun poistomyynti kun siirryn vain nettikauppaan. Asennushommia ei tällä alalla näin pienellä paikkakunnalla ole riittävästi. :(

  Eli tarjolla subeja, vahvareita, kaiuttimia, näyttöjä, dvd-soittimia, CD-soittimia, asennustarvikkeita 20/50% alella..

  Osa tuotteista löytyy www.teamkatsa.com
   
 16. Vani-91

  Vani-91 1st gear

  Tässä olisi kuva mun vanin ensimmäisestä bassokotelosta minkä siihen tein:
  Elikä kotelo on tehty takapenkin alle koko tila hyväksi käyttäen.
  [​IMG]
  Laitan kuvaa sitten uudestakin kotelosta jahka saa tässä joskus valmiiksi.
   
 17. paja1

  paja1 Gearhead

  laitetaan tänne niin ei tartte uutta ketjua aloittaa... pitäisi vaniin kytkeä tämä:
  https://www.autoviihde.com/avh-x7800bt.html
  ja kaveriksi sille lisänäyttö,mahd. edullinen. käykö esim joku 12v tietokonenäyttö tms? mahtuu joku 15-17 tuumanen. ja toi soitin kun pitäs ottaa vastaan kaikkee niin saako esim puhelimesta/padista siihen syötettyä juutubesta tavaraa? liian pitkä tauko ollu näistä sterkkahommista,ei näistä nykykotkotuksista mitää enää ymmärrä o_O
   
 18. Karpov

  Karpov Gearhead

  Ainakin bt:n kautta saat. Noissa soittimissa yleensä sellanen keltanen liitin, vähän kuin rca millä kuva siirtyy jos en ihan väärin muista.

  Sä haluaisit youtuben ruudulle?
   
 19. paja1

  paja1 Gearhead

  niin siis tarvittaessa netistä ohjelmaa autoon ylipäätänsä. toi soitin mulla jo on ja nyt kun ymmärrän näistä nykyhommista suunnilleen yhtä paljon kuin sika satelliitista niin vähän selvennystä vailla miten ton yhtälön saa toimimaan.
   
 20. Jopas_jotakin

  Jopas_jotakin 3rd gear

  Tuo keltainen rca-liitin on ns. komposiittivideoliitin, jossa koko kuva on mahdutettu yhdelle signaalipiuhalle, en tiedä miten hyvin nykynäytöt tukee NTSC tai PAL värikoodausta, joten jos saat yhdistettyä tuon keltaisen piuhan nykynäyttöön kuva voi näkyä mustavalkoisena. Siinä kai se suunnilleen oli. Tuo on siis vain yksi standardi kuvansiirrolle, yksi monien joukossa, eikä ehkä se laadukkain, mitään fullhd kuvaa ei tuommoisella ns. ikivanhalla vhs-nauhurien aikakaudella eniten käytetyllä kuvansiirtomuodolla et siis tule saamaan, mutta svga tason kylläkin 1024*768 ja tuon luulisi pienellä näytöllä riittävän tarkoituksiisi.
   

Kerro tästä muillekin!