Varoitus kiinalaisista Dorman tukivarsista GM 78-96 b-kori

Ketju osiossa 'Jarrut ja jousitus.', aloittaja RockHQ, 6.4.2012.

 1. RockHQ

  RockHQ 3rd gear

  Joo, päätin tehdä täydellisen alustaremontin -91 pullamallin capriselle. Tää on nähnyt tietä melkeen 300tkm, joten en alkanut perinteiseen puslat+pallonivelet-touhuun, koska (alkuperäisissä!) tukivarsissa oli varsin syviä ruostevaurioita eikä mun aikani riitä enää mädän tukivarren paikkaukseen. No, ostin tilalle Dormanin tukivarret jotka tulevat uusilla puslilla ja nivelillä. Alatukivarret olivat ihan ok, ei mitään hälyttävää nopealla vilkaisulla.

  Ylätukivarsissa sen sijaan löytyi iso valmistusvirhe.

  Tehtaalta yläpallonivelet on niitattu kiinni, ja vaihtonivelet ovat pulteilla kiinni. Pultin koko on 1/4", eli noin 6.35mm. Näissä Dorman-tarviketukivarsissa oli nivelet pulteille, jotka ovat noin 6mm, kovuusluokka 8.8 ja pultin kannassa merkintä CHS. Avasin pahvilaatikon tälläisestä tukivarresta. Huomasin, että pallonivel ei istu ihan nätisti tukivarteen, vaan parissa nurkassa irvisti rako pallonivelen valurungon ja tukivarren välissä. Lähdin kiristämään pultteja, ja kolme neljästä sorvasi kierteensä ennenkuin pallonivel oli tasassa tukivarren pellin kanssa. Näissä pulteissa oli jousiprikat ja ns. jousimutterit lukkoina. Kokeilin myös ehjäksi jääneet ruuvipenkissä, ja jostain suomalaisesta rautakaupasta ostettu 8.8 pultti kesti paljon isomman väännön kuin tämän kiinalaisen tukivarren pultti. Vaihdoin pultit 10.9 kovuuden M6-pultteihin ja -muttereihin, ja sain painettua pallonivelen tasaan tukivarren pellin kanssa.

  Jos mä en olisi katsonut tarkemmin näitä osia ennen asennusta, koko v*tun pallonivel olisi voinut irrota tukivarresta. Pultit oli tehtaalta kiristetty noin 15-20Nm kireyteen.
   
 2. gees455

  gees455 1st gear

 3. Fargo

  Fargo Gearhead

  Normi kiinanlaatua.

  Aina kannattaa tarkastaa huolella, itse vaihdoin kuskin puolelle dormanin ylävarren pari kk sitten kun oli kans mätä ja se oli ihan ok kaikin puolin. Laatu näjemmä heittelee noissa ja oli kai niin et mun varren oli kasannut jo sen verran vanhempi lapsi että oli jaksanut vääntää pultit kunnolla kiinni...
   
 4. RockHQ

  RockHQ 3rd gear

  Eli sun mielestä on ihan okei, että a) pultit on sormikireydellä ja b) pallonivel ei ole kiinni tukivarressa kuten pitäis?

  Huomattakoon että nää pultit antoi periksi sillä että otin 1/4" pikkuräikän vetopäästä kiinni, ja väänsin ranteella.
   
 5. RockHQ

  RockHQ 3rd gear

  Ihan samaa mieltä, nälkäpalkatut lapset näitä kasailee. Näihin yksilöihin ei vaan olisi auttanut, vaikka kuka olisi kiristänyt pultteja, kun pultin kierre korkkaa ennen kuin mitään momenttia on edes saavutettu.
   
 6. gees455

  gees455 1st gear

  "Pultit oli tehtaalta kiristetty noin 15-20Nm kireyteen."
  Tuosta sain sen käsityksen että jouduit vetään ton yli että sait pinnat kiinni ja moni vetää oikeesti pienemmät pultit ylikireyteen.
  Tottakait osat pitää olla kunnossa ja syytä ne on tarkastaa tuli ne sit mistäpäin tahansa.
   
 7. Bowtie

  Bowtie Gearhead

  Meillä putosi yhdestä Capricen etuylätukivarresta se taaemman puslan paikallaan pitävä mutteri ja välilevy, kyseessä myös Dormanin uusi tukivarsi. Onneks huomattiin ajoissa, ehkä pusla teoriassa voisi päästäkin pois paikaltaan? Mutsku on nyloc, eli lienee ollut löysällä? Tukivarsilla ajettu max. 2tkm.
   
 8. Caideman

  Caideman 1st gear

  Kyllä tää varoitus ihan aiheesta on. Noissa Dormaneissa on ollut tota jo jonkin aikaa. Ne pultit kannattaa vaihtaa uusiin heti kättelyssä.
  Esimerkki omalta kohdalta just parin viikon takaa, kun vaihdoin yhteen Astroon ylävarret, niin ne pultit oli kaikki RockHQ:n kuvaamalla tavalla. Löysällä ja nivel irti varresta. Kokeilin taas kiristää, niin kierteethän siltä oli jo mennyt tehtaalla.
   
 9. virta

  virta 3rd gear

  Ihmejuttu kun eivät osaa ees pultteja kunnolla tehdä...
   
 10. VooDoo

  VooDoo 3rd gear

  Halvempi lyödä vapputinasta tehtyihin pultteihin 8.8 päähän, kun että vaihdettas oikeasti 8.8 lujuuksisiin pultteihin.
   
 11. jifx

  jifx 1st gear

  mistä tilasit ne tukivarret?
   
 12. onneton

  onneton 3rd gear

  Joo on se jumalauta ihme että aivan luokatonta tavaraa myydään priimana.Ilmota vaan mistä tilasit että tietää olla tilaamatta yhtään mitään samasta kaupasta.Tarkoitus olisi itselläkin vaihtaa etupään osia tässä tulevaisuudessa.Just laitoin jousista kyselyn us-centeriin että mistä maasta jouset tulee heille,ei kiinnosta ostaa mitään kiinan paskaa.
   
 13. TompSa

  TompSa 2nd gear

  Kiinalaiset on niin viksuja. Kun jätehuolto on tollai kätevästi ulkoistettu, niin ei jää paska pyörimään omiin nurkkiin.
   
 14. Powerstroke

  Powerstroke Gearhead

  Varoitus ja muistutus on paikallaan, mutta ei kai tää kenelleen tullut yllätyksenä. Vanha OEM purkuosakin on aina parempi kuin China osa. Älkää ostako niitä. Chevyyn saa diileriltäkin monia OEM osia kohtuuhintaan.
   
 15. C2.0

  C2.0 Gearhead

  Harvemmin se laatu ja halpa on samassa paketissa. Itse tullut osteltua kyllä kiinalaista laatua ja pikku fiilauksin on kelvannut 8)
   
 16. Tomaso

  Tomaso 3rd gear

  Ei taida auttaa kaupan vaihto kun kaikki myy samaa tuubaa. Eri tuotemerkkisillä voi sitten olla eroja juurikin nivelissä, puslissa ja ruuveissa, vaikka itse varret olisi samat.


  Monasti ne "alkuperäisosat" alkaa olemaan samoja kuin halvat "kiinalaiset". Esim. kaverille tilattiin Suburbaniin alkuperäiset GM jarrulevyt. Tuli AC Delcot, made in China. Täysin samanlaiset levyt löytyisi esim. Raybestoksen paketista halvemmalla.


  Sitten kysymys uusia tukivarsia ostaneille

  Onko muodot kuin orggiksissa vai onko esim. reunojen taivutukset jääneet vajaiksi?  Mulla olisi sylillinen hyviä orggistukivarsia Capriceen ym. n. 1980-96 B-koppasiin kun vaan ehtisin (=viitsisin) irrottaa niitä
   
 17. jennyddy

  jennyddy 1st gear

 18. Impala76

  Impala76 Gearhead


  Niin tuo Ac Delco on alkuperäisosan merkki... Suurin osa gm tuotteiden alkuperäisosista on delcon valmistamia.. Ainakin näihin hiukankin vanhempiin näyttävät nykyään tekevän alkuperäisosatkin kiinassa. En tiedä sitten tehdasasenteisista osista,mutta todnäk. Nekin on nykyään suurinosa kiinassa valmistettuja. Tekeehän kiinalainen monenlaatuista osaa,riippuu ihan siitä että mitä siitä maksetaan.
   
 19. RockHQ

  RockHQ 3rd gear

  Tilasin tukivarret US-Partsilta, mutta ei siitä voi syyttää tavaran myynyttä firmaa, kun vaihtoehtoja sopivassa hintaluokassa ei oikeen ole. En jaksanut reklamoida asiasta, kun ei partsi sille mitään voi tehdä muuta kuin antaa toisen samanlaisen tilalle, ja toisaalta ongelma hoitui 3 euron sijoituksella pultteihin.

  Pulttien todennäköinen valmistaja:

  http://www.trademarkia.com/chs-77886930.html
  :rotfl:
   
 20. RockHQ

  RockHQ 3rd gear

  En oo kovin montaa dormanin tukivartta laittanut, yleensä korjaan vanhat, mutta näissä oli muodot ihan okei, pientä aaltoilua prässin takia mutta ei näkyisi, jos pinnassa olisi yhtään pölyä.
   

Kerro tästä muillekin!