Vedellä pois pestävä maali

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Kori', aloittaja Stressman, 3.10.2009.

  1. Stressman

    Stressman 3rd gear

    Mikä maali olisi sellaista, että sillä voisi maalata teräspinnan ja pestä maalin tarvittaessa helposti pois? Maalin värillä tai työn laadulla ei ole väliä, ainoa vaatimus on, että pigmenttiä on pinnassa sen verran, että osa näyttää maalatulta.

    Tarkoituksena ei ole kuvata mitään stunttileffaa tai yrittää nopeusennätyksiä, vaan saada teräsosiin sellainen väliaikainen pinnoite, että lämpötilajakauman voi mitata ir-mittarilla (pelkkä rauta heijastaa liikaa eikä anna luotettavaa lukemaa).
     
  2. WBBC

    WBBC Double Gearhead

    Miten olisi ihan tavallinen seinien maalaamiseen tarkoitettu lateksimaali?

    Niitähän on eri kiiltoateisina versioina, puolikiiltävästä mattasävyyn, jos sillä nyt on merkitystä tässätapauksessa?
     
  3. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Eipä lähde pesemällä pois jos ehtii kuivua. Ja ehtii varmasti, puoli tuntia riittää hyvissä oloissa.
     
  4. WBBC

    WBBC Double Gearhead

    No varmasti lähtee lateksi teräspinnalta ihan juuriharjalla tai painepesurilla.
     
  5. Heikki

    Heikki Gearhead Admin

    Mites Tiimarista löytyvät lasten ikkunamaalit sopisi kuvioon?
     
  6. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    No ei ihan helpolla lähde. Juuri männäviikolla maalailin lateksia korkeapaineruiskulla. Tarttui lateksisumu siihen kromattuun ruiskun kahvaan niin helvetin tiukkaan. Parina päivänä lainaruiskun pistoolia jynssäsin puoli tuntia, kun en kehdannut jättää värilliseksi. Lähtihän se, siinä oot oikeassa, mut ei helposti. Loppuviikolla suihkutin kahvan silikoniöljyllä ennen kuin alotin hommat, niin lähti vähän helpommin puhtaaks.

    Joku ladon seinään tarkoitettu punamultamaali saattais lähteäkin aika helpolla.
     
  7. Beornegar

    Beornegar 3rd gear

    Sumu varmaan kuivaakin nopeasti, mutta oikein paksun kerroksen kun tuota lateksia laittaa, esim pensselillä sutasee pari kerrosta, niin alimmainen kerros ei kuiva täysin pariin viikkoon ja lähtee kyllä valuen irti kun vähän vesiletkua käy näyttämässä.
     
  8. DX

    DX Double Gearhead

    Kuinkahan tiukkaan jässähtävät nämä kaapeliojan merkintävärit jos ne puhtaaseen ja kuivaan pintaan suihkii,
    aika pian tuntuvat kuitenkin ulkona häipyvän.
    olis kenties aika näppärä käytössä tuollainen kilikoliväri.
     
  9. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Me ei tiedetä kuinka kauan maalin tässä tapauksessa pitää pinnassa olla eikä sitäkään tiedetä miten lämpimäksi maalattava käikäle lämmitetään jos kerran lämmön jakautumista on tarkoitus mitata. Maalihan voi ehtiä kuivua läpikotaisin, ja lateksi ei kerran kuivuttuaan liukene veteen. Sellaista maalia tässä ei varmaanka haeta.
     
  10. Stressman

    Stressman 3rd gear

    Toki lateksikin lähtee melko helposti pois painepesurilla, mutta olisi helpompi jos maalin voisi pyyhkiä märällä rätillä tai vain huuhdella letkulla. Maalin tarvitsee kestää vain mittauksen ajan, eli max muutaman tunnin sisätiloissa. Lämpötila on jossain välillä 100-150C.

    Silmiin osui tuollainen juttu:

    http://takaisin.fi/VM_Cannonball.jpg

    Siinä kaveri kertoo käyttäneensä hiukan erilaiseen tarpeeseen jotain liituväriä ja toivoneensa, ettei sada koska se huuhtelee maalin pois. Mitähän maalia tuo on?[/url]
     
  11. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Nyt kun muistutit, niin tuli mieleen, että sisämaalina on joskus käytetty liitumaalia. Sen resepti on muistaakseni niinkin yksinkertainen, että maitoon sekoitetaan liitujauhoa. Sellaiseen olen joskus remppahommia tehdessäni törmännyt. Vesiohenteista maalia kun yritin vetää päälle, niin vanha maali liukeni alta pois. (Ot: Liuotinohenteisella maalilla päällemaalaus onnistui.) Liitujauhoa saa varmaan ostaa jostain perinnemaaleja myyvästä liikkeestä, jos on aikaa ja mielenkiintoa kokeiluun.
     
  12. radio_king

    radio_king 3rd gear

    Kasvihuoneiden ikkunoihin ruiskutetaan joskus varjostusmielessä kalkki(?)lientä,en kyllä mitenkään saa mieleeni tuotenimeä.Puutarharuiskulla pintaan ja kun on pestävä pois niin samaisella ruiskulla vettä päälle ja irtoaa helposti.
    Joku puutarhaliike(Schetelig etc.)voisi tietää mistä aineesta on kyse?
     
  13. El C

    El C 3rd gear

    Sanoisin että tässä kohdassa paras tapa on teipata, siis käyttää tarrakalvoa. Ei kaikista halvinta, mutta nopea poistaa ja vaihtaa väri kun tarvetta on. Tässä hommassa mä voin auttaa, kuuluu työn kuvaan.
    Pistä yv:tä , jos kiinnostaa.
     
  14. vespa68

    vespa68 Gearhead

    vesivärinapilla värjätty piimä? :eek:

    en tiedä kuin kestää lämpöä, tai palaako lämmössä kiinni, mutta tommosella sotkulla penskat saa aikaan peili/lasimaalauksia, jotka lähtee rätillä pyyhkimällä veks
     
  15. Quest

    Quest Gearhead

    Kalkkimaali, löytyy maatalouskaupoista.
     
  16. 1purehell

    1purehell Double Gearhead

    Eikös automaalarit käytä esim. maalauskammion seiniin suoja-ainetta? Sen päälle voi maalata, mutta sen saa huudeltua vedellä pois. Maaliksi voi käyttää ihan mitä vain.
     
  17. Seppä Leonardo

    Seppä Leonardo Gearhead

    Kokeile painoväriä.Maalasin tietämättäni Sadoliinin valmistamalla värillä lokasuojan kaverille 70-luvulla,toi itse maalit ihmettelin hieman huonoa peittävyyttä.Kelpasi kuitenkin kun oli jobbarin antama urakka.Loppui sen liikkeen työt kun oli sateella maali huuhtoutunut pois.
     
  18. MikkoV

    MikkoV Gearhead

    Ihan peristeistä astianpesuainetta muistelisin kuulleeni maalaamossa käytetyn estämään tuota maalin tarttumista seinille, eli ruiskutellaan fairyvettä seinille ja ennetaan kuivua sinne. Maalipöly lähtee sen jälkeen huuhtelemalla pois.
     
  19. vinkkeli

    vinkkeli Gearhead

    nykyäjan painovärit ei lähe vedellä ovat liuotin pohjasia...

    armeijalla tietääkseni joitain värejä mitkä pestään pois olisko ollu jokin valkoinen mitä tietty talveksi laittavat...
     
  20. Cheyenne

    Cheyenne 1st gear

    Minäkin tota kalkkimaalia (/ kalkkivelliä) suosittelisin.
    Ottaa hyvin kiinni, ja lähtee vedellä pois.
     

Kerro tästä muillekin!