yleismallin lamda-anturin johdot..

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja lucifer74, 23.3.2005.

 1. lucifer74

  lucifer74 Gearhead

  Elikäs tossa tbi:n omassa lamdassa on vain yksi mustajohto ja tossa "tarvikkeessa" on neljä johtoa: kaksi valkoista, musta ja harmaa. Mikä noista kytketääm tohon orggiksen johtoon?
   
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  eikö ois helpompi hommata se 1 johtoinen lambda?eikä o kallis.mut noista johdoista joku on lämmitys(ehkä kaksikin),joku voi olla maa tai ulkoilma (vertailuarvo) lambdalle,joku taas signaali.arvo nyt siitä sitten jotain
   
 3. autoilija

  autoilija Gearhead

  Ei mahda nelilankaista saada viritettyä siihen 1 lankaiseen.4 lankainen on esilämmitettävä.Muistais sen juttelevan piuhan värin niin voisi kai sitä kokeilla mutta en itse sitä tekisi,ecm on sen verran riskialtis poltettavaksi etten yrittäisi jos ei varmuutta ole täydellisesti.Yleismallin 1 lankainen uusi anturi ei paljoa maksa,30-40euroa.
   
 4. SPORT TRUCK

  SPORT TRUCK Double Gearhead

  Paha sanoa mikä on mikin jos mukana ei tullut kytkentäohjetta...kaksi niistä on kumminkin maajohtoja eli lämmityksellä ja signaalilla molemmilla omansa.
  Sitten on lämmitysvastuksen johto ja itse signaali.

  Musta on signaali

  Harmaa on signaalin maadoitus

  Valkoiset ovat lämmitysvastuksen piuhat...eli toiseen virta ja toinen maihin.

  Näin näyttäisi olevan Bosch:n standardi ja kai se omassakin noin on.


  Toki on järkevämpää hankkia 4-johtoinen lämmitettävä lambda kuin yksijohtoinen,varsinkin jos käyttää sitä peltisarjojen kanssa.
   
 5. autoilija

  autoilija Gearhead

  Mites se kytketään 1 lankaiseen se 4 lankainen jollei ole sitä ohjausta sille,jää hyöty vähille ja tulee äkkiä täystuho.Kehoittaisin hommaamaan sen 1 lankaisen ja homma olisi jo tehty ja olisit tien päällä kun se ei ole kalliskaan
   
 6. SPORT TRUCK

  SPORT TRUCK Double Gearhead

  On se minulla ainakin hyvin toiminut 4-johtoisella jo 6-7 vuotta...kunhan ensin selvittää kyseisen lambdan kytkennän varmuudella.

  Lämmitysvastukselle otetaan virta siten,että lämmitys on aina päällä virtojen ollessa päällä.

  Maadoitukset voi laittaa samaan pisteeseen ja signaalin maadoitus EHDOTTOMASTI samaan pisteeseen kun ECM:ltä tuleva maa,josta lambdan kehittämä signaali maadoitetaan moottorin runkoon.

  Jännite ero saattaa aiheuttaa virheen jos näin ei tehdä.

  GM:n TBI moottorissa se tulee termarikotelon pultinalle tai sen läheisyyteen. Vaaleanruskea johto,jossa mahdollisesti musta tai valkoinen raita.
  Lambdan maadoitus samaan pisteeseen.
   
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

  Muistelisin että 4-lankainen kytketään kuten 1 lankainen; valkoisista toinen esim virtalukon kautta ja toinen maihin eli lämmitys kytkeytyy kun virrat laitetaan päälle. signaali normaalisti ecm:lle. se yksi signaalin maajohto on ylimääräinen, sen voi kytkeä esim lohkoon jolloin jolloin on parempi maadoitus
   
 8. Anssi

  Anssi Gearhead

  Eihän tuollainen tavallinen nelipiuhainen lambda mitään ohjausta tarvitse. Se toimii ihan samalla tavalla, kuin yksipiuhainenkin. Laajakaistalambda on sitten kokonaan oma juttunsa ja siihen tarvitaan oma ohjain. Kuten aiemmin todettiin, niin ne "loput" piuhat on vaan lämpövastuksen ja maan piuhoja.

  Mä voisin katsoa ne värit tuolla tallilla, kunhan sinne taas joskus ehdin pääsiäisen jälkeen..
   
 9. lucifer74

  lucifer74 Gearhead

  Tykkääkö lamda kyttyrää jos putki loppuu 15cm anturin jälkeen?

  Eli jos ajais lavetille ilman anturia jos se kerran käy "vikatilassakin" sen verran..

  Kun kytkee ton uuden anturin niin tunnistaako boxi automatic että osa on toimiva vai pitääkö vikamuistia kopeloida?
   
 10. Mudracer

  Mudracer Double Gearhead

  Ei se happianturi ole edes ihan pakollinen laitos ja kone toimii ilmankin! Se kyllä antaa vikakoodin mutta ei pistä mitään vikatilaa päälle!
   
 11. autoilija

  autoilija Gearhead

  Juu kyllä sen varmaan pelaamaan saa muttei jollei ihan varmuudella osaa kytkeä sitä oikein niin jättäisin väliin ja hommaisin sen mikä siihen kuuluukin.Kone varmaan pelaa ilman sitäkin muttei varmaan optimaalisesti.Joskus dodge-vainaaseen hommasin tuollaisen yleismallisen,mikä oli kylläkin samanlaisilla johdotuksilla,niin se pelasi sillä jotenkin mutta oli omituisia rykimisiä ja käyntihäiriöitä.Niitä tutkittiin ja selvyyttä ei löytynyt ennenkuin anturi vaihdettiin alkuperäiseen,joten voi olla aika tarkkaakin yhteensovitusta joskus.
   
 12. SPORT TRUCK

  SPORT TRUCK Double Gearhead

  Lambdan piuhat menee siis näin:

  musta = signaali lambdalta ECM:lle

  harmaa = lambda-anturin maadoitus

  valkoinen 1 = lämmitys,eli virta tähän silloin kun autossa virta päällä

  valkoinen 2 = lämmityksen maa

  Harmaa ja ECM-boxilta tuleva signaalin maadoitus on kytkettävä samaan pisteeseen ettei tule jännite-eroa.
  Siis se sama signaali joka lähtee ensin lambdalta mustaajohtoa pitkin ja palaa takaisin maadoittuen lopulta moottorin runkoon.
   
 13. lucifer74

  lucifer74 Gearhead

  Eli kertauksena:

  Tässä tapauksessa TBI:n johtosarjan maadoitus on tulipellissä. Samaan pulttiin siis toi lamdan maadoitus (harmaa) ja homma pelittää?
   
 14. lucifer74

  lucifer74 Gearhead

  Paljastan jälleen tyhmyyteni, mutta silti: Mitä noi peltisarjat vaikuttaa lamdaan ja mikä hyöty tosta lämmityksestä lopulta on?
  Peltisarjana "shorty" eli se mitä rodiäijät käyttää, kun satsi menee "nuolemalla" lohkon vierestä..
   
 15. SPORT TRUCK

  SPORT TRUCK Double Gearhead

  Juuri niin,paitsi se kannattaa maadottaa suoraan moottorinlohkoon,samaan pisteeseen myös sitten se ECM:ltä tuleva signaalin maa piuha ja miksei myös koko ECM.

  Alunperin lambdan ECM:ltä tuleva maa(signaalin maadoitus) on maadoitettu imusarjaan.

  Voihan siitä rintapellissä olevasta maadoituspisteestä vetää johdon suoraan lohkoonkin,kuten itse haluaa...

  Lisäksi lambdalta tuleva erillinen maa(sama kun lambdan runko,se harmaa) antaa varmemman kosketuksen johtoa pitkin kun pakosarjaa pitkin...ruoste pulteissa,tiiviste välissä jne.

  Peltisarjojen kanssa saattaa lambdanlämpötila jäädä liian matalaksi tai vaihdella,jos sijoitettu kauaksi kollektoriin missä luonnollinen paikka...lämpötila tärkeä oikean tuloksen kannalta...siksi lämmitettävä parempi.
  Valusarja "varastoi" suuremman massan myötä paremmin lämpöä,eikä lämpötila vaihtele juurikaan.
   
 16. Mudracer

  Mudracer Double Gearhead

  Ne peltisarjat ei vaikuta mitenkään siihen anturiin.
  Tota lämmitetävää kannattaa käyttää siksi että kaupunkicruisailunopeuksissa pakokaasu ei ole tarpeeksi kuumaa jotta anturi osaisi tulkita seoksia oikein ja siihen ei nyt juurikaan vaikuta onko sarja valua tai tuubia.
   
 17. Anonymous

  Anonymous Guest

  Näin kannattaakin tehdä, jos ei tiedä mitä tekee. Kuten kuitenkin tässäkin threadissa on muutamaan otteeseen aiemminkin todettu, niiin ECU:lle on yksi hailee että mikä lambda siellä langan päässä on koska kaikki kapeakaista-anturit toimivat samalla periaatteella - johtojen lukumäärästä riippumatta.

  Niin, kuten itsekin totesit, niin anturit kannattaa kytkeä oikein. Sen lisäksi kannattaa käyttää yhteensopivia ja kunnossa olevia antureita.
   
 18. Anonymous

  Anonymous Guest

  Tervehdys,


  Just niin, eli kyllä labda-anturilla ja lambda- anturilla on eroa. Onpa esim. selkeät havainnot siitä, että esim. tiettyyn GM- vehkeeseen ei ei saa Boschin valikoimasta niin hyvin toimivaa anturia kuin AC- Delcon valikoimasta, oli sitten kysymys lämmitettävistä tai ei.


  Terveisin,

  Vieras
   
 19. lucifer74

  lucifer74 Gearhead

  Entäs Biltemasta.. :wink:
   
 20. JAMANT

  JAMANT Double Gearhead

  Ja sama juttu Jeepin antureilla...
   

Kerro tästä muillekin!