Tinaus?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Kori', aloittaja kallioj, 19.10.2001.

  1. kallioj

    kallioj 1st gear

    Onko tietoa koritinauksesta? Mitä vehkeitä tarvitaan, miten tapahtuu, mistä aineita, mitä aineita...?

    Oviprojektin yhteydessä puhuttiin saumojen vasaroimisesta. Mitä tällä tarkoitetaan ja mitä hyötyä moisesta on?
     
  2. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Saumojen vasrointi tehdään hitsauksen jälkeen.
    Eli kun on hitsattu esim 20mm pätkä, otetaan käteen 'sopiva' vasara ja vastarauta.
    Vastarauta sauman nurjalle puolelle ja vasaroidaan saumaa. (Tarvittavaa vasarointiaikaa vaikea sanoa - ei tule koskaan edes ajettelleeksi-, mutta nyrkkisääntönä vois sanoa, että kunnes sauma on jäähtynyt sen verran ettei se ole enää kuuma).

    Vasaroinnin hyöty: Sauman lujuus kasvaa ja tärkeimpänä pidän itse sitä, että nk 'vetely' pysyy aisoissa.

    Tinauksesta:
    Ensiksi, on pirun hankalaa ja vaatii harjoittelua!

    Periaatehan on yksinkertainen, tinattava alue puhdistetaan huolellisesti esim teräsharja (ei suositella liuottimia tms).
    Sen jälkeen jotkut "polttavat" vielä pinnasta epäpuhtaudet pois.

    Pinnalle sivellään pohjustusaine, jota lämmitetään kunnes sen pinta muuttuu 'tinamaiseksi'. Pyyhkäistään nukkaamattomalla rievulla 'saatua pintaa' jolloin lopputuloksena pitäisi olla ohut tinakalvo metallin pinnassa.

    Sen jälkeen tehdään varsinainen tinaus, eli tinatankoa ja pintaa lämmitellään (yleensä liikaa, jolloin tina tipahtelee iloisesti lattialle :grin: )ja muotoilemiseen käytetään lämpöä ja jostakin kovasta puusta (pyökki, omenapuukin on hyvä vaikkei kovaa) tehtyä lastaa.

    Lastaa kastellaan joko mehiläisvahaan tai öljyyn, jottei tina tartu siihen kiinni.

    Lämmittämiseen voi käyttää joko kaasuhitsauslaitteita tai esim pieniä propaanikaasu pulloja.





    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Eyetech 2001-10-19 10:46 ]</font>
     
  3. Anonymous

    Anonymous Guest

    Huomioita omista tinausharjoituksista viime talvena: Lastaan kannattaa panostaa, mikä lie havuvanerinen paistinlasta kärvähti välittömästi. Vaakapinnoilla homma huomattavasti helpompaa, käännä kaikki mahdollinen vaateriin, ammattilainenkin säästänee aikaa, vaikka osaisikin pystyhommat. Hyvännäköinen rätti ei sitten ollutkaan nukkaamaton, pallerot ei lähde tahmeasta pohjustusaineesta kuin polttamalla. Pieni propaanipullo oli kätevä, lämmön (liekin) voi nähdä (vrt. tinakolvi), ei paina, voit laskea käsistäsi mihin vaan ja letkut ei ole tiellä. Maksoi Prismassa vähän toistasataa. Pohjustusaineesta huolimatta tina meinaa hylkiä hitsipalon reunoihin jäävää mustaa rantua, eli hio niin paljon kun voit ja käytä koneellista teräsharjaa. Messinki- ja rstharjoista voi jäädä "pölyä" josta tina ei pidä -eli teräsharja. Pohjustusaineesta jää aika kovan luokan myrkkyä tinapintaan. Pese raa'alla liottimella ettei maalit korkkaa. Nimim. eka yritys ja hyvin on kesän kestäneet.
     
  4. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Samoja ongelmia, eli nuo saumojen "kuopat"
    Ajattelin seuraavaksi koittaa hiekkapuhallettuun pintaan.
    Vai onko jo kokeiltu.

    Vaaka-asento on todellakin helpoin, luonnollisesti. Pystyynkin saa, mutta hukka% on suuri (juoksee hienosti sinne lattialle :grin: )

    Tuo jäi tosiaan mainitsematta, eli tinauksen/hionnan jälkeen on pinta pestävä hyvin. Niinkuin aina ennen maalia <IMG SRC="/eyeball/images/smiles/icon_wink.gif">

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Eyetech 2001-10-19 13:54 ]</font>
     
  5. Anonymous

    Anonymous Guest

    Hiekkapuhallus voi olla vähän riskaapelia. Miten ois ainakin Retrolehdessä (muistaakseni) kehuttu raesieppo, periaate vähän sama kuin kynäruiskussa. Vois olla kova sana myös käyttöauton alkavien maalikuplien korjauksessa.
     
  6. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Eli siis miten?
    En ole lukenut, kerrotko lisää.
     
  7. heh heh©

    heh heh© Gearhead

    Mitäs poijjaat tuumaa semmoisesta, kun olen hankalimpia paikkoja korjaillut juottaen messingillä tai hopealla. Ja olisi taas tarvis juotella kattoluukun ympäriltä ruostuneita reikiä.
     
  8. Anonymous

    Anonymous Guest

    En muista käyttikö raesieppo hyväkseen hiekkaa vai esim. lasikuulia, mutta puhallettava ala oli kolikon luokkaa. Ja ilmeisesti toimii pienemmillä paineilla kuin isot vehkeet. Eli ei pelkoa vetelystä? Lisäksi laite keräsi jollain konstilla käyttämänsä rakeen talteen uudelleen käyttöä varten. Oiskohan hinta ollu jotain toista tonnia.
     
  9. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Raesiepon periaatteella toimiva hiekkapuhalluspistooli löytyy biltemasta, hinta jotain satasen. Toimii ainakin pienten ruostekukkasten kanssa kohtuullisesti.
    nimim. vanhan hiacen omistanut
     
  10. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Juu, semmoinen on ja pelittää hyvin, paitsi se kierrätys on niin ja näin, mutta ei pölise pahasti.
    (Termi 'Raesieppo' oli vaan outo, eikä sillä kynäruiskunkaan kanssa yhteistä ole muuta kuin se, että molemmat tarvitsee paineilmaa <IMG SRC="/eyeball/images/smiles/icon_wink.gif">)

    Pieniin paikkoihin käypä peli.

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Eyetech 2001-10-25 11:54 ]</font>
     
  11. Anonymous

    Anonymous Guest

    Hyvä tietää tuo Bilteman homma. Varmin tapa säästää rahaa harrastuksessa on kertoa jollekin aikomuksesta ostaa joku hilavitkutin joka maksaa vaan muutaman tonnin. Heti joku kertoo kuinka jostain saa 10 x halvemman tai kuinka itse voi tehdä esim. polkupuörän pumpusta, kumilenkistä, cd-levystä ja dödöpullosta toimivan ilokaasulaitteiston (älkää kysykö miten). Kertomalla avoimesti omista suunnitelmista olen säästänyt isot rahat.
     
  12. Anonymous

    Anonymous Guest

    Koska minulla ei ole kokemusta korien rakentelusta niin kysyisin että mikä tämän
    tinaamisen tarkoitus on? Onko se vähän niinkuin "pakkelia pintaan" mutta paljon parempi vaihtoehto.. vai?
     
  13. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Jeps, olet ymmärtänyt asian oikein.

    Homman historia karkeasti on se, että aikoinaan kun kustomhemmot isonveden tuolla puolen tekivät korimuutoksia, polyesterikitti oli tulevaisuutta, josta kukaan (niinkuin nyt ei tiedetä mitään hymmerzypperwespoolimasiinasta, mutta joka varmasti tulee <IMG SRC="/eyeball/images/smiles/icon_wink.gif"> )ei tiennyt mitään.

    Niimpä nämä hemmot käyttivät tinaa (joka on itseasiassa lyijyn ja tinankombinaatio, abaut suhteessa 60/40 -->Tinareki, Leadsled)

    Nykyään tinaa on järkevää käyttää varsinkin sellaisissa paikoissa jossa kitin lohkeaminen tms vaurio on ilmeinen (oven reunat esim.).

    Sinänsä jos kittaus tehdään kunnolla ja sitä käytetään tasoitukseen , eikä muotojen tekoon, homma on OK.

    Kittipurkin kyljessähän lukee nimenomaan "tasoite" <IMG SRC="/eyeball/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  14. iji-69

    iji-69 1st gear

    täälläpäin eräs peltiseppä käyttää tinaa hitsattujen saumojen viimeistelyyn;eli migin jättämät huokoset menevät umpeen eli sauma ei kuki seuraavana kesänä. itseasiassa tehtaallakin ainakin 70-luvulla on käytetty tinaa sauman "tiivistykseen"; omaa -72 Capria pellille hioessani aikoinaan huomasin että kattopalan ja takaneljänneksen sauma oli tinattu ja sen päällä oli polyesterikitti tehtaan jäljiltä. ja se onkin ainoa sauma mistä
    Capri ei ruostu. <IMG SRC="/eyeball/images/smiles/icon_wink.gif">))
     
  15. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Saumojen viimeistely tinalla on ihan OK, sinänsä jos pohja on putsattu hyvin, pakkelikin käy.
    Pakkelihan muuttuu yleensä 'huonoksi' silloin kun sitä on useita kerroksia ja paksusti. Siinämielessä tinaus on hyvin tehtynä parempi.
    Haittapuolena huomattavasti hankalampi poistaminen kuin pakkelista.

    Tehtaat ovat käyttäneet tinaa suunnitteluvirheiden peittämiseksi <IMG SRC="/eyeball/images/smiles/icon_wink.gif"> jo pitkään. Omassa -52:ssakin on tullut tinaa vastaan jo riesaksi asti ja välillä paksulti...

    Huomattavaahan on, että myöskään tinaan (vrt kitti) ei hitsaus tartu.
     
  16. Roadrunner

    Roadrunner 1st gear

    Paljonko tina maksaa?
    Oon ollu työharjottelussa yhessä autoliikkeessä, ni se peltiseppä ei käytä mitään tinaa tai pakkelia. se vaa takoo vasaralla sun muilla harveleillä pellit suoriksi ja on muuten vähän v***n hyvää jälkeä, kunpa pystyis itteki samaan.
     
  17. Anonymous

    Anonymous Guest

    Sen äijän haluaisin nähdä :smile:
     
  18. Roadrunner

    Roadrunner 1st gear

    On se aika hemmo, jotain pienii kuoppii se tayttää heppikoneella mis on joku ihan ihme pää.
     
  19. 4dFunClub

    4dFunClub 1st gear

    Hintoja en muista enää yhtään, mutta jäähdytinkorjaamot ostavat tinaa kilokaupalla työn puolesta ja itselläni jäi sieltä ostettuna pohjustusaine/tinasatsi maksamaan ehkä puolet autotarvikeliikkeen hinnoista. Tulipa mieleen rahanlähde valtiolle. Pakkelille vois laittaa 100% autoveron. Ilahduttaisi pidemmän päälle montaa "huippuhyvän" käytetyn auton ostajaa :grin:
     
  20. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Ettei olisi hiilipuikko, millä oikaisee/kiristelee?
     

Kerro tästä muillekin!