Hydraulit & Kiruna-systeemit ja Ilmajousitus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Jarrut ja jousitus.', aloittaja Anonymous, 26.10.2001.

  1. Anonymous

    Anonymous Guest

    Nykyään on Suomessakin liikenteessä runsaasti autoja, joissa on näitä meksikaanien suosimia maavaran nosto/laskusysteemejä.

    Onko kotimaisten lowridereiden laitteet yleensä hydrauleja vai niitä toisia, joita jossain Kiruna-systeemiksi kutsutaan?

    Mites sellainen viritys menee Suomessa katsastuksesta läpi ja mistä nämä täkäläiset harrastajat laitteet ostavat? Paljonko setti maksaa ja onko vaikea asentaa?
     
  2. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Nyt en ole 100% varma, mutta..

    Käsittääkseni sellaiset latinon-vatkaimet ovat kiellettyä hetelmää koto suomessa. Mutta noita säädettäviä ilmajousia löytyy aika monista kustomeista.

    Yksi ameriikan firma joka valmistaa kaikenlaisia ilma-jousi systeemejä on Air Ride Technologies. Ruåtsin puolelta löytyy jopa diilerikin! Hinnat jotka itse tiedän ovat nuo jotka ART:in sivuilta löytyvät..

    ainakin yksi länsi-naapurissa näkemä Impala oli rakennettu kokonaan omin voimin, eli kundit ovat etsineet sopivat säiliöt, kompurat, yms. ja lähteneet siitä. Oli aika hurjan näköistä menoa kun auton keula pomppi! Kamat lensi sisällä ja runko oli kaarella! ..ei muuten taida sekään olla liikenteessä kauaa tuota menoa? <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">

    Itseäni kiinnostaa aihe myös tuon katsastuksen kannalta..

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Dobermann 2001-10-29 16:57 ]</font>
     
  3. Anonymous

    Anonymous Guest

    en tiiä miten tuo asia virallisesti on,mutta meikäläisen impalassa on ainakin hydraali pumppu ja sylinterit joka nurkalla. ollu katastettuna liikenteessä joku vuosi sitten. oon just luopumassa sähkömoottoreista ja laittamassa hihnapyöräpumppua sekä 12v venttiileitä. riittää ihan hyvin ku ei oo tarkotus pompotella autoo.
     
  4. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Siis Häh?

    Kerroppa lisää?
     
  5. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Käsittääkseni Herstin Timpan Buickissa on myös joka kulmassa ilmajouset..

    Eikös juuri nuo latinon-sekoittimet ole kielletty, muuta säädettävä jousitus ei? Vrt. Sitikat..

    Joo, tosiaan: kerroppas lisää siitä härvelistäsi? kuvia? <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  6. Heikki

    Heikki Gearhead Admin

    Mitenkähän tämän Chevyn systeemi on toteutettu...?

    Katso kuva!
     
  7. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Riittävästi kaljaa kontissa? :lol:

    Meneekäs se muuten minkälaisen katsastuksen/lupa-anomuksen puolelle jos auton joka kulmaan iskee ilmajouset? Jousitus tyyppihän muuttuu?

    Onhan vaihtoehtona se, että jättää alkuperäiset jouset ja laittaa tosityön tekemään nuo ilmapussit.. Sitten vaan etsimään väsähtäneitä jousia! <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif"> Air Ride kylläkin tekee coil-over versioitakin.. Hmm..
     
  8. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Noista jousitussysteemeistä....

    Hommahan on niin, että hydraulit ja ilmajouset jne ovat käypäsiä ja maailmalla testattu, mutta valitettavasti lainlaatijan mielestä moisia härveleitä ei Suomessa tarvita, mikä sinänsä on ihan oikein (poikkeuksena Hesan seudulla voisi salliakkin), tiet on nääs niin huonossa kunnossa että ne ovat tarpeettomia....

    Nyt kun näitä kapineita asennetaan katsastuksen jälkeen, voipi käydä niin että lainlaatija kieltää kaiken autoihin tapahtuvan muuntelun....

    Maalaan kyllä piruja seinille, mutta pointin ymmärtänette. Paljon järkevämpää olisi pyrkiä toimimaan niin, että ne saisi laillisesti asentaa.
     
  9. 4dFunClub

    4dFunClub 1st gear

    Olen käsittänyt, että joitain ilmajousilla varustettuja autoja on virallisesti katsastettu. Mutta hydrauleilla ei yhtäkään, eli kaikki "jälkiasennettuja". Ruotsin pojat olivat männä kesänä Powerissa väittäneet, että siellä hydraulit saa katsastettua. Jos eivät sahanneet juopunutta suomipoikaa linssiin. Katsastuskonttoreilla on nykyään mukavaa porukkaa, jotka mielellään leimaisivat kaikenlaiset rakennelmat. Mikä tahansa duunattu vanha auto on varmasti miellyttävämpi katsastaa kuin 300 mk:n -82 ruostekirsikka. Mutta määräysten mukaan on toimittava, muuten käy kuin eräälle lähiseudun konttorille, jolta meni muutoskatsastusluvat joksikin aikaa kv-Mersuissa tapahtuneiden väärinkäytösten takia. Eli yhteyttä pitäisi ottaa taas korkeampiin sfääreihin. VTT:n testaus?

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: 4dFunClub 2001-12-19 00:04 ]</font>
     
  10. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Ilmajouset on monissakin, esim omassani takana, ja katsastuksessa ei ole ollut mitään onkelmia. Myös tuo Herstin Buick on ollut leimassa ja liikenteessä ja käsittääkseni siinäkin on ollut ilmat joka kulmassa jo pidempään..

    Pitänee yrittää käydä konttorilla kyselemässä.. Siis olen käynyt eräällä Helsinkiläisellä konttorilla josta saa jopa LOISTAVAA palvelua, inssit jaksavat vastailla kymysyksiin ja ottaa selville kun kysyy. Väittävät pojat että siitä on hyötyä kuitenkin vaikka en tulisikaan sellaista katsastamaan mistä kysyn. Onhan se niin että varmaan joku muukin on keksinyt saman? <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  11. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Joo, mutta epäilenpä että siellä on varsinaisena jousielementtinä vanha jousi.
    Eli esim lehtijousen viereen saa kyllä ilmapussin suht vaivattomasti asennettua, mutta kierrejousi onkin hankalampi.
    Eli lakia voi tavallaan kiertää käyttämällä lehtijousta vain takatukivartena.

    Jos kierrejousen tilalle on pistetty ilmajousi (eli siis kierrejousi otettu kokonaan pois) ei "vahingossa" annetusta leimasta juuri hyötyä ole, ilman tekstiä: "jousitustyyppi muutettu" (tms) väittävät sinun vaihtaneen mokoman viritelmän katsastuksen jälkeen
     
  12. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Hmm.. Eli jos kierrejouset on jäljellä ja niiden sisään on asennettu ilmajouset, niin mitenkäs silloin?

    Vaneissahan on aika yleistä(?) laittaa taakse ilmajouset kun lehtijouset on väsähtäneet.. Silloinhan se jousitustyyppi "pysyy"! <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  13. kustumize

    kustumize 1st gear

    Englannista saa ilmajousituksia osoitteesta:
    http://www.maxhydraulics.com/homepage.html

    Ihan ok palvelu. Toimittavat Upsina suoraan kotiovelle. Itse en ainakaan maksanut ALVia, puhumattakaan veroja.

    -kaitsu-
     
  14. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Ei taida mahtua ?
    Muuten periaatteessa pitäisi onnistua, tosin kierrejousi pitäisi olla pirun lyhyt, että ilmajousielementti olisi se joustava osio...
     
  15. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Ajattelin, että jos olisi ns. vakio tai madallettu, mutta "väsähtänyt". Silloinhan se olisi todellakin vain näön vuoksi paikallaan.. Onko kenelläkään kokemuksia etu-pään ilmajousista? Siis teknisesti ja katsastuksen puolesta?
     
  16. 4dFunClub

    4dFunClub 1st gear

  17. Buickustom

    Buickustom Gearhead

    Kesällä käytiin Rovaniemellä kääntymässä ja samalla Haaparannassa cruisingeissa, siellä oli -63? Impala jossa hydraulit joka kulmassa. Oli hienon näköstä hytkyntää kun ekan kerran näki livenä! Ruotsin pojat kerto että Kiirunassa on jokin firma joka tekee "oikeita" hydrauleja. Suomessakin kuulemma laillisia joissa on oma jousi mukana ja sylinteri vetää alas tai työntää ylös. Kuulemma kuorma-auton takalaita nostimen pumppu on hyvä käytössä (tarvii vaan älyttömästi virtaa eli takakontti täyteen akkuja). Nyt on uusi härveli jossa on sähköiset venttilit,sylinteri vaan jousen paikalle ja voi ajaa normaalisti, low tai hi. Ja vielä pomppia.
     
  18. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Eipä natsaa pykälien mukaan, valitettavasti.
     
  19. Fat Larry

    Fat Larry 1st gear

    Tuota... Tuli mieleen sellainen asia että miten Citroenin takajousitus toimii. Muistaakseni järjestelmä hyödyntää jotenkin jarrunestetta mutta miten käytännössä homma toimii niin sitä en tiedä. Joka tapauksessa eikö citroenin jousitus siirrettynä johonkin toiseen autoon pitäisi olla hyväksyttävissä katsastettaessa?
     
  20. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Citikassahan on säätö joka nurkassa, ei vain takana. Jossain oli viranomaisen kanta että voi käyttää muissakin auotissa mutta kokonaispaino ei saa olla suurempi kuin kyseisessä citikassa josta osat on purettu.

    Tuosta edellisestä kaksitoimisesta sylinteristä, muistaakseni cossun vaaleanpunaisessa 60 avo chevyssä oli just tuollainen systeemi, en tiedä oliko katsastuksessakin.
     

Kerro tästä muillekin!