Miten automaatilla ei saa ajaa?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Vaihteisto ja voimansiirto', aloittaja Stance, 14.3.2009.

  1. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Toi turbaanin laukeaminen menee myös esson legendojen joukkoon.
     
  2. Catiska

    Catiska Gearhead

    Ja ihan pilkkua viilatakseni. :D

    Tietääkseni yhteenkään (ainakaan -60 puolivälin jälkeen tehtyyn) Ameriikan pojan automaattiin ei saa laittaa öljyä. Varmasti kyrvähtää hyvinkin pian. Niissä kuuluu käyttää automaattivaihteistonestettä, ATF on sille tuttu lyhenne. Ja se ei ole öljyä olleskaan...
     
  3. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Ei muuten kyrvähdä edes ajan kanssa.
     
  4. Catiska

    Catiska Gearhead

    Tuotko kokeiltavaksi jonkun auton? Vaihdetaan sinne ATF nesteen tilalle jotain öljyä ja kokeillaan.
     
  5. Muurahainen

    Muurahainen Gearhead

    Eikös silloin ennen tuota ollut jotain valasöljyä tms. mukana nesteessä?

    Oikein perinteistä öljyä siis :p
     
  6. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    Oletko ihan varma?

    Mikä on tämän automaattinesteen pohja-aine?
     
  7. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Ei tarvii, olen ajanut 20w moottoriöölillä täytetyllä lootalla ~4 vuotta. Kaveri ajoi lapista Naantaliin lootalla jossa oli peräöölit sisällä, syy siihen peräöölin käyttöön oli stefan vuoto. Lootan osissa ei ollut mitään vikaa kun se avasin.
    Työkoneitten tomaattilootissa käytetään myös moottoriöljyä. Ja racelootiinkin tungetaan melko usein moottoriöölit sisälle.

    Tai voin oikeastaan tuoda, lyödään vielä pikku veto? Saat pitää auton jos sen loota porsii, jos ei porsi niin vien sun auton mukanani:rolleyes:.
     
    Naumasto tykkää tästä.
  8. Hai

    Hai Double Gearhead

    Eikös öljykin ole neste?
    Kaikki saa olla oikeassa, jos nykysuomensanakirjaa aletaan lukemaan.:)
     
    KajS tykkää tästä.
  9. RaiRai

    RaiRai Gearhead

    Wikipediaan eksynyt myös aiemmin mainittu ZF:n "legenda":
    https://en.wikipedia.org/wiki/ZF_4HP22_transmission#4HP22_failures
    "The 4HP22 transmission can be rendered undriveable when held on P or N setting and too high engine rotation speed is applied for too long, for instance during emissions testing..."

    Tosin muistelen jostain lukeneeni (eli mahd. legendaa) että tuota HP22:sta olisi paranneltu jotenkin tuon osalta jossain 80-luvun puolivälissä.
     
  10. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Ei noissa pakokaasutesteissä turbiini hajoa, siis jos jotain hajoaa.
     
  11. xarper

    xarper Gearhead

    Ja silti puhun omasta kokemuksesta enkä mistään esson baarin legendasta? Koska legendaa se ei ole. Taitaapi olla 3 vai 4 vuotta kun ton koneen remppasin ja kävi näin ittelle.
     
  12. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Kyllä siinä on tod.näk ollut jo valmiina joku vamma eikä enää kestäny viimeistä polkasuu.
     
  13. xarper

    xarper Gearhead

    Niin, sitäpä nyt ei voi sitten kun arvailla miksi näin pääs käymään tietty. Mutta näin kävi jokatapauksessa, syystä x tai y.
     
  14. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Voortin plootissa öölit tsekataan kepakko "P" asennossa. Toi sun kertoma "munan"haju turbaanissa mutta ei lootassa "kertoo" että ööli ei ole jostain syystä kiertänyt eli jossain on ollut tukos.
     
  15. Catiska

    Catiska Gearhead

    Asia on kerrottu monessa paikassa mutta tässä vaikka lainaus viscopediasta:
    "ATF is not an oil but a mixture of various chemical compounds containing a large number of additives. It must fulfill manyf specifications. Other than lube oils, ATFs are colored (red or green) to distinguish them from other liquids used in a vehicle. ATFs are specified mainly according to vehicle manufacturers' directives, common are DEXRON (General Motors) or MERCON (Ford)."
     
  16. KajS

    KajS Gearhead

    Maansiirtokoneiden vaihteistoissa käytetään 10W-30 moottoriöljyjä, minien vaihteistot (ne alkuperäiset) joutu sietämään vaihteistossa sitä, mitä moottoriin laitettiin, sillä sama öljytila. Rättisitikan moottoriin voi sulloa banaaneja ja pääsee Saharasta kotia. Torqueflitet toimii dexronkolmosella ja f-öljyyn (ford-automaattiöljy) totutettuun lootaan ei saa enää tunkea dexroneja.

    Ja lopuksi: vaihteisto toimii paremmin oikealla öljyllä ja määrällä kuin ilman. Paitsi '84 ooppelcorsan vaihteisto, jolla voi ajaa ilman öljyä. Fiat 128:n vaihteisto taas pitää ääntä,jos ajaa Helsingistä Jyväskylään tyhjällä vaihteistolla.
     
    Saetkae tykkää tästä.
  17. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Mobilin sivulta lainaus:

    Eiköhän automaattivaihteistoöljyt tehdä samoista perusöljyistä kuin voiteluöljyt. Se on sitten makuasia haluaako niitä nimittää öljyksi vai joksikin muuksi.
     
  18. Mika_M

    Mika_M 1st gear

    Mun vanissa alkoi laatikko luistamaan päästötestin jälkeen. Syy luultavasti siinä ette edelliset vaihdelleet ajallaan NESTEITÄ ja paskat lähti liikkeelle. Öljynvaihto ja lisäaine tiputtaneet luiston siedettävälle tasolle. Ja mielestäni pieni moottorijarruttelu kanssa auttoi. Joku kertoi että se puhdistaa niitä pantoja vai mitä siellä nyt olikaan.
     
  19. xarper

    xarper Gearhead

    Kyllä ne foordin laatikotki toimii Dexronilla ihan hyvin.
     
  20. Raider Japa

    Raider Japa Gearhead

    Saattaa toimia. Joku ero niissä kuitenkin on kun auton valmistaja kehottaa F tyypin öljyä käyttämään.
     

Kerro tästä muillekin!