Helpotuksia valosäädöksiin

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Robot Riot, 24.8.2017.

  1. Robot Riot

    Robot Riot Gearhead

    Uusi automääräys tuo helpotuksia valosäädöksiin
    24.8.2017 15.39
    Trafin uusi määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista tulee voimaan 28.8.2017. Määräys yksinkertaistaa aikaisempaa sääntelyä, erityisesti helpotuksia tehtiin valojen osalta. Muutoksia tuli myös perävaunujen jarruvaatimuksiin.
    Aikaisemmin autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista on säädetty autojen ja perävaunujen rakenteesta ja varusteista annetussa liikenne- ja viestintäministeriön asetuksessa. Nyt norminantovaltuus autojen ja niiden perävaunujen osalta on ajoneuvolain muutoksella siirretty Trafille.
    Uuden automääräyksen päätarkoituksena on yksinkertaistaa aikaisempaa sääntelyä poistamalla EU-asetusten kanssa päällekkäinen sääntely ja vanhentuneet säädökset. Määräyksellä mahdollistetaan kansalliset helpotukset ja poikkeukset EU-säädöksiin.
    ”Erityisesti valaisimien kohdalla teimme muutoksia aikaisempaan. Jatkossa autoon saa asentaa ylimääräisen kaukovalaisimen. Autoharrastajia kiinnostanee, että USAn ja Japanin vaatimustenmukaisten autojen valaisinten hyväksymistä helpotetaan”, kertoo erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen.
     
    Rotten tykkää tästä.
  2. Karpov

    Karpov Double Gearhead

    Ylimääräisen kaukovalaisimen. Kolme on juu kiva, mutta pariton määrä antaisin vapauden laittaa vaikka yhden tangon.
     
  3. JC5IEDM

    JC5IEDM 3rd gear

    Perustelumuistiossa todetaan seuraavaa:
    Määräyksen 3.3.3 kohdassa sallitaan uutena mahdollisuutena E-säännön n: o 48 sallimien kaukovalaisimien lisäksi ylimääräinen kaukovalaisin, jos kaukovalojen yhteinen voimakkuus ei ylitä E- säännön n: o 48 rajaamaa vertailuarvoa eli referenssilukua 100. Muutos mahdollistaa parittoman määrän kaukovalaisimia, joten yksi lisäkaukovalaisin voidaan esimerkiksi asentaa ajoneuvon pituussuuntaiselle keskilinjalle. Tällaiset keskelle asennetut lisäkaukovalaisimet on sallittu Ruotsissa. Muutos selkeyttää ja helpottaa kaukovalaisinten asennusvaatimuksia autoihin.​
     
  4. JJ

    JJ Gearhead

    Alaviitteessä 27 täsmennetään, että asennettavien valaisimien, ajovalaisimien pesulaitteen ja ajovalaisimien tasonsäätölaitteen pakollisuuden suhteen noudatetaan kyseisen valtion vaatimuk-sia. Lisäksi alaviitteessä 27 sallitaan, että mahdollisten lisävalaisinten asennuksen vaatimusten-mukaisuus voidaan osoittaa hyväksynnän tai katsastuksen yhteydessä tehtävässä ajoneuvon tar-kastuksessa. Määräyksessä sallitaan siten esimerkiksi USA:n vaatimusten mukaiset ruskeankel-taiset etuvalaisimet, punaiset takasuuntavalaisimet sekä vapautuksen huomiovalaisimien jäl-kiasennuksesta.
     
  5. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    Joko pian sais taas kahdentaa lähivalot.......
     
    Jussi289, 930BiT ja KajS tykkäävät tästä.
  6. Pas(i)kiainen

    Pas(i)kiainen Gearhead

    Siis saako parkit olla nyt etupuskurissa vilkun kanssa samassa?
     
    Elky70 tykkää tästä.
  7. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead

    Ny rupes kiinnostamaan, toi vapautus huomiovaloista, eli saanko ny vihdoin laittaa ne keltaset talmut opeliin puskurille :odeek:

    Traktoriin tulee ainakin, niitä kun on nurkissa hyllyissä roskiksien pohjalla ja autojen keuloilla ihan riittämiin, mutta päiväajovalot maksaa rahaa :odroll:
     
  8. DslCat

    DslCat Gearhead

  9. Ck

    Ck Gearhead

    Joo eli rekisteröinti ja muutoskatsastuksessa kaikki dot valot kelpaa sinänsä. Näin siellä lukee.
    Ei tarvi keltasia takavilkkuja.
    Ei tarvi valolausuntoja epäsymmetrisistä kuvioista kunhan valot on tarkoitettu oikeanpuoleiseen liikenteeseen.
    Ei tarvi vaihtaa keltasia parkkeja kirkkaisiin.
    Ei tarvi korkeudensäätöä.

    Jos vanhoihin jotain muuttaa niin se edellyttää vähintään muutoskatsastuksen.

    Vapautus huomiovaloista tarkoittanee sitä että niitä ei tarvitse asentaa niihin joissa ne ovat pakolliset(olisko ollu 2014 ja uudemmat henkilöautot). En nyt ihan varmaks sano mutta näin luulisin.
     
    Muokattu: 24.8.2017
  10. RaiRai

    RaiRai Gearhead

    Ei kai noita ole kielletty tähänkään asti? Yleisesti esim. v:n 85 autoon pätee vuoden 85 vaatimukset/vapautukset.

    Ja tuo päiväajovalohomma... Tutkimatta mitään noita tekstejä arvelisin että idea se että jos siihen Amerikan autoon ei Amerikassa jotain lamppua vaadita niin ei sitten täälläkään.
     
  11. 42olds

    42olds 2nd gear

    Kumoaako tuo sitten myös ne sivuvilkkujen näkyvyysmääräykset (tms.)? Eli sivumarkkeri ei ole ennen minulla kelvannut sivuvilkuksi, kun ei näy tiettyyn kulmaan tarpeeksi hyvin. Sen takia siihen on pitänyt viritellä päälle semmoinen lisävilkku.
     
  12. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead


    Eiku 95 opeli ja 05 belarus


    Inssiä jututin, niin vaatii päiväajovalot traktoriin, mutta niiden asentaminen onkin sitten vapaampaa, eli siihen alkuperäisen parkin alle ne voi asentaa eteen hytin nurkkiin

    Vaan en ala laittelemaan >100e;n päiväreitä kun ei tartte, ois vaan kanssa liikkujille ollu mukavempaa paremmin näkyä
     
  13. DslCat

    DslCat Gearhead

    Helpottaisiko tuo koukun osalta hommaa, jos E-hyväksyntävaatimus lähti? Entäs vetopöytä..
     
  14. Ck

    Ck Gearhead

    Lisäksi sallittu 3 lisävaloa keulalla. Referenssi kuitenkin max 100
     
    Muokattu: 25.8.2017
    42olds tykkää tästä.
  15. rane58

    rane58 Double Gearhead

    Onko järkeä laittaa keulalle rypäleellinen lisävaloja kun referenssi on kuitenkin se 100. o_O
    Parempi on vähempi ja tehokkaammat spotit...:poff:
     
  16. mcmies

    mcmies Gearhead

    Ei. Alaviite 27:

    Toisin sanoen jenkkiauton valolaitteiden pakollisuutta arvioidaan amerikanvaatimusten mukaan.

    Ylipäätään tämä oli uudehkoille jenkeille iso helpotus: jos auto on ns. 50-state legal, siihen ei tarvitse muuttaa mitään eikä hommata mistään yhtään paperia, suoraan vaan konttorille.
     
    rane58 tykkää tästä.
  17. -JJH-

    -JJH- Gearhead

    Vaikuttaako tää side-markkereihin ts. saako esmes USA-auton alkuperäiset, punaiset kylkivalot olla jatkossa toiminnassa?

    -JJ-
     
    rane58 tykkää tästä.
  18. Ck

    Ck Gearhead

    Automääräyksen liitteen 1 huomautuksen 27 mukaan I-kirjantunnuksen mukainen ajoneuvo voidaan hyväksyä alkuperäisillä valaisimillaan, eikä siihen vaadita asennettavaksi alkuperäisten valaisimien lisäksi EU-säädösten mukaisia valaisimia. I-kirjaintunnuksen mukaisen ajoneuvon lisävalaisinten asennus voidaan tehdä joko kyseisen valtion vaatimusten tai E-säännön nro 48 mukaan ja vaatimustenmukaisuus osoittaa hyväksynnän tai katsastuksen yhteydessä tehtä- vässä ajoneuvon tarkastuksessa. I-kirjaintunnuksen mukaisen ajoneuvon lähivalaisimien ja autoon mahdollisesti kuuluvan mukautuvan etuvalaisujärjestelmän tulee olla tarkoitettu oikeanpuoleiseen liikenteeseen.

    Kyllä onkin helppoa. Trafissa on ollut varmaan joku trumpin kätyri töissä. :D

    Jonkinlainen paikallaan olon melumittaus pitää suorittaa kontttorilla, siltä vähän näyttää. Mutta tosiaan mitään paperia ei tarvis.
     
    Muokattu: 25.8.2017
    rane58 tykkää tästä.
  19. mcmies

    mcmies Gearhead

    Saa. Koko USA-valo set up on ok semmoisenaan, kunhan täyttää USA-vaatimukset.

    Melumittaus pitää joo tehdä. Staattisessa testissä 98 dB(A) on suhteellisen paljon, siitä pitäisi selviytyä monilla tarvikeputkillakin (cat-back-tyyppisillä).
     
  20. talonmiehen vapaapäivä

    talonmiehen vapaapäivä Double Gearhead

    Hienoa että pikkuhiljaa tulee jotain järjen valoa tännekin pimeyteen
     
    rane58 tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!