Uusi katsastuslaki 20.5.2018 alkaen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja SPORT TRUCK, 9.3.2018.

  1. SPORT TRUCK

    SPORT TRUCK Double Gearhead

    Katsastuksen ajankohta muuttuu alkaen 20.5.2018, siitä eteen päin vuosi edellisestä leimasta.

    Lainattu Trafin sivulta:
    Jatkossa auton katsastuspäivä määräytyy edellisen katsastuksen mukaan, eikä enää käyttöönottopäivän mukaan.

    https://www.trafi.fi/tieliikenne/katsastus/katsastuslaki_muuttuu

    Omalla kohtaa tuo osuu pahaan ajankohtaan, kun meinasin käyttää leimalla juuri noihin aikoin toukokuun lopulla tai miten nyt ehtii saada leimakuntoon talvisäilytyksen jälkeen, että saisi sitten kesän rauhassa rakennella ja laitella...mutta se pahus siirtää sen viimesen leiman takarajan aikasemmaksi vastaisuudessa 2019 -> :odconfused:

    Tiedä sitten jos saa käytettyä ennen tota päivämäärää, niin vissiin säilyy se vanha takaraja muistaakseni joku 28 - 29.6...mutta voi olla ruuhkaa konttoreilla keväällä ennen tota 20.5 ? :odeek:

    Onhan toi hyvä sillon jos leima on joskus talvella, niin nyt sen saa halutessaan kätevästi siirrettyä kesään tai syksyyn :odcool:
     
  2. eno

    eno Gearhead

    "Jatkossa auton katsastuspäivä määräytyy edellisen katsastuksen mukaan, eikä enää käyttöönottopäivän mukaan. Katsastusajankohtaa on helppo siirtää katsastuttamalla auto sopivana ajankohtana, jolloin seuraava katsastusajankohta siirtyy samaan ajankohtaan."

    Toi katsastusajankohta, eikö se haarukka ole ha ja pa 4kk.
    Jos katsastan mun härvelin esim. 21.5, niin alkaako se katsastusajankohta tosta vai päättykö se siihen?. Vai lieneekö puolessa välissä.

    Yritin tavata Trafin sivuilta mut en löytänyt tai tajunnut.
     
  3. atobee

    atobee Gearhead

    Jos tuo uusi laki menee samoin kuin nykyinen (voit katsastaa auton neljä kuukautta ennen leiman loppumista) niin katsastus siirtyy aina edellisvuotta aikaisemmaksi.
     
  4. Acer65

    Acer65 Gearhead

  5. jarikoi

    jarikoi 2nd gear

    asia muutos, saa pitkäks menneeseen 12kk ajoaikaa odottamatta varsinaista...
     
  6. eno

    eno Gearhead

    Eli se katsastuspäivä, kun saan leiman, on viimeinen seuraavan vuoden katsastuspäivä, kai.
    Okei joo laitan korkin vähäksi aikaa kiinni. Palaan aiheeseen myöhemmino_O


    20.5.2018 jälkeen auton voi käydä katsastamassa uudestaan milloin tahansa. Hyväksytysti suoritetusta katsastuksesta annetaan aina uusi viimeinen katsastuspäivä kahden vuoden päähän alle kahdeksanvuotiaille henkilö- ja pakettiautoille ja vuoden päähän yli kahdeksanvuotiaille henkilö- ja pakettiautoille.
     
  7. valpas

    valpas Gearhead

    Koskeekos tuo peräkärryjä?
    Nythän on saanut semmosen "Asuntovaunu leiman" joskus Toukokuun kieppeillä katsastaessaan. Käyttöaikaa on ollut noin kaks, ja puoli vuotta? Oman autokärryni olen katsastanut aina kolmen vuoden välein. En ole sitä käyttänyt keväisin.
     
  8. autoilija

    autoilija Gearhead

    Näin juuri luki Trafin sivuilla, eli ennen 20.5. noudatetaan vanhaa systeemiä ja sen jälkeen uutta.
    Mullakin taitaa olla kesäkuun loppuun mennessä katsastus, kun menen sen katsastamaan ennen 20.5. mun seuraava katsastus on viimeistään kesäkuun loppu 2019.

    Sitten kai sitä voi mennä katsastamaan milloin huvittaa, eli jos mä haluaisinkin että mun katsastus olisikin 1.10. mennessä, meen katsastamaan uudelleen sen 1.10. 2018. ja se siirtää sen 1.10. 2019.
    Nythän on ollut joillakin sellainen onneton tilanne että leima on mennyt pitkäksi ja sitten melkein heti kohta onkin jo määräaikaiskatsastus. Että näin äkkisiltään vaikuttaa ihan ok muutokselta.
     
  9. sectoid

    sectoid Gearhead

    Trafin selitys on näennäisestä selkeydestään huolimatta epäselkeä. Eli mikäli katsastan autoni heinäkuussa, on sen katsastus tehtävä seuraavana vuonna viimeistään heinäkuussa?
     
  10. autoilija

    autoilija Gearhead

    Juuri näin.
    Oletuksena että sulla on tällainen vanhempi auto, uudemmissa sitten erilaiset systeemit.
     
  11. SPORT TRUCK

    SPORT TRUCK Double Gearhead

    Tämä koko hommahan on siis aivan PER...STÄ suoraan sanoen...joku tietty saattaa hyötyäkin, mutta ainakin omalla kohdalla tulee pahoja ongelmia.
    Eniten tästä kärsivät juuri sellaiset jotka ovat katsastaneet autonsa ajoissa...nyt joutuu äkkiä leimaamaan aina viimeisenä päivänä jos vaan sattuu onnistumaan :wc:

    Tuo homma olisi parempi, jos se olisi niin päin, että se olisi viimeinen katsastuspäivä vuonna 2018 + 4kk siihen päälle...tai vaikka + 3 kk.

    Jotenkin tuntuu että se tietty patavahtiämmä taas tämänkin takana ! :odrealmad:
     
  12. autoilija

    autoilija Gearhead

    Se ämmähän tietty vetelee tahtipuikoissa kun liikenne on kyseessä. Noita-akka.

    Eihän tässä oikeasti mikään muutu, se sama vuosi on katsastuksen välissä kuin ennenkin, nyt se vaan muttuu tasan vuodeksi. Ja itse voi vaikuttaa milloin se katsastus on, jos haluaa katsastaa vaikka kesälomansa aikana Heinäkuussa, sitten katsastaa sen ensimmäisen Heinäkuussa ja seuraava on samoin. Hyvä juttu on että itse saa määrittää milloin haluaa leimata.

    Ihan samoinhan tässä uudessä systeemissä joutuu varautumaan jo etukäteen, ehjää laitteen ja menee kokeilemaan ennen sitä viimeistä päivää.

    En sitten tiedä mitenkä menee hylkyjen kanssa, tuleeko sama 1kk aikaa ehjätä vaikka katsastusaika meni jo ohi, vai pitääkö se leima olla viimeistään sinä viimeisenä katsastuspäivänä? Eikai sentään. Eli jos mulla on katsastus tehtävä viimeistään 01.01. ja meen 01.01. tulee vikalista, kai sitä ehjäämisaikaa on kuitenkin ja saa ajella?
     
  13. NonSenCe

    NonSenCe Gearhead

    ne muuten kiristyvät säännöt tuossa uudistuksessa haittaavat minusta kanssa.. ja jopa enemmän.. palanut valo (esim toinen rekisterinvaloista pimeenä) taisi olla automaattinen hylkäysperuste eikä korjauskehotus.
     
  14. autoilija

    autoilija Gearhead

    Ei vaan jos se valo puuttuu on hylky, ei se että poltin on pimeänä.
    Mutta miten menee sekarengastuskielto, mitä se tarkoittaa?
     
  15. multsi

    multsi 2nd gear

    Pelkästään hyvä uudistus kun voi katsastaa milloin parhaalta tuntuu.

    Pelätyissä katsastuksen arvosteluperusteissa ei muuttunut lopulta juuri mikään. Ennen esimerkiksi tuulilasista oli mahdollista antaa vain korjauskehtous, vaikka se olisi mätkitty pesarilla tohjoksi. Nyt siitä voi antaa hylyn kuten kuuluukin. Kuten yllä mainittu, niin rekkarinvaloista saa hylsyn ainoastaan, jos niitä ei ole autossa ollenkaan.

    Itsellä ei olisi mitään sitä vastaan, että polttimoista antaisi vaikka hylyn, koska niiden korjaamattomuus on aivan pelkkää aikaansaamattomuutta ja välipitämättömyyttä.
     
    Elky70 tykkää tästä.
  16. Mikähän tässä uudessa käytännössä on niin vialla?
    1) kulkuväline pitää katsastaa
    2) viat on korjattava joko ennen leimaa tai katsastuksen jälkeen.

    Odottaako porukka että aina vain enemmän katsotaan läpi sormien.... ja jos nyt on elämä vaakalaudalla sen takia että ei saa enää "pitkää leimaa", niin ei voi kuin ihmetellä.

    Hirveää valittamista joillakin.
     
  17. slant six

    slant six Gearhead

    Juuri näin, kuten Aulis tuossa edellä totesi.
     
  18. MudMax

    MudMax Gearhead

    Edellä oli jo selvitetty, että katsastusaikaa on 30 päivää ilman seuraavan katsastuksen aikaistumista:
     
  19. talonmiehen vapaapäivä

    talonmiehen vapaapäivä Double Gearhead

    Hyvä juttu että voi valita katsastusajan, voi siirtää kaikkien harrastusvehkeiden leiman kesään. Nyt on ollut vittumaista jos katsastusaika on talvella niin on joutunut ajokauden aloittamaan katsastuksella. Mukavampi kun voi ajella hetken ensin kun talviseisotuksessa saattaa tulla kaikkia pikku jumeja ja vikoja.

    Plussaa tietysti myös se että saa aina edes sen vuoden ajoaikaa
     
    sämpy tykkää tästä.
  20. Karppaj

    Karppaj 3rd gear

    Tämä katsastusajankohdan muutos koskee siis ainostaan henkilö ja pakettiautoja eikä esim kevyt k-a:ja? Onko kevyt k-a tulossa muutoksia vai säilyykö vanhat säännöt?
     

Kerro tästä muillekin!