LVM:n esitys: yli 40-vuotiaille ajoneuvoille katsastusvapaus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja rocketman, 23.1.2019.

  1. Rautamäki

    Rautamäki 3rd gear

    Väännätkö rautalangasta?
     
  2. Mecki

    Mecki 3rd gear

    Vähän hätiköidysti sanottu joo. Varsinaisia suoranaisia rahakuluja valtiolle tuosta katsastuspakosta ei kai merkittävästi ainakaan ole joskaan ei sitten mitään rahallista hyötyäkään.

    mcmies puhui aikaisemmin hyöty/kustannustarkastelusta ja voidaan varmaan todeta, että jos asia olisi käänteinen ei 40-vuotiaille autoille säädettäisi katsastuspakkoa ainakaan voiton toivossa.

    Varsinaisia tulojahan sitten tulee tolkuttomasti kun jokainen poliisin tarkastama 40-vuotias on pomminvarma maksaja (ainakin täällä joidenkin kertomien tarinoiden mukaan).

    No ei kai poliisi nyt ala vainoamaan meitä harrastajia rahastusmielessä, eihän ne valvontakameratkaan ole sijoitettu muuten kuin hillitsemään nopeuksia vaarallisissa paikoissa huonoilla keleillä, eikä sakkotulojakaan ole kuulema budjetoitu.

    ME
     
    Nikuzai tykkää tästä.
  3. Rautamäki

    Rautamäki 3rd gear

    Alv 24% sekä muutaman euron viranomaismaksu joka katsastuksesta valtiolle.
     
  4. mcmies

    mcmies Gearhead

    Oot kyllä tässä mitä suurimmassa määrin ytimessä. Standardisointi ja huono lainsäädäntö kuristaa luovuutta.

    Onneksi tämä on jollain tasolla huomattu. Ainakin joitakin sääntöjä on yritetty laatia niin, että teknisesti hyvä on yhtä kuin sallittu. Ja ellei joku sääntö siihen taivu, voi viranomainen joillakin edellytyksillä myöntää poikkeuksia. Jopa tyyppihyväksynnässä on omat säännöt uusille tekniikoille.

    Autojen rakentelusäännöt ovat aika huono esimerkki, siellä on paljon sääntöjä, jotka perustuvat Stetson-Harrison-menetelmään. Sen sijaan motskarisäännöt ovat paremmalla tolalla.

    On mahdollista, että parempien sääntöjen seurauksena syntyy jotain laajemminkin merkittävää. Omavalmisteena leimattiin Suomeen tämmöinen:

    https://www.tekniikkatalous.fi/talo...teoriassa-mutta-se-toimii-kaytannossa-6671765

    Tämä idea on sittemmin eskaloitunut tämmöiseksi:

    https://rmkvehicles.com

    Ei tuo vielä maalissa ole. Mutta pidän omalta osaltani molemmat peukut pystyssä.

    Tärkeintä tässä on ymmärtää, että jos tämä ei olisi ollut mahdollista omavalmisteena, ei se olisi ikinä päätynyt edes haaveeksi sarjavalmistuksesta. Tästä voisi ehkä viisas lainsäätäjä päätellä jotain?
     
  5. Mecki

    Mecki 3rd gear

    Totta. Vaikea kuitenkaan uskoa, että luovuttaisiin mistään mikä jättää positiivisen tuloksen viivan alle. En myöskään haluaisi oikeasti uskoa, että oltaisiin niin raadollisen laskelmoivia, että se plussa muodostuu sakkotuloista.

    Selvää minulle on kuitenkin se, että tämä muutos ei aiheuta valtion menojen kasvua
    meidän harrastajien hyväksi ilman jotain kompensaatiota. Kuka sitten onkaan maksaja, mutta valtio se ei ole.
     
  6. Mecki

    Mecki 3rd gear

    Ja tämäkin piti ensin yrittää kaataa trafin virkamiehen toimesta ABS jarrusääntöön vedoten. Onneksi löytyi ratkaisu, mutta se vaati varmasti rakentajalta tahtoa viedä asiaa eteenpäin. Ei tainnut katsastajakaan nähdä varsinaista keksintöä kun sokaistui ABS:n puutteesta ja löysi syyn millä turvata oma selusta ettei vaan hyväksy jotain mikä saattaa olla jonkun miellestä kiellettyä.

    Kuinkahan monta hyvää ideaa on jäänyt toteutumatta kun keksijä ei vain jaksa kaiken byrokratian kanssa enään?
     
  7. Mecki

    Mecki 3rd gear

    Suomessa lakeja säätävä elin on eduskunta ja on meidän äänestäjien vastuulla saada sinne ne päättelykyvyn omaavat viisaat. Tai no, ainakin sellaisia jotka kykenevät jonkin tasoiseen rationaaliseen ajatteluun.
     
  8. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    mutta sitten suomen vaalitapa astuu peliin ja äänestit jotain "päättelykyvyn omaavaa" ja "rationaalisesti ajattelevaa" ehdokasta ja saatoit auttaa samalla jonkun saman puolueen viher-vas- siiven tumpelon valtaan.
     
    Sarkar ja Nikuzai tykkäävät tästä.
  9. BigOJS

    BigOJS 3rd gear

    Meitä masokisteja, jotka ajaa 40-vuotta vanhoilla tötteröillä on niin vähän, että me ei olla kenenkään virkamiehen tulo-meno-kartalla. Tähän päätökseen ei menetetyt verotulot vaikuta millään tavalla.
     
    sdfsd tykkää tästä.
  10. Mecki

    Mecki 3rd gear

    Nyt sun realismi sai mut taas masentumaan, mutta pakko myöntää, että puolueet menee henkilöiden edelle eikä puolueita kiinnosta kuin vallassa pysyminen ja oman kassan kartuttaminen. Siksi kai ei niitä täyspäisiä paljon politiikassa ole. Ei ne rivikansanedustajat ole kuin statisteja ja jos joku sooloilee ja poikkeaa puolueen linjasta se ei kauan siellä mätäne.

    Tarttis tehdä jotain, ...tai sitten ei. Onneksi noi säädökset ja määräykset muuttuu oman iän karttuessa enemmän suuntaa antavaksi ohjeiksi joita yritän kykyjeni mukaan soveltaen noudattaa. Sekin auttaa, että niitä tulee niin nopeasti lisää, ettei niistä edes ole tietoinen ...ja kun tuo muistikaan ei ole ihan entisellään...

    Meitä masokisteja, jotka ajaa 40-vuotta vanhoilla tötteröillä on niin vähän, että kukaan virkamies tai poliitikko vaivautuisi tekemään yhtään mitään meitä nuoleskellakseen. Mikähän mahtaa tehdä tästä vaivan arvoista? Ehkä jollekin pikkuvirkamiehelle on annettu tehtäväksi kaivaa jostain vielä jotain euroja ja se on ikkunattomassa huoneessa yksin istuessaan saanut tällaisen idean. Kyllä julkisista varoista palkkansa saava virkamies on ennenkin puuhastellut merkityksettömien asioitten kanssa.

    Usko mitä uskot, mutta et saa minua vakuuttumaan siitä, että tämä olisi valtion lahja harrastelijoille. Oli sitten iso tai pieni summa niin raha liikkuu täällä vain yhteen suuntaan, varsinkin jos olet syntyperäinen suomalainen autoilija ja käyt töissä tai olet itse maksanut eläkkeesi.
     
    Muokattu: 27.2.2019
  11. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    Pointti oli mulla enemmänkin se että suomen vaalitavan vuoksi äänestät ensisijaisesti puoluetta etkä ehdokasta, halusit tai et. Ja samalla voit auttaa puolueen pällisiiven ihmisen valtaanpääsyä, halusit tai et.
     
    Jussi289 tykkää tästä.
  12. Mecki

    Mecki 3rd gear

    Jees, ymmärsin sen juuri näin ja sehän siinä juuri mättää. Lisäksi puolueen etu menee aina kaiken edelle ja valittujen kansanedustajien on pysyttävä ruodussa. Todellista vaikutusvaltaa pitää hallitsevan puolueen johto, eikä se välttämättä ole edes se julkinen puoluejohto vaan puolueen sisäinen voimahahmo tai -ryhmä.
     
    Muokattu: 27.2.2019
  13. Rautamäki

    Rautamäki 3rd gear

    Kuten aiemmin mainitsin, niin tämän hankkeen on laittanut alulle ja ajanut läpi vahoja autoja harrastava kansanedustaja. Valtion verotulojen kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.
     
    Catiska tykkää tästä.
  14. Ratrod34

    Ratrod34 Gearhead

    Vaihtoehtojakin on mutta typerästä vaalimatematiikasta johtua nämä tarvii enemmän ääniä läpipääsyyn, mutta ei ole puoluekuria https://reformime.wordpress.com/
     
  15. Mecki

    Mecki 3rd gear

    OK, en ollut sitä huomannut enkä tiennyt mistä tämä on lähtöisin. Hienoa että eduskunnasta löytyy samanhenkistä porukkaa. Hankkeen läpimenon kannalta on varmaan edellytys, että tämä ei aiheuta valtiolle kuluja (minkä ko. edustaja on varmasti oivaltanut) ja on sikäli epäsuorasti tekemisissä verotulojen kanssa. Hatunnoston paikka joka tapauksessa.

    Saisi olla enemmänkin sellaisia edustajia eduskunnassa joidenka oma etu on sama kuin meidän etu ja löytävät keinot sen läpiviemiseen. Kannattaisi varmaan yrittää antaa äänensä jollekin samanhenkiselle ehdokkaalle mielummin kuin suosiolla luovuttaa ja antaa paikka vih/vas-intoilijalle jonka kannattajat kyllä äänestää.
     
  16. BigOJS

    BigOJS 3rd gear

    No äkkiä sinä nyt sitten kuitenkin vakuutuit. :) Sori, pakko oli hieman kuitata.
     
  17. Mecki

    Mecki 3rd gear

    Kyllä faktan edessä voin hyvin myöntää erehtyneeni motiivista. On varmaankin vaatinut edustajalta kuitenkin jonkun verran ponnisteluja. Kuka se muuten on?
    saattoi just ansaita yhden äänen lisää.

    Ansaittu kuittaus vastaanotettu. On vaan niin helvetin vaikea uskoa ettei näitä tehtäisi ketunhäntä kainalossa.
     
    Nikuzai tykkää tästä.
  18. miguelo

    miguelo Gearhead

    Asian takana on kokoomuksen kansanedustaja Kalle Jokinen, hän on itsekin innokas autoharrastaja, sekä Hämeen mobilistien jäsen.

    https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/Sivut/1056.aspx
     
  19. Mecki

    Mecki 3rd gear

    Eri vaalipiiri, joten ei nyt hyötynyt minusta.

    Mutta hetkinen! :eek: Kallehan onkin ammatiltaan virkavallan edustaja. Onko siellä siis sittenkin joku ketunhäntä jemmassa tai muu elukka kuopattuna eikä vain puhdas ja rehelinen oma etu draivina??? Yhteiskunnasta vieraantuneelle paranoidille skitsofrenikolle tämä kyllä haiskahtaa pahasti salaliitolta meidän harrastuksemme tuhoamiseksi!;)
     
  20. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    tahtoo lisää valtaa poliiseille=katsastus pois jollon poliisit saa lisää valtaa repiä kilpiä pois hatusta keksimillään perusteilla. Ei voi enää vedota "tää on leimattu".
     

Kerro tästä muillekin!