Talliprojekti a'la Camino

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Projektit', aloittaja Camino'79, 2.7.2018.

  1. valpas

    valpas Gearhead

    Minun kokemuksellani se vanerin pintalämpötila elää lähempänä villatilan lämpötilaa, kuin muovi. Kun nyky tietämyksen mukaan höyrysulku pitäisi olla ees jonkinlainen eriste, niin vaneri on parempi, kuin muovi. Jos muovin sisätilan puolella on kylmempää, kuin ulkpinnan puolella (auringonpaiste seinään), niin muovin ulkopinta on samassa lämpötilassa, kuin sisä puoli. Jos vaneri on tiiviisti muovissa kiinni, niin villatilassa joskus oleva kosteus ei tiivisty muoviin, kun vaneri nostaa sen muovin pintalämpötilaa.
    Toki pitää tehdä, kuten rakennepiirustukset sanoo, mutta monet piirtäjät eivät ole viimeisien tietämyksien tasalla, ja kosteuskäyttäytymisen erikoistapaukset ei oo tiedossa. Ansaitseminen on pääasia.

    Yks, miksi höyrysulun laittasin levyjen väliin, on sellanen tilanne, että sisätilaan tulee joskus ylipaine..... Ruuvien laittaminen seiniin, on höyrysulun kannalta tiiviimpää, kun se on levyjen välissä, eikä levyn takana.
    Jos muovi pysyy tiiviinä, niin sisältä ei kosteus pääse villatilaan tekemään kastepistettä. Muovin kanssa yleisin ongelma on ne paikalliset, pienetkin vuotokohdat.

    Sellanen tilanne tulee harvoin, että villatilan puolelle tulee kastepiste.
    Silloin, kun sisällä on paljon viileämpää, kuin ulkona seinässä. Sateen jälkeen auringonpaiste suoraan seinään. Silloin kosteus kulkeutuu sinne seinän sisään, ja siellä olevista pintalämpötiloista riippuu, mihin kosteus tiivistyy. Jossain mulla on ko. tilanteesta valokuvia ennen, kun vetäsin perinteiset muovit pois auringonpuoleiselta seinältä, ja katosta.

    Kestää vuosia, ennenkuin ongelmia tulee minkään seinärakenteen kanssa, jos ei suurien vesimäärien kanssa lutraa. Vaikka ei olis höyrysulkua ollenkaan, sekin toimii aikansa.

    Ai niin, onhan se vanerikin muovin takana tuulettuvassa tilassa.
     
  2. Camino'79

    Camino'79 Gearhead

    Täytyypä ottaa asia puheeksi piirtäjän kanssa tossa vkloppuna kun se uhosi tulevansa käymään :)
     
  3. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    Jos tarkoitus on olla lämmin tila, niin silloin se kosteus pyrkii seinässä ulospäin ja silloin tietysti mahdollinen höyrynsulku pitäisi olla mahdollisimman sisällä, ettei kosteutta mene rakenteisiin.
    Mutta riippuu tietysti siitä rakenteesta itsestään, miten se käyttäytyy. Luonnonmateriaalit ja selluvilla (eli kierrätyspaperi ) pystyy absorboimaan kosteutta itseensä ja sitten taas luovuttamaan kuivuessaan pois kun taas tiiviissä kalvossa, muovi tai metalli, se kosteus tiivistyy pintaan ja valuu sitten alaspäin. Satunnainen kostuminen yleensä hoituu kuivahtamalla mutta jatkuvassa märkänä pysymisessä tulee sitten ongelma.
    Lasivillalla on kai semmoinen huono ominaisuus, että se kyllä voi imeä vettä kuitujen väliin mutta ei oikein hyvin luovuta sitä ja taas ne kuidut on lasia, eli ei varsinaisesti ime mitään vaan se kosteus on siellä välissä.

    Tuommoinen ehkäpä puolilämmin ulkorakennus voi toimia myös toisinpäin (tai talokin, varsinkin jäähdytetyt), kun kesällä ulkona voi olla kuuma ja sisällä kylmempi, niin höyryjen kulku kääntyy toisinpäin.
    Mutta vesihöyry ilman seassa ei ole ongelma vaan vain se pintaan tiivistyvä vesi, jos niin käy.

    Joitain vuosia sitten, kun olin Innovassa Lutakossa töissä, niin siellä kävi kesän helteillä niin, että ukkonen ehkä särki ilmastoinnin säätöyksikön ja ilmastointi jauhoi sisälle kylmää viikonlopun täysillä. Ma- aamuna joku töihin tullessaan huomasi kylmyyden (yllättäen) ja ulkona oli semmoinen heinäkuinen sateen jälkeinen kostea mutta lämmin keli.
    Ilmanvaihto seis... Sisällä kirjaimellisesti satoi vettä, tuli pieniä tietojärjestelmäongelmia ja muutama tietokone hajalle katosta tippuneen veden takia.
     
    valpas ja Gary Grand tykkäävät tästä.
  4. valpas

    valpas Gearhead

    Parasta on, kun lämmitetyissä rakennuksissa Suomessa sisäilman kosteus pysyy sisätiloissa. Ilmanvaihto muuta kautta, kuin seinän kautta.
    Lasivilla, ja vuorivilla sitoo vettä, mutta ei tahdo kuivua. Ilmassa oleva kosteus menee niistä läpi, ellei villan kohdalle tuu jostain syystä kastepistettä. Ilman tilavuus vaihtelee lämpötilan mukaan, eli ilma pumppaa seinän sisälle, ja pois.
    Meitä tietäjiä on monia, rakentaja itse päättää mikä on oikein.:D Helppo muuttaa, jos ei oo vielä mitään tehty. Perusteet kannattaa aina olla ratkaisuille.
     
  5. valpas

    valpas Gearhead

    Juu. Lämmin, kostea ilma kylmään tilaan, niin pisaroiksihan se tiivistyy. Sama tahtoo tapahtua siellä seinän sisälläkin. Pisaroituu siihen kylmään pintaan, mistä vesihöyry ei pääse enää läpi. Harvoin tapahtuu, mutta aina joskus, vaikka ei olis virhetilakaan.
    Tuosta pystyy päättelemään, miksi höyrysulun pitäis olla eriste. Ei oo kylmää pintaa vastassa. Kosteus ei pisaroidu Suomen oloissa.
     
  6. Jussi289

    Jussi289 Double Gearhead

    Kesällä ei koskaan rakenteessa ilman hillitöntä jäähdytystä, paitsi aivan poikkeustapauksissa lyhyen aikaa voi olla mahdollista. Talvella taas kyllä onnistuu.

    Eiköhän tässä ny puututa turhaan asiaan, joka löytyy hyväksytyistä kuvista? Huolellisuus on se pointti, ilmavuotoja ei saa jäädä. Oli se sitten ilmansulku tai hyörynsulku, mikä sinne on laitettu.
     
  7. urho3

    urho3 Gearhead

    Eiköhän niitä ilmavuotoja ole ollut iät ja ajat,tummuneita villoja olen kyllä nähnyt mutta en mitään katastrofaalista,talleja nämä vaan on.
     
    Camino'79 ja palontie tykkäävät tästä.
  8. palontie

    palontie Double Gearhead

    Miten ne on ennen vanhaan osanneetkaan taloja tehdä?
     
    mikaa7146, Camino'79, musta78 ja 3 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  9. Gary Grand

    Gary Grand Double Gearhead

    Niillä ei ollu muovia.
     
    A.Naali, mikaa7146, Pertti K ja 6 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  10. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    Luonnonmateriaaleista, ne ei ole niin arkoja kosteudelle, kunhan vesi ei jää mihinkään seisomaan.
    Katto- ja lattiaeristeissäkin rahkasammalta ja hiekkaa, niin ei siellä höyry tiivisty mihinkään.

    Hirsiseinässä periaatteessa tiivistyy kylmään pintaan mutta käytännössä puun solukko sitten imaisee sen veden itseensä ja tasoittuu sinne ja kun taas ilma kuivaa, puu luovuttaa kosteutta ulos.
     
    valpas, Jape105, palontie ja 1 muu tykkäävät tästä.
  11. Rautamäki

    Rautamäki 3rd gear

    Joo. Olin naapurissa tapetoimassa (ei ollut autotalli kyseessä), siellä on pikällä sivulla seinän ja katon kulmassa koko talon pituinen verhokotelo missä kulkee vesiputket. Jossain kohdassa oli jäänyt seinälevy vähän matalaksi ja raosta näkyi lasivillaa. Kyselin isännältä että missäs välissä on höyrynsulkumuovi kun ei villan ja levyn välissä näytä olevan. Olivat kuulemma aikoinaan timpurin kanssa saaneet idean, että jätetään kaistale muovia pois seinien yläosista, ettei tule pullotalo. Noin se on ollut jo 34 vuotta eikä ainakaan vielä ole mitään ongelmaa tullut ilmi. Ei ole tosin seiniä auottu.
     
    xarper ja Camino'79 tykkäävät tästä.
  12. urho3

    urho3 Gearhead

    Yksi rakennus suunnittelija kertoi että oli lajennusosa tehty lastulevy,lasivilla ja ulkoverhous. Katossa oli villat kattopeltiä vasten. Purkaahan se oli pitänyt mutta siitäkin huolimatta se oli likimain ehjänä pysynyt ja varmasti ollut parempi nukkua kun veneen alla.
     
  13. Rusty

    Rusty Double Gearhead

    Paremmin.
     
    Camino'79, tooke, musta78 ja 1 muu tykkäävät tästä.
  14. Rautamäki

    Rautamäki 3rd gear

    Huonommin tehdyt on purettu pois.
     
    Pertti K, wilburi, isalmela ja 3 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  15. Ace66

    Ace66 3rd gear

    Kyllähän perinteisesti tehty hengittävä ja ulospäin harveneva rakenne on huomattavasti anteeksiantavampi pienille vuodoille ja virheille kuin muovipussi.
     
    Camino'79 tykkää tästä.
  16. Jussi289

    Jussi289 Double Gearhead

    Paikoittain purkaantuneet ihan itekseen.
     
    Pertti K, Gary Grand ja palontie tykkäävät tästä.
  17. Camino'79

    Camino'79 Gearhead

    Runko pystyssä wuhuu! (No okei, pari 2x6sta uupuu etulaidamta tolppien päältä kun ne meni ton nosturin rakentamiseen epähuomiossa)
    [​IMG]

    Ja onpahan suht helppo ja nopea nosturi väkertää kattotuolien asennusta varten ;)

    [​IMG]
     
    Pertti K, Visa, Gary Grand ja 4 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  18. valpas

    valpas Gearhead

    Vähän samaa ideaa, mutta sulla on parempi, kun se on pyörillä.
    Mulla ei ollu sillon lattiaa, kun kattotuolit nostelin. Mulla oli päädyssä rissatolppa, ja venevinssillä ylös ulkoseinää pitkin, sitten pyöräytys vaakatasossa 180 Astetta. Sitten semmonen "tasapainoheiluri" koukkujen varaan kattotuolin keskelle, ja painava puntti alapäähän, ettei kattotuoli kaadu, kun päistä kuljetti paikoilleen.
    Mulla tuli päädytkin kattotuoleista, ja se joustovara seinän yläparrun suhteen, että harjapainuu tasasesti lumikuormassa. Muutaman sentin lumikuorma taivuttaa. En tiedä onko tuolla mitään käytännön merkitystä, mutta en tykänny, että päädyt olis jäykät, ja kattotuolit taipuis. Varsinkin se lähimpänä päätyä oleva kattotuoli.
    8m:n jännevälillä oleva kattotuoli ei painanu, kuin 60kg.
     
  19. Camino'79

    Camino'79 Gearhead

    No mulla alapaare on 7400 ja tulee tosiaan ihan päätyihin.
    Huomenna ajatus alkaa nostamaan tuoleja. Paan sit infoa kuin käy ;)
     
  20. juko7

    juko7 Double Gearhead

    Selitätkö mitä tarkoittaa "päädyt jäykät ja kattotuolit taipuis"? Jos pääty on jäykkä, niin kattotuoli taipuu vähemmän ja päinvastoin, jos kytketty yhteen?
     
    Camino'79 tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!