Koko harrastuksen tulevaisuus...huono?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Cocco Bill, 15.12.2018.

  1. TuomoK

    TuomoK 3rd gear

    Tämä ykkösosa on kyllä kanssa hyvä kuvien osalta, paljon hyviä kuvia vanhasta kotimaisesta kalustosta. Onkohan nämä lukuisat virheet tulleet ladonta yms kirjoittajasta riippumattomassa vaiheessa, eka osassa on vaihtuneita kuvatekstejä?
     
  2. tinareki

    tinareki Double Gearhead

    Jep, taitaa olla ihan pikapuoliin myöhäistä halpojen pitkäkattojen hamstraaminen jenkeistä.
    Hemmings Classic Car on hehkuttanut jo toistakymmentä vuotta sitten stw mallien hienoutta ja tulevaa arvonnousua. Niiden arvonnousua avittaa nyt nostalgia; Stw nousi suuren suosioon perheiden ykkösautona 60-70-luvuilla. Nyt niiden takapenkeillä lapsuutensa eläneet ikaluokat ovat varallisuutensa huipulla ja eläkeiässä tai sen kynnyksellä. Kun aika on samalla muuttunut ja varsinkin USAssa stw korvautunut SUV hirviöillä, alkavan ennen arkiset farkut näyttää harrastemielessä houkuttelevilta. 60-luvun full size stw:t saattavat olla jo aikuisten hinnoissa, mutta kyllä sieltä 80-lukuisia löytyy vielä edullisestikin.
    Ilmaisena vinkkinä, 10sek. googlauksella;
    https://tampa.craigslist.org/pnl/cto/d/seminole-1988-oldsmobile-custom-cruiser/7046441660.html
     
  3. fishbone

    fishbone Gearhead

    Katselin tossa ehtoolla juutuupista ameriikan autotapahtumista videoita,pisti silmään sama kuin meillä Suomessa,porukat oli vähä vanhempaa ikäluokkaa,kalusto tosin aikas komiaa.Nuorisoa näky vähemmän noissa,varttuneemmilla on enemmän massia laittaa harrastekalustoon.Meillä nämä nuoret kaupunkilaispolitiikot tappaa kohta koko autoharrastuksen ja autoilun sekä paljon muuta.
     
    malvasto, duel ja Peeaa tykkäävät tästä.
  4. Inlinee

    Inlinee Gearhead

    Yks on ukkoutuminen tosiaan. Eräällä jenkkiläisellä harrastefoorumilla on vuosien saatossa kahdesti huomattu asia, että siellä ( foorumilla, näyttelyissä järjestävällä/ esiintuovalla puolella) pyörii vaan ne vanhat gubet, että asialle pitäs jotain tehä. Sit ne tekee foorumille kyselyn, miten me saatas lisää nuoria innostumaan harrastukseen. Sit kun ne kaks-kolmikymppiset harrastajat vastaa mistä ne tykkää/isi, ja tod.näk muut ikäluokastaan, nää samat vanhat gubet aivan totaalisesti sivuuttaa nää vastaukset, ja kierrättää omia jo huonoks todettuja juttujaan samalla kun taputtavat toisiaan selkään. Sit parin vuoden pääst uus ihmettely ku harrastajat vähenneet entisestään, et mitäs tehtäis...

    Ja kuten jo mainittu, ne kävijät näyttelijöissä suurimmaks osaks ajaa hybridillä prisman kautta kotio.
     
    1purehell ja pantera tykkäävät tästä.
  5. Inlinee

    Inlinee Gearhead

    Valitettava tosiasia on että nykypäivänä ei koodit ja numbers matchingit kiinnosta, mitö taas vanhempi väki kyttää ja kehuu terska huurussa, saati jonku öljyntäyttöputken date code. Ei herneitä kelleen, jokaisella mieltymyksensä.
     
    Muokattu: 16.1.2020
    sdfsd, 1purehell, Stang_81 ja 1 muu tykkäävät tästä.
  6. fishbone

    fishbone Gearhead

    Itekki jo ukkoontunu mut silti vielä käydään muijan kanssa cruisingit ja tapahtumia,näyttelyistä ei ole aikoihin enää saanut mitään kiksejä mut on niissä silti mukava käydä.
     
    malvasto tykkää tästä.
  7. leivonharri

    leivonharri Gearhead

    Okei, se 75-95 mainstream-aika lienee peruuttamattomasti ohi.

    Autoharrastuksella silti marinoidaan ihmisiä jatkuvasti; teeveestä tulee joka ilta jotain auton flippausohjelmaa, tietokonepeleihin on uinut klassikoita ja kesätapahtumia/kruisinkeja/näyttelyjä on joka viikonloppu valoisampaan vuodenaikaan. Väittäisin, että esimerkiksi 50-luvun Hudsonin tunnistaa aika moni ihminen verrattuna 20 vuoden takaiseen.

    Jotta harrastus ei rajoittuisi pelkkään katsomiseen pitäisi ehkä aloituskynnystä madaltaa sellaisille ihmisille, joilla ei ole tämä touhu ns sukurasitteena. Moni on silleen, että "olishan tommonen siisti mutkun ei oo paikkaa" ja jos olisikin, niin "en osaa"... (itsekin olen)

    Eli ainakin pääkaupunkiseutu voisi kaivata sellaista "oikeiden ihmisten" helposti lähestyttävää ja edullista kerho/yhdistystoimintaa. Joku SAHK Helsingin Seudun Automobiiliklubi kuullostaa jo sellaiselle, ettei ole tonnin kesäautolla mitään asiaa vaan pitää löytyä joku "dallabeen keikkabussi" navetan ylisiltä, että edes moikataan.
     
    duel, redneck1 ja Inlinee tykkäävät tästä.
  8. talonmiehen vapaapäivä

    talonmiehen vapaapäivä Double Gearhead

    Juu ei tapahtumien suhteen ainakaan oo näköpiirissä suurempaa hiipumista ja kalustoa tulee koko ajan lisää rapakon takaa. Ehkä suurin muutos on siinä, että sellaiset totaaliprojektit käy huonommin kaupaksi, tai kelpaa nekin, mutta hinta pitää olla realistinen.
     
    tinareki tykkää tästä.
  9. Jummijammi

    Jummijammi 2nd gear

    Media laittaa auto- ja mitävain moottoriharrastusta huonoon valoon mutta tosi asia on, että eletään parhaillaa uutta kulta-aikaa jenkkiautoilussa. Osia on, autoja tulee lisää ja tapahtumat kasvaa ja monipuolistuu. Kustom kulttuuri ei ole enää marginaaliporukan toimintaa
     
    tinareki, malvasto ja fishbone tykkäävät tästä.
  10. pantera

    pantera Double Gearhead

    Koskaan aikaisemmin ei ole ollut helpompaa ja halvempaa harrastaa jenkkiautoja.
     
    1purehell, redneck1, fishbone ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  11. T5

    T5 Gearhead

    Mä voisin tähän jopa sanoa pienen vastalauseen.

    Joku on napsahtanut päässä ja hiukan varovaisesti oon selaillut ebaytä ja craiglistiä, jos joku hyvä sopiva uusi auto (projekti) löytyisi entisten jatkoksi.
    Mutta on vain tullut huomattua se, että autojen (alle 5k$) hinnat jenkeissäkin ovat nousseet aika paljon. Ja tuossakin hintaryhmässä valikoima alkaa käymään aika ohueksi.
    Jos ei siis mitään totaaliprojektia halua.

    Yksi automalli, jonka hinta on muutaman vuoden sisällä nostanut arvoaan älyttömästi on C3 Corvette. Parisen vuotta sitten niitä sai vielä hyväkuntoisena alle 5000 taalaan helpostikin, mutta nykyään ei enää tuohon hintaan pahemmin löydy.
    Saa nähdä, onko sama kohtalo edessä C4 mallilla seuraavaksi. Nythän niitä saa vielä pilkkahintaan jenkeistäkin.
     
  12. pantera

    pantera Double Gearhead

    Selailin tossa viimeperjantaina jack danielssin kanssa vuoden 1988 ja 1989 Collector Car Tradereitä ja tietysti hymyilytti ja huvitti ne alhaiset hinnat... heh huvinsa kullakin ... mutta anyways , utelias kun olen niin pitihän ne v-88 hinnat muuttaa laskureilla tämän päivän rahan arvoon ja esm -58 vette on nyt halvempi kuin se oli 30 vuotta sitten.
     
    Muokattu: 16.1.2020
    Inlinee ja Volvo_5.7 tykkäävät tästä.
  13. leivonharri

    leivonharri Gearhead

    Ns. varmassa sijoituksessa rahat on paremmassa tallessa, mutta ilman riskiä ei ole voittoa.

    Olisi kannattanut ostaa kasa escortteja yhden corveten sijaan. Mutta toisaalta, samalla rahalla olisi voinut vahingossa ostaa Morris Marinoita. Eipä näistä aina tiedä, joskus käy tuuri.
     
  14. redneck1

    redneck1 Gearhead

    Voihan se aika palata vielä takaisin ja uusia sekä nuoria harrastajia tulla lisää. Hyvin epätodennäköistä se kuitenkin on, koska uudemmat (90-luku, 2000-luku) autot on aina vaan tylsempiä ja jenkkien hinnat Suomessa tavallista korkeemmat mitä vastaavan ikäisillä ja käytetyillä euroautoilla.
    Voihan sellainen mahdollisuus olla että sähköautojen yleistyessä ihmiset haluaa harrasteekseen vaikka vanhan bensa-auton joka on muutettu kaasulle. Hyvä olisi myös palauttaa vielä joskus tuotantoon, vaikka vanhan ajan nostalgiamalleina (kuten esim. camaro ja mustang ovat) täysikokoisia vanhan ajan kunnon jenkkejä tuotantoon, mutta se on aika turha haave.

    Lähinnä olen miettinyt myös sitä että mitä tapahtuu 30-40 -vuoden päästä kun suurimmalla osalla nykyharrastajista on nuoruuden into poissa, jalka hidastunut, muisti huonontunut jne. Toisin sanoen kun nykyiset harrastajat ovat jo niin vanhoja että ovat kenties vanhainkodissa. Ja jos uusia harrastajia ei tule...
     
  15. emil knievel

    emil knievel 2nd gear

    Jos ja kun maailman tämänhetkinen kehitys jatkuu, meidän kaikkien harrastekalustosta 99,9% on 25 vuoden päästä romuraudan arvoista jätettä... Siihenkin kannattaa jo hiljalleen valmistautua, maailma muuttuu ja bensahanat hiljalleen suljetaan.

    Noh, toivottavasti oma lusikka on nurkassa jo silloin. Jääpähän kakaroille perinnöksi kasa arvotonta romua!
     
    litres tykkää tästä.
  16. Anza

    Anza Gearhead

    Ruosteessa rahat on hyvin sijoitettuna. Aina on vaihtoehtoiskustannus.
    -Vuoden röökit 2000 - 3000€ esim. 7,4€ aski
    -Baarissa riekkuminen 1500 - 4800€ vuodessa, riippuen tiheydestä esim 100- 120€ kerta?

    Tai voi ne tuhlata muihin harrastuksiin kuten autoon. Ajatellaan vaikka 15 000 euroa autoon kymmenessä vuodessa jonka myy puoleen hintaan 7500 eurolla. Siinä on silti kädessä enemmän kuin parin vuoden röökaamisen jäljiltä. Ihan mistä tykkää. Kaikki rahat johonkin menee kuitenkin
     
    litres, malvasto, hartsa69 ja 1 muu tykkäävät tästä.
  17. fishbone

    fishbone Gearhead

    Näillä kun ajelee niin en minä ainakaan mieti mitä maksaa ja kuka tämänkin joskus ostaa,pääasia et on hauskaa eikä kokoaikaa armoton vitutus.
     
    BBLate, Mija, faikku66 ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  18. malvasto

    malvasto 3rd gear

    Kyllä ja niinhän sitä sanotaan että se on huono harrastus jos ei siihen kaikki rahat mene
     
    BBLate ja Inlinee tykkäävät tästä.
  19. emil knievel

    emil knievel 2nd gear

    Jup. Mutta tämä meidänkin harrastuksemme on täynnä näitä "tiätsä mitä tästä pyydetään iibeissä" ja "...tu se uuno myi tän tonnilla ja mä pistin sen eteenpäin viidellä!"

    Amerikanauto EI ole sijoitus. Se on elämäntapa...
     
    Buick225, redneck1, malvasto ja 1 muu tykkäävät tästä.
  20. Buick225

    Buick225 Double Gearhead

    Töissä käydään että olisi rahaa asumiseen harrastuksen lisäksi.
     

Kerro tästä muillekin!