Netistä löytyneitä vanhoja suomalaisia autovalokuvia

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Pande_K, 31.5.2019.

  1. tinareki

    tinareki Double Gearhead

    Koetin tiirailla vanhimpia autoja tuosta Panden laittamasta Etelärannan kuvasta. Ei ole monta, eikä nekään edes ihan 20 vuotiaita... Ihan tuossa keskellä alhaalla valkoinen Opel Olympia Rekord 1953...55, Se musta/valkea Rover 75 Kauppahallin parkissa voisi olla 1952, mutta toisaalta mallia tehtiin pitkälle 50-luvun loppua kohti saman näköisenä. 50-luvun viimeisiin ja 60-luvun alun autoihin tuli erilaiset etulokasuojat, joiden kärjessä vilkut.
    Vielä altaan vieressä parkissa 1957-60 Opel Rekord P1, mutta nuo kolme ovat ainoat 50-lukuiset joita löysin. Ei voi moittia autokantaa vanhaksi tuon kuvan perusteella.
    p.s. Palacen edessa Peugeot 403 voisi olla 50-luvun lopulta mutta todennäköisemmin 60-lukuinen kumminkin, valmistettiin vuoteen 1966 asti.
     
  2. Scuderia Gungko

    Scuderia Gungko 3rd gear

    Etummainen kupla on 1953-57 "ovalfenster".
     
  3. Pande_K

    Pande_K Double Gearhead

    Toisaalta hyvin ymmärrettävää sillä autoistuminen oli parhaassa vauhdissa ja autokannan keski-ikä oli varsin alhainen. Kun vuonna 1960 rekisterissä oli 183 409 henkilöautoa, niin vuonna 1970 autoja oli 707 218. Lähde: http://www.aut.fi/tilastot/autokannan_kehitys/ajoneuvokannan_kehitys

    Ja 50-luvun käyttöautoista iso osa varmaan poistui jo varsin varhain liikenteestä, sillä tuskin jonkun Zwickaun tai Skoda 440:n tyypillinen elinkaari kovin pitkä oli. Ja sellaisiahan sen ajan autot pääasiassa olivat, vaikka nykyisiä harrastetapahtumia katselemalla voisi muuta luulla. :odwink:

    Näiden kuvien osalta voi vielä vaikuttaa sama asia kuin nykypäivänäkin eli elinkaarensa loppupuolella olevan auton bongaa varmemmin muualta kuin Helsingin keskustasta, jossa taas liikkuu paljon uusia kalliita autoja. Esimerkiksi ihan näillä samoilla kohdilla Laivurinkadulla olen itsekin bongannut kaikenlaista nykyaikana ja 60-luvun lopulla Unto Laitilan kuvaamaan satunnaiseen katunäkymään on osunut BMW 2000 CS (oikeassa laidassa parkissa vähän tuon matkailubussin etupuolella) joita ei joka kirkonkylässä takuulla ollut. Helsingin kaupunginmuseo.

    [​IMG]
     
    tinareki, Dataviilaaja, isalmela ja 1 muu tykkäävät tästä.
  4. Pande_K

    Pande_K Double Gearhead

    Toisessa ketjussa oli keskustelua musiikkineuvos Lipsasesta. Kuten tunnettua niin hän on luottanut ässä-Mersuihin vuosikymmenten varrelta. Tämä kuva artistin omilta kotisivuilta www.danny.fi ja kuvatekstin mukaan kuva on otettu hänen silloisen asuntonsa luona osoitteessa Pohjoiskaari 37 (se on Helsingin Lauttasaaressa).

    [​IMG]
     
    miguelo ja Ronkeli tykkäävät tästä.
  5. speedy

    speedy Double Gearhead

    Haloo haloo... ootas otan tukan korvalta, no nyt kuuluu ![​IMG]
     
    Muokattu: 12.3.2020
    TwistOla, tinareki, Tunaman ja 3 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  6. Ronkeli

    Ronkeli Gearhead

    Haloo,.. Lipsasella :D
    Hieno kuva!
     
  7. Pande_K

    Pande_K Double Gearhead

    Philipsin autolevysoitin!

    Siinä on Lipsasella rekvisiitta kohdallaan. ARP-puhelimet tulivat 1971 mutta sitä ennenkin on ollut joitakin pieniä suljettuja autopuhelinverkkoja ainakin HPY:n (Helsingin Puhelinyhdistys) alueella ainakin vuodesta 1966. Tuo kojelaudan mötikkä kuuluu ilmeisesti puhelimeen.
     
    Muokattu: 12.3.2020
    speedy tykkää tästä.
  8. KKOSKINEN

    KKOSKINEN Gearhead

    On kuin suoraan jostain liikennevalistusoppaasta tuo kuva. Mies ajaa pimeässä sateella puhelin korvalla. Zoomailee omaa naamaansa peruutuspeilistä ja ilman turvavyötä.
     
  9. Scuderia Gungko

    Scuderia Gungko 3rd gear

    Mötikkä on Televa 701 puhelinasema vuodelta 1973.
     
    Pande_K tykkää tästä.
  10. Seppä Leonardo

    Seppä Leonardo Gearhead

    Kymmenen markan kolikkoa kun syötit niin juuri riitti yhteyden pitämiseen keskukseen.Kerran yritin ja eipä kolikot riittänyt kun en arvannut miten kallista oli.
     
  11. Dataviilaaja

    Dataviilaaja Gearhead

    RAF 977 tuolla takana, vihreä? Ja Corona-viruksessa oikein valkosivut.
     
    isalmela ja Scuderia Gungko tykkäävät tästä.
  12. Pande_K

    Pande_K Double Gearhead

    Kilpi kun ei näy niin ei voi tietää, mutta kun se on tuolta suunnalta Tehtaankatua kurvaamassa niin saattaa olla Neuvostoliiton suurlähetystön kalustoa.

    Opel-karavaanarin perässä ajaa punainen Kupla jossa on keulalla autokoulun kolmio. Aikoinaanhan autokouluautoissa oli merkit sekä perässä että keulassa.
     
    isalmela tykkää tästä.
  13. Scuderia Gungko

    Scuderia Gungko 3rd gear

    Hyvä bongaus tuo RAF. Konela toi sitä maahan kehnolla menestyksellä. Tie- ja vesirakennushallitus hankki autoja käsittääkseni puolisen tusinaa, ollut varmasti houkutteleva ostos edullisella hinnallaan, mutta muut ostajat olivat luultavasti pirun tiukassa.

    Netistä löytyi kuvakin Konelan omasta autosta...
    [​IMG]
     
    Muokattu: 13.3.2020
    Pande_K ja Ronkeli tykkäävät tästä.
  14. miguelo

    miguelo Gearhead

    Helsinkikuvia - sivustolta Eeva Ristan valokuva, kuvanottohetki 08/1972.

    [​IMG]

    Mikonkatu. Näkymä Aikatalon kohdalta kohti Aleksanterinkatua. Vasemmalla peruskorjataan Mikonkatu 5:n (Aleksanterinkatu 13:n) liikerakennusta.

    Kiinnitin erityisesti huomiota kuvan oikeassa reunassa olevaan Austin Miniin, siinä on tuolloin ollut varsin mainio rekisterikilpi...:odcool:

    (kyseinen tunnus taitaa nykyisin olla muuten vapaana)
     
    tinareki, Pande_K, isalmela ja 1 muu tykkäävät tästä.
  15. 383

    383 Gearhead

    Renlund on mikonkatu 7 ;);)
     
  16. Buick55

    Buick55 Gearhead

    On kyllä hienoja nää vanhat kuvat,Saabissa muuten Hella Halogen lisävalot,huomasin kun seinällä tuollaiset on:)
     
    isalmela tykkää tästä.
  17. miguelo

    miguelo Gearhead

    Eeva Ristan mainio valokuva, Helsinkikuvia - sivustolta poimittu.

    [​IMG]

    Kaisaniemenkatu 13. Nuoret miehet Kaisaniemenkatu 13:n edustalle pysäköidyssä vaaleassa autossa (Dodge Dart) seuraamassa työväen vappumarssia 1.5.1972.

    Nämä ovat kerrassaan niin upeita otoksia mustavalkoisina, valokuvaajat ovat erinomaisesti onnistuneet vangitsemaan kuviinsa tuolloista ajanhenkeä ja tunnelmaa.

    Onko kukaan muuten tilannut tuolta sivustolta korkeampiresoluutioista (maksullista) valokuvaa, sellaisesta saisi kehystettynä varsin kivan ja persoonallisen sisustustaulun, on hieman toista luokkaa kuin "Ikean valikoimista löytyvät lontoonbussikuvat"...
     
    TwistOla, isalmela, redneck1 ja 1 muu tykkäävät tästä.
  18. BRAKE DRUM

    BRAKE DRUM Double Gearhead

    Onko ketään muuta köijätty 70-luvun alun vapputilaisuuteen missä pioneerikuoro laulaa falsetissa Lenin sedästä joka asuu Venäjällä. Sellaisesta kokemuksesta palautuminen ennalleen kestää koko loppuelämän.

     
  19. miguelo

    miguelo Gearhead

    Täytyypä kysyä asiantuntijoilta, kun alemmassa kuvassa altaan "reunan vieressä" olevassa autorivistössä on parkissa valkoinen Ford Anglia ja keltainen Renault, niin mikä on niiden välissä olevan kullanvärisen auton merkki ja malli?

    Kuvan mukaan erittäin pitkä konepelti ja lyhyt korin peräosa, niin katsoin jotta onko kyseessä kenties Ford Zephyr/Zodiac mk4?

    Taitaa kuitenkin olla jokin koriltaan suurempi Usa-Ford?

    (onpas kerrassaan hieno ja lukuisia yksityiskohtia sisältävä tarkka kuva, jota on mukava tutkia)
     
  20. Pande_K

    Pande_K Double Gearhead

    Tuon Eeva Ristan ottaman vappuisen Dart-kuvan laitoin jo tämän viestiketjun ekalle sivulle jossa Miguelo oli heti perään kommentoinut... mutta hienoja kuviahan voidaan puida useammankin kerran. ;)

    Täytyy kyllä sanoa, että tällaisesta elämyksestä olen jäänyt täysin osattomaksi.

    Samaa minäkin tiirailin, mutta en varmaksi osannut määrittää. Mutta ellei joku toisin todista niin sanoisin että Ford Falcon 1966-70.

    Mielenkiintoinen myös vihreä kuorma-autontapainen kyseisestä kullanvärisestä autosta yläviistoon vasemmalle. Sanoisin, että se on raskas maansiirtoauto kuten (väristäkin päätellen) Euclid R15, mutta onko joku muu toista mieltä?
     
    Muokattu: 13.3.2020
    miguelo tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!