Oksidi

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Renkaat ja vanteet', aloittaja Niepe, 5.10.2022.

  1. Niepe

    Niepe 1st gear

    Ikuinen ongelma. Kun alumiinivanteen puhaltaa, niin ei mene kauaa kun oksidoituminen alkaa uudestaan. Tehoaako esim. oksaalihappo oksidiin? Kun olisi joku helpompi keino poistaa oksidi pinnasta ennen pulverimaalausta kun hiominen.
     
  2. puna niska

    puna niska Gearhead

    Muistan lukeneeni jostain maalipurkin ohjeista jotain etikasta mutta on jäänyt kokeilematta.
     
  3. Seevu

    Seevu Double Gearhead

    Sinoli?
     
  4. LehtinenA

    LehtinenA 2nd gear

    Kokeiltu on ja en voi suositella
     
    Seevu tykkää tästä.
  5. Simon Templar

    Simon Templar Gearhead

    lipeällä lähtee
     
    kerkko tykkää tästä.
  6. Rannis

    Rannis 3rd gear

    Mä vedin ennen vanteiden lipat asetoonilla kiillotuksen jälkeen kesäautossa, pysyi siistinä noin kk ja sit piti kiillottaa uudestaan. POLilla kiilottin.

    En tiedä toimiiko jos vanne on puhallettu, paras olisi varmaan vetää pulverit heti puhalluksen jälkeen.
     
  7. Niepe

    Niepe 1st gear

    Juu sehän olisi ainoa oikea tapa, mutta kun itsellä ei ole niin isoja puhallusvehkeitä niin joutuu puhalluttamaan muualla. Voi mennä helposti yksi vuorokausikin ennen kuin pääsee maalaamaan puhalluksen jälkeen.
     
  8. f34

    f34 Double Gearhead

    Jos käytät oikeassa pulverimaalaamossa, niin siellä tehdään esikäsittelyt, surtec tai vastaavilla, käytetään liuoksissa. Niissä puhdistuu riittävästi.
     
  9. Niepe

    Niepe 1st gear

    Kyllä kyllä, mutta nyt tuusataan kotiolosuhteissa, harrastepohjalta. Joku aine pitäisi löytää mikä helpottaisi ja nopeuttaisi oksidin poistamista ennen maalaamista. Kyllähän on olemassa kaikenlaisia happoja, mutta ne tartteis upotustankit ja neutralisointitankit jne... ja ei kai niitä myydäkkään ihan tavan taatelin tallaajille. Ja hintakin on yksi oleellinen tekijä.
     
  10. Niepe

    Niepe 1st gear

    Mitenkäs olette tuota lipeää käyttäneet? Liotus, lämmin neste, seossuhde, liuotusaika?
     
  11. Simon Templar

    Simon Templar Gearhead

    lämpöseen veteen. Seossuhteesta osaa sanoa, alumiini ainakin reagoi aika pienelläkin seossuhteella. Kokeilemalla selviää ja sit varovasti ettei roisku päälle, syövyttää reiän nahkaan helposti, siis jos on ärtsy seos. Raksaliikkeestä iso palju ja siinä dippailet.
     
  12. Niepe

    Niepe 1st gear

    Kiitos. Eikös tuo kaustinen sooda aja tuon lipeän viran? Sitten lopuksi vesihuuhtelu, vai tarviiko jotain muuta?
     
  13. Simon Templar

    Simon Templar Gearhead

    Joo mut kallista, ostat mehilaistarvikkeita myyvästä firmasta 25kg säkin. Tai jos oot kanta-hämeen lähellä niin ostat multa säkin.
     
  14. Niepe

    Niepe 1st gear

    Osaako kukaan antaa suuntaa antavaa seossuhdetta? Sanotaan nyt vaikka esimerkin vuoksi 10L vettä, niin paljonko laitetaan lipeä rakeita? Ja alumiinista olisi tarkoitus ottaa oksidi pois.
     
  15. Forester

    Forester 1st gear

    Parisataa grammaa - puolisen kiloa, eli 2-5% lipeää lämpimässä vedessä saa jo reaktiota alumiinin ja alumiinioksidin kanssa aikaan hyvinkin.
    Millään hapolla turha yrittää, koska alumiinioksidi ei happoihin liukene.
     
  16. Niepe

    Niepe 1st gear

    Kiitos. Ja uskoisin että puhutaan minuuteista eikä tunneista mitä liotusaikaan tulee?
     
  17. Forester

    Forester 1st gear

    Juu, ei kannata jättää ilman valvontaa. Prosenttilla ja lämpötilalla isot erot saa aikaan vaikutusajassa.
     
  18. Niepe

    Niepe 1st gear

    Hävettää kysellä näitä toisille selviä asioita, mutta eihän lipeäkään mahda mitään ruostumattomalle teräkselle? Vai olenko taas ihan kuutamolla?
    Ja toinen asia, voiko/kannattaako lipeäneste astian alle laittaa avotulta lämmönlähteeksi? Esim. nestekaasugrilliä. Lähinnä sen vetykaasun takia. Ja ei, ei ole tarkoitus lämmittää vettä kiehuvaksi asti, vaan n. 60-70 asteiseksi. Ku on niin perseaukinen, että ajattelin lämmittää sadevettä kun sitä tulee kerättyä talteen muutenkin.
     
    Muokattu: 11.10.2022
  19. Forester

    Forester 1st gear

    Ainahan kannattaa kysellä.
    Rosteriastia sopii lipeälle. Itse en kyllä lähtisi avotulta käyttämään. Kuumenna vesi ensin ja joku halpis uppokuumennin ylläpitämään lämpöä. Tai sitten keittolevy Motonetista, Tokmannilta tai vastaavasta ~20 E.
    Esim: https://www.tokmanni.fi/keittolevy-1-levyinen-6419860159461
     
  20. Niepe

    Niepe 1st gear

    Jälleen kiitos kun vaivaudutte vastaamaan.
    Voihan se olla että kun lämmittää tarvittavan vesimäärän esim. 4 vanteen dippaamiseen, yksi kerrallaan tosin, niin ei siinä niin kauaa mene että vettä tarvitsee pitää erikseen lämpöisenä.
    Pitää testailla.
     

Kerro tästä muillekin!