Hitsauskone

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja elkamiina, 3.3.2008.

  1. elkamiina

    elkamiina Gearhead

    Moro,

    Hommasin tämmöisen hitsikoneen ja nyt sitä hieman testailin. Toimii ku junan vessa mutta osaako joku kertoa mitä konkreettisesti on nuo kaikki säätimet langansyötön lisäksi.
    Eli siinä on jotain kahta eri pätkitystä vipukytkimellä ja ajansäätöä niille? Mihin käytetään?
    Virtasäätimiä on kaksi, mitä kummastakin säädetään?
    Ja miksi maajohdolle on kaksi eri paikkaa?

    Hieman tyhmiä kysymyksiä mutta pakko kysyä..... :oops:

    (kuva poistunut)

    [​IMG]
     
  2. Jorrma

    Jorrma Gearhead

    Ylhäällä tosiaan langansyötön säätö, seuraavasta namikasta valitaan tuleeko vain yxi täppi kun liipasimesta painetaan vai jatkuvasti lankaa. Seuraavasta pyöritettävästä valitaan sen täpin kesto. Sitten on virtakytkin ja siitä oikealle karkea säätö ja hienompi säätö. Pienemmillä virroilla kun hitsailee niin maakaapeli ykköspaikalla ja kovilla virroilla kakkospaikalla.
     
  3. elkamiina

    elkamiina Gearhead

    Ahaa, jotain tämmöistä niksutellessani ajattelinkin, eli aika simppeliä kauraa. Mutta tulipahan kysymällä selväksi kerrasta! :D
     
  4. Rollepolle

    Rollepolle 1st gear

    Tuo kone on ihan hyvä peli.
    Oma on ainakin 20 vuotta vanha, eikä mitään vikaa ole ollut, joitain kuluvia osia on vain joutunut vaihtamaan.
     
  5. elkamiina

    elkamiina Gearhead

    Jep, siltä vaikuttaa valovirta halpaKempakin jälkeen. Velipoika juuri huolsi koneen ja laittoi pidemmän letkun, uuden langansyöttöputken ja pistooliin uudet sisukalut. Kyllä tällä kelpaa liimata saumaa.

    Harmi vaan kun ei ole enään kuin ovien alareunat tässä projektissa hitsattavana... :rotfl:
     
  6. impalt66ja67

    impalt66ja67 1st gear

    No nyt on valittu laatu kone! Ja jos joskus tarvii jotain osaa/tarviketta niin sähkökone korjaamo auttaa ja sieltä saa jos tarvii niin ohjekirjaa yms dataa näistä kunnon koneista.
     
  7. Stance

    Stance Gearhead

    Missäs hintaluokissa näissä pyöritään, jos käytettyä ostaa? Jos tästä joskus pääsisi vähän isommalle tontille riehumaan (omakotitalo), niin välittömästi hommaan hitsivehkeet. Nimimerkillä viimeksi hitsannut yläasteella 15 vuotta sitten.
     
  8. impalt66ja67

    impalt66ja67 1st gear

    veikkaisin et 300-800 euroo Kunnosta riippuen ja minkälaisesta käytöstä.

    uuden valovirta mig :n (alta tonni) hankintakaan auto hommaan ei oo hullumpi ajatus.

    Monet moittii valovirta koneita, mut jos virta piuhoissa riittää niin amatööri ei huomaa eroo,syttyy herkästi yms..
    itellä 24 vuotta vanha Superkempomat ja sulattaa edelleen hyvin, Niitten hinnat on 200-500 euroo ja tätä on mainostanu jopa v8 3/84

    Sit jos haluu hifistellä niin MP 1500/2400 minisystem jossa on tig ja mig:kompakti paketti! 1000-1500 euroo

    Kaasut on tietty kalliita mut sen se vaatii!
     
  9. Stance

    Stance Gearhead

    Kiitti impalt66ja67 perustiedoista, noita juuri kaipasin!
     
  10. Rahikainen

    Rahikainen Double Gearhead

    Jossain näin tuommosen tarkastetun ja kunnostetun 250 kempomatin 850€. Ja on muuten hyvä hitsauskone, minä ainakin tykkään moisella hitsata.
     
  11. puavo the baboon

    puavo the baboon Gearhead

    mie etin ensin käytettyä kemppiä ja just tommosesta haaveilin mut ei perkele löytyny mistään? :eek: eihän niitä myydä jos ne pelaa ja omistaja on siihen tyytyväinen.? ostin sit uuden kempin 2100:n hinta oli jotai 1130e toissa syxynä ja olen ollu tyytyväinen :D
     
  12. freetime-cruiser

    freetime-cruiser Double Gearhead

    Meitilläkin samanmoinen kemppi kuin topicin aloittajalla.
    Isäukko sen ostanu joskus vuosikymmeniä sitten, piirilevy siihen on kertaalleen vaihdettu, muutoin vielä orkkis kuosissaan....

    Hyvä peli, saumaa tuollasella tullu vedettyä jokunen metri, ja varaosia saa vaikka kone on vanha kuin taivas :)
     
  13. petro_din

    petro_din Gearhead

    täältä ääni "pieniin" hitsauksiin valovirta superkempomatille!
    Toiminut 20 vuotta jo luotettavasti ja aina on hitsiä syntynyt.
    Enemmän lienee hitsaajasta kiinni, eihän tuolla tosin mitään centtien paksuisia rautoja hitsailla, mutta 5mm asti aivan riittävä..
     
  14. elkamiina

    elkamiina Gearhead

    Joo, kyllä varmaan joissain tapauksissa hitsaajastakin kiinni.

    Kyllä mullakin valovirta Kempakilla sai paksuun jöötiin ihan hyvän jäljen reilulla virralla, mutta konstikkaampaa olikin sitten autopellin kaltaiseen peltiin! Säädöt ei löytynyt millään vaikka kymmenen vuotta harjoittelin ko. laitteella. Aina oli joko liian vähän tai liikaa virtaa, palo läpi tai ei sulattanut ollenkaan, saatika se räkiminen ja tököttäminen!! :mad:

    Velipoika metallimiehenä kertoikin voimavirtakoneen eduksi autopeltitöissä sen jonkun virran vaiheistuksen tai vast. (en nyt muista tarkkaan)joka toimii paremmin ohutta hitsatessa. Valovirtakoneella oli mahdotonta ainakin mun tapauksessa vetää esim. 0.75 peltiin "jatkuvaa" saumaa ilman läpipolttamista tai muita edellämainittuja perkeleitä. Tolla koneella säädöt löytyi heti, eikä pahemmin tarvi saumaa viimeistellä hitsuun jäljiltä.

    Kyllä jokusen kerran tsiigailin esim. American hotrodia kun peltiä heftailtiin kiinni nätisti, ajattelin että kui helvetis toi on mahdollista kun en onnistu itse millään noin siistiin jälkeen, se oli koneesta kiinni, nyt onnistuu. 8)
     
  15. Blizzard

    Blizzard Gearhead

    :-? onko tommone rautian myymä telwin bimax 152 hyvä mikki harrastekäyttöön
    onko sillä helppo ..opetella
    vaimikäois hyvä ja halpa(tiiän tiiän ei semmosta yhdistelmää olekkaan) :poff:
     
  16. ajk

    ajk 3rd gear

  17. sami

    sami Gearhead

    Tossahan tuo sama on myynnissä pari aihetta alempana:
    http://www.overdrive.fi/forum/viewtopic.php?t=136850

    On muuten aivan perkeleen hyvä kone hitsata.
    Taitaapi olla kaikki uusin tekniikka käytössä mitä mig saralla on tällä hetkellä keksittynä.
    Ja tosiaan tavallisen konventionaali kempin hintanenkin.

    Mikäs tollanen on ottaessa kainaloon, pieni kaasupullo toiseen käteen ja eikun kaverin talliin hitsaamaan sen paskaks ajettu alumiininen öljypohja kuntoon, tai tekemään alumiinitraileri rosterikoristein että saa ameriikan romuja kuskailtua... 8)
     
  18. lipuja

    lipuja 1st gear

    Ittellä o vuoden ollu bimaxin valovirta kone, ja täytelangalla oon hitsaillut, muuten ihan hyvä kone mutta tehosäätö vois olla portaaton, ja lisäksi kun lanka osuu maadoitettuun peltiin niin se syttyy painoi liipaisimesta tai ei, liikkeessä siitä mainitsin mutta niin sen muka kuuluukin olla :odroll:
    Ja ohuita peltejä on tosiaankin vaikee hitsata kun meinaa vetää läpi, lisäksi se on muutenkin välillä jostain syystä vähän tökkivän tuntunen. Mutta hintasekseen ihan hyvä kapistus, ja tosiaankin sen verran pieni ettei oo niin pahasti tiellä.
     
  19. transport01

    transport01 3rd gear

    En ole koskaan hitsannut muilla, kuin valovirtakoneilla, (paitsi ehkä joskus kauan sitten yläasteella) eli en tiedä paremmasta. Juuri jokin aika sitten hitsailin Superkempomatin valovirtakoneella metrin verran saumaa alle millin peltiin eikä palanut kertaakaan läpi ja omasta mielestäni jälkikin oli ihan kelvollista. Ei tököttänyt eikä räkinyt, vaikka lankana oli 0.8. Ohuemmalla langalla olen hitsaillut varsin ohutta peltiä ilman ongelmia.

    Muutaman kerran katsastusmieskin on kysäissyt, että onko laitettu oikein merkkiliikkeessä, kun noin nätisti on tehty. olen vain todennut että itse pihalla tuon hitsailin, mutta mitä sitä huonoa tekemään, kun helpommalla saa nätin sauman. Oleellistahan on, että jaksaa tehdä esivalmistelut ja puhdistuksen huolella. Tapana on ollut jättää aina jäljet esille katsastukseen ja mahdolliset paksummat massat laitan vasta katsastuksen jälkeen, niin eivät turhaan ihmettele mitä siellä massan alla oikein on.

    En yhtään kiistä etteikö kolmivaihepeli olisi parempi, mutta en silti oikein jaksa uskoa, että saavuttaisin sillä mitään merkittävää parannusta.

    Tietty jos ammatikseen pitäisi jotain tehdä, niin silloin tilanne olisi eri, mutta jos on kyse maksimissaan muutamasta metristä saumaa vuodessa, niin valovirtakone saa kelvata mulle. Parempi varmaan etten kokeile kolmivaihekonetta, niin olen tyytyväinen siihen mitä on eikä ala tekemään mieli parempaa :rotfl:


    Oliko tuo "ongelma kempak" portaattomalla virran säädöllä? Jos ei, niin veikkaisin suurimmaksi ongelmaksi sen, että sopivaa virtaa ei vaan löydy. Jotenkin noista kuvaamistasi ongelmista tulee mieleen Bilteman halpiskone karkeilla säädöillä. Sillä ei koskaan tullut hyvää jälkeä oikein ohueen peltiin.
     
  20. elkamiina

    elkamiina Gearhead

    Jep, nimenomaan portaaton säätö keinukytkimillä.
     

Kerro tästä muillekin!