Käykö woikoski SK-25 kaasu mustan TIG-hitsaukseen?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja bbford, 17.1.2011.

  1. bbford

    bbford Gearhead

    Mitä mieltä raati on? Voiko tuolla kaasulla hitsata auton peltejä yms perus terästä vai vaatiiko tosiaan oman kaasun?
    Olis vaan hienoa jos kävis sama kaasu kuin mun migissä jo on.
     
  2. Pion

    Pion Gearhead

    Tig vaatii puhtaan argonin tai heliumin. Offtopic samoin mig vaatii argonin tai heliumin mutta mag hitsaukseen käy tuo mainitsemasi kaasu.
     
  3. wj

    wj Gearhead

    On sitä 25:sta hätätilassa käytetty mustan hitsaamiseen tigillä.
    hieman tummempaa saumaa tulee. En osaa sanoa sitten kestävyydestä.
    Mutta hyvin suli.

    Kokeile!
     
  4. Pion

    Pion Gearhead

    Silloin se ei ole tig hitsausta vaan "tag" :p
     
  5. Smokie

    Smokie 1st gear

    Yhdet hurjat kokeili tigittää mustaa 100% hiilidioksidilla. Elektrodi kuulemma kyrvähti mutta saumaa tuli..
     
  6. bandit_1

    bandit_1 Gearhead

    ja puhtaalla argonilla ei onnistu mag hitsaus?

    jos saa lainata topikkia, onko mitään semmosta kaasua joka pelais magilla ja tigillä?
     
  7. Gutless

    Gutless Gearhead

    mitenkä se tigin elektrodi reagoi siihen hiilidioksidiin? Hiili palaa ja polttaa tikun pilalle? Mikissähän co2 polttaa kylmempänä kuin seoskaasu, eli reaktio olisi ikäänkuin päinvastainen tiggiin nähden?
     
  8. Pion

    Pion Gearhead

    Valitettavasti sellaista kaasua ei ole. Eli tuo nimi tulee suoraan siitä kaasusta "mig" metal inert gas ja "mag" metal active gas. Hiilidioksidi seoskaasu on aina aktivinen kaasu jolloin se ei toimi migillä eikä tigillä oikein ja toisin päin. Ihan hyvä listaus löytyy osoitteesta http://www.aga.fi/international/web/lg/fi/like35agafi.nsf/docbyalias/mison_gases

    Tästä en aivan varma ole, mutta tigin elkun palaminen johtuu todennäköisesti siitä kun kaasu on se aktiivinen kaasu joka reagoi sulan kanssa ja kun tigin volframielektrodi on melkein sulassa tilassa kaasu rupeaa polttamaan sitäkin.
     
  9. el borrachitos

    el borrachitos Gearhead

    Nyt on sellaista puutaheinää että pakko vähän oikoa,kun "muutama" vuosi tullut oltua näiden kanssa tekemisissä tavalla tai toisella,ja kokemustakin on karttunut kolmen eri kaasuyhtiön tuotteiden myynnistä.

    Mustaan teräksen Mig/Mag hitsaus ei onnistu puhtaalla Argonilla saati vielä vähemmän Heliumilla.Tolla Argonilla voi kyllä saada saumaa aikaiseksi,mutta tunkeuma jää huonoksi eikä kelpaa ns.laatusaumaksi.
    Oikea kaasu on joko seoskaasu(argon/co2) tai puhdas hiilari millä tavallinen pulliainen pärjää paremmin kuin hyvin.Sitten on vähän erikoisempia seoksia olemassa esim. Argon-hiilidioksidi 8%,mutta on kalliimpaa eikä vastaavaa hyötyä näissä hommissa.

    Tigissäkään ei käytetä puhdasta Heliumia kuin kupariin ja sen seoksiin,mutta yleisimmin käytetään kuitenkin Argon-Helium seoksia.Kyl toi puhdas Helium on enemmän ilmapalloukkojen juttuja.
    Aga sotki spesiaalihommana meille testailuun sellaisen sotkun missä oli neljää eri kaasua,sillä kyllä oli kyl kiva hitsaa alsaa.
    Oli nopeeta hitsausta,jälki hyvää,ja juuresta tuli superhyvä.
     
  10. Pion

    Pion Gearhead

    Se ei silti sano, että tietäisi asiasta mitään :lol: Vitsi vitsi, olet oikeassa.

    Ei kai tuossa kovin paljoa puutaheinää ole kuin tuo että helium prosentti on kaasuissa max 30% ei puhdas. Sen takia se oli offtopic, koska ilmaisin vain, että sillä argonilla voidaan hitsata mig hitsausta yleisesti. En sitä, että se sitten mig kävisi mustan hitsaukseen.
     
  11. el borrachitos

    el borrachitos Gearhead

    Argon-Helium seoksia on myös 50-70% seoksina joita käytetään kupari pohjaisten romujen hitsauksiin tigillä sekä migillä.

    Puhdas Argon istuu parhaiten lankakoneella rapattaessa alumiinin hitsauksiin,voi sillä kiiltäviäkin vedellä,mut ei oo se ykkös vaihtoehto.
     

Kerro tästä muillekin!