Lumina ABS-vika

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Jarrut ja jousitus.', aloittaja fishingpt, 19.11.2011.

  1. fishingpt

    fishingpt 1st gear

    Mystinen ABS-vika on vaivannut Luminaa ja alla hieman tietoutta miten vika ilmenee ja mitä autoon on tehty.

    Alkuaan abs-merkkivalo syttyi vasemmalle käännyttäessä tai voimakkaasti kiihdyttäessä. Vikakoodeja löytyi ja vialliset osat uusittiin. Sitten menikin mielenkiintoiseksi.

    Satunnaisesti auton pääsähköissä tulee ajallisesti hyvin lyhyt 20 A oikosulkuvirta joka sulkee abs:n ohjausyksikön laskien sen käyttöjännitteen. Auton uudelleenkäynnistämisen jälkeen kaikki toimii.

    Sulakkeita ei pala eikä vikakoodeja löydy muista järjestelmistä. Periaatteessa koko abs-järjestelmä on testattu toimivilla osilla sekä annettu virta ulkopuolisesta akusta. Autoon on vaihdettu akku, laturi, uusittu johtosarjoja ym. On haastateltu eri korjaamoita kotimaasta ja ulkomailta ja ovat olleet yhtä ymmällään kuin mekin mitä autolle voisi vielä tehdä.

    Autossa toimivat kaikki muut järjestelmät eikä autoon ole asennettu mitään ylimääräisiä himmeleitä ja kuten mainitsin muita vikakoodeja ei löydy kuin 20 A virtapiikissä abs-ohjainyksikön Low Voltage ilmoitus.

    Listaa tehdyistä töistä:

    ABS-ohjainyksikkö + johdotukset
    Hydrauliikkayksikkö
    ABS-rele kantoineen ja johdotuksineen
    ABS-anturit johdotuksineen
    Johdotukset akulta+tarkistettu kaikki läpiviennit, liittimet ja uusittu hiemankin epäilyttäviä johtoja.
    Laturi
    Akku

    Onko kellään sattunut vastaavaa tai ideoita vianhakuun?

    Pete
     
  2. virta

    virta Gearhead

    Muuta en osaa kuin että moiset viat toistuu,siis googletus on se avain ja kun käyttäjäpohja Suomessa on pieni,niin Englanninkielinen.Esim. volvoista menee säännöllisesti abs boxi .
     
  3. fishingpt

    fishingpt 1st gear

    Juuh, tässä on nyt 12 viikkoa googletettu ja oltu yhteyksissä jenkkilään...ja ammattimies ollut laittamassa autoa.

    edit:kirotusvirheet
     
  4. PauliP

    PauliP 1st gear

    Voisko tuo mahdollinen 20A virrankulutuspiikki johtua jostain muusta virtaa kuluttavasta laitteesta kuin ABS-yksikkö? Eli jos se jännite laskee hetkellisesti tuosta virtapiikistä johtuen ja sitten ABS pahoittaa siitä mielensä?

    Entäpä akku-, lataus- ja maadoituskaapelit? Niiden kosketushäiriö voisi myös pudottaa jännitettä hetkellisesti, etenkin jos moottori heilahtaa mutkassa tai kiihdytetääessä?

    Nämä olivat arvailua.
     
  5. fishingpt

    fishingpt 1st gear

    Kuten kirjoitin viestissäni niin akku, laturi johdotukset, maadoitukset käyty läpi /vaihdettu uusiin jotta poissulkisimme mahdolliset muut viat. Autossa on muistaakseni ollut useampikin ohjausyksikkö kiinni; uutta ja vanhaa. Tässä alkaa olla reppu aika tyhjä ideoista. Eihän se tarvitse olla kuin viallinen johto tai liitin vielä jossain....sen kuin vain löytäisi.
     
  6. Aako

    Aako 1st gear

    aika vahvasti tuo vaikuttaa, etton jossain puhkihankautunut johto, joka sillontällön raapasee maihin.. just senverran, ettei ehi sulaketta polttaa
     
  7. PauliP

    PauliP 1st gear

    Tai mieluummin siltä että se sähkö ei vaan kulje aina täydellä teholla joko plussa tai miinuspuolella.

    Piilevästä ja hetkellisestä kosketushäiriöstä esimerkkinä pojan Firebirdissä paloi useampia latureita sen takia että akun plussaliittimessä paksun johdon lisäksi ollut käyttövirtajohto oli hapettunut sieltä liittimen muovivalun sisältä niin että joskus pätki.
     
  8. virta

    virta Gearhead

    Myös puutteellinen lataus sytyttää abs-valon
     
  9. fishingpt

    fishingpt 1st gear

    Juuh, mitä tullut vastaan niin on ollut täysin ehjän näköinen johto, mutta sisältä löytyi hapettumia ja kun johtoa liikutti niin virrat pätki.

    ABS:n anturin liittimissä liittimen runko oli sisältä murentunut ja johtimet menivät oikosiin tärähdyksestä.
     
  10. fishingpt

    fishingpt 1st gear

    Tänään tuli Luminalla ajettua noin 100 km ja mielenkiintoinen on vika. ABS valo sytyy kun laatikko vaihtaa ykköseltä kakkoselle. Onko kellään ollut samanlaisia kokemuksia? Laatikko ei anna vikakoodeja ainostaan abs:n Low voltage ilmoitus.
     
  11. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    jos joku johto nippu on kihnannut eristeensä puhki, ja joku johto ottaa ajoittain maahan ?? Yhren ex asiakkaani blondi neitosen eskortissa oli mystinen vika, se johtu juuri tuosta, tulipellin läpiviennissä oli johtosarjan eriste kihnautunu puhki. sitä muuten pähkäiltiin pitkään missä vika..
     
  12. fishingpt

    fishingpt 1st gear

    Tässä meitin tapauksessakin läpiviennit on tarkastettu ties kuinka monta kertaa. Ei auta muu kuin jatkaa tutkimista..
     
  13. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    entä jos johtonipussa on sulannut johtoja about yhteen ???
    huh missä kunnossa oli mun elli edselin laturilta lataussäätimelle menvät johdot.. 2 paksuu kunnossa, kaks ohkasta aivan sulannett yhteen..
     
  14. fishingpt

    fishingpt 1st gear

    Juuh, jos johtoja olisi sulanut yhteen niin luulisi jossain palavan sulakkeita tai tulevan muita virhekoodeja? Korjaamon hepun kanssa oli puhetta tuosta 20 A virtapiikistä niin testeri antaa ajaksi 10ms eli todella lyhyt. Kun virtapiikki tulee niin samanaikaisesti ABS:lta tippuu käyttöjännite ja tulee koodi Low Voltage ja absit lakkaa toimimasta.

    Tämä nyt on hakuammuntaa, mutta voisiko rikki menevä polttoainepumppu haukkata tuon virran?

    Entäpä se vaihtoehto, että ABS:n hydrauliikkayksikkö alkaisi virheellisen datan vuoksi toimia omia aikojaan ja aiheuttaisi ohjainyksikössä virhetilan...eli toiminta väärään aikaan? Hydrauliikkayksikköhän nappaa virtaa käynnistyessään jonkin verran.

    Tänään taas oli päivä jolloin järjestelmä toimi aamulla ihan ok, mutta töistä kotia ajellessa taisessa 80 km/h vauhdissa kuului naps ja abs-valo syttyi. Ja aamulla oli muutama vauhdikas kiihdytys ja eikä mitään ongelmaa ykköseltä kakkoselle vaihdettaessa...eli tuo vika tulee ihan milloin tahansa ja oli ajotilanne mikä tahansa..

    Oisko vaan luovuttaa ja ajella niin pitkään kun auto vaan kiekuu ja kukkuu. Autossa sentään leimaa 11/12 saakka.
     
  15. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    ei välttämättä mee johtija, jos ne on vaikka jotain pienvirtajohtoja, lähinnä "signaaleja" liikuttavat???
     
  16. fishingpt

    fishingpt 1st gear

    Joopa. Tässä on nyt useampi viikko tullut ihmeteltyä ja mittailtua Lumpun sähköjä huonolla menestyksellä. Edelleen sama vika... Tässäpä kymysys autosähköasiantuntijoille eli onko mahdollista kytkeäs ns. suodinta ABS-yksikön päävirroille?
     
  17. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    jos sinne jännitepiikiä tulee, niin onkohan lataussäätimessä vikaa???

    Mulla 10v sitte ajettiin kauhiassa pakkasessa salosta vammalaan, puolessa välissä loppu puhallus.. hieman oli kylmää kyytiä.. Perille saavuttin .. Muutamn tunnin seisoi, ja 50km ajettiin, sitten taas automaattiilmastointi tilttasi.. Polttimoita meni, radio poltti sulaketta.. sitten tajusin mitata lataus virran, tasaset 19V koko ajan..
     
  18. fishingpt

    fishingpt 1st gear

    Laturi ja akku vaihdettu. Alkujaan just laturia epäiltiin ja akun kaapelointia...ja onpa kokeiltu sekin homma, että absit sai virran omalta akultaan.
     
  19. edsel.fi

    edsel.fi Gearhead

    täällä salossa muutama vuos sitten sts cadilakki myynnissä, kaverini autokaupassa, tais maata abs vikasena 2 vuotta liikkeessä, kaikki asiaan liittyvät vaihdettiiin, lopulta ongemaan auttoi uuden (alkuperäisen ) stereon asennus, sieltä vanhasta tuli joku jännitepiikki,, Ota stereot pois, katso auttaako???
     
  20. fishingpt

    fishingpt 1st gear

    Kiitos vinkistä! Tuota pitää kokeilla.
     

Kerro tästä muillekin!